標題: 如何減手臂肌肉? [打印本頁]

作者: 心儀    時間: 2010-6-29 10:05     標題: 如何減手臂肌肉?

我拎得重野多手有點粗
: {2 i5 t6 E& N3 g( T有人知可以點減嗎?
作者: iamonheel    時間: 2010-6-29 11:17

成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.
6 t( C; y' s+ ~% K5 d  Y5 |Extreme 就打 botox.
作者: 心儀    時間: 2010-6-29 11:42

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 11:17 發表   
. e2 O8 \# `. I  A成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計./ T8 r* t1 Y+ X& `- M- K
Extreme 就打 botox.
% Y( j: n9 c% `6 v
係唔係有d運動可以幫助到呢
作者: tungzx    時間: 2010-6-29 12:41

去做手術吧(竊笑
作者: iamonheel    時間: 2010-6-29 12:54

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 11:42 發表   
# u/ Q6 B/ j3 ~. Y; n7 {
7 I+ N& w% _7 ?0 z' ]: \' u係唔係有d運動可以幫助到呢
* A9 J0 y' G- V7 v4 ]
' L6 S1 ~# F3 W( L4 S; B肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩 : s, Z6 t4 Q# l! B

$ [; u, y! Q3 f3 I6 Q! {/ ~; m運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多人真係恨架3 c: Q; s, T- T& r+ M' W
帶氧運動又係減脂肪為目的, 減咗脂肪, 肌肉重現重特出, 你睇啲長跑運動員就知* a/ Z$ s: U& s/ X5 C7 S1 d2 S
Body Builder出賽, 就唔飲水甚至食去水利尿藥, 令肌肉更特出!
* O4 G: I/ p+ p/ k% h. i& ?9 {' i6 W: _" Z
減肌肉似乎得停止做粗重嘢同節食, 停止做粗重嘢就唔會刺激肌肉生長 0 s- _4 {7 s1 ]4 K! D6 O8 z
7 p/ U' G& g2 P# i
節食就長期要做, 以年月計, 我自己就慢慢來, 平時只食正餐, 星期六晚至日晚間, 差不多20-24小時, 試過只食一匙蜂蜜, 主要等身體習慣飢餓
3 d- p1 L( Z2 ~. o3 \$ h身體習慣咗飢餓, 依家食飽啲都唔舒服, 頂住咁, 胃口細咗好多, 又唔會心思思搵嘢食.0 Z' b( J: {* k

5 o$ I8 Q4 y+ V/ G" p嗰啲修身纖體療程, 瑜伽, 都係減水腫同小小脂肪, 同增加身體柔軟
作者: 心儀    時間: 2010-6-29 14:09

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 12:54 發表   % o* M, O: d8 b
3 h2 P" D; q1 q
! }3 c$ A8 }$ L. x" l
肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩
4 |+ A7 F9 J5 M  p5 z. s  I$ V' m, e0 w% {' b
運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多 ...
% h3 V$ d, W; N0 U$ C$ p/ s因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
& v; o) o' a% u  [- a3 k! u# ]+ g男性既角度係好$ _7 A: [2 Q% O  O2 Z( X  L
但作為cd既角度我真係唔想要8 k, P' x" E4 _6 F2 s7 ^

5 C* E# g# U$ f: k1 H不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返
: l! U' V5 S  }9 u6 X" L
1 ]+ N  r* H* p其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
8 t) H& j% ^: B+ k! ^以前暴飲暴食(雖然唔係肥): m0 x3 W1 F0 I: `7 G# }
而家真係好唔習慣,成日好似肚空無力咁( X  N" _$ x4 F' @
已經無食早餐,中午唔食飯只食燒味瀨粉,夜晚食少一碗飯(平時兩碗),宵夜只食少少零食(以前幾乎晚晚都要食個麵)
3 G8 o5 |+ i* ~- |0 U: C. a# B食量已經比以前減少左一半以上
& j% |- d8 B, v" g1 J咁唔知有無用呢
; A" J+ q! S! @8 m% @不過有時同朋友食大餐一次半次食到勁飽都在所難免. J7 \8 Q/ ^; B' ]! ]! d7 ~* e, p

) K; C1 S' f7 L- T4 m7 G[ 本帖最後由 心儀 於 2010-6-29 14:10 編輯 ]
作者: JG5446    時間: 2010-6-29 14:46

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 02:09 PM 發表   
, `) k( Y/ s: j5 A* y: w: p: x( D
* Q- q7 w! E4 `5 Q9 v0 [因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉! N8 T1 ~( a9 d+ k; x
男性既角度係好6 K: L6 N0 f1 j- P' x, k
但作為cd既角度我真係唔想要
$ Z0 M; l& w! P0 e! t% ^/ E( D+ r  M& a) S0 n
不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返
+ G8 u- X& z" O  J" r5 ]( C) L2 f4 J3 T- @8 m, ?! L' t# r1 ~6 }# J9 d
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食# v" P: d) C0 g2 R0 k: u) C% q& ]1 g
以前暴飲暴食(雖然 ...
keep住一日兩餐
作者: ameifule    時間: 2010-6-29 14:52

越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,
+ E3 c( X- a( ?1 b" C' L但少動脂肪會變多,8 h6 _% \  [% i3 l
我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力,+ D( t+ M+ D8 F) j( s. V
但我脂肪不少,
3 C; f" Y" L6 B" q8 y& X我的感覺是節食主要能減腰圍,我現在早餐就吃一碗飯或麵,午餐正常,然後就儘量不吃了,; k: \! W: G0 G. c
一個月下來,皮帶已經可以調整一個洞了,可是臉也瘦了,我現在擔心胸部也變小 2 L. L  `) Y, b6 Q' P% X
我看大家都那麼瘦,忍著點囉,
作者: 心儀    時間: 2010-6-29 15:34

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 14:52 發表   $ |+ v0 S$ C9 c+ U/ G) T
越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,
' s& N1 `1 E3 g2 L7 T: h但少動脂肪會變多,# ^% ?/ A( ^" u' a& {3 t
我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力 ...
& g) T4 T2 L. P2 N* f) {: y- L我也差不多一個月了! t! b* M  E9 O' E9 X2 F6 @4 ?
但腰圍好像沒啥改變
作者: ameifule    時間: 2010-6-29 15:42

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 15:34 發表   
9 O% W) ^1 k' r- V; y# D+ A. K( Z1 W/ G: D  N- w) X
我也差不多一個月了! ?# x  H5 O6 ?
但腰圍好像沒啥改變
% X: t, C$ m& R% k$ ^4 C; b雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
作者: 心儀    時間: 2010-6-29 16:05

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 15:42 發表   
% s* ?# O5 s0 Q2 w) t( U# c* y. {6 o9 f2 r6 L- h
雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
1 r' e, h2 N9 R2 F4 Q
我的骨架較大~/ A8 y$ x; z+ Y% b* r4 _  |7 H( B
所以可能有些影響吧
作者: ameifule    時間: 2010-6-29 16:11

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 16:05 發表   2 e6 ~* d0 x) `- l: z

& C$ d$ H! v9 Q- N我的骨架較大~
7 g& ]6 z; D1 ~: e- g! h所以可能有些影響吧
; K# N) t/ i: e& b不會啦,: Z) ?9 F% {/ B9 ^* x
除非妳要和女kid比,: D! r2 z6 N% L8 M- F
我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,2 T4 N- K; x" r3 h8 q5 B2 k; ]
我明明就比妳大隻,
8 T' W0 @$ C8 H3 ], D( ]# B7 B: ~# V  [  C: M/ E. ]
作者: vivalive01    時間: 2010-6-29 17:01

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 16:11 發表   
& d2 M+ {1 w% l, W- b* S: @
5 s$ k0 \& f% S9 y" L  [3 J不會啦,- O* ?4 @0 s! P9 G
除非妳要和女kid比,! O! @! B% O2 H  F) U* ]
我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,
% D% D: c2 l# P0 M1 w2 {6 \我明明就比妳大隻,還要我來安慰妳,
, F, o2 |+ n1 P; T
/ k( _" n' _* r& s
3 h$ ~' N2 |1 L- x8 [% U5 X哈哈哈
) I' c8 V2 t4 Y' x3 [# l7 n
9 b+ N$ q/ s+ Y& A4 I7 |' b要一片鐵片來安慰你們嗎?XD
作者: kammykk    時間: 2010-6-29 20:20

我都係比較大隻:(
% {& c- H& V+ [, c手臂都好粗..而家都唔知點好.
& e6 s, ~' W8 [" g好難減...
& M( r( P$ S# {# W而家買衫都要買12-14號(UK SIZE). [. \0 n5 r$ R. f% m+ l9 X3 ?
肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.: ~+ `% I2 k3 Z9 |0 H9 M5 j4 q
0 ]: w% U6 h! _1 P
心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)
作者: haruka    時間: 2010-6-29 20:23

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   
: l. L# ?. ^1 }/ Z
- @/ w/ t# ?4 @/ V6 _3 G; ?" h因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
6 q4 Y  Q; x( L0 U! b4 u( B8 B男性既角度係好
, ]& y/ p" p1 c6 z但作為cd既角度我真係唔想要: m# ~+ q+ e4 b+ v& H
; v- s4 K; M. K, x) h5 U
不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返
  ]1 l+ ~  ?# K: q# {) L, i# I3 O* h: [* f
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
7 s; U+ o+ X! {/ M: f0 ]以前暴飲暴食(雖然 ...
/ B8 N6 U, d# _2 B" n( W+ c0 D
呢個食法,我可以話俾你知...算吧啦,冇用架!8 @# _; m. D) I
因為你問題唔係出入量唔平衡令脂肪囤積
2 N" e  v+ }$ b: G- l- D+ K而係用力不當而令到肌肉生長呈hypertrophy形態。
4 [. g: M* f$ {$ M
7 s# A7 K* J! o% [0 o# Z響工作用力方面著手,減少力量型既功夫先得,即係唔係要你一下子發好大力果d
  s% f- m+ p( w3 O& g) F相返,你可以做多d耐力訓練,即係低負重但係以數多既運動
作者: dcch1    時間: 2010-6-29 22:04

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   
, w. C0 i! ~  `. X: n3 W
$ q- [4 G4 {7 t$ a5 o4 x因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉0 x( ?! T# ]" i2 M( [- U
男性既角度係好# O3 U7 f9 @) _, l5 x; W! T; z
但作為cd既角度我真係唔想要4 E, ]* Y5 Y) ?5 r4 S

) y7 a# z" C0 O; _不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返; i, w; ?9 m# G- Y& {# O- ?

2 B0 f' r/ W6 s' F- J' V其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
) r- I; }/ {) E* o- ~7 ^5 S% T以前暴飲暴食(雖然 ...
8 s$ I9 l; Z& a* R
( G# I$ Q* e- w
我o既減肥方法, 就係咁(平日o既餐單):3 B1 U4 H' ^1 k# W
" R; M) T. e6 `4 @8 {
早餐: 半個A1 $15o個o的芝士軟包+1罐250mL雀巢
. |- G( s2 @% g: G午餐: 唔食, 真係太肚餓食一包餅5 d; ^1 J2 s2 `& I& ]
晚餐: 半碗中碗size飯+餸
1 S: n! K5 m3 s宵夜: 欠奉+ u4 u0 }" \, p
, z, V# [! t. b6 z) W0 A+ F  b
維持o左8個月(09年10月至10年6月), 肚腩由32"-->28", 未實際磅過重,
" H. X* [1 g/ ^& W# A我諗135lbs左右o卦 (09年2月磅144lbs), 我169cm高.- n- B+ W9 z( d- {

) s4 g5 D( w1 T5 h( m# j, p我份工就好o的, 零體力勞動(齋坐office對住電腦), 但係就減唔到個胸呀...
作者: 心儀    時間: 2010-6-30 15:36

引用:
原帖由 kammykk 於 2010-6-29 20:20 發表   4 B, I6 s" y; o) u9 X
我都係比較大隻:(* m2 X# f0 I( |: [) z5 q* k
手臂都好粗..而家都唔知點好.( n1 M! C* u; t) f9 G! l" {
好難減...
7 @: v2 g, y9 [2 o0 x! S' W而家買衫都要買12-14號(UK SIZE)
8 R  m* x4 q$ d; Q( L肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.
+ r3 l! [3 W4 d. H% K
( l1 r. ^* V- g心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)
" q; Z, {1 O  _9 U7 g你肩寬幾多呢?
作者: kalvin614    時間: 2010-6-30 16:35

要減肌肉真的很難,( `- ~5 Q- h- ~# G. o( y
不過我有一個方法,& _4 ?- ^  I8 o! x$ Q+ @" Z
在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)
8 g2 T% X' W3 v( _3 {持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮
作者: 心儀    時間: 2010-6-30 16:59

引用:
原帖由 kalvin614 於 2010-6-30 16:35 發表   
3 v& A$ J% V( ~7 o  L  w要減肌肉真的很難,
# V1 Z" a" P; v& `7 }; d不過我有一個方法,
/ a- B4 ~0 Z* }3 ~在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)
: c: ?0 y$ O/ w  H8 n: b持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮
& N) R; T/ E& Y) h的確很難+ K2 u0 _8 O/ C( |) P- A! C: ?
打字或多或少都用到手臂的肌肉了
作者: kammykk    時間: 2010-6-30 18:09

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-30 15:36 發表   
' O# x6 S: m  b* y! A0 B! j% R1 E6 F% t) N' R
你肩寬幾多呢?
6 t2 b- p5 l- C# P7 m

! e! u0 D( G& `' S% x, q5 j* [; V6 m大概都有18-19"左右啦.
5 t8 j. k/ Q; l8 i可能有20啦.
/ A( C$ k% G% p# N1 F: W5 @, o自己一個人好黎度.
作者: isis    時間: 2010-6-30 19:09     標題: 回復 3# 心儀 的帖子

其實一個很簡單易做的動作 就是左手 滅右手手臂 是用手掌滅 並不是用兩三隻手指(這樣會紅腫)
/ O+ I, l. r+ s* |. }% C9 [一定要成隻手掌 查起 手臂外則 及內則 便可通淋巴 去水腫 更瘦
作者: kalvin614    時間: 2010-6-30 19:14

引用:
原帖由 kammykk 於 2010-6-30 18:09 發表   1 K& d! |( s. P+ A
6 D  z" W0 d: t8 c, @' z5 Z& V
; y" }! p$ L; d9 V' z$ Q3 b& Z: K
大概都有18-19"左右啦., B) T  N8 o+ X( e3 w0 b2 r
可能有20啦.8 T. E2 X) w; n' d
自己一個人好黎度.
, K# _1 s4 _, v  K/ a3 g6 W我都是跟你差不多啦
0 G+ H/ k/ f5 D) a! E男性骨架天生較寬 沒辦法啦~~
作者: isis    時間: 2010-6-30 19:17     標題: 回復 6# 心儀 的帖子

另外一個方法 便是風車轉 將手臂向前至後打轉 跟著由後至前打轉 不但去拜拜肉還 修線條添
作者: 心儀    時間: 2010-6-30 19:26

引用:
原帖由 kammykk 於 2010-6-30 18:09 發表   7 m( U7 N4 h7 x% G4 ]

- @( D7 N' l! u1 |% |* x8 v
4 L! q' f) Y) X$ D* s大概都有18-19"左右啦.3 z- a% F  m8 V( w. \
可能有20啦.' K, h) }+ s" x/ s
自己一個人好黎度.
7 g  m- @, k. v  w; U/ G咁的確幾寬下+ U; ^2 ^* ]  Y0 k2 M$ W; `
但係如果你夠高就無咁覺~
作者: 心儀    時間: 2010-6-30 19:28

引用:
原帖由 isis 於 2010-6-30 19:17 發表   
8 N& ?2 k, ~/ i+ T9 X另外一個方法 便是風車轉 將手臂向前至後打轉 跟著由後至前打轉 不但去拜拜肉還 修線條添
* W5 p; [2 L" b+ l3 {" s不是肥肉哦@@) g  v1 g, I- w3 b: E) @7 I
肌肉一樣可以嗎?
作者: ameifule    時間: 2010-6-30 23:43

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-30 15:36 發表   / ?1 a5 f  o3 L) h

9 ?/ `+ l; D6 q4 Y: n+ n' j你肩寬幾多呢?
0 V; g" F# W$ H(1)我就是想問要怎麼知道自己肩寬呢?自己好難量,是量哪邊到哪邊呢?6 U6 J9 J. D  X2 E% F4 S8 V
我男裝穿M號,一般來說女裝買L號就差不多可以穿,) e5 ], A) H# W* B, _4 i
可是有些女仔衫並非如此標示,它可能標胸圍腰圍,這種的我也能知道穿不穿得下,
4 q) v6 @% b4 H5 T9 t5 R但有些就是標肩寬裙長,或平放尺寸,這種的我一向都不敢買,想請教這種的要如何判斷自己合不合穿?
' y6 c0 F, n& C6 L; Q. d5 H6 q因為最近看上的衣服都這樣標示,
, Q& V7 O. Z. i3 X3 Z(2)如上面幾樓講的,要瘦肌肉很難,唯一有效的方法是少用力,我d手臂從來沒粗過(肉都跑到腰部去了),因為我不會單純使用手力,$ i2 b/ U0 V4 v7 ~& V+ c+ T; m
光開門這個動作,我就把手臂往前手掌在胸前(像女生打招呼的姿勢),然後挺住上半身,用腳的力量往前推,然後推開門,或手臂平伸,上半身往後傾,然後腳往前用力,如此關門,搬東西先蹲下,拿好東西後再站起來,我不會讓手負擔太大d,所以我手細腳粗,
作者: kammykk    時間: 2010-7-1 10:04

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-30 19:26 發表   & s5 a  C5 K" n3 a  u" u( W2 D5 e, Q+ Z5 \
$ [6 o9 t( m0 N, G' x, S
咁的確幾寬下1 U( l0 N; i+ Z6 S" y
但係如果你夠高就無咁覺~
+ p2 n; x, u5 W
. }& V& J0 j, Y) L3 u/ V我得165cm
作者: isis    時間: 2010-7-1 11:43     標題: 回復 25# 心儀 的帖子

絶無問題 兩者進行 一定掂啊 : 我成日楂mouse 手指局限在一定的範圍很不舒服 在這時我便滅手臂 左右齊滅 現在穿無袖衣服一樣掂
作者: 心儀    時間: 2010-7-1 12:05

引用:
原帖由 isis 於 2010-7-1 11:43 發表   
9 y, u  k8 A0 d5 w絶無問題 兩者進行 一定掂啊 : 我成日楂mouse 手指局限在一定的範圍很不舒服 在這時我便滅手臂 左右齊滅 現在穿無袖衣服一樣掂
5 n: Q0 H6 x' X4 _4 j9 ?' O. ^
在滅的過程不是也常用到肌肉嗎
作者: isis    時間: 2010-7-1 12:28     標題: 回復 29# 心儀 的帖子

我們呼吸 也要能量 肌肉和骨骼是支撐身體起來的架構要鍛鍊才有 並不是每個動作 就要顯示出來
作者: isis    時間: 2010-7-1 12:31     標題: 像真乳房

不知 多辛苦才可換那張相出來 有三種放在乳罩後, 有自動黏貼, 有帶像胸罩一樣可帶上去的
作者: isis    時間: 2010-7-1 12:36     標題: 回復 26# ameifule 的帖子

其實女孩子也有肥瘦 要看整體的比例及識得怎樣寡衣服表現自己的優點便更加好
作者: 有壓力    時間: 2010-7-1 14:08

抽脂囉=.= 除左跑步係全身減都冇埋可以減到嫁啦=.=
作者: isis    時間: 2010-7-1 16:53

我同意跑步 真的可以全身減 但抽脂太危險啦 又貴
作者: mercury1    時間: 2010-8-2 07:14

心儀姐~手臂的肌肉冇得減~唔好諗; ]. k7 x: Q1 {0 U' d7 y4 u
少做運動係會细左、但手會無力和酸痛" P5 B* ^( A5 A; ?; m
只有穿一些中袖衫、當看不見, a: d. R. t* R( d
而冇袖杉裙、可用絲巾包住手臂、又大方又高貴

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0