嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題1 n" l; X% W2 Y; ~: k
買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指
. W; D* J4 H8 A7 |腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面9 p9 c8 J1 @7 t9 F
我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)
' X" I4 j: v9 g8 t, I定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?
! {4 J1 s, j# t, A$ s9 A7 \我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.9 l- E; R, z* i# o/ x
1 f6 l1 X# c/ p6 _
really need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼
- [& K8 j( x/ p, C) v/ ^有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   
, s* S: e$ A) h( U  E5 o5 K個size唔岩, 係要買大一個碼
& a: i* j2 y( Y- }2 |1 v- b$ @有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
6 o7 e/ q0 r  O# l8 X: c
我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買. u6 b+ G! j* ^3 E8 O
所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...
/ G9 ~  R! C) @) Z+ [6 |唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。4 C3 P. L& a- [. j# N* O: H
如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。/ F7 r8 O) S' [- S% E
腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大- M# l+ b' K' u1 u# D$ f+ c8 B
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
( p: f$ c9 x7 }/ c# W, g' J只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋# H/ r" N( ^0 j! I' \- _
另外可能係你隻腳腳背太厚, m; z3 S, L" c3 _; M
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄! a6 y6 b6 B) l- L. a# [" B
就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁
7 s+ `! b! j  y0 a: v" T! S8 [) r因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)
2 {0 P$ p' X. }  \/ y+ [有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭
8 x* e' u$ x) B6 R. Z0 A" O所以要楦大佢先岩著
0 a3 ]' r! Q$ c3 C; b2 V" t我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦: b) [/ k6 c* l( E! L' G7 x
1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢5 o, s6 ]) F6 m, m( Y8 b" G; L
2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆8 ~! z9 l. z) e+ q) ~
' T( O7 X* Z+ `
下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼
/ Z+ R2 d1 F8 O+ O9 f因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同
% s4 R5 s$ `- y1 q8 x# V; s" `+ P知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦
* l; V0 D% c1 \  f! o- p4 u8 D: Q7 }- Y1 I/ |3 D6 e

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.
, L+ x8 R  X8 [+ i& F3 d尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   1 o5 G. i& f/ j  W1 W
著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大. m0 }+ N1 N2 b" F  @- ?0 E
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左/ A* Z* [' g  g! Y! d! `  {4 B
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
/ v6 E) k: R* N: |# _8 r另外可能係你隻腳腳背太厚! Y7 q! \7 z/ ]7 N' ~; I
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
3 u9 K7 p& l/ G+ B  t+ z) i  S$ m就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
( F/ H# @! s9 w$ `( C! O7 R+ z( x
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   ; T1 G' R2 K2 `& r" m. h
穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.' {3 c0 N2 r- {! F2 H
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
) f/ T2 ]* t) ~( O$ |! h3 t9 Q- a* P2 h, P; k/ u9 ^
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公 0 J( M" A! U" n- Z$ j! ]
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?/ P1 f: B& S: d$ d$ U' e
如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   
- v% ?- y5 @8 ^. c
1 F  G+ t( A! S0 j7 I. S7 `6 d' v8 k7 v  L% r

- O3 z# r2 i" \, J- `0 q) x8 ?' o5 X% Q8 m$ w
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公 $ e* B3 ^# T0 p0 a0 p; @/ J; p) g
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?( ]0 X) c* x1 N
如果淘唔岩我或者要訂
8 }4 \& ~/ K$ `# Y7 A# C# W7 A# d" [& r+ `" V: |
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   3 m, l. c+ x& o0 M5 e

& K1 ^" x5 R" Y, G- i' V) ~3 E* `) J5 L( \4 z
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
2 k" g3 Y! l4 s. t- u& j
即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?' c6 i$ J+ b- v6 \$ L
同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   
4 ]1 f9 d% u' |5 R' f去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
5 h4 r/ n  s* D$ D+ ]: h
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   , ?( g* c3 f/ [- u8 |0 c- n/ s

" z! H7 l1 S6 s: Q3 o2 s- N" C$ z. f就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
7 U( \6 c7 Q' h  r  _
+ L3 T: W$ z9 n
馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   / A( d9 M+ V4 l$ L7 M- D$ G
, Q$ f; Q, @& b/ v: N9 f6 b/ A

5 e# Q- s1 ?) T4 m馬莎最大只有EUR42 碼
& Q0 @$ E- `$ d我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
7 J- R* Z' o' Q9 L1 N8 C+ R1 {如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
2 R* {) g/ E# \) l點解咁講?3 H" t% q( u; A1 H
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
8 Y6 q/ N- ]6 z' l0 h3 e& ]% ^
5 H+ F. j/ j) M* R[ 本帖最後由 wongkt 於 2011-5-11 21:43 編輯 ]

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   
/ z- P2 F" e% d7 F5 {
( [3 Q3 f) z+ S4 d/ @+ j- G& f6 Z點解咁講?
( C' V2 G% U3 R5 l不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
% {9 a4 U3 F3 y# c$ E" z1 ~3 G& H1 ^
1 J$ z3 v$ Z7 w# T( o' M- ~我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   ! [4 x1 G! Z5 B' ~$ E0 f

5 n' R$ I4 W, Z1 l$ ^
5 k' T6 }1 F7 r我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
2 a/ o/ G  x) {  u, c7 t3 d
即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D