標題: 洗絲襪少少心得 [打印本頁]

作者: iamonheel    時間: 2010-3-29 11:44     標題: 洗絲襪少少心得

洗絲襪少少心得, 唔好笑, 有啲sister真係唔洗做家務
) R9 J& s9 L3 O, R9 {' ^8 x; ^$ O$ T+ G* F" p2 q
洗薄絲襪嘅, 一定手洗.- D. m7 _% q0 d$ i" p) s
放一盤冷水, 或先洗乾淨洗手盤, 浸過絲襪就夠, 約 5 對襪褲就加一茶匙洗衣粉.: \9 ^% I' e& r  a8 r
每對絲襪用手槎吓, 十吓八吓就OK, 棉襠或陰部就輕輕擦吓, 唔洗大力卒.* y3 E- n6 D! d2 c! b
跟住過水, 將洗粉水過乾淨, 手感覺無滑孱孱, 再沖吓就OK." V0 w; x4 @+ Z% W# A! r, R

7 g: a: i( ~  `% [3 D( y# T/ ~用手渣乾水份, 不要扭 , 用大毛巾將絲襪捲起或包好, 包咗絲襪嘅毛巾就可放心大力扭啦 , 8 Q8 x# n4 ^5 V8 h% @6 Z
咁絲襪就乾咗8-9成, 只橡根同棉襠位較濕.
4 u: p6 {4 d  p, U' t3 n3 R5 j. Y/ d3 m
跟住晾就快乾好多啦
1 G' Q1 m& h2 @" D: z$ T晾絲襪就真係大問題, 真係各自發揮, 用風筒風扇吹有, 開空調有.; \6 C$ k; }4 H  U4 p! G" \" r
3 M& t' ~& B# Z/ o- ^+ Y
有乜好心得, 不妨交流吓
作者: secret159951    時間: 2010-3-29 15:04

多謝哂^^ 我通常都係吹乾佢  放係d熱d既地方
作者: ruler211    時間: 2010-3-29 17:43

我觉得很薄的丝袜要包在网袋里清洗
作者: shinobu    時間: 2010-3-29 19:32

我懶....全部都會放係洗衣袋, 然後入洗衣機洗
作者: joey221    時間: 2010-3-29 20:45

尔好, 多謝尔的心得& w3 S, [4 i4 N/ Q2 w9 x8 F
是很有用的, 小妹下一次洗絲襪會懂了
作者: lycraisgood    時間: 2010-3-29 22:14

以前都只是隨便洗洗) V2 D; G( D; m/ P
現在要改觀了
5 o0 ?+ {) l* g9 v9 `& E# [6 U謝謝分享XD~
作者: bra123    時間: 2010-4-4 00:05

我以前是都隨便洗洗就好
; H# q! Q) \3 x; ^. \現在才知道要好好保養絲襪
作者: mkmkmk    時間: 2010-4-8 00:49

thx~~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: pantyhosemancc    時間: 2010-10-29 22:59

如果吾方便洗,又可以點做呢?
作者: 5gb手指    時間: 2010-10-30 15:13

之前我扭架 原來唔扭得
作者: CECI    時間: 2010-10-30 15:31

Mon姐, 又入錢落我袋啦! 多謝晒!
作者: vfdx4vjw4    時間: 2010-10-30 15:45

用風同吹唔係太好wor~
作者: m48500    時間: 2010-11-4 18:20

放洗衣機泡個10分鐘再讓洗衣機洗(記得放在洗衣網裡),再讓太陽曬,很快就乾了!
作者: sakuyi    時間: 2010-11-5 17:24

絲襪好多都係尼龍做,用風筒吹係咪唔係太好?
作者: x0xx0    時間: 2010-11-6 15:20

让丝袜在通风处自然晾干,最好不要直接在太阳底下曝晒,
3 ^' Q' Z! W+ K( U8 o4 }, f& A- G" ?以免造成丝袜纤维质被阳光的紫外线破坏。这样子就可让您的丝袜耐穿而不易破。

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0