標題: 點set 頭像ga? 同埋點解要出左post 先可以編輯收錢? [打印本頁]

作者: noel    時間: 2007-11-27 05:01     標題: 點set 頭像ga? 同埋點解要出左post 先可以編輯收錢?

其實點set 頭像ga? 我set 親都話: 您設置的頭像超過 30000 字節大小,請返回修改。(我已試過整細d 相 ga la): _8 g' _' ]2 _
另外點解我出post 果陣無得set 埋收金錢, 要編輯多次先有既?
8 M6 a" V, A# W% E: a9 V! a
8 I+ ~+ U6 ^, U[ 本帖最後由 noel 於 2007-11-27 05:04 編輯 ]
作者: cdtv    時間: 2007-11-27 19:11

頭像因為好多人都會大大張相 upload- N1 f# T8 Y: `3 S- \( N8 D/ K) h
但係大家都知頭像顯示出來係好細張的
' u$ N) T1 O; G$ F變左就會浪費左d空間' p/ j- ^0 }& i; \5 @
所以set左限制(30kb) , 希望會員set細張相先 upload6 b  p# `: Q& f' m8 u4 u
頭像最大尺寸係 width 210 或 height 210
) K$ Z7 J) i7 b) m3 l5 T所以 resize 做 210 先 , 一般就應該唔會超過 30kb* @/ t% Q& c3 @9 ~* U
照顧返有d朋友可能唔識 resize , 而家 set 左 100kb
1 H; y9 j( o, J2 q* a4 ?% s不過都係建議大家 set 細左先 upload , 幫論壇省返d空間% R% X) u" B5 ^" @

- w0 p+ Y3 r1 J5 G; o5 u$ Y0 |$ u  ^賣帖果度應該冇問題的- p4 z2 F6 d0 y! V; e4 U' H
看下圖 , 試試得唔得
作者: noel    時間: 2007-11-27 21:56

ok, 等我試下先, thx
作者: simeilo    時間: 2008-2-6 19:50

唔系SET好张图片URL就OK咩?
作者: 小軒    時間: 2008-5-8 03:52

唔太明白~~~@@""""

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0