標題: 我想退出~ [打印本頁]

作者: tracy00100    時間: 2010-9-3 21:23     標題: 我想退出~

我想做番個正常男....已經停左2個月冇CD~但係(做女)CD既心態依然存在,我都唔知自己想點...唔知有冇人可以幫我解決呢個問題呢.?!
作者: MUI    時間: 2010-9-3 21:26

妹過去三年戒過cd兩次,都唔成功!
4 b! p& s1 I# s5 X第一次,收埋所有嘢,一個月後cd返
  Y! V+ Y$ S$ w$ [第二次,索性丟哂校服以外既一切5 ?2 y# k7 o( E" d) W
到前日,妹用左千幾蚊,一次買返十幾個bra+un+底衫+鞋
. y2 z0 m% Z& Z4 G7 g0 D0 O7 ~5 n+ x好多話唔再cd既人,一年內都會cd返
作者: 1989    時間: 2010-9-3 21:40

me too..............
作者: 08miki08    時間: 2010-9-3 21:57

我問你0 S  j+ i1 i5 ^3 }
cd有罪嗎?
- q+ L' c/ k" J# H! Scd有影響你生活嗎?4 l: o5 ]  l5 ~& Z3 m3 f  }& I
你愛cd嗎?
4 |2 Y0 Q1 B4 ^你點解之前想cd呢?  k+ p; b. U2 w7 `- J% D; T% X( |
cd令你得到咩?
  U8 p( V- o7 j! {8 V% \! \我諗你答完可能會搵到答案!
作者: akina    時間: 2010-9-3 22:48

我覺得cd唔cd唔會影響你既心態,就算一件cd用品也沒有,心態也可以想當女生。
作者: kwan199486    時間: 2010-9-4 00:03

你一開始點解要cd!?
作者: pingu142857    時間: 2010-9-4 00:38

e個其實係一個cd既正常心理作用...
0 Q4 y: p5 A' z. Z2 v( }身體裡男女意識爭鬥....多數女個邊最後都會嬴...
作者: ahbee9603    時間: 2010-9-4 01:39

忍不住要回post了,4 {2 |- b& _+ X1 F
有聽過古時孔子教學生一句:不是不能,而是不為?- i  P5 [2 v( M  g9 |
其實以簡單來說您決心不足,您曾經在這裡找到您當時的真正自我,現在放棄當然有事情衝擊您使您不得不放棄,原因您心裡仍對以前想做既事存在價值,因此如果有一份價值比它高,而只可2者選其一,您就要追尋到這一份價值並緊緊放在心,問題解決成數會更高,一個人改變會是由覺悟及極端性衝擊產生,現在我也一切變了,; [5 ?) D% S- I% d/ h8 n: `
您可以嘗試一下在事情衝擊中找到另一個更高價值,如您所說,試找到作為一個男性在內涵令您不能放下的驕傲及追求
作者: 偽娘    時間: 2010-9-4 08:25

我 !!9 r5 Z4 R3 J; Q7 h% H
  q- ]. [) S3 J0 _7 e( M% o+ r0 N
台灣 ! 有一個朋友 ~ 9 O" X1 |" x' _/ r& H

9 D! p" S9 w3 J話吾左做偽娘    $ a- w8 U4 `" ~$ p$ d+ K
% I; \# y3 {2 [, s! @' ]3 A6 e
可惜吾夠 !! 1個月就做返ak
作者: wolford    時間: 2010-9-4 09:33

cd係心魔黎, 只要你依然存在住呢種心態, 你就仍然會想cd, 香港咁多物質引誘, 要完全戒除cd 根本唔可能一時三刻做到, 除非你有比cd 更強既欲望想實行啦, 若你真的想戒除cd, 我建議你先訂一些目標先, 如禁望任何女裝店舖, 禁上cd 網等, 且訂立目標日期遠些, 如三個月至半年等, 若真的戒不了, 那便順其自然, 繼續cd吧, 戒不了cd 點都比 戒唔到毒品好既
作者: candyee    時間: 2010-9-4 10:01

我明白那份罪疚感5 S, J" ?) S- E" b
但這種喜好,是一生一世跟住我們,她是不會走.........
. }, p- Y& k3 T* T不是決心丟晒所有衫裙絲襪可以解決...........................$ Y3 p3 q9 J% O  W

" k( I; Z* @+ K: q9 C如果天生是女人,可以享受做女人和著裙....那是最好
6 T+ o4 k0 }, R# D" z* q% b4 A而我們,上天已弄錯/ t3 t- R; p0 x$ R
我們惟有用盡我們的方法
( L0 V% h0 e" k( H; t# Y去感受,  享受做女人的感覺1 y7 L+ _! G, k3 O# [4 ^  Y4 v
* Z: ~$ Y$ q! x( d" I$ |$ S/ r
這打開心靈,接納.............並好好享受cd.............0 L" v9 O' Z! x5 y: I/ L
................在不完美中快樂
作者: sonic07    時間: 2010-9-4 11:26

做人最緊要開心,如果cd令你開心,你迫自己放棄咪仲辛苦
作者: FS6573    時間: 2010-9-4 11:31     標題: 回復 1# tracy00100 的帖子

順其自然吧!
作者: 校服收藏者    時間: 2010-9-4 14:26

我成個夏天(呢幾個月)我都冇CD
6 W+ c: }/ H; f- u4 d. Q絲襪都係就咁著過一兩次/ t' ^7 w. ]1 x1 k' b* l
可能天氣熱先至係咁者. z  ~% r5 m0 [8 ~! r  ~" Q
到冬天應該唔會啦
作者: ameifule    時間: 2010-9-4 15:26

很難,! K3 K' N; }3 H+ q/ I6 W
會去cd的人,心中都住著一個女生,
5 P# w1 \3 S, R- @你可以去控制她忽略她,或和她有一個平衡和協調,卻無法消滅她,( Q% n4 j4 W! D% g2 g9 Z
如同首頁講的,健康的cd.
作者: 西門    時間: 2010-9-4 16:09

好難戒得甩的, 一係你搵一d比 CD 更令你感興趣既活動
作者: dcch1    時間: 2010-9-4 17:40

如果要要決心戒甩一樣o野(無論係咩都好), 首先係你對o個樣o野開始厭悶, 同埋見到佢o既壞處,
6 T  V2 g  d& }1 t% ^我以前好沉迷玩推銀機, 因冒險樂園到街機機舖, 一個月可以洗成千幾兩千去推銀,
. \( L% X+ Y& m9 {3 J$ w6 w5 F但係到o左某一日, 自己失業冇錢, 又輸晒所有代幣o既時候, 7 s  m8 g5 y. j) y+ S; s# P
同埋我o既興趣亦都加強o左響收購二手校服度, . t+ X- |9 @; ?1 Q6 V9 X
就下定決手「金盤洗手」, 從此唔打玩推銀機,
& G( C: S8 K6 v5 M* Y8 D- g; e結果我到今日為止我有成一年半時間冇再入過機舖...
! h, d& w% ^$ ~1 j9 p3 `5 j
. M3 C6 H: o, c. j! ]/ f) f呢一刻你覺得CD對你o黎講係一種負擔?!  你覺得佢好影響你o既「正常」生活同社交?!
- H7 Q" z$ j' r- O+ X8 w( `如果呢兩個問題你都答「係」o既, 咁你就快o的搵另一樣o既精神寄託, 全程投入響裡面o勒, - G5 U0 J* j: Z% c- ?$ F2 O8 f: E; w
如果唔係, 無需要刻意去「退出」CD行列, 順其自然囉,
) Y/ E; x* r! L9 [9 ?因為終有一日, 你都會對CD呢樣o野慢慢心淡(因為CD多o左), ! q4 Z. T3 R0 f
所以呢, 自己諗清楚啦, 最緊要到最後自己唔後悔咪OK囉~~
作者: bra123    時間: 2010-9-4 20:32

自己高興就好4 J& \% j+ ~* \1 S  o3 g/ h* l; P
這個大家族只能祝福你
作者: tracy00100    時間: 2010-9-4 20:47

好多謝大家對我既支持.......支持我去繼續cd落去........
作者: 1989    時間: 2010-9-4 20:51

我講下我...其實我係因為被屋企人發現過,而家極少機會cd,但又想cd又cd唔到搞到心情好差9 t8 `& ~' L# `# p8 T! ]
盤出去一個人住又好難,一個人住我會驚,同埋打份工得幾千蚊付膽唔起+ ?1 v6 q6 z* P  Y3 Z
真係好矛盾,如果可以完全冇晒呢個慾望咁就應該唔會有呢種痛苦
$ _7 m5 L2 k; M0 Q但係我而家仲有少少呢種慾望既時候,我又會覺得如果我完全冇晒呢種慾望會好奇怪,好似少左樣野唔知點咁
4 p. w1 {. I  G; `但如果有一個方法可以拎我唔再諗,其實我都想試下,有冇人可以幫下我 ?
9 g1 A& ^5 A; D& X0 w. R
作者: mercury1    時間: 2010-9-4 21:28

戒? 退出?  cd有罪嗎?
# f% C5 m9 U) }3 d2 d! Q1 p放寬自已的尺度 古時男人都係著裙只不過工作不便才著褲
& ]* k' r4 m' l8 e; m/ A' e女生不用上山下海才不用著褲1 \8 l4 q% \9 Y, n# o
慢慢出現男著褲女著裙的習性 而男性著裙就變成唔洗做or 無用的人7 M7 G8 _- T+ S
心理學上如果當一大群男人著褲而你唔著就會變成不合群和不栛調! @  t) c' }+ Y5 Q5 N
係社會嘅問題
: s" r* r$ F- J: T0 G
# l- O( V5 g0 E0 t0 t1 V戒呢個慾望?  我問你貪靚有冇得戒呢?  靚仔
作者: uniformx    時間: 2010-9-5 22:47

該做的就做,不該做的就不要做……: ~+ b  R3 H6 Q. d, C% K% Y: @: P0 A5 B
該做與不該做,觀點可以是法例角度、宗教角度、道德角度、金錢價值角度、心理角度……* o1 r4 p/ ~, Q. k6 A
要是想被封鎖不能上CD網……倒亂秩序,壇管會給你鎖帳
作者: tim.ch    時間: 2010-9-26 11:28

學佛, 你就可戒掉
作者: CECI    時間: 2010-9-27 02:49

一刀切太痛苦了! 不如來個Part Time CD, 慢慢來戒吧!
作者: abc2010    時間: 2010-9-27 03:57

引用:
原帖由 CECI 於 2010-9-27 02:49 發表   " h! h, D# C, x5 `4 f
一刀切太痛苦了! 不如來個Part Time CD, 慢慢來戒吧!
; ^0 Z1 n+ i# [
( p+ y0 i8 U+ f, W

8 N& k( B5 F3 i. z, O# I* y) E有戒的必要嗎?  你又冇影響到人...
) s$ Y& o9 J, y$ I& l+ t只要你鐘意..你開心...咁咪得lor
作者: oenothera    時間: 2010-9-27 16:14

你想戒便戒,發覺有點空虛難受或戒不了便繼續CD吧,, N' L8 g6 L' g$ F) W% s
不影響別人下,造自己所喜歡的事便好
作者: judy    時間: 2010-10-6 20:43

我也想試過不再CD~但最後還是失敗!要聽自己心裡的聲音是最重要的!人生苦短要即時行樂喔!
作者: wmyandlcy    時間: 2010-10-7 19:35

我覺得你唔應該當係問題8 b5 |% g2 m3 Y$ _, R+ b3 j
只係一種興趣,一種私人的興趣就可以了

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0