嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

請問你如何看待自己嘅生理性別

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-8 10:46 發表   
8 u) T( T0 r7 I% Q) s: n! K! L( A! U& F; b5 i

! D( o( v# i5 c, X好同感,
4 N2 ~: X. _( }4 f
/ Z- I0 R" `8 V; V$ C所謂男性特權都只是由最top  1%的 '有權有勢有錢佬alpha male'         ‘有錢仔 (扮)猛男(富後代)’擁有。。。
' }0 G6 M. p( h& X( m! N- b5 o其實99%的男性都會是「失敗」者,: d  I! W3 ?7 r3 h8 X2 o6 `
女性說她們受歧視  要同男性看齊  其實是要 ...
  b: u, E9 J) m0 H" M
  \+ z( R9 L: D+ N5 ?% Y4 s8 B( I
不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上
7 n: L4 L" s" f! s' {其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html  M2 ^" G2 w9 i( V9 u: {2 j% X/ I
像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧' n/ Z, U2 D! y8 X" ]. @4 s
( Y# q) a' i% x/ M

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:46 發表   
* i3 I* n# m6 A' V- A4 E& H5 U8 |) e9 C) o% {: K# m: U5 @4 S
/ l8 @8 h. P' f
不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上4 Q) B" x' A+ \+ n$ }: {7 `* I1 {
其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html
/ L. o& u  F- {) v像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧 ...
2 L  p. m5 a* _. {1 }+ i( b1 C& r' T2 z  g% ]9 J  Y3 Q3 [, w
所以有時對所謂嘅性別優勢好迷惘( d( k$ T* [. q% K# D
除咗身高體能之外 % B2 N- O. g7 h8 [
到底有咩男性特權 要無啦啦比人期望咁多) x9 x" ?- r/ S- a8 d
由以前起 我都算公認暖男, [9 ?! u9 n" G" y: O7 n* C
但我想保護你 照顧你 關心你 係出於我愛你
$ Y* ~& H- ~4 L而唔係我身為「男朋友」; I2 |4 K7 B# J
咩野拖手 男方要企近馬路邊 救命..., T1 s2 A5 X9 f+ N  v
我初戀果陣啲人係咁講3 T2 w7 [6 U" p1 F
然後男方又要點點點 尼啲特權黎咩( v. `/ M! V5 L9 \% s! d
女方從來都唔會比人要求咁多野3 }. A& G1 E5 @; V6 X
至少唔係公開場合比人要求
3 J' H& ~8 v4 g# l0 h& E女生臉皮薄 要比幾分薄面9 ^& ?% a) f2 j. W) D
男生又必須厚臉皮?真心傻的嗎

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 22:49 發表   
& a# Y/ ?' j4 [  z2 Z1 J咩野 ...
; M0 A- e3 c9 F( X" Z* E其實男性身高體能不太重要和有用
  S( z6 A' l& K7 R像身高體能不是每一個男人也有
- j" T# d8 v4 D' V如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣' x; D( |8 e5 a
變得高大和強壯的話……  I# |3 `+ K# u- k# v# C7 t) h! R
就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現
- y- i; }7 Y  d- Q. n而這些都是天生的,但正常地會發育女人卻不明白$ [3 s/ O3 t/ L5 J1 H
(女人天生身體不用鍛鍊也有吸引力,而男人如果矮和骨架不好就算鍛鍊都被女人覺得醜人多怪): n( u2 J1 q4 ]& `0 S* O5 P4 }& D
而體能方面,其實男女都會生病之餘,依家香港工作類型都係服務業為主女性頭腦溝通力又比男性好,而大部份男性也不會選擇做體力勞動工作(未來科技可能發展機械人……)
% F  l$ n+ ?/ U- W, e' S/ {如果人類像海馬一樣單性繁殖,妳說多好,我們這類人不會因為性別這問題苦惱和抱怨,或許是我們不懂做人,但這都是性別的錯……, f; H) |7 \- |) D5 E+ u/ t

, e' ^: t( F' j! F[ 本帖最後由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:13 編輯 ]

樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor1 w3 B" G1 I7 O' O- h5 o
1 D" g1 N0 w8 p) y* X
另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同; T' P) B) }$ i
的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"/ _: _. f3 v8 X) l
然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義
7 \, [' F7 [3 z/ f! z一個肥婆/成面瘡的女仔又真係好似大家咁講,咩都唔做都會有吸引力咩?
; x+ h* S% b! J, c% \. D: H: b$ l0 P( |
難聽d講句,有d cd講"咩先係女仔體態/儀態/點知似女仔"呢d topic仲吹毛求疵過生理女仔
4 `* d) i) p7 j! i0 K! |1 r3 o4 d7 `' v1 q$ Z6 x/ B5 u

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-9 02:37 發表   
- e# R' r# O' b" d7 s7 b- t, O樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor/ ^" J; F5 L- u

6 N2 _; l3 q5 P/ h/ K" ^; Z2 @另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同
: K% G4 W4 |+ c7 v# ~4 {6 f的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"  j( u* P# w/ D! c) E3 g
然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義& W$ o5 z/ K1 d3 I" s
一個肥婆/成面瘡的女 ...
& Y# _6 y: h* l  P
4 R+ P" u$ T$ U) `- S已經約左星期二去睇醫生: A; z8 h" m% e) E- t
但心入面始終有啲困擾4 g0 A, M; M# j4 H) S0 i
所以上黎睇下搵唔搵到新方向, v1 m1 N9 Q  B
; M# V' q. Y: B/ R8 D$ l
其實我都唔理咩係比較女仔
3 b+ D5 I1 O4 f係人地講番我成日啲動作好女仔(同學)
3 ]7 N4 ~/ R/ y2 ^1 t果啲只係一啲我好自然做嘅事 動作
4 P3 ]  N8 n+ G6 C* [8 m" O以社會標準來說係女仔行為
) O3 l- H6 R- Z9 i( `
$ ^' t1 O. o: Y2 d不過有時候我都會諗 # C3 F0 Z, ?: R# _8 s
我係迎合社會 定迎合自己/ f, O& M* s) r# \2 `
會唔會係無意識之中 & D7 v# Z6 S; ]( `9 @
我都比果啲意識形態影響左
$ Q! x0 g" o# @* j! j; G( S5 L1 B& B# |# }9 f
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:05 發表   6 m/ m+ n6 l: D: ^
, [( X4 \0 @4 H% Z$ j7 a- l
其實男性身高體能不太重要和有用2 o* J! L& U5 z+ r% Q2 q* X2 z
像身高體能不是每一個男人也有
& ]$ f- g' d* p9 a. ]+ g7 A/ _如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣
# ~  X/ c/ x8 Q( a變得高大和強壯的話……
2 P7 i# F/ `- Z+ B$ K/ Y. W0 o就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現% d$ A0 d  y6 x" \3 N* N9 d# G
而這些都是天生的,但正常地會 ...
; B% k/ D2 I; c
" y& ^7 [" C) M# [
但有部分女權主義者就淨係識得拎尼啲生理優勢出黎講! ~3 i9 K$ R9 g2 u; X  l2 T
聽過有人講得好啱 每個男人都有雄激素
& a0 L% y9 F- h- M) I" k又唔見個個都好似巨石強森咁大隻
5 X* n! q# S6 g% ^7 }; [7 {9 V% }不過如果個個男性都係咁 我應該頂唔順一早自殺左
- C: }1 |$ \3 c6 z' E
4 u1 D7 H: h! X/ Q- @3 q- E[ 本帖最後由 冰姬 於 2018-4-9 04:43 編輯 ]

.0 ?) ?% f$ H# P$ e; v
) S9 t8 C- r+ A  i" j
5 S9 }/ f7 i: J) y- s7 d
回復 18#、25# 冰姬 的帖子/ R; g% y& c" I: |
回復 21#、23# ·清雅· 的帖子
; O" s9 _- E, c5 b$ |.- |+ x2 L. C/ }& R9 M$ e
# t, \# c7 ^# ~, X" u& l: C

+ W! l  ^6 S5 _# h1 k% k
# w" ]# R. H5 n6 f2 o% a# g# |2 H' k7 ~5 F4 S
0 C  G3 ~9 X# p  L6 O' I
.4 i9 E/ A+ T: b( R7 W
引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 19:11 發表
5 g0 p$ F7 q& b, }) Y% P: n, I2 {' m  $ g2 p6 @5 I- f6 d
2 }+ K5 F# y. H) S. W& z! k
如果可以輕易跳出社會的框框就沒這麼多麻煩事
* w% v8 {1 G- y( B1 @& p! ?) {.
* l# {; y8 w9 T# ]: w* M我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下姐,真係搵另一半都係「馬死落地行」付出真愛甘心情願的,但女性就算談婚論嫁了  心裡面(甚至成世人)仍係覺得心唔甘情唔願「蝕底俾咗個男嘅」一世咁睇唔起個男嘅_  _ _______
0 g3 A, e. f! m0 D+ a  v7 u.) i! E, o! O3 e. c4 r, S

$ y( \% Q4 I$ `7 N" @就係普遍女性都係這種態度才出了問題-
0 u$ E6 l7 C1 ?* J.3 y% E, c; c7 _; l& Z

, ?- q0 m5 n3 h) J  x~有關性別的問題,好像還有一個不錯的討論+ {2 t. }* H) S! c
http://hkcd.tv/thread-38219-1-1.html5 v5 [0 r6 f* G5 n( Y
6 n* r: _% K; I0 B5 v# R5 G; l

% |- i1 u* M4 I8 w! h1 a' q0 }- [8 N6 E
) R6 i% z$ Z' B8 U1 ~; m

8 h' S: L/ w0 H' n" U7 w4 l2 A
3 G3 ?/ z) s4 i4 X# ?6 s) e0 h
  e. w% d3 ~# B9 C" `) j% K% `, j, W/ r# L5 Q
% [6 T' e: x! z6 R
.
0 O" G4 T) J4 V4 L7 S+ {- n3 _, X# M$ ]3 I  z4 S. t

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-9 13:37 發表   1 y4 k* V7 v2 b. V2 g
.
1 L& R2 C, r, U; U0 i
/ i- x# Q4 O. s: s
" m' _/ ]( }; i( ~& B8 H9 P回復 18#、25# 冰姬 的帖子
2 u/ \" c6 y4 b1 q回復 21#、23# ·清雅· 的帖子6 B5 J* s% A7 [$ Z) r
.2 z) N! Y0 ~/ r" ^. L/ u" @3 p
! w. Y; Z* a2 n, {/ H3 Q# [* x
! n+ N* J! }9 h4 z. {. `
6 T. F& o0 y3 f2 L% O- E

* w4 t9 E# v/ m" K( ]7 z+ d6 r. z1 j5 V3 [! B3 L
.1 p2 A& w$ F& ^3 @- f5 v4 C3 s
& ~* a( b8 z' m, v1 o
.
; m, d# `. T- x& |我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下 ...
6 R7 e" |" p" z1 {8 V; m7 Y2 ^$ d% q  f( o
我女朋友好彩唔係果重港女 所以佢先接受到我女仔果一面
8 q  x" I; K( \0 j4 r' M, v佢好清楚明白到我係因為愛佢而付出 而唔係因為社會框框

我一直都羨慕女仔有好多衫褲鞋襪玩 , n  @" D7 f. Y* x; [) a) e
露一露肉就有好多人like
7 {: y: F  B0 J9 `2 X) F+ i賣原味底底又有錢賺  v5 m) h$ d  h6 J

+ g  l$ h/ i, l% b  P2 k6 u但男人 冇月經 冇M痛4 u; d+ Y: w1 z$ B
唔洗怕過左30歲就冇人要, H' q' Q2 h! e
諗諗下 生理上係男人 唔係件壞事

回復 1# 冰姬 的帖子

我覺得 樓主要諗一諗/ T9 g+ y0 R7 n7 R' l/ j$ i/ G
你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩' ^& B6 v( D9 h8 g8 }
$ W8 q- \  P$ L* [
生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)& F3 X: S- {" y2 _; N0 l
外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)
, A, b( v  O$ B$ w社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)6 ^6 I' k7 R+ x& v4 O
定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、被愛、渴求安全感、戀物)

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 15:51 發表   9 K1 M: e. o, u( O; |" r% c
我覺得 樓主要諗一諗! o5 C7 a9 c% a6 l5 k
你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩
* d2 C" G7 n- Y! L. X( B
* d& j! N- ]: U6 a. a生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)/ a  t# ]2 I# l
外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)
- k+ ~% k: e% d! m社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)
/ P( {' v  g& J& N定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、 ...
) w1 p* q% q$ A: s

& W; }1 ]9 s3 g9 Z2 H1 M, w3 g生理佔大部分 我討厭佢嘅存在 佢令我好唔自然 尤其係生理反應
8 k6 u' i/ h  w有時討厭到一個點我會對佢施暴
; X: |% {0 `  k& d) g& h外型都係我另一個自卑/不開心嘅原因  h- d9 m& [& o; U2 v$ S  r7 U
因為早年有游水做運動 導致我身型由細細粒全班第二矮 變第二高 目前180: C& q0 x" Q! O: o5 p
唔知係因為基因定游水關係 我肩寬42cm 比例上唔寬 但我自覺好橫
! Q5 k: j  K1 u3 Q: i& {$ E體毛 我唔知心理定咩影響 我覺得會好癢 要清曬佢地先舒服& e. P/ O; Y" ~  X
社會期望 除左長子嫡孫要生兒育女 同埋因爲男生被標籤 我並唔抗拒呢個身份
) B, a4 Z2 T. e* ]我堅強 想照顧家人 有領導能力 有責任感 全部都唔係因為我性別而做1 v3 j" _- ~- E' }, C- c
但係好多人都唔明白 我只係覺得身為一個人 我愛我嘅家人、伴侶
% Z" ]  U0 X' r' R  ~5 _) L收入尼方面我唔覺得我需要擔心 因為我讀緊工程學科(興趣黎)
# h# X2 g/ n1 I0 }3 J
# r& k4 N: Y4 Z& t8 ^9 B同埋我曾經比人性侵過 所以更加討厭男性 有時候比男性掂到我會不自覺地覺得好污穢 要洗手抹手
8 i- H3 D4 [" A, a/ D
! r* r" k: m1 V# N$ ?[ 本帖最後由 冰姬 於 2018-4-10 18:13 編輯 ]

咁你有冇諗過要做變性手術?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 18:36 發表   
+ W9 j2 D8 p( R3 u% k" l: _咁你有冇諗過要做變性手術?
; v' ^5 }; \: e* U% z  u' [7 ?! P% W
有諗過 但我唔敢講最後會唔會做: x% ?& {" v- l- V
因為尼樣野都唔會係近尼五年會發生嘅事
& `. X+ W8 _- N# M( _4 x  i0 N我剛剛先二十出頭 並未有穩固嘅經濟基礎

回復 30# 冰姬 的帖子

Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 19:37 發表   ; ^" N9 z8 ?) o9 ]: S
Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?
: e  O/ L  W2 w! n( T( F9 ?% a0 G3 m
其中一個原因 但並非只有呢個原因

回復 25# 冰姬 的帖子

食左字要打過,唔想再quote ' X( o! ]/ R$ w( S/ d! g

% {) z6 ~2 `8 \) z" r其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多 2 n* ^" e8 I7 }* S- R; g

1 c( \+ l( T& R我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
& O4 h4 @& Z- y, Q3 s咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行為"既動力1 y# S: Y6 m4 d9 Q; H% R" {1 s' ?

" A/ l: a* y8 `0 m" x女權果度,冇錯呀,有d feminist其實都唔太清楚自己想點,唔太理解自己拋出黎d 理念同jargon,邏輯混亂
: F, U% K* ~9 T/ o! O2 F, v我成日都會諗,如果呢個世界真係冇曬一切gender stereotypes# N) M+ G& i$ H
咁所謂sexuality性別定位/認同仲可以點存在?# F7 r0 j, K  O+ w3 [
當我地冇辦法再用行為/物件係咪masculine/feminine去判斷一個人離光譜兩端既距離果陣
( ]# C0 H0 O$ N! X又點幫唔同人定位?4 k8 d# B* t: y% x% y! Q
除左用生理性別同"鍾意咩生理性別既人"之外,仲可以有咩criteria?
- D- ^2 q- `2 f: p/ D  Z0 C3 c# d7 ?  E$ N6 L3 ]4 C

回復 34# 冰姬 的帖子

聽你咁講 你CD其實唔係因為性欲(你討厭性行為)
5 J7 x+ B& l- g# M  C, i唔係鍾意做女仔 (你話你唔理咩係比較女仔)6 S5 \+ [) d7 N2 y- A8 y* ?
對男性既社會身份唔算太抗拒2 V" f  C4 n( e7 z% F9 p1 \
而係討厭生理上既Masculinity(陽剛特質)# ^1 t0 e; m; p0 Z7 ^: R- R! o, I

q; Q/ t, N. ]# Q4 L咁樣可能係 男根(陽具)恐懼 以致對男性既生理特徵感到厭惡
1 ]/ i7 ^( b3 l, b4 G& Z9 A我諗咁樣 只能夠搵心理醫生做輔導
( g. ^& r: I' P* E9 zCD只能幫你暫時擺脫男性身份) e! U7 }6 F) j/ w
而變性唔一定解決到問題
0 O+ l) B0 y& A% R. m! e$ z5 A0 O9 G: u5 d* m$ b% s

[quote]原帖由 冰姬 於 2018-4-9 04:10 發表   ! v, _, |  J/ _' u$ g
# Y6 O4 ^; U- p! n. d$ s
$ `0 |9 ]6 Q4 q+ I. ?; t2 Y
已經約左星期二去睇醫生* n' w$ _( K& A. I* w
但心入面始終有啲困擾
. ^4 B4 z* @9 b3 @2 h/ `所以上黎睇下搵唔搵到新方向3 k* \2 Y2 }# l8 m+ F* k

! G  q' V: b+ z/ Q其實我都唔理咩係比較女仔
4 s# _! ]! {  Y" ]7 v9 Y係人地講番我成日啲動作好女仔(同學)
9 {! }0 x( }6 h0 A果啲只係一啲我好自然做

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-10 20:37 發表   
- n0 s( H* ^& V; `8 D3 @食左字要打過,唔想再quote 4 U& Z; c9 N2 Q, o  W

( r7 v: Z# p) A# H2 e其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多 ! V, E0 W1 G; P- w; D

7 j- H1 R' H; t. R, r我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
4 u/ t% ~1 l, V2 z! w( M: R+ U7 S咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行 ...
6 P- e5 t4 \& @7 p
' O$ N/ Q% k1 e
尼到算係比我 表達自己 發洩 反思嘅一個途徑3 k. w$ _" E# a# b: u
有時要同其他人講 自己聽回應 再思考先諗到更多嘅野

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-7 06:16 發表   
. f1 p( H1 [% ~* V其實本來我想係連登開po 但又怕啲人亂up249 e% s$ Q% K) ?! ]# g

@  }: H& H! `1 L4 r4 i+ s1 w% [7 Z我好奇想知道你懷念嘅原因係啲咩
6 U6 V/ O5 A$ m# g. O% M% X6 ^依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬

引用:
原帖由 Eva0313 於 2018-4-10 23:02 發表   0 }5 s  m+ k5 F+ W4 ~- M

# S) T6 }! B2 ?& v依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬
9 z& f* [3 v' R, l# l
* O/ P$ x4 M& {; R) W" m. }係果邊 所以偽娘po我都唔敢出聲 舊登都係 癲佬太多

最近訪問的版塊