標題: 請問GID點樣搵醫生幫手? [打印本頁]

作者: ltti    時間: 2010-7-21 15:22     標題: 請問GID點樣搵醫生幫手?

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-19 22:19 發表   
5 E0 ~5 Q8 w! _0 E6 S1 n我今年16歲,男仔。又小二就有GID(性別認同障礙)。3 f& g, P2 K9 p
前日比屋企人發現自己食左三星期避孕藥,所以我同D屋企講左自己個意願。理所當然,佢地好傷心。
5 W: ~$ M& z9 _) V! g9 Z; J佢地話因為一家四口,無依無靠。所以如果我決定左去繼續做既話, ...
4 N* ^9 E; N; W( M  t; O
我覺得係時候要搵醫生幫手,但請問怎樣搵呢?唔該
作者: 心儀    時間: 2010-7-21 15:30

suki miki你地有無抄果個電話
) A2 h% _; m+ x& c5 `( l+ N; ^快D比人啦
作者: 西門    時間: 2010-7-21 16:22

上次地鐵站企係度o個次??? ; f2 }6 F0 X7 W+ C
4 {6 d& {. a/ c8 ^7 ?& r* z
可惜我不在場la
作者: siuming1234    時間: 2010-7-21 16:59

ltti 你試吓打電話去醫務衛生處求肋.或撒瑪利亞防止自殺会求助.再轉介比心理科.希望應該幫到你的.
作者: 心儀    時間: 2010-7-21 21:40

引用:
原帖由 siuming1234 於 2010-7-21 16:59 發表   
9 L1 D5 t/ [1 E) W/ Q3 _6 K6 Lltti 你試吓打電話去醫務衛生處求肋.或撒瑪利亞防止自殺会求助.再轉介比心理科.希望應該幫到你的.
1 g. @; a! b& P* `, c自殺關佢咩事丫5 A" p6 E7 a  }! A
介紹比佢阿媽就岩啦~
作者: siuming1234    時間: 2010-7-21 22:18

心儀姐姐.經這個自願机構專介,會快個排政府條隊。.
作者: pantyhosemancc    時間: 2010-7-22 02:47

http://hk.news.yahoo.com/article/100718/4/j8a2.html2 u8 J( x' L1 q

O5 `6 z0 Q% H" O+ g2 ^呢個報導話曾醫生有做過評估
6 N; t0 U7 M" {/ v2 u$ L$ O  `( n1 M7 M2 a& c- y1 ~
引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 15:22 發表   ! L9 c" b2 n4 i. h

! k, D9 c2 j4 }- c1 O) E- W: x' I我覺得係時候要搵醫生幫手,但請問怎樣搵呢?唔該

作者: ahbee9603    時間: 2010-7-22 04:04

ITTI,見到您有方向,我都希望可以幫到您渡過難關,  }8 [, |1 C! K% V5 V: x% z/ _
其實您知道gid係咩回事,您可能須要3種醫生共同協助您治療,包括經驗豐富的精神科醫師、外科醫師和家庭醫師,
% }/ \& x5 F6 {& B) I" Z因為您自小已對自己性別否定,而您知要主動醫生協助已經係令您既情況會發展更好,醫生會對您作心理的療程(psychological procedure)來1 ~7 N! X) j) `6 k
改變其錯誤的性別認同與信念,不過任何形式的心理治療(psychotherapy)成功,取決於最主要係您既concept同您既決心是否足夠,如果您有決心改變* x. F/ a1 Z% S; a
,成功就更大.我已去信幫您問一下一位有豐富經驗及具臨床權威執業心理治療師,我正等回覆,如果無問題,我可以把有關資料給您,希望幫到您...% d/ E' _8 m5 M% ~- z8 e  I

; w# A$ K: D, o7 f- }, N
' q  V: e7 J) ~# G  J% J0 U以前家人都有想過要我睇醫生,奈何以前家景問題,而我已經明白處境才暫時隱藏自己....
1 l7 G# Y$ ~( W( L: h2 k6 H2 j6 z6 Y' o- w9 j" ^3 l( h& E7 o5 S0 S
我add左您msn,收到我send俾您.
作者: ltti    時間: 2010-7-22 16:04

引用:
原帖由 pantyhosemancc 於 2010-7-22 02:47 發表   
8 w1 [( Z( @2 D5 D5 ^4 a7 Jhttp://hk.news.yahoo.com/article/100718/4/j8a2.html: @6 {1 \$ Y5 X

+ h0 s' _) G# Y+ l& k, g2 g呢個報導話曾醫生有做過評估9 O" |1 E7 |- b0 @1 ?& K
# F& T; |+ Z3 a% r' o. s2 b3 P- ]
' P4 j+ u( \0 ^( S我都想搵呢位醫生,thx
作者: siuming1234    時間: 2010-7-22 16:58

小妹妹,佢唔撈政府工,出去私人執業會好貴嗰喎.
作者: pantyhosemancc    時間: 2010-7-22 23:02

我諗呢位醫生吾係錢行先的,有時係電台都聽到佢,好好人咁
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-23 00:02

hi~,我send左俾您,您可以參考下,加油
作者: mercury1    時間: 2010-8-2 03:54

撒瑪利亞防止自殺会?? 可以嗎?" H$ D( W6 d/ T% ]
要自殺就去外國自殺$ u4 V' ]) c1 P# a% Z
英國有個年纪十四歲少年自殺唔死得4 _# p% m2 C9 z" C7 v
想死係因為GID唔想做男仔 1 ~- Y: Y# E- r4 U, i* Y
現在很多自願机構幫佢 俾錢佢變性

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0