嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

點解中國大陸叫胸圍做文胸?

點解中國大陸叫胸圍做文胸?

三十年前香港人叫胸圍做奶罩或乳罩, 在台灣胸圍叫胸罩, 可以理解這些名稱既意思, 但點解中國大陸叫胸圍做文胸?  字面完全唔切合物品用途
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
維基應該幫到你

點解??中國大陸
强國有好多野佢自己都唔明
唔鍾意女人。只鍾意女仔

你講起又係喎!

有人話全名叫做 "文明胸罩"

應該是紋身的"紋"
什麼時候才能跨過鏡子的另一面,尋找另一個靈魂??
偽屬性賽高!!!

引用:
原帖由 pingu142857 於 2012-3-28 00:01 發表   
應該是紋身的"紋"
不是"紋", 是"文胸"才對

引用:
原帖由 宥曈 於 2012-3-27 17:11 發表   
維基應該幫到你
維基幫唔到

引用:
原帖由 dollarman 於 2012-3-27 22:13 發表   
有人話全名叫做 "文明胸罩"
呢個解釋似係.

"文明胸罩

應該唔係大陸。
廿年前嚮香港,我都經常聽到呢個用詞。
實際出處同點解咁講我不知。
但係以我嘅經驗來講,似乎係唔想或者不好意思直接講「胸圍」「胸罩」之類咁白嘅用詞嗰陣用嘅代詞。

agreed with #5 又可叫作 "文明胸衣"
i am a Mainland Chinese girl who was sent by my parents to US for study when i was young, hence i don't know Chinese input method.

回復 10# wawa520 的帖子

really ?

引用:
原帖由 ydsncan 於 2012-3-28 02:19 發表   
應該唔係大陸。
廿年前嚮香港,我都經常聽到呢個用詞。
實際出處同點解咁講我不知。
但係以我嘅經驗來講,似乎係唔想或者不好意思直接講「胸圍」「胸罩」之類咁白嘅用詞嗰陣用嘅代詞。
你廿年前在香港聽到呢個名詞?  咁講果D人多數係來自大陸, 因為"文胸"只有大陸才會用, 香港從來無流行過咁叫法