嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

高跟鞋問題

高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題7 @' h! h* W6 C. x* D
買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指1 k6 y+ o9 z. R
腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面. x, D2 J- S0 y% C) `1 S9 x6 k* P
我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)
+ i; O0 t& o& U定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?
9 L6 t( j; H& H: p: Q- ]" ~: D; ^我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.
7 z! i5 }) U8 O1 w
  g! w, D/ `. X' A9 R, ?; zreally need to try b4 buy them...

個size唔岩, 係要買大一個碼6 |/ u; j3 [) R" y$ G
有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   
/ _1 _% u  P1 Y: S" P個size唔岩, 係要買大一個碼
% d( d9 c7 {. e# F4 J有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
$ y$ J+ K3 T' H! Z* t
我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買& r5 ~% c- p: K  S0 t8 B
所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底..., [6 r$ ?# w0 W% H4 t/ V
唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...

冇再大一個碼.。。。。。2 ?* |4 t% O5 V! b
如果差少少試下用鞋店用的壙大器

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。2 P: O" Q& {: q4 D6 z
腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
" w$ x5 v8 g3 A$ @$ X5 ~應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
9 n% F- {6 v  d只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋, ~0 e& e0 A% E& m8 n  J% p
另外可能係你隻腳腳背太厚
5 W2 t( [/ J. I- x" W因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄% t% F6 c" B4 A2 e  B: c
就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁6 F4 i( K5 {- p0 j
因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)
6 I( O* |) _, n. r: K有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭
2 i' y4 |; ~5 z) p1 ]7 |3 f# r所以要楦大佢先岩著# V$ G5 \& K/ K( k: e* Q4 V3 t( p
我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦; e2 ]" j4 {: L# b
1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢
' ]' B" X% e  s2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
) C6 d# |7 z* h' v6 K  {! B1 A9 ^2 f  V* I2 \
下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼
( i6 s% w$ l* [6 u: Z+ z1 Z因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同1 a# v6 b3 w" j# S  }5 y! m# O/ k
知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦
8 }. s0 ?4 h# o" b) l( F* g% s9 u9 T5 n  q  a

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.! G* t& A4 n6 Y- d) F/ N" ~8 w
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   ; R0 J7 u2 D* u: B( r) ~
著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大1 A$ \% S2 r5 [
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
! b9 c( w% {5 D0 I5 K4 ^只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋! E$ p& G4 E3 b* b5 ^7 w' l
另外可能係你隻腳腳背太厚" @; I, X( W& Y: z$ i- a# l  ?
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄" p& {/ a  B+ ^
就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
9 x2 n  t+ _/ y/ o3 K6 v1 W) Z7 l* f& b8 N7 ]; C/ v
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   ! g# Z5 y, t3 B* G' J
穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.$ M/ j& R" c' e
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
; a( I  I0 t0 l
2 B8 b" E% \2 S$ l: j& g咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公 ! G+ T# l# E+ R$ e2 k7 j1 @% _/ ^
我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?0 y" x; B- K$ V& u) K
如果淘唔岩我或者要訂

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   
1 D( C5 \  B( q& [* @
7 x/ F. o2 R7 E% U
. G9 M3 W1 I- A4 L) o/ K/ ~+ ~: v7 y2 V; S2 P
9 t. W) `7 o2 v3 n9 j
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
$ K7 ~0 I2 y3 Q- t! l9 m- @我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?0 R# i4 w5 [' N
如果淘唔岩我或者要訂
5 j/ m0 v& l9 a# E; S0 ], E) l3 }: @& l+ N
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   # W% [: G4 R+ V' B2 d7 D
- D, E: A' }- _  q# z# Y

* p. K+ Q( m9 w4 {) I( Z官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
7 d5 l: i$ G0 B+ N0 K8 }9 D4 C
即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?4 Z9 }" J+ _( Z  L- L
同埋, ageless又可唔可以?

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   , V5 m3 v/ r0 _1 j. d
去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
: P) `/ `# V& t' ?就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   
, t6 `( n& h1 i7 A! X
% Y* i' W+ J2 E5 g0 Q( {% T就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
; R2 b0 }) A0 e5 b4 Y$ w# O2 ]$ T% |; x+ t4 B6 o3 ~
馬莎最大只有EUR42 碼

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   - Y4 @4 \4 o. z, j+ y" Z5 b

* u, O/ S% ~4 o: H* a# R
0 K' a+ [6 [4 D馬莎最大只有EUR42 碼
) s5 h7 o" e  m9 f) h5 p/ R我淘左果對係43...

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
4 c* H* d! o- @) @# `如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
/ v! A$ u" g; b7 X0 [點解咁講?
/ c2 ~: ?# E* K6 k. A) M不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...) Z$ C0 k' O+ L3 e& L9 q% u/ L7 S
2 @: Q( N0 ?7 q

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   
7 k2 j, g0 j1 i1 w" l% ~  l5 }
& N4 ~+ w' e0 s5 m點解咁講?
+ Q1 h* T" F) Y$ F$ [: L不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
0 w, K$ A3 n( U( z
+ |( R: D& Y4 P& B
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   " o6 [$ K8 c& c5 @6 T" H) X" E
+ b) S# |, F7 R4 B

/ H" _* B, b8 M5 A我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
6 e6 i# S6 [1 [% V- p) |' ]' R6 b即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D