標題: 灌水定義 [打印本頁]

作者: JEM    時間: 2010-9-15 12:06     標題: 灌水定義

我每個回post的內容也沒有重複,而且我不時會比一些意見,但我發覺只要我回帖字數較少,e.g. "thx,好可愛"、"see see"、"take a look"等,就會話我灌水,什至話要禁言,老實講,我又冇重複回post、亦冇大量回帖,為什麼仍要這樣呢?人不一定每次意見也長篇大論吧
作者: 心儀    時間: 2010-9-15 12:27

定義這個真的就個人而言
# h8 y6 W9 a* m/ K1 z有些版主很執著於會員回覆的行為* o5 J0 j3 j4 g  [2 n$ Z6 e
而我就不會看得太著重3 o5 y9 b. l# `3 p' P* v. m
/ q1 L5 j- C! n5 V3 x7 m
老實說就算回覆很多字數
' D3 a) Y* r% E4 l也是流於表面,亂說一通,甚至不對題
5 z+ ~% ^4 b+ F2 ?在我眼中也是無意義的回覆
( a. k5 e+ z0 v難道我又會將這種回覆去扣分禁言嗎?( n/ s+ `$ ]* s+ q8 \
所以我就一視同仁
+ ]6 S- r' j( y2 z: R死在我手上的全都是"連續"好幾個post都是thx for sharing
: r$ q# @) c5 \3 M/ m& |2 M5 N- s一些ccccccccccccccc等的回覆
- \6 s$ }  S; B6 @# X  ?- d2 X我才會動手去禁言扣分& i8 u5 p8 T  ]" i3 t/ b$ ~0 z

3 N6 M1 j1 O9 M; g) \. S/ |2 p所以我自己: r& Y. j# O! M
在CD自貼區看別的人的相都是看完就算
, X: ~  u: {1 m5 g3 l, m很少很少會去回文! P! G0 a+ N5 c' p
因為我看法跟你一樣,跟本不知道要回什麼,我覺得在CD自貼區是最難有意見地去回文的
% s) r. e3 X1 y如果只說"好靚",就算出自真心也好,也怕被說灌水,長篇大論地回自己又覺得無意義. m8 z" T3 R& R  I0 J
所以如果是要金錢
$ w+ d7 {' x( O# p3 e7 d4 s就多玩開口中吧
+ V+ G7 \% q1 Y% n: S& j- A0 |  J$ ~* X5 Z  }7 s' x3 K
作者: 楊乃武    時間: 2010-9-15 13:07

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-15 12:27 發表   
3 T8 \9 l' L1 q3 X+ G0 N: b定義這個真的就個人而言
4 F. _9 D8 q1 v有些版主很執著於會員回覆的行為7 m- _5 m0 G' Y0 X
而我就不會看得太著重. y4 b$ ^# {$ R( P
. a5 F( M5 O+ w/ U( j8 }
老實說就算回覆很多字數# [) T, S$ C, A# ~2 r+ u/ _( m
也是流於表面,亂說一通,甚至不對題
1 O  w  R+ D* B在我眼中也是無意義的回覆7 ~/ [9 r7 z  X) i
難道我又會將這種回覆去扣分禁言嗎?0 N9 V* ?/ I" `/ _/ q% ]! i& F
...
" s1 Q8 }3 k0 o1 y
十分同意,我好多時睇完都唔知講咩好,
& N6 |# Q4 t8 i: l4 b, |乾脆就按一下感謝以表心意
作者: iamonheel    時間: 2010-9-15 13:21

自貼區同其他討論, 我會分開睇, 自貼區話晒係活生生一個人, 將心比心, 睇完我盡量回,
1 \1 ~, d- d* P5 ^/ _* g7 Y# M4 W- @- a- {
其他討論區, 吹吓水, 睇吓女, 無嘢就唔回, 除非爭少少升級啦.6 L9 u. W% ?$ s4 H! x) o
( X0 h# [: \5 V3 I9 i* B+ v9 Z
同埋個回覆, 有無份量, 真係睇邊個, 知係超級高手, 一句thx都好有份量, 唔洗講太多.
作者: Terry220022    時間: 2010-9-15 21:24

小妹都有同樣經驗ar, 有時真係好無奈囉............................
作者: mercury1    時間: 2010-9-15 21:34

灌水 點都好過冇人回
作者: cxyx    時間: 2010-9-15 21:34

我絕對贊同這說法!
作者: dcch1    時間: 2010-9-15 22:08

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-9-15 13:21 發表   
( Y4 L: S) G% S& O1 W自貼區同其他討論, 我會分開睇, 自貼區話晒係活生生一個人, 將心比心, 睇完我盡量回,
, o- c  _+ C! A; \( S  E. H, R$ b' c4 U" g0 `6 u3 z! w
其他討論區, 吹吓水, 睇吓女, 無嘢就唔回, 除非爭少少升級啦.) W7 s- {4 D/ G5 z  V# K+ y

* A' b# h% V2 P# E3 }同埋個回覆, 有無份量, 真係睇邊個, 知係 ...
) \- Y# T9 l  P# z9 L
- L8 V3 O% M1 \0 b* L5 k8 w7 v5 d6 }何謂「超級高手」呢?!  即係o個o的響呢壇度確立到自己地位o既人?!! t5 Z. s  y+ W% D4 H
1 n" ]5 \/ l- g* Q
咁我呢o的咪係「神級低手」, 好多回覆唔係有人回, 就係俾人窒, 除非同回文o個個人有一定o既交親, 唔係好多Post搓唔夠兩三板就停o左有再繼續lu~~$ h& w% O5 V: J, w

^% r% {+ Y  N/ P1 VP.S. 其實好明顯我呢個回覆似一個有意義o既灌水Post啦, do u agree???
作者: dcch1    時間: 2010-9-15 22:13

本帖隱藏的內容需要積分高於 10 才可瀏覽
7 u4 v' \  u7 A; C
0 n8 m6 {2 I+ a! Z- ~3 E' o
作者: shinobu    時間: 2010-9-16 01:27

引用:
原帖由 JEM 於 2010-9-15 12:06 發表   9 I: @/ V6 D0 L3 ~+ F6 e
我每個回post的內容也沒有重複,而且我不時會比一些意見,但我發覺只要我回帖字數較少,e.g. "thx,好可愛"、"see see"、"take a look"等,就會話我灌水,什至話要禁言,老實講,我又冇重複回post、亦冇大量回帖,為 ...
3 |; _2 R; ]. K: l1 J
你若有留意公告既話, 1 f% O/ a6 L! V0 V4 t) F
都講明, 如果想表達thx 既話, 請按心心: h4 @- V: H3 B: i: q; n$ U: z6 g
不能用"thx/謝謝"等句子, 這全視為灌水( I$ X4 W5 k' ~  x( g3 l) G2 g0 |
之於其它內容...因世子太短, 會非法容易同其它人有相同內容...記住, 有時唔係只計你一句有冇重覆, 管理員/版主/助理版主們亦無暇每一個會員作個人對比
: Q# K4 x; Q& e5 ~+ S& w/ a總之想避免出問題, 一是按心心, 一是在文章多下點心思
作者: JEM    時間: 2010-9-17 08:52

引用:
原帖由 shinobu 於 2010-9-16 01:27 發表   5 h! x) v$ j5 k% O% y# }. _$ F

. I7 J2 c6 a/ m  O你若有留意公告既話,
/ A. ]2 p# H6 g7 ]# y5 w* R都講明, 如果想表達thx 既話, 請按心心
) {  G/ x+ t& N; A, r! p不能用"thx/謝謝"等句子, 這全視為灌水6 ]* e% n) V9 W! N
之於其它內容...因世子太短, 會非法容易同其它人有相同內容...記住, 有時唔係只計你一句有冇重覆, 管理員/版 ...
  X& V0 k5 n$ A2 \# l3 E: I
* V9 ^) R- u* O$ m
& x* Y8 e! b; ?# ^. @) `1 I"在文章多下點心思"8 \* U' i' z% A5 ?

6 P, z$ K6 f, D! g不如你教下我自貼區點下心思吧

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0