戀之天地's Archiver

prettyin1224 發表於 2012-2-7 15:53

男女根本沒有公平!

根本無可爭拗。 A5s_;@3db Z
0z7c4?u~
男與女從來都不是公平的。
x GElj5U 意思不是做男人好過做女人,
/R k L4ai1Yi G4Ne'm+V 而是恰恰相反。_(@kTws7a$E
很簡單,從女人時常掛在口邊的一句話就足以證明:m*j{y%~Q(m)vsB
「女人天生是給人愛惜的  ^^ : )  : 〕 : D」 @ZI0t ju{

Pb(|:jv (以下只討論普遍性,不談及特殊性例子)
$@Lq2m/k(X6e
u:o ^)}&Oq0L]6v 男女何有公平?8No|3F!xR^-SF`
女人天生就擁有玲瓏身材,不斷無條件地吸引目光,
4m.B'O r/Sz*|L G/X"D 取得關心。
S*V"];I&wi/` K2Lc"VX
好好好,有些人的論點是,^:b yF&J/|2F5P _Ak
過去的時代,女性很容易給人強姦。
I+r[&\I|J}2aU OK ,我沒有說話講。
5D s3r(?gR 但是現代呢?8u3}Q-[:Q,Q
基本上,做女人已經無憂無慮。
e$~!`5U~x
n w0sR\7F2x 我想問,有沒有人,真真確確地經歷過沒有被人關心?H2~p#u&w#lK O G%G/C;W
有沒有人知道這樣會對心理的影響有多深遠?1WYh so
舉例,你有沒有試過足足三個月,T9x`3hux
沒有異性朋友主動聯絡你?
OyR0EmK_)F \5E 完全沒有朋友主動聯絡你?
t_q(cYkU 更甚者,有沒有人試過整整一個月以上,
XRS'y,Q}3t 認識的人都不主動聯絡你?bU2S M8@QI3U

(qI7f Ovk[A} Bt 重點就是,當別人對你的主動聯絡減少,4vu+V^ pV,P#|
你得到的關心就愈少。
fAD3m'Go 而你得到的關心愈來愈少時,
y0]"wk fQ 你的生活是的的確確會充滿鬱結,UM T&ZR_
你會對現實充滿抱怨,因為你對人的溝通少了又少,
&T(?4^X)I:D+D 想法會愈來愈悲觀,愈來愈自己一個想得太多。
!S)m5dj4\0H(n!U 很多哲學家、文學家都是這樣的。
P4j8P"RAfpm;p J JE G h%? ] }T{.h
而這一切會影響到你的情緒、工作效率,\nX ]_&_l-Sh)I
有些人泡妞的功力愈來愈薄弱…d:q/L2b"O|uw v5z]`
更常見是做人愈來愈無心機… 3_ IzrtI
( 當你知道與異性接觸前後的心理和情緒分別就必會認同 )KN,Fm K(X}1sj

_ oW9lqH8Wi 當你真真實實的明白這個重點時,$}1SO[8XH {y)c
你就會知道,
Z l(wV`g 做女人,有多幸福,比起男人得到的愛,有多多,有多多。 P'rTNXC
而明白這一個重點則可引申出及真切感受明白以下最中心的討論點—
%l4b6s*^eBZ7~ yE{9\._ 女人輕易獲得關心,男人很難獲得關心。u Y@6kp z/x%]*jN

Z9t`ht 女人,首先是,可以
_)ZO q@-Ry%y#G*| 大條道理說「女人是應份被動的,女人是用來愛惜的」。
rf!~'V2LhQ0yN 講完,攤開雙手, 男人的關心就接踵而來,飛來走來趴過來跳來跌下來鑽出來衝過來閃出來爆開來…/nzo#k8Z&wM
這個男人不理我?  不用恨喔。
"aS9Xn^&V6b 反正,又不會因為沒有這個男人的關心而寂寞。
)N-je[9Z5C }&`3?oW
我? 在網上留言「 唔開心 :(」j IUm!P+S
只要扮一扮矜持 :),溫柔 :),1t,Pp-?AI5k{
男人的關心? 男人的安全感 ? 陪我行街食飯?  免費買東西給我??y Gg{RHeR
easy 啦, gentleman ,多的是。
g|rk;D 那用像你們這些男人、不主動愛惜女人的男人
(y7k!|/fT's0X h@ 那樣爛泥扶唔上柄走出街等比人劈… @0|w'N/x-o+q#D k
B0I,fi lm
另外,女人從來都不用經歷寂寞。
/g"\!A+wqm ` Mt 有時,她們口中會說寂寞,卻不是真正寂寞,
N7[9?0?,`%q;r 因為她們可以把寂寞的底線推得愈來愈高,愈來愈高。
R? E5p F.YI-A@ 舉個例子,一日內沒有男子打電話給我 : ( —好寂寞
l(ltI e_ 今日,上午上課時段沒有人理會我 : ( —好寂寞.d2hXL:n
吃飯時沒話題講 : ( —好寂寞Ne;z6yaA
突然好悶 : ( —我好寂寞呀...我好痛苦呀
r)Na9J c Y7cv,gf(Dx2_2hp{
此時此刻,想找男人的話…T'sy0k4z
打電話給男人?
GCPPI tx;vM 荒謬! 'h"n(mGb S-L
自古以來都是男人應份主動找我喎,
b?/K,P9U\.A ] [;P` 係男人就要這樣做,唔好嘈,收聲。*cy'H w C|:o8VZ*O q
拿…佢要打電話給我 ,語氣要令我有安心舒服的感覺。
LrP x3F ? 不能呀? 或者感覺「唔知點」咁? 這個男人沒安全感啊?
hxz2i-r:VT 講兩句,我即刻cut佢線,找第二個。KH%G+Qikg Cc
他是gentleman 就不可以生氣。
2S|6@SN,K
+D7z'C8Ix:z og$@-iA2Z 你說我是港女?ad:Z[ ? }8c/k:o#Du#`
喔。 ( CUT!.dudu...du—)*A H a HCHt#]

'x*sFgq 半晌,另一位男子打電話給我,"U`#j{"P:E
哈哈哈,一日至少幾個電話, zj,i-^+f4`e [~
我根本不會寂寞,都不知幾溫暖?
.ar4P*ho$I 我好溫暖 :)+cI2Wa2a.Bv b4x
過了兩個小時 。
Hpgo v:j |Jy 無事幹?好悶? :(
;P\tu_ O_dwB 我又好寂寞啦…
.G:nJY{0P`zu%U;y4VV 男人應份要主動找我啦!
j#uj!{^#b7h?W'q
}!dJ1}2ksNQ 不斷無限重複。
1e#[v*k#hyf(?y)z 女人持續不斷獲得關心。`jRn(VtNR
來月經、搬重物、走遠路、不開心、無心情,
S!f/T*|F%[0|H} 男人都要主動、應份地去關心女人。
|N:^C3fe(H 而且女人都認同並實行這個潛規則。
7wvu-aJ!{9q8G]^e
K3Ke;RI:J~v 另一邊廂。
0`/J2s1^D&vR4R 男人,拼博拼博。
)l+V6l pU3J+E 男人很辛苦,打電話給女性朋友。}!QXA!B$hJ@
男:「好辛苦」1m%OB)A/y0H*J:`:|
女:「甚麼事啊 :)」
&mqBH(n?;XXe 男:「我真係好辛苦」
'V Z#J;NW6LV"l-Ck 女:「你講出來會舒服d嫁 :)」
U(W zU1q*^[ 男:「我做個份工囉…」
.h1V.v^V6gAj 女:「哦…」:AI"r&l%l%MN S4Y
…….nRqyU;f
…….
%jq%v#Mz:W ……
)]7b'j6k.z3x"R(]x 男:「唉…我都唔知點面對」2M-}E D(j7p
女:「下…」
)X{ B_#x3LpCI2E 男:「你覺得點?」
Wyxk c&N 女:「……」
tG.}K%FU1dc7aT:[4Z3]/f
]V:H-c |n{^

B-}sSi TDks7Whfs(m6a,TU%@
男:「時候不早了,多謝妳傾聽 : ) 」J#ltAk1m'FZN;O {
女:「唔洗:)」 
?"A7L[OOm Cut。HX(TW~tj's:o
翌日,女人不再主動找這個男人,無哂興趣。BH/m$Ef
^ h!cw2fv0Slc-m
女人往往都不需要珍惜男人的關心,@+BB5b5`Dw
女人有資格慢慢挑選誰的關心,只因她們輕易獲得關心。
;_ pCT"Y 而男人往往沒有女人主動關心,
vx0Dt)eJ 要女人主動關心,女人就覺得嘔心,
X(JeIs${/N+? 男人,除非飛黃騰達,事業有成,
`;_}9B;O3d:C6_ d 才有資格慢慢挑選,才有資格獲得女人主動的關心。
1bR$|;`4X7s,j cm X*^ND"gyv4Z(e&O
男女從來都沒有公平,現代社會就是女人的世界。
2R9X;k8ID j 女人,進可事業女性,退可嫁人拿家產給人養,
;|H$Ur`0E,n 左右逢源取關心,總有出路無死胡同。 g;nRlv [ @
i2e*lOE.|d~
有些人說,「你不知女人有幾辛苦姐﹗」
^Ve {6Ka 嘿。
0`#GQ)|+L6W 好。Ll,^h0iK Da6E
c(]-T's*No
生子。
J&\ I&@^ [U 第一,現代女人有權選擇生不生育。
kG$Pf[pAGbb 第二,有算生子,醫療技術進步,可大大減低痛的感覺。+SI.aZ.J(C;\/i_
再者,喂,女人好像駁來駁去,都是這個 point 。&\*k kl/C!QZ
生仔前後又自動取得關心,日日都有關心,
,XYyt"_VBtn 只有生仔前後時段是人生中唯一辛苦的時候。
{cu)FZ}2} 想怎樣? 目光放大一點吧,你再看看男人?
/n6nj N,mc-{ 男人大大不同啦,成年開始拼到死,u*]6N9sE'G6m&z){
稍有差池遇挫敗? 沒人理,請自動跳海死。$O7N@sS`;_/mc
9^do5n*q[*gWN
最後,請不要忽略男與女的分別,
y;U(q+f)M?%UR 女人日日都可以無條件取得關心,
e*R/Spz&r'ZgZ2_s 心理狀態與情緒時時都在高位。
r9\Z9u:OJ+Z;U 別少看這一點。z2^T:q:Fb [
單是這一點足以勝於其他任何因素,h z0d2RN
證明女人一世都輕鬆過男人,$xTDcZ+}`8i
因為你會發覺生存於這個世界,X-EV%mU!p
人,就要是不斷獲得關心,,aU;R4T;Jm&c*[n
才有動力生存下去。
1[MU S Ac(}2hgG 而女人,日夜都有,而且無條件。
1h [$K/IY^,Jh%Aq hGXt7v0{
單是自動持續不斷獲得關心這一點,
m4tbQ!Az#vx 就已經證明做女人好做過男人。
4S;n f!I6G(|;D,O 男與女從來都不公平。*A6rISuP4E
&m/_3{2q cE%n N
「不是呀,女人辛苦你唔知姐!」
ysC YJ&?~t,l I
H*zOe,yG*f~ 「哦…係啊,我也知女人會有辛苦既地方,
_fj6jp:P3`i._.Sb 只不過如果女人那些辛苦是一分,男人的辛苦必是十分。」
k W yzt B$RZOM_ *kH-tp9c9c
「不是呀,女人辛苦你真係唔知,你唔好咁主觀」*v\)oQ C&j Px

]#pd?5r 「客觀事實已經證明,女人進退兩能,男人進退兩難,根本無可反駁,"eG2`$H{+ev \
女人都不知幾輕鬆自在,得閒化化妝行行街看看戲拖男人手仔用吃男人飯…應份。」
}0f(uw2H/B)E$Vv Y,A"f4hIcc
「喔。 」(無野好講) Cut . Dudu..du—
A.D\"k@RW :F2ks\,l!t/S
此時女人打電話給另一個男人。
fm&\8o;k!]'gH 「妖,頭先有隻死人野講呢講路搞到我唔開心囉…」E_3F(neyy]N4|

6Vc Frc 「誰弄傷我的BB? 哦~ 乖…」(o8E ? `&A'{;R,|
z4TaTp J'^
此時,男人亦打電話給另一個女人。F@#BM:T&a)HA?D }
「頭先我同個女性朋友講,做女人真好,根本唔知男人辛苦」Q U Y/d;^4zlG t
Y ~ b7_8T&t#s
「下? 你打來就係同我講呢d野?」&].Wf__xWI

0mj F G6AK --- 完 ---
?8rK}0e~zL!nW
5};Tk.Z.Nk:uy [[i] 本帖最後由 prettyin1224 於 2012-2-7 17:58 編輯 [/i]]

mercury1 發表於 2012-2-7 20:45

本身呢個世界就係唔公平
+~y$h RL BnMs}4XX
]+pb[~/pp2n)le 共產黨思想就係想每個人都公平
Ub$wM4TV 結果係點、有目共睹啦~ fv:N N A
OPni%j3O
強迫人去公平、係唔可能嘅、人係自私嘅動物

prettyin1224 發表於 2012-2-7 20:57

回復 2# mercury1 的帖子

嗯...呢d 事實我都知,都知道要接受9wVsP"U*P(^.VRe

&H*o:Z*v7dsR 但係...只係有d 唔明, 有d 女仔憑甚麼可以天生是女仔?
T(C,j&~"g%RI+~4UA O 其實係咪上一世囉得分數高? 所以今世可以做個樣貌標緻或以上既女仔?Ai\ vhV6vg
憑甚麼?  憑甚麼天生可以是女仔,憑甚麼就可以天生有這麼多資本。
8x/s1}.c$Q"Yk gz!w,Fy.?M
這個世上,有些男人,沒有女仔心目中的型、高、地位、權力。#}o5jo*XD+WYw
注定佢地就係女人心目中失敗既男人。
:Il1m#]W+e"M 5IY6G"{/Fhi1g
但是她們呢? 女人心目中就咁既想法,但佢地憑咩有權有呢個想法?.o&B@+on1A;|)E5Gn
佢地憑咩天生就可以慢慢等男人來,慢慢揀男人,
.hh _7~ J+Y~ 憑咩可以天生無條件地、有權力地、有自由地,去任意漠視男人,
1VF}\p5B 任意選擇仕何事,佢地憑咩有咁既資本?
!xD&Jz-a c3i@ 佢地憑咩就天生可以一生出來天生就有天生既咁多資本自由權力?
:^?7z ?'R @$n~*N|
u I6@ g^-P/l C 佢地憑咩可以天生就女人,有權時時獲得關心,要男人跟住玩呢個遊戲,sr+bo N3t$l:RWJ
失敗男人從來沾不上眼,| YxPS#V&YC`
女人憑咩天生就可以係女人憑咩可以天生一生出來就可以做公主對人指手劃腳
!U)jF}5L"b"rF9V 男人要要跪低,有錢財攻勢,要做呢樣做個樣去取悅佢地?
9h4A0lsZ J"{#p){8Z`@ ~0dlU3v9k
佢地憑咩天生就可以有呢個被動權,憑咩天生可以寄宿係女人既軀殼?

mercury1 發表於 2012-2-7 21:22

Q  : d 女仔憑甚麼可以天生是女仔??
5i&kV5`#c A  : 咁要問問你雙親
0Z@2A)?f
^;kd1aT \ l8?1S$E Q  : 女人心目中失敗既男人??#Pf;D/E%ZkG*b
A  : 去做一個成功既男人
&`E)w'ja6FW `wA-oF2P
Q  : 天生既咁多資本自由權力? Y|)FsG}%oo~o
A  : 點解我老豆唔係李嘉誠

prettyin1224 發表於 2012-2-7 21:28

[size=2]我並無惡意,但係我唔係好認同:q0F e-]6N1c
Q  : d 女仔憑甚麼可以天生是女仔??-a-JGy}Tb/\,t
A  : 咁要問問你雙親
X'w[u? Q*c
j,IH4c p,I5CO 但係我父母生我出來都係控制唔到,所以唔關父母事
H!iAG6aC%v{ q 點解我的靈魂要寄居在男性身體? 係咪關上世事?
;hoGsfMw +ENr0`h4bB
Q  : 女人心目中失敗既男人??
s@/ceTG"zMMk[ch A  : 去做一個成功既男人*K!la9kh@N`%zU
Y.|}l+D8VlD
就算做得幾成功,係女性心目中,一定要有: Q']l!b wD ?0Vm
外型似男人,高,有錢,有地位,仲有好多野係似女仔既男仔永遠都會得唔到
h QPO!O2A%~6_.p:K
v5Mj4yzLY SyZ,u Q  : 天生既咁多資本自由權力?.P4q)ICv#CT|
A  : 點解我老豆唔係李嘉誠[/size]l4][tA3b,G@F
#`0Tr+EA;MD
就算唔係李嘉誠個女,農家婦女或者千金小姐,8f P%hz*t P%\3Ktl'u
天生一生出黎,就有比男仔多好多天生既資本自由權力
z7O g6Ov7{3CQ *m&K a&F:]+RO
我知無咩人可以解答到,因為呢d係 命運,至於命,點解,我真係唔知點解,唉....
&c(e&R2Yi*Y 呢個世界點解遊戲規則要係咁,有咩意思?x]$?o }X:L

OZ%}m4R[ [size=4]一早有一班人贏哂, [/size]
Y\8xmP;nwT 就算其他人點努力,係,用自己一生努力皮膚衰老人際關係兒時回憶做代價
-wEh`)Q.wV1m*z } 努力係差唔多大部份男人可以賺到過百萬買樓,0y`h!_\?
但係,佢地都只可以降低自己既理想,ideal self
d'e7I#_#dU$V9@c 要因為自己天生既資本唔夠而屈就自己過世
@ V;Pze?n
)R]1|y\*A [[i] 本帖最後由 prettyin1224 於 2012-2-7 21:33 編輯 [/i]]

mercury1 發表於 2012-2-7 21:45

呢個世界遊戲規則要係咁,有咩意思,一早有一班人贏哂xS twP-e2tfA

h#YbJDad\v 世界係唔公平,所以你先會有機會加入 "一班人贏哂" 嘅其中一份子
#o _!@8C5I-A| 要睇下你有多勞力'用乜方法
o e|3qkS%I'y4pV
tj8[-o"XcXR 送你一金句
"d\g*cAMEd ""唔好諗點解唔得'要諗諗點樣先得""

fpcc 發表於 2012-2-7 22:24

如果你是女仔但係係豬扒, 相信以上優勢全無.
r9Y3_$u+mI j 如果你是男仔, 但係靚仔, 走落club , 大把女溝你

紫;;] 發表於 2012-2-7 22:43

其實. 我都好認同你講D野ge_hmg;X!a
-O/Tk;t dU
但有D事要靠自己去改變 ;((

~RaVe~ 發表於 2012-2-8 00:21

其實係靚女先有咁多男人關心~U!Is:`#]1q
始終男人同女人睇既野唔同~
E;z4n0Z W)sh"h 男人9成係睇樣~女人比較著重內在同有冇錢:sosad:

BSoD 發表於 2012-2-8 02:16

北韓最公平 除左北韓最肥個個之外

fpcc 發表於 2012-2-8 08:01

[quote]原帖由 [i]prettyin1224[/i] 於 2012-2-7 21:28 發表 [url=http://www.hkcdtv.com/redirect.php?goto=findpost&pid=521410&ptid=25814&rpnum=85493][img]http://www.hkcdtv.com/images/common/back.gif[/img][/url]  [url=http://www.hkcdtv.com/misc.php?action=replyrequest&pid=521410&tid=25814&rpnum=85493][img]http://www.hkcdtv.com/images/selfdefine/replyrequest.gif[/img][/url]
0G2O qS\X-L 呢個世界點解遊戲規則要係咁,有咩意思?
.pr X7stuS 一早有一班人贏哂,就算其他人點努力%z-Fz7d~0@9`kf\
[/quote]
/g6q!dM0w&_6U7I2O7a JzK;]6@W1tN
阿拉伯班猶長都係因為無啦啦發現自己國家好多油田, 就咁成為咗呢個世界最有錢嘅一堆人 [~:sz$c7_ w
雖然天生出嚟有好多吾公平嘅事, 但係其實每個人都會有佢地自己嘅問題, 有吾開心嘅事.
4H(zM6m8p` `W(W.pzwv Bi
你話個d靚女天生出嚟就有好多男仔關懷愛護, 但其實呢d得到愛護嘅開心會慢慢變得平淡, 於是只有更加多愛護才能夠令佢地開心...呢個係惡性循環, 結果, 有一天, 佢地失去關注, 會比一個平日不嬲都冇比人關注嘅人更吾開心.
#g$Rq peX
@-]vJs9}e2k 佢每日得到嘅關懷係你羨慕嘅,只係因為你冇得到, 當你得到咗, 其實就會變得平淡, 然後羨慕別樣東西.MW1oA3a-ej&F$_
呢個只係我地日常生活中常常碰到嘅'人比人, 比死人' 嘅問題
q,vx,M P)x 而經典嘅答案就係, 你每日可以食飯飲水, 已經比非州d 饑民好, 佢地亦會好似你咁諗, 點解一出世你就衣食無憂, 就算佢地點努力都去吾到你個living standard.1Y,YPRo[\v

^dXJ o4B 其實我覺得呢個世界吾係大家所想咁吾公平5I-{K;UP[1OQ
因為人嘅開心係有適應性的, 即係多次得到同一樣嘢, 開心level會逐漸減滅, 然後就要尋求新刺激去令自己更開心
Z#m G1Z+s%v%xV 但係所有人都有limited resources/ability, 所以所有人都會有得不到/難得到的夢想. 而呢樣嘢, 無論李嘉誠定你講嘅靚女, 都無可避免. M-x^#sDrv
要知道, 開心只係一種刺激腦部嘅hormones, 李嘉誠食鮑參翅肚, 同你食叉燒飯嘅感覺係一樣gar, 但係你間吾中去飲, 有得食鮑魚龍蝦好開心, 佢就要搭飛機去食法國米之蓮三星先開心. 越有錢, 呢個世界就越少嘢可以令你開心, 其實都幾慘. 呢個theory 同你講嘅靚女一樣, 佢地其實並不比你開心, 只係大家開心嘅嘢吾同.

火炮狐0﹏0 發表於 2012-2-8 09:40

沒有異性朋友主動聯絡你?
#GOiu'}$t7?r 異性朋友?沒有啊......男生耍辛苦才有, 女生...不用辛苦就有異性上門了....+H*vu,KZ,J*Be$V \

$rVTncd$R 完全沒有朋友主動聯絡你?WUmyZZTD
沒有, 除了問狐要功課, 報告來抄的7x1Dx8j$~f#]
+[o gM j$`,P
更甚者,有沒有人試過整整一個月以上,認識的人都不主動聯絡你?
{,iwdi/YD 沒有, 除了問狐要功課, 報告來抄的
~;y7bgUCD!|
({ag+f6s,s 如果你是女仔但係係豬扒, 相信以上優勢全無
9fi6JVK8D:V+i TV%u 有, 有一樣是比男生好的, 是可能運用大叫非禮來強迫男性對其服從abL(h)C;nf

4qa:l:`#?T2\(`t 如果是從歷史整體來說, 女人是先苦後甜, 男人是先甜後苦...BUT..WAIT, 男人什麼時代都好像有一樣的工作, 都是支撐整個家庭, 現在沒錯女性也要工作, 但從而令男性同時也失去了社會對男性的功能需求, 因為有更好的代替品, 現代女人天生的交際資源比男人好, 也同時能從事文書, 領導, 政治, 商業, 技術等高收入行業, 女人沒法代替男人的工作也只有體力工作, 這也是在現代大部份被機械取代。可見男人的價值在現代社會中愈來愈少, 如果女性可以單性繁殖, 你們認為未來會還有男性的生存價值嗎?\W:YnqIl
\v-}8LN+Wp"H3L6X
當然狐說的是大部份, 男人是要成功才有可能, 有條件去好好受關心, 但男人的事業成功是辛苦用血用汗來建立, 也要用同樣的血汗來維持, 可以得到像女性一樣不用血汗就可以得到的關懷的等級的所謂男性成功人士...嗯...世上有多少男性是有?不會跟世上的有錢人口相差很大吧:}:Y Q)r9U
1?{wSbX
用一半世界人口來除一下這個數吧, 看一下.t-cE)a[&z!F
不好看的女生?不是有句話你們女生常說嗎?"沒有不好看的女生, 只有懶惰的女生";Q)~+D"j3D[^
不成功的男生?有多少男人事業失敗, 愛情失敗, 不被社會關懷而走上盡頭?一定比"天生不好看的女生"來得多
Ywe+N({n"Z _j V$k:[7Zo
最後, 大狐不是來吵架的, 只是真的愈打愈痛苦{monkey615}

fpcc 發表於 2012-2-8 10:49

回復 12# 火炮狐0﹏0 的帖子

我覺得對於年靑人, 這個社會係favour 女生.
;wP&?b:`4M2yWY 因為越來越多大公司, 機構為了平衡男女比例, 固意聘請女生e/V r[ P x/YZ6y!yj
男生更難成功
&N1f:Tq0v.zo)O8yF 但問題源自於本身的失衡. 金融從業員, 醫生, 律師...4/5都是男性(d m_8xVf^:R
但所謂失衡, 也要計算家庭責任的比例才可以說公平與否. 現今社會, 明顯>4/5的家庭也由男性支持. 所以, 我也相信呢個moment, 男性係受到不公平對待.
X9^!fJ0G A9h 但我亦相信社會係有negative feedback mechanism, 當女性於職場上越來越漸優, 她們對家庭的責任亦會越來越多.\]}8Q+zU
將來, 會有更多男性食軟飯, 負責家務.
.g1ko'U_(lK 現代女性條件好的很多, 男性條件好的不夠多. 加上女性傳統觀念丈夫要比自己更好, 造就了一大批剩女中女.@i2i[&f4R
由於社會明顯有這個現像, 靑年女性會把這個傳統觀念放寬以覓取男伴, 結果就係將來會變得更公平7D]u"S[d"n
hopefully, 一半家庭由男主導, 一半由女主導, 又或者男女共同貢獻.
&},BSz ma E 說到底, 呢個都係 supply and demand 嘅問題.g0L1~,vt&Y [z
女生過於要求男性付出, 其實也會有社會譴責(例如港女)`4xG4k8Q ^
這些港女自然會收斂

火炮狐0﹏0 發表於 2012-2-8 11:50

回復 13# fpcc 的帖子

男主內...是好的開始/嚐試

prettyin1224 發表於 2012-2-10 19:37

回復 6# mercury1 的帖子

「世界係唔公平,所以你先會有機會加入 "一班人贏哂" 嘅其中一份子」
s4K$Rs)^!f3R 「唔好諗點解唔得,諗點樣先至得」
'tP@B Y$K^ z:uX 有意思,我會好好思考。
-L^$o b?"Fv O!iC 我明白你的好意。
p9LAb9~ C/d#V.njw

xDgK6uei{&}:W,Yj 我只好下一個結論,普遍 ( 只要不太醜 ) 的女子都比男人來得幸福。l[1z&] u4?
我只可以視之為 佢地上一世 做了很多善事…Fx;hV u_!N
3f1a$H^}I
[[i] 本帖最後由 prettyin1224 於 2012-2-10 19:41 編輯 [/i]]

sawe1551 發表於 2012-2-10 21:29

絕對同意
-x5T"Jn^v 我呀爸果邊家得佢一個男
(["`8GR OM^QB.T2K 之前細個冇得拒絕佢唔上呀麻到I&Us0x"RV I
個個星期都睇佢係我姑媽/姐面前點比佢呀媽數,Q6Z$a4d7w X!d
搞到我都有D唔想認佢做老豆p4MWtVJ)W*X+Q
久而久之 我以日都覺得做女好過做男t*g1Tt;m K
姑媽/姐佢地都提落我 話我果樣唔得 E樣唔得
Ef+j2QY"f9]j{ 見同輩個個女仔都好似好過我(各方面) 我又唔想做男.............3]m'U4^ a
一句講曬 唉~

karen0129lai 發表於 2012-2-10 22:37

其實"男女不公平" 係由"男女平等"開始~kA$|o0`
如果D人之前唔係為左男女平等而特別照顧女性, 好多野根本唔會咁唔公平~+},\RS.])F(n2[
好多女人.. 要著數就"男女平等", 叫佢做野就"我係女人"~!y)E0fH?G7\{'X
其實男人女人都各有難度, 無話邊個好D既.. 只不過係D人驚俾人話佢歧視女性, 先特別優待左D女人姐~ g ?u8Eus)\ T
`8q.S#F Aq+q||b
至於你話有無異性關心... 老實講, 我本身都唔少異性會關心我, 唔係因為我特別靚仔, 而係交朋友要多D真心, 真心去關心下人先, 就會有人關心返你架喇~
7yu5gI LZX!Uf_ IE5W9zL.D
如果你問我:" 咁你點解會CD, 有無妒忌女人?" 我會講:" 有~ 我妒忌女人好多靚衫著~ 我貪靚就係我CD既原因~"!v,F tFLI1Ip6lW

9x'_HJlD 嘗試一下無機心, 無條件咁關心下其他人啦~ 我對我公司D阿姐好好架~ 可能就係咁, 其他女同事都對我特別好~ 呢個可能就係回報啦~

difference 發表於 2012-2-10 23:40

乜有公平既咩?
%O9})_/@7dBu,x!x 真係有就唔使又男又女啦

燒賣王 發表於 2012-2-11 00:26

甘我又覺得唔可以甘睇 當然男女係唔公平的
0L+CMkRzpzP6M 大家只覺得女仔有人關心有人關愛 但係有好多女仔都係得唔到關愛嫁啵
r {Nqn\3x 個女仔想著得靚d 舒服d 所以著少d 又俾人話係淫係姣
x"g0_D8]DkI 個女仔想食野又要食得細啖 大啖又話無儀態
9RSn*L1W 個女仔想坐係度坐係舒服d 又要怕走光又要怕人地話佢坐得似男人+I#oPB K;M*u7`8^

Hd"m$fp1seC 係就係女人好似好多人開心 行街睇戲對佢好係應該 但係女人好多行為都會俾人放大來睇O/|{$r(m@ M3X2hOg
個男人出去滾? 咪姐係個女人管唔好自己個老公 係個女人問題 如果佢得 個男人就唔會出去滾$F;j mk WV:|
男人就會講 吊頸都要透下氣 女人又唔可以 男人有2奶 個女人仲要忍 就係為左唔想無左個男人 但係女人有第2個就唔得 男人其實都好霸度
)RyS9L![%k S@Bm!a` k }
有人話男人要搵錢 女人要顧家 屋企好多野做 依d男人又知唔知?
DH[QT5?j 碗會自己飛上個櫃自己變乾淨? 衫會自己洗好自己摺埋?永遠都無塵?
o$HO4m'm1F l*qH wxNB5h
有人話如果骨折係一級痛 生仔係十級痛 你自己想像下個BB仔係你個c眼到柯出來 你又會點?&h{JJ\4n7j
女人有月經 又會痛
(t9D;z)r8L8b mZ9eq6{Cxja}
女人食多2啖又會俾個男人話食甘多 小心肥 肥左個男人又唔鍾意 但係個男人食幾多都得1J.CzXk

v-Yw(qp[&c m 女人想短髮又俾人話男仔頭 男人想長髮又話不痛不類7c?O/b"OE3_
Y/TR`;R.j0JV v
只不過香港好多女仔覺得女仔甘辛苦 男人搵錢都應該 然後就覺得男人愛我哄我係應份 所以囂張'M8F1D.B;L`
如果我女朋友係甘 我會直接講 對唔住 我俾唔到幸福你 我無你想像中甘叻 你搵過第2個! 然後走就算
7XsD'th x ^ l?[ 真正要男女平等的話 自古以為的傳統就要改變
I{ e y(LO rG
&v ]o9r(@4e,hfy 男人係好辛苦 但係女人都唔簡單 雖然係唔平等 但都唔好放大自己辛苦的事就覺得女人好吧7M!E!|d&v
&M(xP"gBL

3Rq5TC&aF;CQ9X"zHF 只不過有一點我真係唔鍾意 女仔成日買手袋買衫買鞋 又唔俾男人買野
6sgMf1cQ {A7z c A$A$H1s"d3x?
我鍾意玩唔係罪 你買得我又唔買得?

karen0129lai 發表於 2012-2-11 01:16

有人話男人要搵錢 女人要顧家 屋企好多野做 依d男人又知唔知?g{R4q5aUW
碗會自己飛上個櫃自己變乾淨? 衫會自己洗好自己摺埋?永遠都無塵?4Aic.X$s X[
I:R |7B)PZ)g7}
我知~ 因為我有做家務~ 好多都係我做架~ 但有時做完見倒D野好乾淨咁就會好開心架喇~:loveliness:

prettyin1224 發表於 2012-2-11 02:05

回復 6# mercury1 的帖子

對不起 : ( 我感受到你好大的好意,但係我仲咁執悟,首先我要多謝你比咁寶貴既金句我
o/p,vK6E*OL6^ 我一定會好好思考你的說話的: )

prettyin1224 發表於 2012-2-11 02:09

回復 17# karen0129lai 的帖子

我認同你一個講法,「要對人真心」。
/v,u W4x0m Z}c:u 或許我還未學懂信任別人,處處也有機心…
3[{i#b"m ptj 我會改進的...多謝你的無意提醒 : ) txw,dG'o%^
IO`6s3Sd-Qw;}
但是我不會收回這篇文的觀點的,:VH.\HCA\
客觀而言,這篇文仍然是符合事實的,
P`cT:wPV8z7N 我必須為我的合理想法辯護。9ua~3gz3b3X
l l4H2X%xQ#pt^P
但我應承關注我的人,
Tz6c0u+~?\%] 即使現實殘酷,我還會以樂觀的態度生活下去的。6oNJ!bI9_rf$M2T
Mercury 師姐的說話啟發了我不少,$QZJ?X^]
謝謝

stg12345 發表於 2012-2-11 02:14

發人心醒 樓主加油

火炮狐0﹏0 發表於 2012-2-12 18:48

回復 17# karen0129lai 的帖子

交朋友要多D真心, 真心去關心下人先, 就會有人關心返你架喇~
Ol$jD*H#L(a&o hs
-X~%^/PBH2nM 不一定啦...狐...曾經多次因為嚐試對別人好..無條件地...換來只是7年的被排斥, 一直在嚐試對別人好...只是最後換來的只是被當無聊時的發洩

Celina 發表於 2012-3-13 20:17

唉!男女點會平等呀,我敢講,越文明嘅社會,做女人就越着數,女人喊話要男女平等,其實只不過是要在保留她們的既有特權的基礎下,再與男人分享餘下的權利,這就是她們所謂的平等了。:huffy:

dumb8520 發表於 2013-4-1 14:30

世界上種種的不公平 需要靠自己來克服

denisews1018 發表於 2013-7-25 20:54

絕對同意樓主的觀點,大家淨係銻下女性平均壽命都比男性長就知邊個開心邊個谷爆勒!Lj%\,l)nW4S1M,t,Q

[4b,@#@b x3c%n 而且係香港及西方國家呢d『文明社會』,做女性是無往不利,人又靚,所以唔怪得越來越多人中意做女仔∼∼
O-Xs.HUZb)B BL*X
2b'| W!]:x8v K;x E+Tb.cr G/Y,J | I'`n
'Fd%vE-u
Y6I.De'A\2M"h

4n'o8gQ@ B 回應其他人既觀點:
s v3z)HV(h
H;TA uh#sI 社會生物學家真係為人類男性既前途憂慮緊架!隨住科技進步,男性的社會功能(靠精子和體力)正不斷喪失,未來好可能是一個以女性為主(無論數量定功能上)的世界,就像螞蟻和蜜蜂的世界一樣(如果有外星人,佢地可能全是女性;科學家已證明無性生殖(XO)出來的人是女性 [ 正常XX是女性、XY是男性;不用精子的卵子自我繁殖是XO ],即人類的基礎base其實係女性(!))。gcN { jz/H6?kU

ZIJX H!BT ow4E;]
p Z:? [3ib,}%Ta1I
P L#W!GW.D '} Sf c`0~&v(i#D
JX{.T%b5B

HT$m6Ad%p/v .
%fg~i6{Y jd*HG B-{B8J Z
[[i] 本帖最後由 denisews1018 於 2017-2-11 20:49 編輯 [/i]]

denisews1018 發表於 2013-7-27 15:53

再想想,這也是沒辦法的罷!由植物雌蕊受粉、到飛禽走獸,都是女(雌)性被動接受男(雄)性主動的(以上說的蟻、蜂好像是例外);這就是自然定律了。7^mYBh/s0W!t }
Lg*B)vT7L[
天生不是女性只能無奈嘆息吧!還好,我們是人類還能cd一下、還能上cd網(以前沒internet豈不更要壓抑?)大家抒發一下心情、分享一點心事罷!

denisews1018 發表於 2013-7-29 16:00

還有,
X-h(w5G C'S
/c/E [bcE3F v(n 女性體臭女性覺得臭、男性覺得係香;JU_-}AQ*u
男性體臭男性覺得臭、女性覺得係好臭!)V*Xvq+R}Qj(@FM'`

sd2RW%`~ 証明生物學上女性的生態棲位確是比男性高,這是造物主故意做成的不公平罷!
DxZ&t bs A-\VjK )m]%|Cor
天生不是女兒香的我們,是注定得不到那般的寵愛的滋味的了........。c&c J K?6U `)Jxq
ofi/T_!r?_
是無奈吧.........是無奈啊!3?M(\`eJp
J&XS ttAC

#u)\1rP u i '^`q7j~7P3K"f%R
2\5NV2V|u{8a

t+H4c1\r ka-H0f(d 請參看Y7kR;jZ6x~l
[url=http://www.hkcdtv.com/viewthread.php?tid=35807&extra=page%3D1]http://www.hkcdtv.com/viewthread.php?tid=35807&extra=page%3D1[/url]
'd,R5tJm0Q8eKV
4O-c5@8X bg;z5dW` [[i] 本帖最後由 denisews1018 於 2013-8-1 16:57 編輯 [/i]]

凌羽 發表於 2013-8-6 09:04

回復 2# mercury1 的帖子

额 你把老马的东西理解错了……

denisews1018 發表於 2013-11-1 14:17

欲哭無淚 !
d ~h h4XB
Tb w+wA$m'e{#f!j 對樓主的說法感同身受!hliA1FK

m@'Q8SI sy 'Hh,A@`jbC8S
.^y/W#|t*b!R*I
Z+G+lf llb ML,m;v&u"i

,x c} ]K4c
eQu3J4~Q1o 這好像與樓主另一道主題相關:
b6uL+dZc&r+U T[ { Pk2l9`*en(^ O X
現實性別遊戲的悲哀
Fy l'B^rB"y|P$] [url]http://www.hkcdtv.com/viewthread.php?tid=25518&page=1&extra=page%3D1[/url]

denisews1018 發表於 2013-12-23 14:57

{onion050} J inX]

5g~hkU } u+tx
$U'M`)Xb0^
v5a6sN2? |3m;P#Y"LN$_
對於性別的問題,有一個很好的討論,在::`4q'w*S"Ul1zyV2T
[url]http://www.hkcdtv.com/viewthread.php?tid=38219&extra=page%3D1[/url]

Marie0749 發表於 2016-10-10 21:36

[quote]原帖由 [i]火炮狐0﹏0[/i] 於 2012-2-12 18:48 發表 [url=http://hkcd.tv/redirect.php?goto=findpost&pid=523027&ptid=25814&rpnum=82958][img]http://hkcd.tv/images/common/back.gif[/img][/url]  [url=http://hkcd.tv/misc.php?action=replyrequest&pid=523027&tid=25814&rpnum=82958][img]http://hkcd.tv/images/selfdefine/replyrequest.gif[/img][/url] PY({3aT Vf
[b]回復 17# karen0129lai 的帖子[/b]3^:ALR0om

4h7H'l:U*k5R ...至於你話有無異性關心... 老實講, 我本身都唔少異性會關心我, 唔係因為我特別靚仔, 交朋友要多D真心, 真心去關心下人先, 就會有人關心返你架喇~
V:T8^5p!}+q/]$@
Co+`-h6OO o 不一定啦...狐...曾經多次因為嚐試對別人好..無條件地...換來只是7年的被排斥, 一直在嚐試對別人好...只是最後換來的只是被當無聊時的發洩 [/quote]
DZ&k X bO{ 有錢人係唔同啲:lol: :lol: :lol:

Herlock 發表於 2016-10-10 21:53

呢個世界根本冇公平

madeintcc 發表於 2017-2-4 23:22

男女根本不平等啊~:5:

niconiconii 發表於 2017-2-15 15:44

我都有同感 ...5A?7]hky1~hKm
現實上好多舒服

tcat 發表於 2017-3-22 08:57

很有道理!

joey221 發表於 2017-12-14 20:16

回復 1# prettyin1224 的帖子

也同意,女仔更可以扮靚

fenhong 發表於 2018-8-14 22:34

本身就是取短补长的世界,你想要什么

anson123 發表於 2021-3-12 00:34

I utterly agree with you

頁: [1] 2