標題: [求助]不知點算好... [打印本頁]

作者: michelle666    時間: 2010-7-22 14:57     標題: [求助]不知點算好...

話說小妹一日行過一間內衣店, 見到套好靚既既內衣褲, 心中都幻想著上身會好靚, 點知響該店冇其他客時, 都唔敢入去買野畀自己...
3 M5 W4 L+ o- I; S9 k# \* Y
9 J7 g1 Q+ U( \- U) r6 R之後小妹不斷同自己講:"妳係女仔黎架, 買套胸圍底褲畀自己都驚? 放鬆..."% T; m# w, b" \# W* J/ s
7 G2 W0 u& w  F& O- N( a, D7 |
點知之後到左一間姊妹們常去既校服店, 竟然重覆犯錯, 再次唔敢開口買校服, 令同心水校裙一度好接近, 最終都同佢擦身而過...
0 k" P3 q% T" U7 ~0 W- z; n1 l+ Z6 f$ d
如果繼續係咁, 小妹休想買裙仔, 鞋仔啦..." a' u1 Q0 \4 M0 ]- @6 T* k

/ O! D, S; b3 Y6 l姊妹們第一次成功買衫係面衫定底衫的? 同埋姊妹們係點成功的?
作者: Terry220022    時間: 2010-7-22 15:04

以平常心去買, 因為自己買嘅只係一啲普通嘢, 又唔係做啲傷天害理嘅事, 希望妳可以早日突破破到哩個心理關口啦~
作者: 心儀    時間: 2010-7-22 15:25

我覺得唔好逼自已啦
( r$ E& h: l! f9 b4 ?有一個事實係你根本唔係女仔  o3 K7 n3 a: H2 Z6 i4 U
雖然你想催眠自已說服自已自然地入去買野
4 a- {6 z% p/ b. m- _( v2 D1 g但你咁逼我想只會得反效果
作者: iamonheel    時間: 2010-7-22 15:42

買咗拾幾年, 係頭一兩次有少少唔習慣, 買女裝內衣, 最好著得斯文啲, 切忌閃縮,
* ]! g; U* b/ B6 D8 H最好唔好摸啲brabra, 咁好猥褻, 睡衣還可以揭吓, ) o7 H) }* ?8 X; ]) H  i2 S% K, y# r
有其他女客就行個圈先, 尤其有女客正在試身, 就算店主唔介意, 禮貌上都要迴避, 出事蝕底始終係男客$ V- \$ |# }. q* O* R: @3 F
一句話, 風度非常緊要.
( D2 ^3 N, G/ }3 B# G
, `8 {# [; C0 ]& \再嚟, 第一次去到一間內衣店, 店主親切服務嘅話, 就算睇唔啱, 但逗留耐咗, 盡量同人哋買少少嘢, 底褲仔或者絲襪咁, + n! k7 `& c- q7 b% d& A1 u; u
盡量唔好運吉, 第二次再去, 好多時就會有好介紹, 一啲精品或貨量少嘅就係咁得番嚟.
+ u3 e: l) O! j/ \" ]0 O% c2 J+ V& e, j0 {1 a, h6 M0 Q
作者: michelle666    時間: 2010-7-22 18:53

引用:
原帖由 Terry220022 於 2010-7-22 15:04 發表   ' `6 |+ B5 v" M
以平常心去買, 因為自己買嘅只係一啲普通嘢, 又唔係做啲傷天害理嘅事, 希望妳可以早日突破破到哩個心理關口啦~
' F- U! N* ?$ O7 r; L$ Q謝謝妳鼓勵, 小妹會嘗試
作者: michelle666    時間: 2010-7-22 18:54

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-22 15:25 發表   ; C! K& P* v* N: j
我覺得唔好逼自已啦
6 ?! E4 W( d: R有一個事實係你根本唔係女仔3 B+ z6 m" Z3 a: S; g8 Z
雖然你想催眠自已說服自已自然地入去買野
' V7 F1 T: a! n- L5 q但你咁逼我想只會得反效果
( w/ }, u, M3 [+ O- G4 t
咁心儀姐姐認為小妹應該點做?
作者: michelle666    時間: 2010-7-22 18:55

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-7-22 15:42 發表   
+ x! j- h( y/ [! l買咗拾幾年, 係頭一兩次有少少唔習慣, 買女裝內衣, 最好著得斯文啲, 切忌閃縮, 0 ~2 U) P3 S/ p. @$ h
最好唔好摸啲brabra, 咁好猥褻, 睡衣還可以揭吓, 4 W1 h: T7 U. [
有其他女客就行個圈先, 尤其有女客正在試身, 就算店主唔 ...
% O+ q- d5 [% ~* H, T/ }
姐姐好有經驗, 小妹會參考, 相信終會買到女裝的
作者: kof_1998    時間: 2010-7-22 19:37

呵呵, 聽你咁講, 我估你應該係未買過啦...- \3 ^; U+ W5 B( ^& a% S6 e8 O/ N
8 `7 y! ]/ G4 c; F
祗要有第一次經驗, 第二次就唔會再怕...仲會開始上癮...講真嫁, 果種刺激感真係令人興奮!!
作者: whatsthat    時間: 2010-7-22 19:50

其實最主要都是你過到自己心理的關口
- ?' t9 n& X: z當然,現場評估都好重要,呢個都係你能否成功出手的決定要素9 F& A3 H$ G3 H& k7 j, g
例如,留意下店員是否尊重,是否friendly9 x: c. c5 t0 v! r
或是有沒有其他顧客,在甚麼時間最方便9 F6 F" \$ @# c: ?4 Y
不過講到尾,都要你最後,睇準時機,來一口深呼吸,講比店員知,我想要咩咩咩咩咩
6 m9 ~6 V8 f9 n9 W' a  b/ O4 ?( _2 ?% i- M# `8 k1 |
呢個過程係要勇氣既,希望你成功啦^^
作者: mercury1    時間: 2010-7-22 19:55

有冇睇電視??- y! p- t) k9 n6 U1 z2 b/ t
4 ?. Q3 c3 X$ u) q
電視中有好人去買內衣比情人再去開房
. e, h" U: c: A1 }8 O你去內衣店買嘢,,果D人都係去內衣店買嘢!!
( y2 t% g7 h/ y( J; l4 F7 v) `) m1 n唔好想著買野畀自己...想著買野畀情人
& p7 E6 Z( W5 W. _/ V8 M8 Q9 p嗰店員問到..咪話想買裙仔俾條女今晚去P著囉$ x8 V% A( c3 T3 J
鞋呢!  先問店員個碼唔啱有冇得換 再話比店員知女朋友對鞋響出面 (個鞋硍段左) (鞋底裂左)....2 P/ T" ]1 c( J5 T/ F3 P! N
所以先買個對.. 女朋友響對面(咖啡)店等我  買過去俾佢(我)試 碼唔啱才來換 ..
作者: phman32    時間: 2010-7-22 19:57

引用:
原帖由 whatsthat 於 2010-7-22 19:50 發表   
& {5 M! A4 G/ n+ }  X/ x# T其實最主要都是你過到自己心理的關口5 k8 L  Z! A2 Z- c. ?' R5 Z# t
當然,現場評估都好重要,呢個都係你能否成功出手的決定要素
- f, x6 O7 d. W3 v( C例如,留意下店員是否尊重,是否friendly
5 P, t- f" G! F: H2 |2 `或是有沒有其他顧客,在甚麼時間最方便
) g& E. C8 P# }7 k, t不過講到尾,都要你最後,睇準 ...
$ T! o6 S" M: l( a2 `) I

. R+ N# O+ N; E9 oagree your point hope sister can buy the under for you thanks
作者: ameifule    時間: 2010-7-22 20:36

主要的問題還是自己,說是送女友就行,( h" }6 B: `- ~* d
其實店家還滿喜歡男客上門,一般男客不但付款迅速又不殺價,而且也不會挑三撿四,更不會逗留太久,
( q* Z. s% r, {8 n4 s店員最喜歡這種客人了,' N( \' z% U) p! G# M
4樓說的沒錯,要穿斯文整齊一點,就像要去約會一般更好,
作者: iamonheel    時間: 2010-7-22 20:46

買外衣, 普通女裝衫, 可以去 in-fashion, in&out 呢啲平價店熟習吓女裝先
  e# y% z$ A7 U& `2 I; Q% ]呢啲平價店free-size多, 唔太肥一般著到, 又唔洗同店員交流, 去超市一樣
- ?0 u6 E8 v1 G幾拾蚊貨仔, 唔啱著都唔肉赤, 衫唔啱著, 買番嚟唔鍾意好閒,好多女仔係咁.
! G5 m( R2 Y3 m$ c真係唔洗介懷會浪費. 女人扮靚, 講穿咗, 好大程度就係用錢堆砌出嚟, 主要建立起自己眼光同 fashion sense, 眼一望,就知件衫自己著到與否.
, n3 [3 d& Y/ @2 h' [: x
" Q: @2 r' ~/ L7 z* ]) f之後就可以大胆啲, 買啲貴啲靚啲嘅. 搵啲 ViVi, CANCAN, non-no 睇吓, 就知點襯.
$ B- c; f/ u8 {9 r7 G今季好多裙款, 背面係一大幅橡筋, 又係free-size, 一些小店都唔預你試身, 我照買, 又ok. 因目測已經煉成.5 Z' N1 a$ ?8 _. h% W

: V3 \3 k+ Z# ]$ `3 r( Z記住買女裝唔同買男裝, levis 501, nike呢啲, 啲款去得好快, 一個款得兩三件存貨, 錯過就無, 所以決斷好緊要.
作者: iamonheel    時間: 2010-7-22 20:59

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-7-22 20:36 發表   
9 G0 {6 e" u& v7 A2 L主要的問題還是自己,說是送女友就行,
; a2 R/ \/ k4 j9 W" `. e9 w/ }+ o! j其實店家還滿喜歡男客上門,一般男客不但付款迅速又不殺價,而且也不會挑三撿四,更不會逗留太久,
4 A. t# n; M4 L% {店員最喜歡這種客人了,% [; R3 T# G; v
4樓說的沒錯,要穿斯文整齊一點,就像要去約會一般更好,
3 }% [/ {$ n, S* D! _/ g6 |: U) D$ J7 j5 I9 f5 r& u
對呀, 有好些店沒標明價錢, 見男客就亂來, 開天殺價, 不肯打折, 應有不少姐妹領教過....
) \9 R0 K3 F& q& p. R6 [( d3 z愛CD扮女生就要學女生開口打折, 尤其在大陸, 扮走扮離開, 裝蒜到底!!% o0 P  f, S3 M( f9 F' U. H
在大陸可以推說不夠現金, 趕時間回過關香港, 不減拉到.
作者: crazyguy169    時間: 2010-7-22 23:24

始終有D內衣冇得試...係煩D
作者: ameifule    時間: 2010-7-23 00:52

引用:
原帖由 crazyguy169 於 2010-7-22 23:24 發表   5 p2 g* C4 g' e* Q
始終有D內衣冇得試...係煩D
! ], N, T  p5 U
就算店家內衣給試穿,我看也沒幾個人敢在那邊試穿,8 u" ^5 R8 Y* i8 p& A& m
先量身,可以知道大概的尺寸,然後就說送女友,(走進內衣店需更大的勇氣),8 ~9 w& h3 M/ i7 {
如果是店家或路邊攤買的,大多可以換碼,(這可以先問,網路購買就大多以衛生理由不給換)," C+ ]; r' v9 @. {: |) {# `* k$ n
回家試穿看看,如果不合也可以推算該換什麼尺碼,記得不要弄髒,標籤需保持完整,
! q# l* W+ x1 o( ~0 k9 b4 d! f
4 Y  S+ R; a  e, ^5 q' x% x. X[ 本帖最後由 ameifule 於 2010-7-23 00:57 編輯 ]
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-23 01:48

引用:
原帖由 michelle666 於 2010-7-22 14:57 發表   
" P) V( M; _& ^話說小妹一日行過一間內衣店, 見到套好靚既既內衣褲, 心中都幻想著上身會好靚, 點知響該店冇其他客時, 都唔敢入去買野畀自己...8 g* x- H" [/ ~! z+ \% t
之後小妹不斷同自己講:"妳係女仔黎架, 買套胸圍底褲畀自己都驚? 放鬆..."+ B, H$ U9 e5 ~+ K" E
點知之 ...
0 c  C, }  j; c! n無論問幾多次,我答案永遠係~~打開門就做生意,您唔俾我幫趁係間野既損失,亦唔好理我自己著定人地著: j% b1 G+ ?, o0 l' Y8 Y
我第一次去係女人街既門市,好多女人見到我買,咁之後點??咪俾錢.個女sale仲介紹好多款,驚我唔買
) o: B: l$ A4 _# k, |廟街又係咁買,我仲幫趁左好幾次,不過,見您咁心急,都有方法既:
; i0 E. `+ x! h* E; @如果個款只有特定既門市先有咁硬著頭皮都要買啦,不過呢有幾個情況我唔會去,1.太貴-我買野只有物有所值既啫,2.老土,太大陸既款我只會玩玩下,靚既我會墦好耐3.少女做sales:而家既少女雖然打份工,不過就串到無人有,仲會講:男人老狗買女人野呀,4.人流過分地多:人太多.您慢慢睇既小小機會都無
作者: michelle666    時間: 2010-7-23 22:03     標題: 回復 13# iamonheel 的帖子

小妹感激姐姐介紹, 終於響妳介紹既初級店購入第一條裙, d裙真係幾平
作者: ameifule    時間: 2010-7-23 23:13

引用:
原帖由 michelle666 於 2010-7-23 22:03 發表   
- J$ d0 q) O$ o* r小妹感激姐姐介紹, 終於響妳介紹既初級店購入第一條裙, d裙真係幾平
2 v% W. ]8 U0 z: u1 q
恭喜妳踏出第一步,
1 u# F3 i8 B+ a再來就會習慣了
作者: iamonheel    時間: 2010-7-23 23:41

引用:
原帖由 michelle666 於 2010-7-23 22:03 發表   / U$ Y. q& T$ B% ~- G$ @
小妹感激姐姐介紹, 終於響妳介紹既初級店購入第一條裙, d裙真係幾平
3 g2 P8 L" k% @; X' j

" h) ]+ ^7 T. o# S4 S恭喜恭喜, 無浪費我寫嘅嘢, 嗰兩間店雖平, 但時不時有笋嘢, 你去咗邊間呀. 7 @) Y2 ]) q- s( S; P: d, _5 `( N
其實講多無謂, 自己行動最實際, 學到嘅就自己嘅, 唔實行, 人哋寫得再詳細都無用
作者: ahbee9603    時間: 2010-7-24 01:35

不如搵次一齊買啦 又可以比較,正
作者: michelle666    時間: 2010-7-24 17:43     標題: 回復 20# iamonheel 的帖子

去左 in & out, 當時好多女性, 但佢地有佢地選, 小妹自己睇自己既
作者: michelle666    時間: 2010-7-24 17:44

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-7-23 23:13 發表   
. ^; ]1 i5 \; [; B( U4 _
: w8 @* U7 D0 K恭喜妳踏出第一步,
9 a: e4 l) D3 T! L' u8 s再來就會習慣了
% u+ C2 I! t& @6 v! K  b5 `
嗯, 小妹會多d練習, 一定會愈來愈自然
作者: 偽娘    時間: 2010-7-24 18:06

平常心就可以 ^^ ~
3 {3 e; T8 U9 {0 D( U: u4 n- [
) H+ \' t5 h5 K) V6 M/ L1 n 自己出街買野食  /衣服 一樣  心情
作者: 08miki08    時間: 2010-7-26 01:30

我好多時買野都係同女仔一齊買!
4 u+ g' d. o3 S1 I- N同女仔買野果時會更加容易覺得自己係女仔!
1 \! ?' }. B5 F4 |! x所以我買野果時都唔會驚!
作者: bra123    時間: 2010-7-26 14:33

其實你去到店外就一定會緊張這是一定的
, c9 \3 K  {9 b7 A: D# {但你只要想說我就是來買我的衣服的就不會擔心太多啦
; G& [% }9 Z$ O- }9 u. {$ W: Q你可以慢慢逛不要慌就好(當你是女孩)在學經驗3 B' R1 W  L1 g
因為店員不會說你不能買吧
作者: CD_CRYSTAL64    時間: 2010-7-28 12:35

去大陸、我多數去大陸買、無咁易撞到熟人、、、
作者: ibm.jp    時間: 2010-7-28 15:15

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-7-23 00:52 發表   
- K' V* ]7 z- x( W! z/ ?+ O; w* ]# h% \" V2 Y' \: U
就算店家內衣給試穿,我看也沒幾個人敢在那邊試穿,# \: @6 D9 f3 y  Y2 i
先量身,可以知道大概的尺寸,然後就說送女友,(走進內衣店需更大的勇氣),
& ^- }3 J& ]! F, A% j如果是店家或路邊攤買的,大多可以換碼,(這可以先問,網路購買就大多以衛生理由不給換),1 i# _7 d4 w' x1 j1 v/ {9 {0 [
...
; n8 o: I1 w" l8 ^+ X$ T
9 t7 g% \7 r$ z( h
講得好岩,最緊要入到去見到d sale姐姐行埋黎問妳想搵邊款,咁妳咪直接同佢講想買 eq. 衛生褲
7 M' x& i% y7 G6 ]咁佢就會囉d 衛生褲 比妳揀,妳揀岩咪比$$囉; P: T: r9 R: z0 q) l
如果妳禮貌d對 sale 姐姐 可能妳下次再去,佢會認得妳,到時妳想揀d咩款都容易好多架
0 X+ g  J; }* D- W0 G  B1 x0 b$ r* W: t1 s9 [( N
呢d就係經驗,買得多就會自自然然咁行入去,唔使理會旁邊d人點睇架喇
作者: ibm.jp    時間: 2010-7-28 15:22

引用:
原帖由 michelle666 於 2010-7-23 22:03 發表   $ c+ C2 b" ^6 l! o
2 L3 D  j2 p+ J# @( k8 q! z
0 E! j; p6 y7 o3 D1 W  y+ R恭喜妳呀 慢慢妳就會習慣,習慣左就會更容易買妳想買既既喇
- d" k8 K! |* j. T% Y& S8 }
/ t, [+ c. H6 X我自已比較會去d商場d細店買,覺得比較方便&私隱多d囉
作者: kevin428    時間: 2010-7-28 16:54

很自然的去買就好了啊# _& S  Q- n1 W; p! q7 @
想太多呢.................
作者: pendyy    時間: 2010-7-31 00:38

祗要有第一次經驗, 第二次就唔會再怕.
作者: 涼宮春日    時間: 2010-7-31 21:26

我所有的都是網上買的...
作者: eason_ng2000    時間: 2010-8-3 12:45

網上買ar...
作者: cc.zizi    時間: 2010-8-3 13:19

在網上買係方便,但好似買其他物品一樣,親自到店鋪揀到自己喜歡的衫裙很有滿足感呢∼
作者: misslady    時間: 2011-4-3 23:53

just the normal way ...try to bu y...

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0