標題: 被誤認女人(更新1-9-2010) [打印本頁]

作者: sonic07    時間: 2010-6-9 13:48     標題: 被誤認女人(更新1-9-2010)

呢次係聲音7 l; _0 N2 T( ^
之前打電話去和記投訴,後來佢話要同時3個人傾先得,咪借同事部電話用,
$ e/ J' l* ~8 T4 }) p點知再打去係女既聽,佢叫我做小姐 : _! K1 g; n# Q' I8 ~* F6 F8 ?) F
我心想:總之可以整好個服務就得! S- j( l- }; W+ D) d6 h; i
但驚用曬fd d 電,咪收線lo,
2 O1 t, H; J, }7 w( c女cs打番黎問:頭先有位小姐未講完,唔該叫佢聽丫/ N( W8 h/ c+ ~2 h
我再聽既時候佢又認唔出,真係比佢激死 $ w- I# l2 Y2 c7 X1 o( z1 `0 [/ z: W& E
同事笑左 6 \6 B+ h' U" F' ^5 x5 ?5 ?% a
n年前有次係外貌$ h- o' D' b* D) c7 A
有次去見工,諗住面有d油,去洗下面lo: c: A7 w7 w/ _' F
點知有個阿伯行過廁所時,佢話:點解有個女人入黎男廁?" H' {: N5 G( U9 c6 U1 Y
我唔知比d咩反應好
* L& x, M8 G: I( L7 {8 u, w. L之後有個阿叔入黎,話:佢係男架...& n% h' i! [! H; Q6 c) @( A  T0 l; R
當時我都係短髮,著紅色t恤, v' ?1 z) C+ h5 v! d' l2 y) ^
唔知各位姐妹有無d相似經驗,分享下
* G/ W+ E8 C8 L, ?5 s
( }2 O8 F1 j' D9 Y8 D, z4 v[ 本帖最後由 sonic07 於 2010-9-2 12:37 編輯 ]
作者: 08miki08    時間: 2010-6-9 14:03

嘩! 你把女聲真係好勁喎!
作者: (ANGELA)    時間: 2010-6-9 14:52

男仔未變聲?
作者: (ANGELA)    時間: 2010-6-9 14:54

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-6-9 14:03 發表   
) ^% \+ }5 b; J3 A1 s嘩! 你把女聲真係好勁喎!
& t8 P, f& L' z; r
miki妹...day off呀?
作者: ameifule    時間: 2010-6-9 15:09

我從來就不曾被誤認,包括電話和見面,但是卻常被相處久的朋友(尤其是女生)說我很女人,我是女生
作者: 15975312687    時間: 2010-6-9 17:22

把聲似女人,給人誤會了
作者: Eva0313    時間: 2010-6-9 18:46

我講電話時有最少50%機會比人一開口就叫「小姐」
作者: 小妹    時間: 2010-6-9 18:46

WOW4 h/ }6 N, T3 v* D6 Y) Y
神口! Y5 d$ f. c% Y

作者: 小藍    時間: 2010-6-9 23:41

我細個未變聲都試過   而家唔得了..
作者: ashleyashley    時間: 2010-6-10 10:18

好多人都恨唔到arrrr
作者: uniformx    時間: 2010-6-24 14:04

引用:
我講電話時有最少50%機會比人一開口就叫「小姐」
+ n. ?8 h& s6 g# F
我都係5 l+ p- U7 d7 a3 E0 ~
; e, @7 T5 z% ]) l3 I
引用:
好多人都恨唔到arrrr
4 e! I& t  y' O5 o$ [4 j* S
DGS10A都唔係齌恨,學+練就ok
作者: simsim123    時間: 2010-6-25 02:00

女聲真好啊~~~(呆)
作者: zakugotch    時間: 2010-7-11 03:22

有次同個女同事去屈人寺買野,比個SALE叫我小姐,6 O' g4 T) W2 a8 P/ P$ V
我不是有CD傾向的(是戀物的),BUT當時穿囫男裝的,
! w, q2 j, R2 b8 L我完全無反應,之後比個同事笑左好耐,
& j  m. G. J0 v! e; |(我是很高肥佬,當日著一係直腳牛仔褲加一件長就恤衫,
7 ?% c3 B5 ?  V6 m% L6 x, d2 i7 G( M8 v咁都比人認錯
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-11 03:39

引用:
原帖由 sonic07 於 2010-6-9 13:48 發表   % F  S" V, B3 |+ r" v! j! |
之前打電話去和記投訴,後來佢話要同時3個人傾先得,咪借同事部電話用,% E( X  r( W, M+ P( y$ R9 r+ P8 Q' v
點知再打去係女既聽,佢叫我做小姐
7 n/ N2 t1 z: n; l. j我心想:總之可以整好個服務就得
" e# g; ~& I& R: I* \8 }5 n但驚用曬fd d 電,咪收線lo,- l' t! i, }/ f  Q
女cs打番黎問:頭先有位小姐未講完, ...
. E! E5 y2 T0 T( B+ tHA~~ 其實我都有把女聲~~似"low考音",因為我天生喉核小,以前我係男校歌唱組做女音
作者: kogptw    時間: 2010-7-11 04:05

引用:
原帖由 sonic07 於 2010-6-9 13:48 發表   
$ k6 A0 ^: u# y: p之前打電話去和記投訴,後來佢話要同時3個人傾先得,咪借同事部電話用,* y+ k4 z& O" l( y# c! l
點知再打去係女既聽,佢叫我做小姐 3 X  f7 @6 u- P" ?' ~' X
我心想:總之可以整好個服務就得! I+ r9 H- M! X' h
但驚用曬fd d 電,咪收線lo,: ?+ ?; M7 A: n' M" A
+ m/ N9 F- D6 A3 S& w4 ]我係pizza hut 成日比人叫小姐...
) U8 P, G, _' D- m打過去叫外賣.次次打回頭都問X小姐係唔係叫咗咩咩咩...
1 |7 a8 @4 v) A9 ]  I次次都係咁... ...
6 R, n$ a* F# z! S2 m4 N+ |! ]有次門市外賣自取,仲係都要問:"小姐,想要D咩"
6 w- k, \8 k' F, O4 d( g& s0 ^3 a- i) L8 g. j# \+ H
我心諗,PIZZA HUT係唔係冇男仔食嫁
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-11 04:27

引用:
原帖由 kogptw 於 2010-7-11 04:05 發表   
$ o! z( |" J5 W7 V% N' N: G. `$ S/ A! w: a, h: R% ^
我係pizza hut 成日比人叫小姐...
8 l- U- g! t9 z- c$ b7 [打過去叫外賣.次次打回頭都問X小姐係唔係叫咗咩咩咩...
% w6 u" ^: t/ T. l% ?! H次次都係咁... ...# \) Z# ~  ?1 t# F2 h) V
有次門市外賣自取,仲係都要問:"小姐,想要D咩" + j% t7 K2 X9 l  m: Z
* K7 }- x3 p/ y' m( @# f
我心諗,PIZZA HUT係唔係冇男 ...
5 U' p1 G  a' D; ^9 ?; {, M
問題ない,您外表易誤會,職員值得理解既 ~~開心嗎??
作者: disc225    時間: 2010-7-11 17:40

您外表易誤會給人誤會了
作者: Darlie    時間: 2010-7-14 22:06

有就好lu~~
作者: Terry220022    時間: 2010-7-14 22:22

試過上星期去醫院探屋企人, 俾個阿姐認錯咗係女仔, 嗌咗我做"靚女"~
作者: suck100    時間: 2010-7-15 15:00

有時候會被誤會!!!
作者: uniformx    時間: 2010-7-15 18:53

我衰到便服行過石峽尾尚至都收到勾尾傳單,我似尚至中一女生嗎?
作者: glock18    時間: 2010-8-1 18:54

你咪好 law, cd 左都冇人認出
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-1 19:21

引用:
原帖由 sonic07 於 2010-6-9 13:48 發表   . ]0 H0 ~* O/ I' g( M, T  K# @- I
之前打電話去和記投訴,後來佢話要同時3個人傾先得,咪借同事部電話用,' H  G) n! n3 z2 ^4 R* J
點知再打去係女既聽,佢叫我做小姐 ' `5 P+ q+ J/ |  e, T
我心想:總之可以整好個服務就得
4 ~! J, g6 @/ x5 x, V但驚用曬fd d 電,咪收線lo,! U/ a6 k3 U- h$ S
3 W. F# M& U' @) A/ [
我成日接電話d人都叫我小姐,您個喉核應該比人小或者無就可以做到既
作者: ameifule    時間: 2010-8-1 22:31

雖然我喉核幾乎看不到,也隨便都能用假音,3 O" ?  `1 a) A; C$ X1 v& _* H
甚至說話小聲點就變女聲,0 F: v0 e. S9 c1 n$ v8 j
但那都是我年輕時的事了,我現在已經是阿姨囉(視線看向遠方.....)
作者: monchhichihk    時間: 2010-9-1 20:05

有次低頭sales 以為我系女仔-0-
作者: pingu142857    時間: 2010-9-2 23:35

次次電話訪問都話"小姐你好.."
作者: applechoi    時間: 2010-9-3 07:38

未試過
! k# b: I0 x! g+ G
8 H; K- M5 Q2 [+ I$ A5 u/ h. i幸好當年做telesales 認人聲命中率100%(無試過聽聲認錯先生做小姐or vice versa)5 u7 ]6 E7 |. q7 k+ t4 l/ Q; M

% T* p: s; y: C; _: \) t, A' _[ 本帖最後由 applechoi 於 2010-9-3 07:39 編輯 ]
作者: cxyx    時間: 2010-9-3 10:43

我諗我從來都未試過.
作者: nuwkov    時間: 2010-9-3 13:51

我覺得我無乜幾會。不過有個同事,冬天係個背影殺手,后面睇落十足個女仔,件外套仲要有修腰,暈 ar !
作者: humenfemme    時間: 2010-9-5 14:33

以前長頭髮果陣, 基本上叫我做小姐多過叫先生, Z4 t( ?9 {% B& `
試過有一次係日本機場, 誤打誤撞入左女廁
1 D4 w& K( v$ S2 z( G6 R' H仲係由廁所出番來先知原來自己入左女廁
6 U9 v# D# z1 `有次入男廁又俾清潔阿姐話我入錯廁所
9 J$ d5 c* c* o最近剪左頭髮就少左, g  l  Y" X* F) {7 [" y# q/ J
但有次去見工我著住full suit (打埋呔) 都俾interviewer認錯
作者: 殷可怡    時間: 2010-9-7 15:50

我也想有這樣的經歷

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0