標題: 如果要開一間比CD嘅店鋪 [打印本頁]

作者: pollyyik    時間: 2010-9-29 23:47     標題: 如果要開一間比CD嘅店鋪

如果妳要開一間比CD嘅店鋪,大家想會有乜服務、貨品、地點?
作者: 心儀    時間: 2010-9-29 23:55

其實你問問自己
6 q/ e" H+ i5 ]9 V代入一些不敢外出買東西的cd身上( ?. W1 ]4 S6 {! r( Y
就已經有答案了
作者: pollyyik    時間: 2010-9-30 00:21

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-29 23:55 發表   
0 r( Z/ T. k6 z! g; m其實你問問自己) t% U, ?3 H# I) W/ x  Y
代入一些不敢外出買東西的cd身上! h6 }' L, y7 N7 c' k6 v2 [
就已經有答案了
" y& Y0 I, a+ Y

8 E3 _$ ]& g( L( m* I: i我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
作者: template03    時間: 2010-9-30 00:28

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   
5 _4 K( r3 m% T) T  c2 H; J5 Z" n7 f  b: ?4 n, D
; j+ }1 N9 t8 p1 I, o! l7 \0 e9 c
我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
/ W. L* ?6 o  z- q

, h3 c- ^0 i6 j3 o反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感
作者: pollyyik    時間: 2010-9-30 00:41

引用:
原帖由 template03 於 2010-9-30 00:28 發表   9 B5 E9 t5 E. O0 |7 }

% a' F# d  H8 t2 Q( Q; I4 m4 n& C7 R6 @" s$ v) Y: U% D$ F
反而我覺得問題係如何平衡 宣傳 同埋 隱私感
3 |, `7 x1 j- a1 H6 `( d3 J5 q0 \  }, c8 Y# z
如果有間咁嘅鋪頭,唔需要大事宣傳都好多有心人知。私隱就好難攪,唔用真名?用CD或靚姐姐睇鋪?
作者: 08miki08    時間: 2010-9-30 00:53

如果真係有就好! 幫到好多人!
作者: pollyyik    時間: 2010-9-30 01:02

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-9-30 00:53 發表   
( X9 M6 L& E' z: p5 o  [) A如果真係有就好! 幫到好多人!
4 ?) u0 h1 v/ A/ D1 Y; a" ^' m
諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!
作者: 心儀    時間: 2010-9-30 01:05

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 00:21 發表   8 q9 u2 K6 j4 c) \/ K- k

t; r1 m/ s# x5 Y
2 k. c3 @  ^2 x7 w5 `0 F我想會係樓上鋪;無咁多人,有整所有CD嘅貨物,或者可以代訂貨物。又可以化妝同影相,最好係有代客存放。重有無其它?
& Q. y/ N) f: ?% k0 K" s代訂我覺得就免了
& }3 a* T( F& r! c/ y, q  T這會同自己有衝突
作者: 心儀    時間: 2010-9-30 01:10

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:02 發表   
4 Y. W) ?" ?, o3 ^+ g5 t1 q
4 {# G, ?: S7 a4 @0 p0 s1 ^9 s7 W; q1 x  O8 v2 f7 ^/ j! H8 _# u* V
諗緊諗緊。唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。鋪頭要可以自給自足先有得做如果唔係就捱唔得耐,要執笠!
% N2 m$ x* H! j' i& ]( O- @
d野一定要齊,地點要夠方便
, a2 C+ k) D3 ?' R- l" G其實cd中都佔有好多會外出買野的,如果你唔夠集中同方便,款唔夠多唔夠新,人地自己出去買好過
1 |$ P3 Y3 Z$ s- O2 p另一部份就係係網上自己訂返黎,好似淘寶咁,如果你賣得太貴,我自己係淘寶買好過∼
# G# U9 O2 \. P+ i唯一可取係可以考慮會員制,租地方比人存放cd用品,而且化妝影相套餐是有點市場的
作者: pollyyik    時間: 2010-9-30 01:17

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 01:05 發表   
% _, Z- d* {" U" O$ S' X9 a& \( Z$ |* i0 f
代訂我覺得就免了
/ G* C) f5 S7 m3 c/ A( X這會同自己有衝突
' M4 J( L. O9 w5 u
; o% g: Y( R% Z& }其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
作者: ameifule    時間: 2010-9-30 01:26

我發現台灣有不少類似的店,除了賣CD裝備之外,還有化妝,拍CD照的業務,
作者: tteeaa    時間: 2010-9-30 01:32

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   
2 ^' C0 _, A# Y4 F, y+ J1 U) R4 b' Q
) ~3 q  i- L; Z  i5 n8 v0 u
2 y( L  y6 C; x5 L+ }+ Y" Y其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
7 y) \5 n$ n0 T
+ m' X% L4 U2 k: H3 Y0 R
我覺得呢個主意好好呀!
" C; H7 N( g9 A好似我咁, 同屋企人住, 想買衫買鞋都唔得, 就算買左都無位放...
作者: 心儀    時間: 2010-9-30 10:09

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 01:17 發表   
0 s# ^: V$ d$ U) D# |/ c0 i( I/ i
5 R8 D; _3 N. w& a$ l. a, u6 e+ |* S
其實代訂嘅原意係等啲CD可以有過地方將佢地响網上買嘅野送去店鋪。咁樣佢地就可以避免比人知道嘅風險。
4 b2 L" X! ^* T
咁你自己又賣野~
9 _, P1 x9 K6 T8 Z但係又做代收
; d9 {4 Y5 ]. [3 e咪會同自己D貨有衝突囉~7 p# N( i/ A2 i( w; {6 o( V" j  j
除非你一單都收得OK貴: Q! m) W7 [: f/ ~8 {6 _9 v8 x1 [7 W, Q
唔係人人走去上網買完寄去你度0 E8 _  j) S! O! {' l! b
就少左人係你度買東西了
作者: peterchan01    時間: 2010-9-30 10:20

其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時
: x0 m! A5 i- F# t. h  r; I! i3 w5 w同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
作者: 心儀    時間: 2010-9-30 14:54

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   & h) G  {  `* O0 }! R; m' L
其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時4 ]+ k4 D( l4 s, h: I7 ~) W
同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
( E6 V/ i. o/ p& o6 y% ~
無錯~
- q0 t% m2 A4 |: Z6 j0 I5 |) f所以如果係一般舖頭仔的話! D# u+ s7 Z- ~
我覺得存放作用唔係大
2 P8 q2 A: B; r: L所以好似CD FAMILY咁4 }  u: I9 E% \5 e8 f# l8 ^1 p
會所形式
/ X0 Y- m* X) ^3 P: d! H等大家都有鎖匙# N- L0 X1 s5 ~
人地有時間就可以隨時上去CD
作者: pollyyik    時間: 2010-9-30 15:24

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-30 10:09 發表   
; U8 ?1 c7 d/ Y8 J0 R* p: K' j9 F1 Y+ @8 p8 L6 [( o
咁你自己又賣野~
, K. E; ~* J; B' k, W6 }9 y. i但係又做代收' D( d" e9 M. ]/ n
咪會同自己D貨有衝突囉~
6 _, Y" ~: j: G) s9 u2 F除非你一單都收得OK貴
) F1 P0 q+ D! I唔係人人走去上網買完寄去你度' e4 m0 p, u1 B; z: \/ S3 x& ?
就少左人係你度買東西了
5 ^# @2 p1 b* J) A) S2 S
5 w+ I1 x7 k1 a, }+ o! m3 X
之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。
作者: pollyyik    時間: 2010-9-30 15:30

引用:
原帖由 peterchan01 於 2010-9-30 10:20 發表   
: s& z1 d! v: U4 Y0 o# L其實我覺得可以租位放cd用品幾好,但係就覺得有D難度,因為如果做埋存放,我相信要24小時- I/ z/ w( m8 B5 b$ ~
同時又要同鋪頭共用地方,所以安全存在一定難度
6 v1 [; X) X" X
) f6 `/ s9 s3 }- t: H& X$ a所以我諗緊係工業村個類大廈。租金比較平,又大,當迷你倉庫,用電子鎖同貯物櫃。
作者: 心儀    時間: 2010-9-30 15:30

引用:
原帖由 pollyyik 於 2010-9-30 15:24 發表   8 |0 m# d5 C6 S; |& ^1 x% m
$ J/ M" f) n7 F4 _6 u

( t% F5 h+ I) Z6 H7 I之前已經話,唔需要賺錢,但一定唔可以蝕。
5 g9 {/ t0 `+ V+ }# C8 R
是哦~9 M$ ^0 N: l* C( c
蝕的定義每個人都不同
  Z4 c# F7 J" q除非樓主有好多錢  n) Z6 t6 D! W
不然要花個幾十萬出來租地方裝修入貨人工買器材3 i+ A* p; V* X# i* Q% K+ l
在我而言不賺錢就是已經蝕錢了
作者: pollyyik    時間: 2010-9-30 15:47

其實有幾個外國返嚟CD朋友,大家都覺得香港無呢類店舖,想諗吓有無得做。
作者: zaki    時間: 2010-9-30 15:59

開啦開啦~有呢d鋪正正正~
作者: cxyx    時間: 2010-9-30 16:00

i support you to open ! i will be the member !
作者: kamayyo    時間: 2010-9-30 17:38

引用:
原帖由 pollyyik 於 30-9-2010 15:47 發表   6 `, |9 d6 u2 f, `, F& e
其實有幾個外國返嚟CD朋友,大家都覺得香港無呢類店舖,想諗吓有無得做。
) ?3 K6 v1 B) N: M8 d
甘妳是否有意,不如pm我 , 我有興趣攪 ,如果大家都有興趣都可以聯絡
作者: kamayyo    時間: 2010-9-30 17:40

心動不如行動
作者: pollyyik    時間: 2010-9-30 22:02

多謝各位嘅意見,重有啲細節我地幾位要再講。大家都唔想做到虎頭蛇尾,大家失望就唔好啦。
作者: 08miki08    時間: 2010-10-1 00:48

我覺得租地方比cd放野就已經有機會賺錢!
3 a9 \( G: u1 I7 p3 `$ N租平d, 等多d人都負擔都! 例如學生!
) |9 X% ?) Y, i9 y我係讀商科嘅, 如果你覺得我嘅知識可以幫到你, 你可以pm我, 幫得到我一定幫!
作者: kamayyo    時間: 2010-10-1 01:20

引用:
原帖由 08miki08 於 1-10-2010 00:48 發表   
( {: @" F/ p! `2 r+ ^* b我覺得租地方比cd放野就已經有機會賺錢!; e' J8 m. s8 q# P' }4 F  ?
租平d, 等多d人都負擔都! 例如學生!2 ^$ q* K+ G0 k8 _9 l, h
我係讀商科嘅, 如果你覺得我嘅知識可以幫到你, 你可以pm我, 幫得到我一定幫!
9 T: G/ I$ b9 N! H1 P* P/ N味e-mail互傅商討,收集大家意見,希望能提供不同服務,最後定案在那裡開,預埋我啊呀
作者: 08miki08    時間: 2010-10-1 01:36

引用:
原帖由 kamayyo 於 2010-10-1 01:20 發表   
( f) Q. v  ]1 T# J5 |  m& f9 P- c( y, G% W/ S. S1 _. v& b
味e-mail互傅商討,收集大家意見,希望能提供不同服務,最後定案在那裡開,預埋我啊呀
" [- a' R; X  S1 Y

1 [) d% a  I8 wOK!
* x3 }+ @0 W) @; g" Q我覺得地方可以租係一d舊區, 會比較平d, 而且地方又大d! 例如唐樓! 最重要係無食蕉!
作者: noname123456    時間: 2010-10-1 04:00

如果只係想試下著: ?6 D6 g* @" T
但冇諗過買番屋企呢?
作者: peterchan01    時間: 2010-10-1 07:27

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-10-1 01:36 發表   
/ a0 q, Y3 \! Q' C* t3 W0 r0 D! |2 k4 U& w

! r3 n- J" W) z) Y# mOK!
: `/ K3 b1 j3 [& U# s我覺得地方可以租係一d舊區, 會比較平d, 而且地方又大d! 例如唐樓! 最重要係無食蕉!
6 T- Z) G$ W0 Y( j" q7 l9 N
讚成,起碼出入方便多D
作者: retsop12    時間: 2010-10-1 21:05

正常女裝+鞋
作者: iamonheel    時間: 2010-10-1 22:33

唔買嘢嘅,一定要收服務費, 唔係有得你煩, 好似 MB 都咁規定
作者: Sherman    時間: 2010-10-1 22:35

又黎呢個問題, 其實做就唔係冇得做....... 但係你要兼顧到 方便、安全、平 呢3個Point的話,香港其實唔易
  \; t7 q% Q, Q3 [2 ?" w5 [3 \
8 d7 H+ L. M! l+ Z' l% P. E想搵平租既, 通常都係工廈,一係偏僻的區域, 但係一開成左, 揚左, 就變得唔安全.....  3 M" p8 O. V6 f+ {

4 S) M+ k  u# N尤其係香港d記者成日都要搵新聞造........  好快會死
作者: iamonheel    時間: 2010-10-1 22:45

引用:
原帖由 Sherman 於 2010-10-1 22:35 發表   $ `( t2 ^* e$ ?) \
又黎呢個問題, 其實做就唔係冇得做....... 但係你要兼顧到 方便、安全、平 呢3個Point的話,香港其實唔易
& {) i" y' `! y. K- p
2 @7 C$ u0 F3 N  E; k想搵平租既, 通常都係工廈,一係偏僻的區域, 但係一開成左, 揚左, 就變得唔安全.....  
8 [8 r# c) n0 V5 i. G* u
6 h2 s0 I* Y; ^; |尤 ...
1 a- ]& @1 @8 k& ~3 B/ S; F7 z
( B( B. B( A/ u+ X  U: g. u4 P: ?
無錯, 所以呢到揚得太利害嘅買嘢地點, 我都會少去.
作者: haruka    時間: 2010-10-1 23:18

以呢個時勢,冇可能有錢賺...
% a5 K6 ?2 _  |" ~) e; N以近既,灣仔二線商廈,做緊20蚊/呎除電全包,一個月8000蚊叫做基本
+ S7 Y: `" @1 k/ |* v6 F問心,做唔做到呢個收入先
作者: anthony3779    時間: 2010-10-2 01:23     標題: re

作者: prettyin1224    時間: 2011-1-8 21:51

最好有 幫助形象設計的 服務,按不同人不同樣貌,
" o2 v  T6 @8 E給予適合的衣物假髮,最好還有化妝服務! ^^
作者: thomas813    時間: 2011-1-9 00:39

i think need to have 化妝服務, 因為有D人係唔識,我就係一個例子.
作者: zakugotch    時間: 2011-1-9 01:05

sale underwear pls

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0