標題: 請CDTV大大看看 [打印本頁]

作者: Joe    時間: 2010-6-13 17:35     標題: 請CDTV大大看看

不如提供機會予版友更名吧
0 a4 u7 s  t5 k  Y0 t) v* w可能有版友CD了一段時間
8 i1 y2 a# X. |  y; E" ]想更換一個女性化的名字
+ V, y# `/ \9 k$ L) m$ T4 }所以建議開放更名一段時間
作者: 心儀    時間: 2010-6-13 17:44

改名卡
作者: 五香肉丁    時間: 2010-6-13 17:45

我都有咁想
作者: Joe    時間: 2010-6-13 17:50

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-13 17:44 發表     E& ~% C% g9 k/ t8 ^
改名卡
4 b+ O, f% ^9 n4 S
3 q4 |  p1 _) b' l
道具應該做不了1 U; G' [! {, r9 R
因為涉及資料庫..
作者: ameifule    時間: 2010-6-13 19:34

就算是資料庫的*.dat應該也能改,3 q5 x0 U2 n' p1 n; y% r
只是要由版友直接在網上改比較難,可能需要用人工方式直接從資料庫改,甚至需暫時停止版友使用,
作者: cdtv    時間: 2010-6-13 19:50

因改名涉及資料庫中大量資料表的修改
- b) Z' h) H7 V$ C' J" `8 R+ F系統資料表固然沒問題, 但其他插件便需重寫更新程式, 過程煩複
8 J" ~4 T  F+ t0 I但如不作更新, 插件上便會出現名字混亂, 所以本站不可能允許會員隨便更改用戶名稱
作者: Joe    時間: 2010-6-13 19:55

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-13 19:34 發表   & ]+ z0 V6 y% m  K" w& T& Z" v
就算是資料庫的*.dat應該也能改,& c" p2 L# \6 I% Z8 {
只是要由版友直接在網上改比較難,可能需要用人工方式直接從資料庫改,甚至需暫時停止版友使用,
# a* q$ ~) f4 w( E' u" U$ O這又不是
) \4 r% n+ p* n% u& H8 N沒記錯DISCUZ好像可以開放更名(還是由管理員代為更名..?)
作者: hkman168    時間: 2010-6-13 22:35

嗯嗯^^: U* K3 d9 g) {
非常同意樓主說法!!
作者: dcch1    時間: 2010-6-13 22:41

哈哈, 呢個就係俾你決擇要情人(改名)定要要黃金(積分)o既時候o勒,
) Y2 ]) l' H# S, N! B; o有得必有失, 一係開個新A/C重頭再o黎, 一係就沿用舊名繼續留言o勒~~
作者: Joe    時間: 2010-6-13 22:46

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-13 22:41 發表   
5 l7 x7 r7 m# T: L2 d9 H# D哈哈, 呢個就係俾你決擇要情人(改名)定要要黃金(積分)o既時候o勒,
6 c/ l" ]" }% J- _9 T: H/ M5 v; E有得必有失, 一係開個新A/C重頭再o黎, 一係就沿用舊名繼續留言o勒~~
' w9 `0 [8 f# C. b- W- W" N% i! S

" w8 E! F  e& Y唔使重頭再黎既
5 Y: `  C8 ?# `* H8 y  A  _: i; UIF
3 P6 K4 W9 [  P! J開放改名XDD
作者: dcch1    時間: 2010-6-13 23:28

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-13 22:46 發表   
5 c6 Q/ e; O; G9 Z9 [) k- _+ B9 k7 ?# D8 M1 C

$ `% }) B% K/ v; n唔使重頭再黎既
# _: F7 n# D& pIF
  J& Q( x) z' W7 Y; X# J! n開放改名XDD
! o/ m3 P. i# |* ?
% }' Z" i' v  v2 g但係如果直到依家有二萬八千幾個會員, 個個都可以自由改名o既, 2 y' n' t- o- f
咁呢個壇除時因為改名而停頓wor,
8 a& ]6 B0 Z3 _, T0 R而且就算我o地身份證上面改名都要搵律師再俾錢入境處改啦, . w; z  R- Y& Y6 n
呢度只係一個小社會, 其實都一樣唔係話點就點o既~~
作者: JG5446    時間: 2010-6-14 00:02

原來好多人都仲未明discuz個運作原理
作者: Joe    時間: 2010-6-14 17:09

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-13 23:28 發表   
3 V9 @. w* v' f. [/ G7 Y; ?* l+ A1 g& Y

+ j/ Y+ K6 m- q6 H* g但係如果直到依家有二萬八千幾個會員, 個個都可以自由改名o既, 4 o" s0 g# f  K, E
咁呢個壇除時因為改名而停頓wor,
: z# s# U7 p7 A; B而且就算我o地身份證上面改名都要搵律師再俾錢入境處改啦,
$ L4 H. _7 R/ t, p+ V( \呢度只係一個小社會, 其實都一樣唔係話點就點o既 ...
* V! ?. Y- C7 @2 U: J我用過DISCUZ$ V: I/ {/ k, I: z4 \* Z! L, n; q
無記錯只係管理員開左更名功能
1 Z9 B# e- ^" R6 j+ B你天天改又得$ ]7 w- P+ r7 e5 C
每個鐘改一次又得
! {1 b. D/ E$ Y完全自己話事
+ ~# V2 }+ f* _得左!- S! S2 o; h$ @) d9 m' e% ?8 N
(PS.唔知有冇記錯! o) W, V3 L' ~' R, o3 B& z7 ~/ C
就算自己改唔到7 g. ]8 _7 X$ p9 M& X7 ^1 U3 F
我記得管理員入管理頁面8 n' X1 W8 v# G2 B+ t& I
都可以改到AC名同你個PW-.-)
* h" z$ R/ T& ^0 G# I6 j話就話要改資料. K( n% ^; }; Z6 p& [
不過唔係打開個DATABASE你慢慢改
5 X- _/ t5 R7 y9 x& k+ ~而係係個人資料度直接改自己名..
作者: dcch1    時間: 2010-6-14 21:47

引用:
原帖由 JG5446 於 2010-6-14 00:02 發表   
. }, t  S1 B) M. \原來好多人都仲未明discuz個運作原理
2 z: l" r  t, s0 O6 F

5 _( j+ r6 S3 {我電腦白痴, 試解釋說明之~~
作者: alex8826245    時間: 2010-6-16 17:43

我都想改名阿
作者: Eva0313    時間: 2010-6-16 18:32

其實有D同樣係使用discuz的論壇係有自助改名系統,當然,裡面的運作原理我就真係唔多知,只不過係有這個可能,好似以下的例子:3 }( q/ J6 |- O# J4 S7 ]

作者: Joe    時間: 2010-6-16 18:34

引用:
原帖由 Eva0313 於 2010-6-16 18:32 發表   
$ x6 }) p; z, [3 n# Q其實有D同樣係使用discuz的論壇係有自助改名系統,當然,裡面的運作原理我就真係唔多知,只不過係有這個可能,好似以下的例子:; Y! E+ g8 {; L% G6 o$ Z# Q. m$ v  h
http://yrx3tw.bay.livefilestore. ... AzVFRhcb9oEBtqkirth ...
5 y4 z6 |9 N# E  R& _7 q

" a1 ^8 U  }1 F7 D) ]不過這是個插件方式出現" e+ }! V2 u* m/ W# J+ s2 d( ~* N7 H
印象中亦可以在會員個人資料中出現
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 00:33

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-16 18:34 發表   
) d7 q- |% W" W' U5 s
5 l* {3 S1 M# s1 `1 n( M( _9 {
4 a8 H/ g% o- N7 x: _/ G; i$ Z不過這是個插件方式出現" O1 z* l, _1 h1 x6 k7 j" O* y
印象中亦可以在會員個人資料中出現
3 t& P/ H5 l2 _5 j+ z

: [8 w2 C& z" a似係要申請先可以改名wor, 唔係自己改名wor~~
/ u# }! d& w/ }6 o6 g# ~% K- W) j' l# F, _9 @  p
如果係「手動」o既, 咁真係要復制10個壇主筅掂o勒, - W! A& Q* @7 E$ D1 f; ~
近30000個會員, 每日1% o既人話要改名都死啦~~
作者: Joe    時間: 2010-6-27 00:54

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-27 00:33 發表   
. B' Q. x( _7 n$ c# F
- L- k5 a* B1 Q" H: D8 L6 D" H9 N4 \
似係要申請先可以改名wor, 唔係自己改名wor~~7 ^* B5 T: v+ H6 O0 Q6 u* ~
( s3 I5 B9 N+ P, B% H& K
如果係「手動」o既, 咁真係要復制10個壇主筅掂o勒,
& t2 G  i! ?: m# `. S% g% T5 i近30000個會員, 每日1% o既人話要改名都死啦~~
, [: r& E3 x+ f- f
; @- o# R4 s; N9 E1 Y如果真係做到2 ~* P" V8 U) {# {
就唔會俾你無限改啦
& N. P) f! \& m9 Q/ ~& q2 b8 g仲有你又唔會一日改一次
' g& d- @% m) W6 y" M1 \壇又有一堆CD-ROM(名唔重要)
# H  O8 E# [& d. d* {3 Q又有一堆已經滿意自己個名, {1 [1 A$ M  U1 s
再加上根據好多FORUM經驗
4 {, S- e4 ^' ]改名計劃會有N咁多限制1 C1 C9 w% D% }4 _. d! H
(例如每個人只改一次,冇得再改/要有N個POST/N分....)
+ ^4 X6 ^! N" d8 W6 F咁次數就已經可以限制左6 s% ]. s. I7 G; I
唔通開左改名之後(指要壇主做野,而唔係自己係會員資料動手就改到)
- l* t, W7 a& d; V; S" B- S壇主任人改咩..(當然如果會員自己主導,可以自行改,你天天做到得架啦)# R/ G( y9 \- h
身份證改名/補領都有限制啦(即係俾$$)
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 00:59

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-27 00:54 發表   % h7 M* K6 q3 }5 r3 ]
& j  N; T5 J0 f$ P' p
4 m  r" w+ a2 x: P! J* ~
如果真係做到
  r; {9 L$ E! W9 D) t0 D1 n- |' W就唔會俾你無限改啦
9 J0 k5 I" S5 J( N7 t仲有你又唔會一日改一次9 \, Q" v+ v' e0 t
壇又有一堆CD-ROM(名唔重要)9 }) Z) @  l! l" M0 ?5 n$ H* [3 m4 [
又有一堆已經滿意自己個名! M( ^7 h3 c6 a% G1 O
再加上根據好多FORUM經驗3 M0 Q) [- ^# |( Y) h
改名計劃會有N咁多限制1 G& k% _5 U4 e- E% @. Y
(例如每個人只改一次,冇得再改/要有N個 ...
1 s7 h  B" _! h; Q; Z& B5 k$ k6 i
好難講呀, 如果我係壇主, 都未必記得or有資料邊個改個啦, / M! p# B0 W* s, s/ F
同埋30000係依家個數, 遲o的一定會>呢個數,
% v% H+ C/ z2 w( M同埋改名呢樣o野一係一窩蜂做, 一係就成個月都唔發市呀~~
3 a1 z0 S1 k( D- _* I( _
2 T3 g- i7 }8 Z0 {Anyway, 呢o的o野都係留返俾壇主決定啦,
& \% x5 d/ w- }) t就算我同你拗都面紅耳熱, 最絡決定權都唔響我o地兩個度~~
作者: Joe    時間: 2010-6-27 01:05

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-27 00:59 發表   
8 J6 @) n3 n4 _% P# Y
5 }9 p2 y: n* A) i8 Q7 u* ^3 O
/ t% m9 Z: g2 B2 x( q0 J6 {! E好難講呀, 如果我係壇主, 都未必記得or有資料邊個改個啦,
; R2 L+ q4 i6 r* r同埋30000係依家個數, 遲o的一定會>呢個數,
& d- c' A# d2 c, y8 r同埋改名呢樣o野一係一窩蜂做, 一係就成個月都唔發市呀~~& h* N) q8 u, m1 d) t

8 A) R8 X8 \) `7 CAnyway, 呢o的o野都係留返俾壇主決定啦, " d4 X) D7 w5 j* m8 [4 ?) o9 f
...
9 {" C! p/ M" v. w$ d2 p1 S" _
呢一堆技術問題完全可以經方法解決4 L& w3 K7 J% m5 }1 n; S: I7 E
(例如部分論壇可以搞一年一次改名,而我去開果個FORUM改名率只係3%3 X/ w; p6 i& _* A5 W7 \
用3萬做BASE,大約900個,計算改一個名大約只需2-3分鐘(1.搵會員ID,2.入去更名,3.完成,熟手既3分鐘2個都OK), W& e! G7 C8 j9 n% S; u1 ?$ @
多人最多咪排隊~)8 n6 }' g8 T/ Q" j6 e4 ?) E" X
(仲有壇主可以開一個秘密分板,MARK低改名紀錄)8 h8 }: X2 O1 D4 E! F2 t
正如現實一樣
: y- i3 Z# T2 \  p2 p! }& m3 l6 t入境處有得俾你改名5 l  o' T9 X- T4 v6 U0 V) `, n
在限制之下根本唔會
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 01:12

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-27 01:05 發表   ) d  ?6 v+ w, i8 y0 t" m) ^# O! G* s
7 T4 D, {7 y) J+ x( k: z
呢一堆技術問題完全可以經方法解決( D6 w) p# e$ T1 a# F4 ^( }
(例如部分論壇可以搞一年一次改名,而我去開果個FORUM改名率只係3%
% x0 K) w) Z7 A% K: U, o用3萬做BASE,大約900個,計算改一個名大約只需2-3分鐘(1.搵會員ID,2.入去更名,3.完成,熟手既3分鐘2個都OK)
* N1 C. t: f8 b$ a多 ...
4 l# q* c3 `; l$ V3 {. @1 _! U9 j+ N. w; Z1 y; z2 y
其實我本人就唔太贊成改名, 因為你註冊得就要對自己做id負責任, 同埋香港普遍大壇我都唔見有呢個服務,
/ z' i* Q8 e. h不過, 你可以嘗試o下攪個投票, 睇o下有冇人和應你嘛, 順便俾壇主睇o下有冇增加呢項服務o既可行性~~9 k' t8 J! n/ _
! b5 t: ^2 O; ?& n" I4 _! _
如果唔係我o地響呢度嗲, 都改變唔到現有o既機制嘛~~
作者: Joe    時間: 2010-6-27 01:14

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-27 01:12 發表   3 |3 M5 H' M. Z5 N/ \1 ]) }& [8 u" g

3 J6 S* l, v3 l7 r9 l5 ?/ Q
! s2 O0 ]2 a$ J其實我本人就唔太贊成改名, 因為你註冊得就要對自己做id負責任, 同埋香港普遍大壇我都唔見有呢個服務,   s$ f) v2 w8 D9 [. w
不過, 你可以嘗試o下攪個投票, 睇o下有冇人和應你嘛, 順便俾壇主睇o下有冇增加呢項服務o既可行性~~
  `0 x) E  z1 V, _  }2 M. k6 V
如 ...
$ n! W( k  A9 S5 x) ~* {/ t
所以只係「建議」(UP完等壇主睇)
% L# R+ s9 W6 O6 c而唔係「增加改名服務計劃書」(做哂RESEARCH,俾埋方案建議)
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 01:22

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-27 01:14 發表   
0 n& f! K! ?# {# b% x; k" X
2 z9 w" S! c7 g. V4 s, }所以只係「建議」(UP完等壇主睇)' ]; K$ K: J9 K5 s2 F: j
而唔係「增加改名服務計劃書」(做哂RESEARCH,俾埋方案建議)
' {% r" y; }- ?9 Q# i& D4 @6 `! g2 W$ G1 D3 f  ~% [
所以我咪建議你攪投票囉, 如果唔係「建議」完但係冇人響應, 個post咪又石沉大海~~
作者: mercury1    時間: 2010-7-16 04:08

其實有好多人可能真係需要改名好似已下: t& P* U+ t3 x, L* a/ c2 x9 D
/ U4 ~; @& r5 r* E2 h9 I! z
exe:   terry0123 ,  dsfs1991 ,  cynthia_199x , Terry220022  ,  49208052 ,$ A1 [8 e$ k7 X) o
$ d  t) }3 q' M! l! R& t+ n! T  S
最近收到
% e. h" X/ w9 H! Jadam5354 添加您為好友
* x% A5 _5 ~, X% |who is it ?????
2 ~& Q& ~/ _4 ^9 X3 e; J再 查看他(她)的個人資料 才知道 2 Y" S- B8 _3 E) }; \7 Z
暱稱 :  彭婷婷
: K7 o: a# q& \% M: \5 T' Y2 i- `! b, @' v& f
regina1010 暱稱= amanda
: E; `8 Y7 s8 K) qhkman168  暱稱=  嬌嬌女
( `4 |7 T* W/ calex8826245 暱稱= 君" h- D9 y6 O+ b% c4 L
tungzx 暱稱= 美芽3 d$ j9 r9 W' z7 C( x7 n3 _7 s6 o' q
唔睇暱稱真係唔知係邊個

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0