嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

有無方法可以令絲襪更快乾透?

有無方法可以令絲襪更快乾透?

小妹現正面對一個問題
- l4 a  V+ U& F( a1 o) \話說我想趁呢2日天氣好d, 洗左d絲襪 (先此聲明,小妹身處異地,所以有2日好天氣可以享受一下)1 }2 T+ t) V6 X3 u+ i. @5 M
不過因為朋友ge朋友到訪, 令我朋友成日入小妹的房hea, 於是唔可以放o係自己房乾 (而房內的廁所是不宜晾衫的,因為濕度奇高)
* O8 S/ n+ `, S9 a; {! i1 p" p$ i8 W換言之,最直接的方法是用乾衣機, 不過又怕會縮水
0 S# B* g+ ?/ Y$ i5 o所以想問問除左押後洗衫時間之外, 有無其他方法
1 N" b: K+ l0 Y. x3 I$ T! E3 N% [小妹都知道自己白痴, 不過都希望大家可以幫幫手.
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
你有無防塵衫袋呀?, 有既就掛對絲襪係入面, 開風筒吹乾佢, 但筒口請勿直接對著絲襪吹, 唔係對絲襪都可能會縮水
這是我的絲襪blog, 歡迎參觀
https://phworldofnoel.wordpress.com/

引用:
原帖由 noel 於 31/1/2008 22:58 發表
5 G* l# h0 e, W. m$ N你有無防塵衫袋呀?, 有既就掛對絲襪係入面, 開風筒吹乾佢, 但筒口請勿直接對著絲襪吹, 唔係對絲襪都可能會縮水
! k' X; ~- u" s# ?

8 `0 q5 b" a+ t' G8 [防塵衫袋? 掛西裝/恤衫果d? 係ge話就有
4 S1 ~2 z) D  F# Q- N3 J用風筒吹....都得, 反正我個風筒有冷風

引用:
原帖由 applechoi 於 2008-2-1 00:06 發表 9 d, B9 r( f% s0 W

1 k* ^/ z5 w5 D9 d9 M8 B; m: `2 w, X+ ^4 D5 E
防塵衫袋? 掛西裝/恤衫果d? 係ge話就有
% }3 j2 Z5 Y2 _6 `5 \用風筒吹....都得, 反正我個風筒有冷風
  C  N% {, _9 D# N& w& y! j( a1 Y3 m係呀, 用熱風呀, 用冷風有排你吹
https://phworldofnoel.wordpress.com/

引用:
原帖由 noel 於 1/2/2008 01:09 發表 ; r& s0 h3 g8 v

, X' C9 z0 S( |係呀, 用熱風呀, 用冷風有排你吹
2 `6 H( s6 V& ^
. v7 m( T7 r; y5 `& A1 D唔該晒~
$ X* l1 c3 p! q5 u5 e我一陣試下先& w) H+ z4 w  Z, n( J
其實我諗住用冷風會無咁易縮水, 所以先考慮用冷風(耐是預期之內的), 不過既然隔住衣袋吹用熱風都唔會有問題ga la....4 A0 B) ], O& p7 r6 S7 W

0 \* o# t0 Y7 ?9 s; N9 f- N% v[ 本帖最後由 applechoi 於 2008-2-1 01:23 編輯 ]

唔係叫你隔住衣袋吹, 係吹入衣袋度, 只要你唔係直接對住對絲襪吹, 係唔會縮水既

明白晒(好彩問多句), thx

或者拎條大毛巾平放, 再放上絲襪, 然後捲起去, 再用力壓o下佢, 因為尼龍本身就唔吸水既, 而大毛巾吸水力就強好多, 咁搞法對絲襪應該會乾o左好多, 然後先晾會快乾d

引用:
原帖由 jg400hk 於 2008-2-2 00:26 發表 : `1 ^& Z, y: v. f6 Q( C6 u
或者拎條大毛巾平放, 再放上絲襪, 然後捲起去, 再用力壓o下佢, 因為尼龍本身就唔吸水既, 而大毛巾吸水力就強好多, 咁搞法對絲襪應該會乾o左好多, 然後先晾會快乾d
& T  U9 r% S+ P/ e  ~# {7 p
最係都是要用風筒吹

引用:
原帖由 noel 於 2008-1-31 22:58 發表 9 b0 i7 w! l/ ]4 L% H
你有無防塵衫袋呀?, 有既就掛對絲襪係入面, 開風筒吹乾佢, 但筒口請勿直接對著絲襪吹, 唔係對絲襪都可能會縮水
5 u! F' j, q6 {3 S/ Y+ G% c  d絲襪有彈性...點會怕縮水

正大光明晒出来,不过,借问声,你住边啊,我可以探下你吗?

有時, 知道未乾透, 就會著上身一陣子
) m- Z0 e  p+ W; B' I+ @2 d% i& Y; a% b" A1 e
咁會好快乾

未乾就著唔怕up住?

我都是拿電風扇來吹耶~~這樣可以快速的風乾~~目前是還沒發現這種方法會讓絲襪變質...推薦給你唷^^

各位的方法都好好!% }* o* r3 Y6 S4 ]* M: M! }! N
謝謝分享!

用電風扇吹乾或用除濕機,小小建議
迷戀彩絲

最係都是要用風筒吹

另類方法,僅供參考~
3 v4 D0 ~, }9 l7 Y1 R5 Q1)洗完後,用手擠乾9 |2 |- h5 p  h0 q. F
2)穿在自個兒身上1 X2 y4 K: D- I9 |9 P1 `
3)用吹風機吹乾--小心燙著
( f- R5 M1 N: c8 `因接觸皮膚面積大,很快就乾9 |5 |4 ~. f- _$ u5 O' _; [3 A# I
有時我趕時間,就用此招!