嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果要開一間比CD嘅店鋪

如果妳要開一間比CD嘅店鋪,大家想會有乜服務、貨品、地點?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
其實你問問自己  S. b0 D* C% U5 v4 x: e% K
代入一些不敢外出買東西的cd身上. D+ V: y7 D9 f( A
就已經有答案了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-29 23:55 發表   
6 G2 [8 }5 B+ G& |, [  f其實你問問自己
( F0 ^2 G; {1 h* j代入一些不敢外出買東西的cd身上
- `3 @0 z4 s9 [+ H就已經有答案了
! t% i$ H1 N2 e0 u: N+ v  @0 W/ L

4 X& S" K8 N7 a0 B: y1 C我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   
7 V8 L* q" _* g) O1 X) {6 s% R( v! A) S4 Y$ w# S! y
5 y2 t- G. A8 {( I4 L0 j! F. ^9 C, S+ r
我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
2 Z: W, D" {* y9 ~/ a; }# @9 ~7 T" |

2 z0 C" h# t+ j9 M5 @  f反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感

引用:
原帖由 template03 於 2010-9-30 00:28 發表   ! g+ p  j! l( G0 M
2 W+ N2 v; p& r
' l( B2 x8 N0 R7 W
反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感
: e; z$ _5 H7 n

7 R  t( _+ I0 y/ q) @如果有間咁嘅鋪頭,唔需要大事宣傳都好多有心人知。私隱就好難攪,唔用真名?用CD或靚姐姐睇鋪?

如果真係有就好! 幫到好多人!

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-9-30 00:53 發表   % l, ^" F" L* i: q0 _1 [
如果真係有就好! 幫到好多人!
  X) s  ?6 r# [' g' Y, |$ ~4 G
6 z! i. l  [; t  B1 c5 C
諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   
1 L! ], I4 A/ B. b7 W/ q. H
- Z7 y- a9 U; q$ x: V6 l# j0 E. W# t, K9 E
我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
8 c! h% v9 K9 Q) ^. @- v代訂我覺得就免了
/ B4 U1 N- v. y1 ~2 d0 `/ r這會同自己有衝突

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:02 發表   & `: W2 I$ K- l9 B5 Q9 N' t( v
6 \- {/ _2 q" F3 H5 w0 z

3 `, {: O$ q% L8 p" N) W! e諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!
7 n& l- r# V" j% N( N/ m) Hd野一定要齊,地點要夠方便
) g: o. R* e4 i3 @. ~其實cd中都佔有好多會外出買野的,如果你唔夠集中同方便,款唔夠多唔夠新,人地自己出去買好過4 y5 K* |0 m8 _, T1 r, J
另一部份就係係網上自己訂返黎,好似淘寶咁,如果你賣得太貴,我自己係淘寶買好過∼
+ ~+ H0 X* h/ e8 w唯一可取係可以考慮會員制,租地方比人存放cd用品,而且化妝影相套餐是有點市場的

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 01:05 發表   - c. `+ ?( [% p7 M4 d3 p
" e) B3 I6 }. D' X8 @7 Y7 X4 z: B, m
代訂我覺得就免了8 N' C) X! W* _0 [  [7 S
這會同自己有衝突
- ]2 @0 ?( p1 Y4 G5 |0 ~
" s& [/ w6 t6 g1 G4 z4 H: r% w其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。

我發現台灣有不少類似的店,除了賣CD裝備之外,還有化妝,拍CD照的業務,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   
" R& Q2 G! B* S: q; R4 ^5 o9 h% m- |7 ~! @* Q, S# A+ T: H- h

5 e1 b' }+ y" s- c! X( `8 ^8 S: T其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
1 O2 {. p) V# R4 L
! L7 @2 a* X, Z4 v+ o8 ^  H! p
我覺得呢個主意好好呀!
  Q% |/ G6 b5 r% Y! O' Z好似我咁, 同屋企人住, 想買衫買鞋都唔得, 就算買左都無位放...

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   
! R# X! T1 H* [# P, t0 E
7 a- r$ F' S8 b7 C# N5 [+ p) v7 {# F, a- s. i
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
- B3 Y  _+ j" d8 T4 `咁你自己又賣野~
: l5 B: s' H1 }/ ?. R但係又做代收' Z' P& ?  F8 [2 \, p- g+ b; y! G
咪會同自己D貨有衝突囉~" U! G$ M) f3 u' ?7 ?+ \# z/ u3 n
除非你一單都收得OK貴
6 _( \; J1 l% f9 ~唔係人人走去上網買完寄去你度
+ `7 w& T+ w6 z) N, e( q5 Q- q就少左人係你度買東西了

其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時
. Q8 S3 u( H/ J同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   
8 A0 C6 L0 v% @3 |" l( v其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時$ }" C) n; @$ k' m% A
同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
0 S) z5 x: [8 w; m( j. r- U$ B
無錯~' p& P- U: R0 ~: _/ y. p1 n1 n
所以如果係一般舖頭仔的話. \9 m' e. X9 g4 H  k$ l2 I7 c8 R
我覺得存放作用唔係大
  w3 S6 ?- m4 K5 `( ~9 Z所以好似CD FAMILY咁4 x. j' r" a( F2 u
會所形式
+ P$ ~9 h' i& M% z等大家都有鎖匙( P) a& v9 _6 @9 J
人地有時間就可以隨時上去CD

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 10:09 發表   0 W8 u' V2 C0 [0 @! ~% k1 H
% I9 b! I' y& g( }5 l4 n3 v
咁你自己又賣野~" v8 q$ y+ R9 t8 S
但係又做代收; B. G3 c& O$ j8 d, y& @" L
咪會同自己D貨有衝突囉~
% |0 I3 [3 \$ Z+ B+ v# o; G* L" V除非你一單都收得OK貴
' @' ?. n% q3 V& ]" u唔係人人走去上網買完寄去你度
6 ^; ^+ G$ k* a# w/ d9 Z就少左人係你度買東西了
2 O9 A2 v, q$ }$ P+ W4 s, P
" D1 z) B+ X3 x/ p  U" r之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   ; C4 Y8 E( J0 i/ n' ^
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時
& g5 k* y4 s% Z: Y' u同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
, \" y8 ^5 m: s- \& d/ Z' {

1 @* l% z' C: u3 g1 \所以我諗緊係工業村個類大廈。租金比較平,又大,當迷你倉庫,用電子鎖同貯物櫃。

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 15:24 發表   5 T6 p) U- Y% T8 C- M; I

. D9 V2 s8 L  U" p% ~' H) ~1 I
# x% f' B7 j! @' |7 ~1 R之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。
$ [; ~7 {$ x8 a* x. w! Z是哦~8 a0 D$ z  ~8 j- v& i0 ^
蝕的定義每個人都不同
- H/ m) `. C! g' I5 h, K除非樓主有好多錢
4 U' U; K" M# p) y" ]) G# |不然要花個幾十萬出來租地方裝修入貨人工買器材' J) X5 r" i5 Q3 J7 {# _
在我而言不賺錢就是已經蝕錢了

其實有幾個外國返嚟CD朋友,大家都覺得香港無呢類店舖,想諗吓有無得做。

開啦開啦~有呢d鋪正正正~