標題: CD Salon [打印本頁]

作者: 心儀    時間: 2010-8-6 14:09     標題: CD Salon

在日本是有勁多女裝子Salon
* T- N1 C* E# U: p+ z其一:http://www.arutemisu.com/2005/photograph%20list%20top.html
9 I: L6 r- L, r) f' sD人影出黎D相都好靚好健康
% X, y0 ^* Z/ k' x( T" G有D入面仲有好多野賣,假髮、女裝及CD用品等等
4 p! o7 b) W* h; f7 @+ ~
1 M8 w4 u, [7 ~其實我都有個夢想
5 |# Z( O$ \$ M搞一間同類型既Salon
$ p9 N# \$ Q4 W唔需要刻意迴避
5 ]( D; H+ m6 Z, L5 R) \) C8 d大大方方在鬧市搞一間日式CD Salon
& K0 h& B% P) g4 M其實好多人以前都花唔少錢上大陸找貓貓影相,而家貓貓退隱好多人都話無地方可影了% ?4 E5 X1 l9 K( s; U
大陸好多地方都有同類型生意,有些人還特意到南京影1 y2 s0 D* Z- B* h+ s
只是香港沒人敢做
  M' Q/ Q" d$ i1 N, Y5 Y* M  A6 K% w4 p; n# P9 {3 M9 G
概念其實都蘊釀左好耐,整個計畫都在心中,如果我中左六合彩頭獎有錢我一定會去做
作者: iamonheel    時間: 2010-8-6 14:50

香港啲人眼光越嚟越狹窄, 越嚟越大驚少怪, 香港其實係疑似國際城市, 事實鄉下地方, 700萬人住嘅圍村一條
作者: 心儀    時間: 2010-8-6 14:54

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-6 14:50 發表   
4 B' x" Z5 J/ z' N5 s香港啲人眼光越嚟越狹窄, 越嚟越大驚少怪, 香港其實係疑似國際城市, 事實鄉下地方, 700萬人住嘅圍村一條
) j$ {7 W6 B' f3 ?) O  R3 a
對的& M: F1 u: V. y- o& ?$ A* ~* L7 k8 e. X
同埋真係好自私
! b& C5 u8 ~7 O2 {4 k% l記得早排話起骨灰庵場果D人真係~.~
作者: leokhy    時間: 2010-8-6 15:14

沒辦法喇, 始終老一輩的人都是保守的中國人~
作者: iamonheel    時間: 2010-8-6 15:21

引用:
原帖由 leokhy 於 2010-8-6 15:14 發表   
( a4 S* T0 x; p/ G5 o! ~沒辦法喇, 始終老一輩的人都是保守的中國人~
" B8 ^7 u" h: }% W& a
" D% v9 _. T$ V3 x) B2 q
絕不一定, 老一輩見慣世面, 反而無咁on9, 依家啲扮中產, mk仔先麻煩on9
8 f* f% j: a. C* H& M9 j6 N扮中產就怕死怕改變, mk仔潮童就鍾意搵無權無勢開刀
作者: soonchai    時間: 2010-8-6 15:23

台灣不也一樣,表面上開放,實際上社會風氣還是很保守。像女僕咖啡店在台灣就不可能做得成...(誰敢光顧?)
作者: leokhy    時間: 2010-8-6 15:24

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-6 15:21 發表   
! q1 R5 G3 a- a
. l% o" f9 m5 i9 Y  \4 h  g0 v4 s) }% }. I. K
絕不一定, 老一輩見慣世面, 反而無咁on9, 依家啲扮中產, mk仔先麻煩on9# c/ V" |7 g( c% _
扮中產就怕死怕改變, mk仔潮童就鍾意搵無權無勢開刀
) Z5 ]# ?" r9 _4 l, s% c7 g9 S: k2 y6 Q8 k% q  s
一dd喇~但我家的老頭子老媽子就...唉...
作者: 心儀    時間: 2010-8-6 15:37

我覺得香港人好鐘意拎自己卅拎自己仔女卅拎自己情人同別人比較3 `4 ~7 @7 ]/ C# g5 h: h( N
搞到好多人都只係跟住社會風氣走,驚死,無主見
$ T# Y  h! r5 z& h搞到自己D思想好狹窄2 n) ?' R* ?. ?* B# Y+ J( `' T
有幾多人係做返自己
6 E7 R; q8 Z4 |# g& b# t但∼好像有些離題了5 e" B$ Z0 }9 C  {8 e8 H
呢D當然係等有多餘錢先做啦
) E! p# l  b* {" G5 T. i, h諗得開得我就唔怕蝕
- ^, ]9 P4 i. S最緊要自己開心鐘意
作者: colorless    時間: 2010-8-6 17:09

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-6 15:37 發表   
4 M9 L' J# E5 H- T* Z" ~- y我覺得香港人好鐘意拎自己卅拎自己仔女卅拎自己情人同別人比較* m) k2 O, L7 w: M/ c
搞到好多人都只係跟住社會風氣走,驚死,無主見$ T; {6 ?4 f2 _! S' f
搞到自己D思想好狹窄
' E. e/ {" N3 |3 z有幾多人係做返自己
" s9 U6 u3 L1 R3 d" S但∼好像有些離題了
$ ^) I- k3 @: Z呢D當然係等有多餘錢先做 ...
+ z& W7 T  o9 C1 C8 v
0 N$ i) i5 s" n$ Z' r仲有就係一出街,10個有9個既衣著係一樣,沒自己風格
, X$ {. h! W2 i" C6 @& a( |3 A這就是叫"潮流"
作者: ameifule    時間: 2010-8-6 17:18

引用:
原帖由 soonchai 於 2010-8-6 15:23 發表   
+ u% D6 J  q) W; x8 a台灣不也一樣,表面上開放,實際上社會風氣還是很保守。像女僕咖啡店在台灣就不可能做得成...(誰敢光顧?)
$ R5 S" w" r9 m5 D沒去過香港無從比較,
6 O. M) `& t: s. Q0 ]9 q不過香港曾有很長時間係英國統治,社會風氣應該比較開放(感覺歐美國家都比較OPEN),不至於像中國一般保守吧?) X5 y* R" c( y1 @1 q
可是學生時代有見到不少香港僑生,我就覺得它們沒有台灣同學那麼能接受新鮮的事物,也比較不會去和香港人以外的同學交朋友,
/ Z6 t& d0 B# `" [1 X# ?0 a其他國家的僑生,都會去和其他國家來的僑生還有台灣同學一起,這方面我就覺得香港人比較保守
. s/ i* r- @& P1 m  s: g2 O% S
9 c: e# ?# z2 n5 ]' O; u" {[ 本帖最後由 ameifule 於 2010-8-6 17:22 編輯 ]
作者: iamonheel    時間: 2010-8-6 17:46

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-8-6 17:18 發表   6 K' i& o  q& w8 C7 e( L
% g5 e1 n9 n* h# I' x) [
沒去過香港無從比較,
$ ?, X0 s$ O# s% l. i+ l不過香港曾有很長時間係英國統治,社會風氣應該比較開放(感覺歐美國家都比較OPEN),不至於像中國一般保守吧?
1 m% _; e$ v1 y5 G7 n' B4 q2 }可是學生時代有見到不少香港僑生,我就覺得它們沒有台灣同學那麼能接受新鮮的事物, ...
$ t. [7 x' p4 ]6 L4 Q

# y# ~9 O) A" p2 a英國人其實偏向保守含蓄, 好cool, 處事亦老謀深算, 要褒貶別人, 很少明刀明槍, 不似拉丁語系如西班牙熱情.
作者: kevin428    時間: 2010-8-6 17:56

深圳就有專門幫CD拍寫真集的店喔
  U+ c* Y; J1 @! g5 F0 h還滿多家的呢
作者: Eva0313    時間: 2010-8-6 21:27

香港人真係保守到
作者: butterflies    時間: 2010-8-6 23:00

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-6 14:09 發表   * r1 w/ d5 {( Y+ g. }: x
在日本是有勁多女裝子Salon' ^4 @. [& D: T3 G8 H
其一:http://www.arutemisu.com/2005/photograph%20list%20top.html
  q' y) o7 \, \# t5 b4 HD人影出黎D相都好靚好健康& l/ k. }, B5 j! ^
有D入面仲有好多野賣,假髮、女裝及CD用品等等+ J2 o' b3 ]6 Z# R5 c  m
, O! T( J# X4 w& {
其實我都有個夢想& S+ m( a! r( P( a9 ^
搞一間同類型既Salo ...
  E$ U5 s) U( a' k( y9 @% _
+ M8 E% E' Q: |* d
支持, 開唔成實體店, 網上做生意都得掛, 你呢而都行緊第一步幫人買野喇,影相嘛, 其實book studio 都可以做到, 不可要有負責化妝既拍檔% t7 V6 J/ C6 [7 }) ^# z
* U4 J1 E" Q+ x( M" w& W
作者: ahbee9603    時間: 2010-8-7 02:03

香港除左假文化同假國際化,哈~租金真係一個大問題,如果純粹啅頭開cafe裝修好d都ok,不過salon就有d難度,其實我也想過如果有一天有很多錢又仍是單身,可以開一層同cd有關既文化區(不論男女)係好似旺角既地區,有cafe,有salon,有景點,有貼紙相機,同學術交流部招待,噢~~~正
1 q9 l- D" S* o: X; {/ p) ], v7 H漏左!! 仲有卡啦ok~~~~
9 h0 `# T; r) m" M 所有人入來都要cd!!無cd既用初音既蔥捧pain佢出去,喔呵呵~~~~~: p* [' E1 C5 G0 z3 e
/ O$ G1 \7 m- P8 m/ r- A( W* m
作者: 心儀    時間: 2010-8-7 03:19

引用:
原帖由 kevin428 於 2010-8-6 17:56 發表   
. G3 P5 E! I+ Q# d深圳就有專門幫CD拍寫真集的店喔
  C: ^  h# S" b/ c( C6 H' M還滿多家的呢
' T, r: j$ U, O3 Z還有些什麼呢~! G: h* y1 h* I* X. j. ^* V8 H
最多人光顧. k8 s0 k/ V# ~+ P% M- e; {
最有名氣的就是貓貓了7 a( A  v9 b/ S; n3 Z! R
只可惜生了小孩就退隱了
作者: mercury1    時間: 2010-8-7 07:51

香港人係保守唔敢亂諗野  人有我有 人地話點就點
+ m7 k0 |5 s7 L' e) Z: }/ n要正正經經 之前英國統治 英國阿Sir話要點就我地就點8 z! }, @. g, R0 _8 k7 A
而家要睇中共 特首都係打份工 香港何來有主見. V. ]9 B* U  F3 q
中國保守,但地方大由北京去南京CD冇人知
& K- P' `: W- {9 z. d香港地方细 去邊都有熟人 點敢開放。
8 H: C5 P! v% Z# O  e  Q
& V6 d: o/ r( |" N* T, z入正题
* |+ N7 V  K; f( n2 \& L0 @平日做影樓 CD要預訂 普通人去影外景CD去廠景 普通人影完外景就到CD去* C. T6 h) f2 P
人地D婚紗店一日影幾對新人 都唔比佢地碰上 (化妝間除外)" I4 C0 i0 P9 `  `) L7 G
心儀開店一定有好多人去 因為我地知你係CD 冇咁鑑介
作者: tyhnjki    時間: 2010-8-7 11:05

引用:
原帖由 colorless 於 2010-8-6 17:09 發表   
: u9 k+ P% m8 M' k" l- J1 N' f) s( p# b1 D* T

8 @3 M$ ]( v0 D5 E) }仲有就係一出街,10個有9個既衣著係一樣,沒自己風格% O6 o, V& O: N. P( D% i6 I- y8 e
這就是叫"潮流"
1 ]( V0 d: u9 A$ {+ O9 o9 j) Y) E6 \3 k( U6 Z6 X/ r# y& y7 `' _
T恤牛仔褲變左好似制服咁..出街見到一堆..$ @$ j7 I$ v5 R( q/ Y/ ]) v
就係咁賣男裝ge鋪頭都差唔多只係得T恤牛仔褲賣...
作者: Terry220022    時間: 2010-8-7 16:44     標題: 回復 1# 心儀 的帖子

絕對支持心儀姐姐呢~希望妳可以早日達成妳大家同嘅心願la, 小妹如果有錢都想開番間cd cafe呢~
作者: 08miki08    時間: 2010-8-8 00:24

都幾有條理喎! 可以參考!
作者: ameifule    時間: 2010-8-8 00:43

如果我知道有哪家店係CD開D,8 R* h/ @9 V* d
我一定會經常上門,
作者: plane169    時間: 2010-8-8 00:44

如果香港有就好了
作者: karen0129lai    時間: 2010-8-8 03:35

深圳好多果D店響邊? 有無得介紹下?& H& b+ x5 P  }  @! e

9 m4 T& w: y# O" F' H不嬲香港人都大驚小怪~ 少少同人唔同就會俾人講, 如果我係孤家寡人, 唔驚影響倒屋企人既話, 我又唔怕CD出街, 俾人見啊~
作者: Kaolong    時間: 2010-8-8 07:36

老實講,如果香港開到實日日來幫襯都好...
作者: chrisc    時間: 2010-8-10 13:33

我之前就是在深圳拍的照, 香港有連絡人唷...
作者: angel    時間: 2010-8-10 13:57

香港人100%保守
作者: chrisc    時間: 2010-8-10 14:23

相片不會供開啦, 除非你同意啊~
作者: zerozone    時間: 2010-8-12 04:26

香港真係太保守..................
作者: silkypanties    時間: 2010-8-14 16:58

香港人除左保守之外, 仲要自私自利, 再加上鍾意將自己擺上道德高比其他人崇拜
作者: CECI    時間: 2010-8-16 00:06

香港有間咁0既Salon你話幾好呢? 但係除0左你紹介果個Web Page的日本姊妹外, 其他果d竟然夠膽行出街, 仲要背景係日頭0既橫濱添! 我有個衝動想"樁"佢添! 但又好佩服日本人的勇氣吧!...還是算了吧...講到尾係佩服多dd, 至少佢敢做啊! 明知不可為而為之, 衝破世間一切障礙! 一個字"勇"呀!

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0