戀之天地's Archiver

stella 發表於 2017-8-14 02:35

買高踭鞋,尺碼係唔係要比波鞋細呢?

之前好似聽過類似講法
[h;|9G'V _*zqc 上網買鞋前想請教各位前輩:handshake:

ky_yu1992 發表於 2017-8-14 21:57

我自己波鞋丶高跟鞋都穿一樣碼,38-39號!

av9ccacc 發表於 2017-8-14 22:32

Tn.Xtjakfsdf
cl \A.X ?L x
m:P2`mR [[i] 本帖最後由 av9ccacc 於 2017-9-18 14:52 編輯 [/i]]

misslady 發表於 2017-8-15 09:10

我大腳板。合碼太小選擇了。

變裝家務奴 發表於 2017-8-18 22:47

如果純影相, 就會細1-2碼
IVr(@t}"r6y 如果做家務, 就大1碼3g&xQ EK*h,M\e
要視乎情況

wingwing717 發表於 2017-8-23 19:18

買大一個size會甩鞋呢
X1xR:T:F*VyF-S
"jw%v\Uw2uG 我波鞋一向很鬆 所以高踭鞋都比波鞋少2碼

CrossX 發表於 2017-8-23 20:45

第一次買高跟鞋嗎? 波鞋你著幾號? 但波鞋都有唔同款, 我著Nike 同Reebok Pump Fury 都唔同size。除波鞋外有冇著其他鞋, 皮鞋, 涼鞋之類比較貼腳型, 會易d 掌握size。
.]o9\Es2r`0i Nt,M(Q*s0S8r4p
如果唔係太大 不妨可以去買對Zara 或H&M 高跟鞋試下, 唔啱size 唔剪牌都可以全數退款/換貨。唔好咁快網上買鞋, 退貨好麻煩。

aliansex 發表於 2017-9-10 23:26

我波鞋45號,但係HM買高爭涼鞋,鋪面最大40,都可以著到,雖然小小迫;網店有賣到42,我估都夠

a1346666 發表於 2017-11-21 23:02

可以的話還是要有一定範圍,或是問賣家他們的板是否有偏大? 請問哪裡人呢?  可以PM私訊討論喔!

HKReindeer 發表於 2017-12-7 22:27

高跟鞋唔可以按照你買波鞋黎買,因為高跟鞋鞋頭係尖上去,而波鞋鞋頭係比較圓的
q? _]\H.j0ej
x r_:j I]$l 顧因為咁,如果買得細碼既高跟鞋,著既時候尾趾和腳趾公就有機會夾住,行既時候就好唔舒服
\$BO@1}!r|8V LA{z(S9s] B
所以買高跟鞋既時候,最好預番買大半個碼或一個碼比較穩陣,*A8p[xe(}

.pF0o1Ly 因為你唔知高跟鞋鞋頭會有尖、鞋跟會有幾高,好似以本人為例#S+tAH*jk _

R'c.A7}&O4t8Y 本人實質著高跟鞋鞋碼係40碼,但買、著既時候就40.5或41會比較安全 X f WbBk0mm|"N4e

hOl/]H4v 當然如果冇40.5-41碼既話,只好接受40碼,但唔需要擔心大多半個碼或一個碼會甩鞋,6{ARRK7H]a
"?pqs+^+R BB0C
其實唔覺眼嫁,而波鞋就睇你自己個人而定需唔需要預番買大半個碼或一個碼, C`cs+hyt

V1Fc0Ks eNCr 基本上冇乜需要買大半個碼或一個碼,因波鞋鞋頭係比較圓的

頁: [1]