標題: 大家的第一次?! [打印本頁]

作者: 心儀    時間: 2010-6-21 10:11     標題: 大家的第一次?!

大家第一次買女性用品係幾時呢?
6 Q, L( Z# c! M+ k' h% `! P係乜野黎呢?
) ~9 S, t, f1 X1 _/ C* h0 x2 P" Y同埋果時係咩情況下去買同埋點買呢?
! s1 b3 m# A: V. h# R8 V. B; H. K! F% n! V# X% o8 s- k+ H" g
大家一齊分享下
作者: 心儀    時間: 2010-6-21 10:18

我自己就講起都羞家7 R8 W* L3 m' i' x' d  P: A3 r
起初一直一直都係用屋企人既野/ g" z1 n9 B1 ~, G) m. J# V
到後來同公公兩個人住,冇女人,同埋大個左所以已經開始想買自己既野,不過一直唔敢
- U' s8 S! e, x: A都過左幾年後,上網找到一d人賣二手野,仲要係原味果隻
8 n3 h& t% M4 w) [5 V3 K' J6 `' }其實我都唔想要原味,但係佢可以locker交易,所以就同佢買( j+ w2 j: C7 n( y" f2 d5 |
買左兩對絲襪,一個胸圍同底褲,仲有d打底褲同背心仔咁,都成500幾600蚊6 M. Y7 y; I' @! L1 P9 d- P) s' h1 V
後來就找到yahoo一間專做cd生意既拍賣,又係可以locker交收∼
/ U4 A3 E. J) \之後就開始同佢買左好耐野8 ~9 s$ C4 d' a9 i  j
再後來就係郵局申請左個郵箱,之後上yahoo bid野都係寄去果度lu) B! L# b& A1 H- [
不過之前就無比第二年錢∼, l: `3 |5 H7 @9 b9 F, q8 t
而家想再去申請返個# t- L5 |; |" n+ X; P

1 v+ N$ m; a& f* H, i到而家其實一直以來都未試過出街買過女仔野比自己
0 L/ @4 k$ f0 @# z# f. d係有一次去萬寧買過卸妝洗面膏
4 u: c1 M* |, _# J但都要比收銀眼望望>"<
作者: adam5354    時間: 2010-6-21 10:34

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-21 10:18 發表   / e4 ?* O# {/ }; Q) s
我自己就講起都羞家( M; A- g: z$ L: d4 N
起初一直一直都係用屋企人既野
& t# {2 ~" O' ]7 Y9 x2 M/ |  h: V& b到後來同公公兩個人住,冇女人,同埋大個左所以已經開始想買自己既野,不過一直唔敢
/ m5 n! r( F; ?! K都過左幾年後,上網找到一d人賣二手野,仲要係原味果隻5 `" ^1 ]2 c% \3 x7 e- b" v& e2 D
其實我都唔想要原 ...
; t1 \0 w+ e8 H* i# H
心儀!能說出自己的經歷!直得一讚!
作者: 校服收藏者    時間: 2010-6-21 11:40

初初都係拎阿妹d襪褲著2 d- j# j( w( E' G  D
之後一直都係靠阿妹d衫,內衣4 N  O& A% K$ ]6 g# X( A
之後自己絲襪,不過都係耐唔耐# O0 {6 h8 U/ _% N
最多都係yahoo二手
1 u4 y; e+ ~  K因為始終係屋企cd
5 T; H, u7 a! t' b7 |夠平就可以
作者: 心儀    時間: 2010-6-21 11:52

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2010-6-21 11:40 發表   & d* k; ~0 a- b5 ]3 K- x' A
初初都係拎阿妹d襪褲著9 b& J0 O+ {: Y& q
之後一直都係靠阿妹d衫,內衣
1 v& T6 m8 `  I; f, v之後自己絲襪,不過都係耐唔耐6 k4 s* C0 m4 N- l
最多都係yahoo二手" \$ ~8 ?% Q3 _, k
因為始終係屋企cd
4 L. Y: ]. C$ G3 w0 \- V' w$ N  h夠平就可以
9 e2 _) m* x8 ^( l. i
你會唔會著壞你呀妹d野
作者: ameifule    時間: 2010-6-21 15:26

第一次自己去買是半夜去7-11買絲襪,晚上見店內啥客人,買些日用品順便買的,$ C4 `$ y; Q! X
再來是去鞋店買鞋,從頭至尾,那個歐巴桑對我都很不客氣,% O8 `3 ?& u8 ~# M6 n) f- Z, Q+ W8 H
接著是買連身裙,說要送女友,買來卻穿不下,: j( Y- `/ g) \4 r$ ?* K% C5 S. ~
最後自己去買的是bra和底底,也說是送女友,在服飾店買的,不是內衣專賣店(我不敢進去),老闆娘還一付[祝我幸福]的表情,其實我最喜歡bra,但也最不敢去買,另外還買過泳裝很多東西,不太記得了,, N/ h: I( J+ C" R  S! k* k
現在是我自己有收入也有房,還自己住,所以靠著網路幾乎要買什麼都沒問題,網路買的大多是比較尷尬的東西,
1 a7 j. Y/ P: }5 M% b  j另外,我會利用去大賣場買日用品的時候,順便買絲襪.m巾.T恤.POLO衫這類比較普通的物品,
$ s- f5 F' v0 [" m/ n! @因為我有些年齡了,買這些家裡用得到的物品很正常.
作者: adam5354    時間: 2010-6-21 16:32

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-21 15:30 發表   
' K) o' P% I6 N2 n& K% m3 N, }怎麼變重復了?要怎麼刪啊?; J2 u7 m4 X4 i; j, @6 Q- _" |
我用道具悔悟卡也刪不掉
) {: {3 s# K- _' S( f7 e
' [7 U8 ?% _" _( g# j7 h6 R# M在帖子右下方按編輯,然後在左方take刪除本帖,然後按藍色方塊編輯帖子。那就可刪除帖子了。
3 w% p. @! A$ `3 C
/ r' L. ?0 A: o, L[ 本帖最後由 adam5354 於 2010-6-21 16:34 編輯 ]
作者: mmlee    時間: 2010-6-21 22:50

我第一次係上yahoo bid, 搵d可以用locker既賣家, 我就買左第一批絲襪同假髮 * v( t! B3 f4 I9 H5 N
  ]* ]* q7 w, T& b) n' P' C  ^
買衫既第一次都係上網買, 見人放二手我就買左去
作者: dcch1    時間: 2010-6-21 23:37

我之前響另一個Post share過我第一次買女裝校服o既經歷o勒, 心儀姐姐,
  W& Q- Q0 s; m1 \9 Y4 }唔介意我呃post o既我可以再打多次o既~~
( F! ^& g. ]/ l) k' o( C
7 x1 V# A" Z4 i% y我第一次買女裝係保良局初中冬季全套, 1 q" ]6 |# y$ ?( q  d* _- Z
大概係07年o既時候, o個陣見到呢套校服好鍾意,
6 H9 Z" v4 n4 x跟住有人響網上放, 又可以aPM Locker交收, 咁我就同佢買啦, 5 n! l+ ~( Y7 O
價錢係$220, 個賣家係邊個我仲記得~~
, Z: h8 u2 S, P3 {7 j7 }(而且估唔到俾我最近遇返佢, 仲知道佢「真人」係邊個, # E6 j1 n3 l+ a. G* c
呢度唔方便講得咁詳細o勒, 早知就...風水輪流轉啦~~)
4 ]) P1 r( d/ R7 q  J* V' U/ J
( G2 A3 x: ?- r8 E7 ^& b" Q就係咁, 我就買o左人生第一套女裝校服o勒,
0 Z! V6 w' y- b( R/ W$ r/ t( H跟住持續收o左三年校服, 到今時今日, 賣過10幾套校服, 收藏70幾套校服, 再加埋配套服飾, 6 n. _! D9 [, G  j% x
裝滿...我諗5-6個主機自咁大...
作者: CECI    時間: 2010-6-22 03:33

大家第一次買女性用品係幾時呢?
9 M$ s" E' M! S+ g" D) Y( p5年前一個冬天咁上下啦!
1 V; n& @$ b" B9 C* [; g( b
( c3 x' t1 l4 P- Y& I$ c係乜野黎呢?
; i/ J4 {* _. H5 V絲襪,女性衫同假髮囉!
$ u4 P- P) j$ J5 y7 @1 h9 z8 V; y$ A  U8 x/ [* e/ N
同埋果時係咩情況下去買同埋點買呢?, B: @% d& x  M: A2 T1 ?; c
由於冬季關係, 好多時比較易比人誤會係女性, 久而久之就膽粗粗去買女性物品! 仲記得第一次買的是絲襪, 在中環利源東街買的, 在買的時候, Sales就問我小姐想買邊類款式的絲襪, 就咁買左我頭幾對絲襪了! 其後買多左幾次後就增強左購物的信心! 其間當然唔會成日比人第一眼就當係女性, 但那時已經買野買到唔尷尬, 亦唔介意直接承認自己係CD, d 0野係買0黎自用! 在商言商, 也懶理得你是男還是女, 最緊要做到生意賺到你錢! 做熟了還好好傾! . |& z+ I$ d& C* p; g( x! E2 r
講! 預左比人講! 所以現在買0野都係咁, 直接話係CD好了! 費事煩! 做我生意就做, 唔做咪走人囉! 白眼我0地CD的, 咪叫d姊妹們小心d幫襯囉! 佢有權做唔做CD生意ga0麻!( Z5 O! W5 q7 d, h5 E4 B. \# D  w
難為情與否, 很在乎自己那關口而已!
9 b. l5 s9 u0 V
% X  [5 j2 U' g7 X: e: R* A2 m, ?
作者: grilboy    時間: 2010-6-22 08:38

我第一次去買既女性用品係去bar shop買少女bar,果陣同埋d同學一齊去睇既
. ]' T3 B2 y; S3 u# o回想已經係十年前既事..................../ Z, W. P& U3 Z7 A* F: k  a
果陣我返學個樣,認真索爆,haah8 G8 I9 r. m6 x! I" B$ P& K
最記得果陣我好低能咁問左一句,個bar有鐵絲唔怕個胸唔舒服咩?- N! t  u! h) b) W
佢答我,唔帶梗係舒服d啦,haha
作者: adam5354    時間: 2010-6-22 09:40

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-6-22 08:38 發表   # r6 r2 M0 u& x" V
我第一次去買既女性用品係去bar shop買少女bar,果陣同埋d同學一齊去睇既; W* v. |# @, y$ n
回想已經係十年前既事....................
0 g  N6 C) g* r, ~1 M; w* Q果陣我返學個樣,認真索爆,haah
2 o& N6 X+ F8 N" r最記得果陣我好低能咁問左一句,個bar有鐵絲唔怕個胸唔舒服咩 ...
! |8 a! {) c# C; K1 j6 c2 J; T
2 G% X( q3 n  a; \# Y係 Bra(胸罩) 唔係  Bar(酒吧) 嫁播!
作者: 五香肉丁    時間: 2010-6-22 10:56

訓覺,,,著家姐果D...白返學襪褲
作者: 心儀    時間: 2010-6-23 00:54

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-6-22 08:38 發表   
7 G/ o# v) ?3 f我第一次去買既女性用品係去bar shop買少女bar,果陣同埋d同學一齊去睇既
" l. I, j1 p( W  r5 J7 E0 [. P回想已經係十年前既事....................
1 Z* P# t, O, ?: Q, i$ E果陣我返學個樣,認真索爆,haah; ^( f& E6 |. s) E
最記得果陣我好低能咁問左一句,個bar有鐵絲唔怕個胸唔舒服咩 ...
: O: N# `6 R' [2 S( M: H$ u; l
好想睇下有幾索~
作者: kyle2010    時間: 2010-6-23 20:36

第一次買絲襪的時候
/ ^) a6 x+ V! C* n! h* b* r1 e: e& M# j' Z4 w$ X4 g; P% g8 A
就是去屈臣氏買...然後買了一堆東西夾帶
+ C2 G" e) ]" \/ e' J/ I
8 d1 v0 p( s$ G3 g1 V  k( _! l' y: g之後大了...逐漸敢去襪子專賣店買% u8 O* U; ^) d! q$ k1 f; T& a

# o! g. A- q$ c9 U其他的還沒買過
作者: Yoshihk    時間: 2010-6-23 20:53

第一次係大約中一時,去d小百貨店買絲襪褲,行左好耐無人先敢入去.幾年後走去d女性內衣店買bra,宜家回想都好笑,當時唔識,只說size,無cup數,人地求其比左個我就算 & x! T  F* l/ b5 N7 G& f
* ?, I3 `$ Z' B6 d4 c; ?
之後膽子大了,去邊買都唔驚了.仲試過有一次買襪褲時講明自已箸,不過當然話去旅行需要 ,同個售貨員吹左一陣絲襪水添
作者: xxxg010    時間: 2010-6-24 02:07

我第一次買女人野係我6年前讀F6買既,我響英國留學,D同學開CD PARTY,我去馬莎買咗一條短牛仔裙,一件T-SHIRT,一對高到去KNEE既黑皮BOOT,一件黑PANTYHOSE
" E* v; k0 u' ?+ W* @& }1 ~我直頭入FITTING ROOM到試(好彩我GF同我一齊去買同試),不過D SALES好似唔白眼我,仲話好少見我地中國人會買,通常都係D鬼買去玩...
1 F! [1 A! E+ L0 U+ Z% d) S呢個就係我第一次既EXP  j+ A7 w; H9 }7 s' r$ X. w/ e) d
p.s:我中文唔好,用咗好多英文SORRY
作者: lucylyan    時間: 2010-6-25 00:08

first time is to buy bra and underwear in knowloon.
& r; R1 \. j; ~  n! R$ {& Y# `+ Xand i say buy for girl friend. very embrassing
作者: silksocksboy    時間: 2010-6-25 00:13

引用:
原帖由 Yoshihk 於 2010-6-23 20:53 發表   : ?! S  R7 [0 p) r7 |
第一次係大約中一時,去d小百貨店買絲襪褲,行左好耐無人先敢入去.幾年後走去d女性內衣店買bra,宜家回想都好笑,當時唔識,只說size,無cup 數,人地求其比左個我就算  % @/ `8 H) G6 l4 s
之後膽子大了,去邊買都唔驚了.仲試過有一次買襪褲時講明自已箸,不過當然話去旅行需要 ,同個售貨員吹左一陣絲襪水添
& J5 l1 S6 P2 g2 h) M2 ?! g! B
( Z6 \7 y% ^! W5 _3 R3 U個售貨員本身有無著絲襪?
作者: 08miki08    時間: 2010-6-25 00:39

我記得第一次買女仔野係買絲襪!' }5 j6 w3 C  C1 g  u* W  p
幾時買, 係邊買就唔記得啦! 只係記得果時好驚, 行咗好耐先去買!
: R3 ~: _, w; u2 a7 I之後就上網買野多!
* o5 V, `8 x) |" ?5 N$ Z8 {% `8 F而家就覺得自己好幸福! 因為而家買野有女同學陪!
8 V# s3 M+ f" u0 q! Q佢地都當咗我係女仔! 成日一齊行街買野!0 }5 O; B) x' D  M. e( ]
所以咩都買到! 包括m巾同內衣都買到!
作者: bra123    時間: 2010-6-27 21:10

我第一次買絲襪就是去名佳美還是買了些吃的混合在一起: a9 R  j2 f$ M: W8 x! T( v* i; j" ^( ]
店員也沒說甚麼就幫我打包結帳之後就慢慢的買了bra.內內和綿綿
作者: 心儀    時間: 2010-6-27 22:22

好多人第一次都是買內衣褲呢
作者: yoda0806    時間: 2010-7-2 02:06

我第一次係去買底褲嘅...
/ g9 ~3 |" p& d" [watsons..而家覺得d料好差...肯定唔會再買

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0