標題: [減肥瘦身] 大家會唔會為左cd刻意減肥? [打印本頁]

作者: cdemma    時間: 2010-9-7 11:46     標題: 大家會唔會為左cd刻意減肥?

有冇減肥秘訣分享下?
我得165cm身高但有成70kg體重
cd之後月來月唔好睇
作者: 心儀    時間: 2010-9-7 11:49

會~
而家再食少d野
為左私影作好準備xd
作者: applechoi    時間: 2010-9-7 11:55

會, 但失敗
因為趕功課令到成個生活習慣錯晒, 加上睡眠不足

溫馨提示: 瞓少過8小時會比較易肥
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 12:12

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-7 11:49 發表   
會~
而家再食少d野
為左私影作好準備xd
可能我太為食喇....中意食既野我真係忍唔到口
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 12:13

引用:
原帖由 applechoi 於 2010-9-7 11:55 發表   
會, 但失敗

瞓得少反而會肥既咩?咁就死,我日日都係瞓6個鐘ja wor
作者: 心儀    時間: 2010-9-7 12:14

引用:
原帖由 applechoi 於 2010-9-7 11:55 發表   
會, 但失敗

訓得少反而易肥
作者: jayshing    時間: 2010-9-7 13:21

我一樣
有時想食小d為左穿得好看d
但好多時忍唔到口
好主要是食零食
一看電影或看波就忍唔到口
依家仲有一個肚腩
作者: iamonheel    時間: 2010-9-7 13:24

我自己有一排做嘢壓力大, 要好花精神, 就唔覺唔覺傾向食啲高熱量嘅嘢, 口味都傾向油膩, 就會肥

當然有人雙反, 越忙越廋, 越壓力大越廋, 或者無胃口.
作者: hkman168    時間: 2010-9-7 13:26

做多d運動啦∼∼
不過我反而要食多d
=.=
身過165~169
體重45~49
(以上為大概數字)
BMI=過輕小平(18以下)

BMI=18~22(正常)(22.5也正常的[男])
BMI=23以上(略重)
……
作者: hkman168    時間: 2010-9-7 13:34

忘了說BMI怎計
雖然有些人知道,
但是還是是說明一下

體重(kg)/身高^2(m^2)

eg:
身高180cm
體重70kg

70/1.8^2
=70/3.24
=21.6(正常)
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 13:50

引用:
原帖由 jayshing 於 2010-9-7 13:21 發表   
我一樣
有時想食小d為左穿得好看d
但好多時忍唔到口
好主要是食零食
一看電影或看波就忍唔到口
依家仲有一個肚腩
我相反,主要係正餐忍唔住會食好多,平時好少食零食
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 13:51

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-9-7 13:24 發表   
我自己有一排做嘢壓力大, 要好花精神, 就唔覺唔覺傾向食啲高熱量嘅嘢, 口味都傾向油膩, 就會肥

當然有人雙反, 越忙越廋, 越壓力大越廋, 或者無胃口.
我壓力大唔大都係咁樣....月黎月肥....
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 13:54

引用:
原帖由 hkman168 於 2010-9-7 13:26 發表   
做多d運動啦∼∼
不過我反而要食多d
=.=
身過165~169
體重45~49
(以上為大概數字)

……
可能我真係太懶太少運動la
計一計原來我bmi成25點幾超晒標....
作者: cdwcl    時間: 2010-9-7 14:09

我會特登減ga,  不過成日減唔到大脾
我上半身唔肥, 但下半身D大, 小腿位完全減唔到
都唔知點搞...好煩
作者: 心儀    時間: 2010-9-7 14:10

引用:
原帖由 hkman168 於 2010-9-7 13:26 發表   
做多d運動啦∼∼
不過我反而要食多d
=.=
身過165~169
體重45~49
(以上為大概數字)

……
而家係講緊為CD減肥
要用女生既DATA去計先得XD
作者: hkman168    時間: 2010-9-7 14:15

引用:
原帖由 心儀 於 7/9/2010 14:10 發表   

而家係講緊為CD減肥
服了你!
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 14:21

引用:
原帖由 cdwcl 於 2010-9-7 14:09 發表   
我會特登減ga,  不過成日減唔到大脾
我上半身唔肥, 但下半身D大, 小腿位完全減唔到
都唔知點搞...好煩
大腿小腿個d係肌肉定脂肪呀?如果係肌肉就慘..聽講好難減....
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 14:21

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-7 14:10 發表   

而家係講緊為CD減肥
死....用女生data我應該更加更加超標
作者: 殷可怡    時間: 2010-9-7 14:47

秘訣是過午不吃
作者: iamonheel    時間: 2010-9-7 14:49

知道嗰晚會影相, 就下午開始唔食嘢, 只食少少水果或只飲嘢, 影完相至開餐
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 14:50

引用:
原帖由 殷可怡 於 2010-9-7 14:47 發表   
秘訣是過午不吃
那會把我餓死吧
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 14:51

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-9-7 14:49 發表   
知道嗰晚會影相, 就下午開始唔食嘢, 只食少少水果或只飲嘢, 影完相至開餐
咁你平時會唔會刻意減少食量呀?
作者: 心儀    時間: 2010-9-7 14:53

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-7 14:21 發表   

大腿小腿個d係肌肉定脂肪呀?如果係肌肉就慘..聽講好難減....
我果D都幾結實
我都怕係肌肉好難減
不過都要試下QQ
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 15:00

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-7 14:53 發表   

我果D都幾結實
我都怕你肌肉好難減
不過都要試下QQ
其實我已經開始每日跑步45分鐘,希望有少少效果la
作者: iamonheel    時間: 2010-9-7 15:14

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-7 14:51 發表   

咁你平時會唔會刻意減少食量呀?
無太刻意, 只食正餐水果, 因年紀漸大, 食量一直減, 一過飽就覺頂住個胃, 好唔舒服, 自然越食越少
4-5年前2碗飯, 2年前減到1碗, 依家1碗唔夠.
有時食完飯胃漲, 最好可以'ur'番啲氣出嚟, 係好不雅, 但無咁容易做成胃腩.
細心感受吓自己身體啲信號, 過飽, 太累就要停, 無得拗頸.

小小心得, 之前一晚瞓得唔好, 第二日記得飲多啲水, 去多啲小便, 小便會好黃, 人會好燥,
補充番多啲水嘅話, 體力會恢復得好快.
作者: 殷可怡    時間: 2010-9-7 15:16

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-7 15:00 發表   

其實我已經開始每日跑步45分鐘,希望有少少效果la
跑步好
一定減到大脾小腿
隔日跑三公里便可, 不需過量
(人地話跑步腳粗係呃你, 果d人冇跑過步)
作者: 心儀    時間: 2010-9-7 15:36

我主要係呢兩個部份多肉
所以著衫唔好睇~
請教專減呢兩個位既方法

作者: iamonheel    時間: 2010-9-7 15:42

引用:
原帖由 殷可怡 於 2010-9-7 15:16 發表   

跑步好
一定減到大脾小腿
隔日跑三公里便可, 不需過量
(人地話跑步腳粗係呃你, 果d人冇跑過步)
我由小到大都怕跑步, 因唔識調節呼吸, 又無耐性, 跑兩跑就亂晒節奏, 好快累

腿部肌肉一般天生, 定晒型, 除非好勁嘅訓練先可改變, 全身大部份肌肉就係雙腿, 最大塊肌肉就係大腿
普通人單手舉20,30kg已經幾重, 雙腿閒閒地100kg或自己體重, 多數150kg先feel到有料到,
可知要動遙雙腿肌肉, 運動量要好大好大,
有啲 frd 直頭話練腳個日, 啲衫特別臭, 特別多汗....
所以想燃燒脂肪, 修身, 集中雙腳就啱
作者: cdemma    時間: 2010-9-7 15:52

兩位寶貴既意見我一定會記住,感激萬分,希望我可以早日同d豬肥腩講拜拜la
作者: iamonheel    時間: 2010-9-7 16:01

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-7 15:36 發表   
我主要係呢兩個部份多肉
所以著衫唔好睇~
請教專減呢兩個位既方法
正呀, 李小龍最正個pose, 就係show呢呢兩舊背肌  Latissimus dorsi muscle

"Lat"好少會用到㗎喎, 你係唔係練蛙式, 收手個吓會用"Lat"力嚟夾.
定係你打拳㗎, 見啲boxer啲"lat"都好勁

簡單嘅我淨係知啲啲.唔想舊肌肉太漲, 用完力就記得拉番鬆, 以bicep"老鼠仔"講, 手申到最直最盡就可以拉鬆.
lat可能做啲申腰舉手動作都得.
作者: 心儀    時間: 2010-9-7 16:26

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-9-7 16:01 發表   

正呀, 李小龍最正個pose, 就係show呢呢兩舊背肌  Latissimus dorsi muscle

"Lat"好少會用到㗎喎, 你係唔係練蛙式, 收手個吓會用"Lat"力嚟夾.
定係你打拳㗎,  ...
以前細個鐘意用boxing d 動作黎做運動練肌肉
而家大個有時公司要搬重野,而且興趣上又可能練到佢
而家佢其實有D實
不過又有D肉
好大舊
希望減平返佢著衫會好睇D >,<

舉高手臂拉直就可以了嗎@@?
作者: iamonheel    時間: 2010-9-7 16:54

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-7 16:26 發表   

以前細個鐘意用boxing d 動作黎做運動練肌肉
而家大個有時公司要搬重野,而且興趣上又可能練到佢
而家佢其實有D實
不過又有D肉
好大舊
希望減平返佢著衫會好睇D >,<

舉高手臂拉直就可以了嗎@@?
幫到少少嘅, 盡量發完力, 快啲拉鬆會好啲,
想大減就我都唔識.....
作者: Sherman    時間: 2010-9-7 17:03

冇刻意去做
作者: noredia    時間: 2010-9-7 17:05

好在我冇肌肉得肥肉
作者: cxyx    時間: 2010-9-7 17:38

cannot reduce weight !
作者: 心儀    時間: 2010-9-7 19:02

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-9-7 16:54 發表   

幫到少少嘅, 盡量發完力, 快啲拉鬆會好啲,
想大減就我都唔識.....
我想大減呢~
d女仔背部好直咁先靚~
作者: iamonheel    時間: 2010-9-7 20:53

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-7 19:02 發表   

我想大減呢~
d女仔背部好直咁先靚~

大減!!!, 我知就發咗達啦, 你知唔知個答案幾值錢呀, 姐姐

作者: candyee    時間: 2010-9-7 21:00

我要減肚..................著onepiece貼身裙條腰好唔掂............
作者: dcch1    時間: 2010-9-7 21:22

我真係為o左著校服著得靚o的同o岩身o的(尤其兩截校服款), 而刻意減肥呀!!!

我由上年11月開始, 唔食晏晝飯, 早餐淨係食半個A1 o個o的芝士軟包($15/個o個種), 夜晚食大半碗飯, 結果10個月o黎, 我由最高峰時期156磅, 減到約125磅, 腰圍由32"減到得返27"~~  減到o依家我o的fd見到我都話「你瘦o左好多呀, 個樣殘o左好多呀」, 我諗見過我o既人都知呀~~

可能因為我o依家呢份工淨係坐響office, 唔洗好似以前咁成日出街, 你知啦, 夏天出街太熱就會買o野飲, 買親都係加晒糖精o既飲料, 食飯又唔定時, 咁咪肥囉~~

加油呀, 只要有恆心, 要減磅唔係冇可能o架~~

作者: iamonheel    時間: 2010-9-7 21:44

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-9-7 21:22 發表   
我真係為o左著校服著得靚o的同o岩身o的(尤其兩截校服款), 而刻意減肥呀!!!

我由上年11月開始, 唔食晏晝飯, 早餐淨係食半個A1 o個o的芝士軟包($15/個o個種), 夜晚食大半碗飯, 結果10個月o黎, 我由最高峰時期156磅, ...
要注意營養呀, 我之前減, 星期六日起身只食一匙蜂蜜, 到夜晚先食正餐, 腰由35減到31.
番工要用神, 維持正餐, 絕不掂零食雪糕.
作者: dcch1    時間: 2010-9-7 21:51

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-9-7 21:44 發表   

要注意營養呀, 我之前減, 星期六日起身只食一匙蜂蜜, 到夜晚先食正餐, 腰由35減到31.
番工要用神, 維持正餐, 絕不掂零食雪糕.
一定一定, 我份工都要用神(對住個電腦做o野), 不過o依家o的生活正常o左, 可能唔駛咁多體力勞動, 所以可以「放肆」咁去減磅呀~~

P.S.1 我o依家都覺得自己好似瘦得滯, 不過見到出面o的食物賣得咁貴(如廿幾蚊個麥記餐), 真係唔拾得食呀~~
以前可以響KFC食2/3個桶餐(o個陣仲賣$109有9件雞), o依家響KFC食個包+細薯格+大汔水已經超飽o勒~~
P.S.2 我返而返工肚餓食餅算, 但係就唔食晏晝飯呀~~
作者: ameifule    時間: 2010-9-7 22:36

我是來[戀之]之後才開始減肥,確實是為了cd,為了影cd相,
因為腰太粗,
我只有午飯從2晚減為1.5碗,偶爾吃晚餐或宵夜(原本天天吃),早餐現在也吃較少,
現165cm,62kg,腰31,BMI=22.77
問題是自從開始減肥,常常餓肚,常精神不佳,似乎血糖偏低,我原本就低血壓了,

作者: haruka    時間: 2010-9-7 22:39

唔會,但係會刻意保持體重
作者: shinobu    時間: 2010-9-7 23:37

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-7 11:46 發表   
有冇減肥秘訣分享下?
我得165cm身高但有成70kg體重
cd之後月來月唔好睇
會.....
而且你高過我, 又輕過我...我更加要減
作者: applechoi    時間: 2010-9-8 02:15

原來好多人都有減肥

我想提醒大家, 節食不等於絕食, 身體受不了就要食D野

記得要食早餐, 不吃早餐會令人精神差及難以集中, 而且午餐時多會因為肚餓而增加食量
這些(連帶睡得少會肥)都是專家說的, 總之大家要量力而為
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 02:53

引用:
原帖由 noredia 於 2010-9-7 17:05 發表   
好在我冇肌肉得肥肉
你就好....聽講咁樣易減好多....
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 02:55

引用:
原帖由 candyee 於 2010-9-7 21:00 發表   
我要減肚..................著onepiece貼身裙條腰好唔掂............
似乎肚腩真係困擾好多cd姊妹....始終好多靚既女裝都貼身....大家一齊努力la
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 02:58

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-9-7 21:22 發表   

我由上年11月開始, 唔食晏晝飯, 早餐淨係食半個A1 o個o的芝士軟包($15/個o個種), 夜晚食大半碗飯, 結果10個月o黎, 我由最高峰時期156磅, ...
嘩!!你減左成30磅wor!!勁呀!!我宜家都係盡量唔食lunch同唔飲softdrinks,加埋跑步希望半年減到15磅la
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 03:02

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-9-7 22:36 發表   
我是來[戀之]之後才開始減肥,確實是為了cd,為了影cd相,
因為腰太粗,
我只有午飯從2晚減為1.5碗,偶爾吃晚餐或宵夜(原本天天吃),早餐現在也吃較少,
問題是自從開始減肥,常常餓肚,常精 ...
低血壓?咁你真係要用健康d既方法la....不過其實你bmi冇爆標應該都唔洗太刻意減la
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 03:03

引用:
原帖由 shinobu 於 2010-9-7 23:37 發表   

會.....
而且你高過我, 又輕過我...我更加要減
你幾高幾重呀?咁你林住偏向節食定運動多呀?
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 03:04

引用:
原帖由 annaladyboy 於 2010-9-8 00:21 發表   
我想但冇做到~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
aiya....咁樣樣唔得bor....著唔到d靚衫點算呀
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 03:06

引用:
原帖由 applechoi 於 2010-9-8 02:15 發表   
原來好多人都有減肥

我想提醒大家, 節食不等於絕食, 身體受不了就要食D野

記得要食早餐, 不吃早餐會令人精神差及難以集中, 而且午餐時多會因為肚餓而增加食量
這些(連帶睡得少會肥)都是專家說的, 總之大家要量 ...
完全收到晒!我會嘗試盡量keep fit keep得健康d
作者: Sherman    時間: 2010-9-8 04:46

幫你補充多一句la...........

做完運動後半小時內不能食任何野,  
可以飲水, 有糖份的飲品都避免

因為當你做完運動之後, 身體係會好自然地吸收營養, 係呢半個鐘內所有進食既野都會特別容易吸收
作者: grilboy    時間: 2010-9-8 06:44

一定唔可以食夜宵同埋要多吃蔬果
我係先天條件好果類,無咩特別煩惱= =
作者: 心儀    時間: 2010-9-8 08:58

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-9-8 06:44 發表   
宵夜我已經節制好多了
以前晚晚都要食個公仔麵
而家就忍口食個面包或者童星點心麵~
空肚我訓唔著的~
作者: jayshing    時間: 2010-9-8 11:36

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-8 02:55 發表   

似乎肚腩真係困擾好多cd姊妹....始終好多靚既女裝都貼身....大家一齊努力la

好鬼煩
開始怕自己見唔到腳指
所以開始要減肥
作者: Terry220022    時間: 2010-9-8 12:41

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-9-7 22:36 發表   
因為腰太粗,
問題是自從開始減肥,常常餓肚,常精 ...
小妹都係加入咗forum之後先開始減肥咋, 而家一日只係食兩餐已經好夠lu~
作者: ameifule    時間: 2010-9-8 13:48

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-8 03:02 發表   

低血壓?咁你真係要用健康d既方法la....不過其實你bmi冇爆標應該都唔洗太刻意減la
這就是我的問題囉,
我骨架細,包括身形和骨細,
而且平時很少單獨使用手臂使力,會將力道分散到全身,所以手臂也細,
因此體重都是腰圍造成,也就是說肚子(比例)很大,男裝因為衣服寬鬆還沒有那個感覺,
但如果女裝,因為衣服比較貼身,如果單單從照片上看,就會讓人覺得需要減肥,
作者: 心儀    時間: 2010-9-8 14:00

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-9-8 13:48 發表   

這就是我的問題囉,
而且平時很少單獨使用手臂使力,會將力道分散到全身,所以手臂也細,
因此體重都是腰圍造成,也就是說肚子(比例)很大,男裝因為衣服寬鬆還沒有那個感覺,
但如果女裝,因 ...
我跟你相反>,<
我骨架大,包括身形和骨大
可是身高就較矮
而且平時很常單獨使用手臂使力,不會將力道分散到全身,所以手臂很粗
因此體重都是上身造成
穿女裝的衣眼剪裁較貼身看起來很壯的說
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 16:12

引用:
原帖由 Sherman 於 2010-9-8 04:46 發表   
幫你補充多一句la...........

做完運動後半小時內不能食任何野,  
可以飲水, 有糖份的飲品都避免

因為當你做完運動之後, 身體係會好自然地吸收營養, 係呢半個鐘內所有進食既野都會特別容易吸收
好!以為做完運動半個鐘都唔食野
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 16:13

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-9-8 06:44 發表   
你就好....我宵夜冇食,不過蔬果都少食....不過最近都有盡量食多d水果
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 16:15

引用:
原帖由 jayshing 於 2010-9-8 11:36 發表   

好鬼煩
開始怕自己見唔到腳指
所以開始要減肥
見唔到腳指真係林起都怕怕希望大家都唔會有呢一日la
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 16:18

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-9-8 13:48 發表   

這就是我的問題囉,
但如果女裝,因 ...
其實我真係好羨慕骨架細既人,我呢d骨架大既就算真係減到肥cd時都會怪怪地....
作者: cdemma    時間: 2010-9-8 16:20

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-8 14:00 發表   

我跟你相反>,<
我骨架大,包括身形和骨大
可是身高就較矮
而且平時很常單獨使用手臂使力,不會將力道分散到全身,所以手臂很粗
因此體重都是上身造成
穿女裝的衣眼剪裁較貼身看起來很壯的說
真係要give me 5
cd時上半身好壯既同志向你揮手
作者: 心儀    時間: 2010-9-8 16:22

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-8 16:18 發表   

其實我真係好羨慕骨架細既人,我呢d骨架大既就算真係減到肥cd時都會怪怪地....
同感
作者: 心儀    時間: 2010-9-8 16:23

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-8 16:20 發表   

真係要give me 5
cd時上半身好壯既同志向你揮手

同病相憐
不過還是要減一下~
不多不少也有些幫助

作者: cdemma    時間: 2010-9-8 16:35

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-8 16:23 發表   

同病相憐
不過還是要減一下~
不多不少也有些幫助
係囉,雖然減到睇落始終都會覺得怪怪地但都好過太肥,就算當係為健康keep fit都好
作者: ameifule    時間: 2010-9-8 17:12

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-8 16:18 發表   

其實不一定喔,
以我來說吧,雖然我的BMI在男仔的上限(樓主說未超標),不過我的骨架較小(以男仔來說,雖然沒純女那麼小),所以就顯得肥,
用數字來說,我D腰圍31,不過下胸圍34,如果戴BRA,把腋下的肉撥進CUP,那麼剩33,相差很少,
如果從正面看照片,因為照片是平面的,只能看到身材比例,此時就會沒有腰身,而讓人覺得肥,
如果看側面,雖然有胸部和臀部來製造視覺效果,但如果和肩寬相比,肚子就覺得很大,
可是我看心儀的照片,雖然她說她骨架大,可是她比例能出來,再加上美美的妝,整個FEEL就有了,
也就是說我的肥集中在肚子一處,就這點麻煩,要減的[量],其實很多
作者: 心儀    時間: 2010-9-9 01:20

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-9-8 17:12 發表   

其實不一定喔,
以我來說吧,雖然我的BMI在男仔的上限(樓主說未超標),不過我的骨架較小(以男仔來說,雖然沒純女那麼小),所以就顯得肥,
用數字來說,我D腰圍31,不過下胸圍34,如果戴BRA,把腋下的肉撥進CUP,那麼剩33,相 ...
比例很多時可以靠衣著去修正的∼
就好像我這一張圖∼

下面的蓬蓬的裙子令肩看起來沒那麼寬
將來新家那邊的路很少車
那時候買一架單車回來每天踏上十五至二十分鐘來試試有沒有效果
作者: ameifule    時間: 2010-9-9 01:26

我最近聽一個台灣姊妹說,踩單車要用腳尖的地方去踩,不要用腳板(腳底,腳心)去踩,
可以使下半身曲線變美,
PS:她的臀形不錯,
作者: ahbee9603    時間: 2010-9-9 01:29

我到而家都係減緊,已經無左13kg,下一個目標係62kg~~,正,想參考一下可以留意"減肥參考餐單及作息方法"的提目,
作者: cdemma    時間: 2010-9-9 02:35

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-9-8 17:12 發表   

其實不一定喔,
用數字來說,我D腰圍31,不過下胸圍34,如果戴BRA,把腋下的肉撥進CUP,那麼剩33,相 ...
咁一於決心做多d運動減個肚啦!
作者: cdemma    時間: 2010-9-9 02:37

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-9 01:20 發表   

比例很多時可以靠衣著去修正的∼
就好像我這一張圖∼

下面的蓬蓬的裙子令肩看起來沒那麼寬
將來新家那邊的路很 ...
你對腳既線條真係超靚,淨係呢樣已經少好多煩惱,我對腳d肌肉好勁,所以要著boot遮住
作者: cdemma    時間: 2010-9-9 02:38

引用:
原帖由 ahbee9603 於 2010-9-9 01:29 發表   
我到而家都係減緊,已經無左13kg,下一個目標係62kg~~,正,想參考一下可以留意"減肥參考餐單及作息方法"的提目,
好厲害....13kg....我都唔知自己要幾耐至可以達成.....
作者: 心儀    時間: 2010-9-9 13:55

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-9 02:37 發表   

你對腳既線條真係超靚,淨係呢樣已經少好多煩惱,我對腳d肌肉好勁,所以要著boot遮住
謝謝@@~
我的腳還好
但手臂肌肉好勁
而且個身好厚
作者: cdemma    時間: 2010-9-9 14:55

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-9 13:55 發表   

謝謝@@~
我的腳還好
但手臂肌肉好勁
而且個身好厚
以呢張相黎睇你手臂都唔算好勁la
至少情況比我好得多
作者: 心儀    時間: 2010-9-9 15:11

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-9 14:55 發表   

以呢張相黎睇你手臂都唔算好勁la
至少情況比我好得多
角度問題
我的手臂雖則不算特別粗
但是那個手根和肌肉很突出QQ
作者: cdemma    時間: 2010-9-9 15:29

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-9 15:11 發表   

角度問題
我的手臂雖則不算特別粗
但是那個手根和肌肉很突出QQ
真係同病相連....就係因為手根同肌肉所以我個帖d相你可以見到我要成隻手用魚網包住....
作者: 殷可怡    時間: 2010-9-9 16:57

消去肌肉最好的方法是不動
不動一星期, 什麼肌肉也垮下來
作者: 心儀    時間: 2010-9-9 16:58

今日中午只食左6粒燒賣同一個面包
食咁少野個人軟軟的
作者: 心儀    時間: 2010-9-9 17:00

引用:
原帖由 殷可怡 於 2010-9-9 16:57 發表   
消去肌肉最好的方法是不動
不動一星期, 什麼肌肉也垮下來
沒可能不動吧
作者: iamonheel    時間: 2010-9-9 17:09

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-9 16:58 發表   
食咁少野個人軟軟的
聼日只準食三粒
作者: buubi    時間: 2010-9-9 17:11

減肥好   但波波跟住細左  怎麼辦
作者: cdemma    時間: 2010-9-9 17:38

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-9 16:58 發表   
食咁少野個人軟軟的
我就只係食左早餐,中午冇食,3點開始肚餓食左2塊餅乾
作者: cdemma    時間: 2010-9-9 17:38

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-9 17:00 發表   

沒可能不動吧
就是嘛.......
作者: cdemma    時間: 2010-9-9 17:44

引用:
原帖由 buubi 於 2010-9-9 17:11 發表   
減肥好   但波波跟住細左  怎麼辦
有得必有失,波波擠一擠始終會有
youtube就有個ladyboy示範過用2個nudebra將瘦骨仙擠出事業線
但肥就點都冇可以有美腿
作者: hkman168    時間: 2010-9-9 18:37

本人雖然天身瘦,
但是對減肥也有些研究(雖然還沒應用),
但是這可是參考了很多書的:
每日睡6~7hrs( 不多不少,也夠精神[睡太多和睡太少不健康的])
^需佩合早睡早起
睡醒後飲半~一杯暖水(對腸胃好!)
不要作出節食行為!
因為餓的時候會吸收能力增加,
不過可以改為平時吃飯7分飽,
但不可吃太快,
因為15分鐘內吃完飯
會令胰島素活躍
促進糖份變成糖原、脂肪酸(脂肪的材料)和脂肪形成
原因:減低血糖水平
所以吃慢點,即30分鐘左右,
另帶的是嚼多久一點,
食物也易消化(對胃好),
而吃飯後建議嚼口看糖,
因為嘴嚼動會刺激頭腦(不易飯氣攻心),
對牙齒也好一點。
另外多做運動也很重要!
但是假如身體不適其實也可以減肥,
不過改為用腦做運動!
如:
看書(認真!)
120kcal/h
玩腦力遊戲,
如捉棋、
玩數獨也可以的
數獨也不比跳繩(普通速)
不過還是看你的用腦情況而定的……

以上為我看了一堆書的小總結。
作者: dcch1    時間: 2010-9-10 23:07

引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-8 02:58 發表   

嘩!!你減左成30磅wor!!勁呀!!我宜家都係盡量唔食lunch同唔飲softdrinks,加埋跑步希望半年減到15磅la
引用:
原帖由 cdemma 於 2010-9-9 17:38 發表   

我就只係食左早餐,中午冇食,3點開始肚餓食左2塊餅乾
其實點減同減到幾多, 真係好睇個人平日o既體力勞動同吸收能力o架,
如個你平時份工唔算點郁, 晏晝食少o的/唔食梗係唔係問題啦, 但係如果係靠勞力搵食o架, 就最好揀o的補充體力但係又易消化o既o野食, 尤其o依家天氣翳侷, 絕食會好易暈o架~~
作者: butterflies    時間: 2010-9-11 01:41

引用:
原帖由 hkman168 於 2010-9-9 18:37 發表   
本人雖然天身瘦,
但是對減肥也有些研究(雖然還沒應用),
但是這可是參考了很多書的:
每日睡6~7hrs( 不多不少,也夠精神[睡太多和睡太少不健康的])
^需佩合早睡早起
睡醒後飲半~一杯暖水(對腸胃好!)
不要作出 ...
其實保持良好生活習慣最緊要,以上很多方法我都有用, 節食嘛, 可免則免, 無足夠既營養令人好殘, 唔精神, 影相一樣唔靚, 但減少零食同唔好食宵夜就要切實執行
苗條影起相來固然好睇, 但我成日都講影相呢樣野都係有好多方法可以補救,唔好為左瘦攪到自己殘, 好似kate moss咁, 以前瘦到得棚骨, 而家年紀大左無咁瘦反而仲好睇左
作者: hkman168    時間: 2010-9-13 16:27

我記得影相有技術的話可以比真人還好的
1: 拍攝者的技術(角度、光暗等等)
2: 拍攝工具(不是手機那些)
3: 後天加工(電腦改圖)
4: 主角(當然時被拍者)的佩合度
作者: 心儀    時間: 2010-9-13 16:37

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-9-10 23:07 發表   

其實點減同減到幾多, 真係好睇個人平日o既體力勞動同吸收能力o架,
如個你平時份工唔算點郁, 晏晝食少o的/唔食梗係唔係問題啦, 但係如果係靠勞力搵食o架, 就最好揀o的補充體力但係又易消化o既o野食, 尤其o依 ...
如果一個人唔易肥又唔易瘦咁點搞QQ?
作者: peggyh    時間: 2010-9-15 17:29

我都有節食減肥,但收效不大,這麼多年D體重都係時上時落,最慘條腰減極有限
作者: dcch1    時間: 2010-9-15 23:50

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-13 16:37 發表   

如果一個人唔易肥又唔易瘦咁點搞QQ?
咁咪要徹底改變自己o既生活習慣囉, 例如平時食一碗飯o既, 咪試o下轉食麵囉 (可能可以減到磅), 平時一點鐘固定食晏晝o既, 咪試o下唔定時食飯囉 (可能可以增到磅)~~

一個人之所易唔易改變個身形體重, 只係因為佢o依家o既生活習慣佢o既新陳代謝速度相同, 咁就響體型上冇咩點改變, 但係當年紀大o左/ 生活習慣唔同o左, 我相信唔會有一個人話「我身型點都唔會變o架」~~

當然啦, 有o的實會話「我食極都唔會肥」, 其實呢, 你食完做返相對o既運動去消耗卡路里, 咁當然唔覺身體體重上面起到o的咩變化啦, 如果你話食完就訓但係可以keep住咁o既身型, 咁我只可以建議你去做body check睇o下你身體機能係咪出現o左問題o勒~~
作者: kalvin614    時間: 2010-9-19 01:24

我估我會想減肌肉多過減肥
d手臂粗壯減左好耐都無效~
作者: emma119    時間: 2010-9-19 02:03

會!
曾經成到26寸腰,可惜宜家肥返dd!
現173cm,56kg
現想瘦腿中
作者: 1388    時間: 2010-9-19 23:41     標題: 回復 13# cdemma 的帖子

我都係
而且人重要高
好羨慕有個姐妹有咁瘦既身型呢
作者: CECI    時間: 2010-9-20 19:11

我就好易會肥, 但係唔會特登去節食囉!
作者: 心儀    時間: 2010-9-21 12:48

引用:
原帖由 emma119 於 2010-9-19 02:03 發表   
會!
曾經成到26寸腰,可惜宜家肥返dd!
現173cm,56kg
現想瘦腿中
好身材...
我矮你好多
同你一樣重QQ
作者: Katherine~baby    時間: 2010-9-26 19:22

我有178cm身高,59kg體重
條腰想幼到24-25吋
大脾又想減
無奈有病
無咩可能跑到-.-
有咩方法可以減呀..
作者: judy    時間: 2010-9-28 15:06

我有努力減肥喔!這樣穿cd衣服比較好看!

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0