標題: [企劃中]想搞Cosplay聚會 [打印本頁]

作者: 心儀    時間: 2010-11-3 10:45     標題: [企劃中]想搞Cosplay聚會

目的是讓各會員交流玩玩,大家開心4 g( n& d& u9 n' J
一直都覺得著普通女裝會好怪,所以想搞COSPLAY代替! n. ]4 ?" L1 [( R4 b' j! \8 ~0 _
出席者一定要COSPLAY形式的CD3 y7 \& W3 s, R
包括:動漫/影視COSPLAY,LOLITA,MAID(歡迎詢問及提供意見)
5 E8 d: _2 S( Q' W4 J人數約10人,租地方1 X; r$ {5 M  ], A1 g1 l) t3 x
報名者必須提供自己COS什麼+ U6 q; C& ?1 R
必須化妝,衣服不能是情趣那種,必須是正統的cos服
' Q1 T5 F- G6 H4 I5 `想保持出席者質素,好不好要先有露面的照片呢?
! `3 |3 F1 m+ m9 }8 B0 n/ p批核後才准予出席聚會3 V! E6 H- A/ l7 h
日期在12月1月左右,最終希望可以改善大家的技術' I9 J( h! r8 W- N, j
效果好可以成立偽娘團) {; K& p8 v4 B+ ]
出席各大COS EVENT,提升外界對CD的印象# s3 C3 X6 b; _0 z/ O! O# U
! f$ m) v' v- n3 Q: A5 r3 X* d: p
想問下大家意見
: t+ K* g+ M3 V  v, W/ A+ t$ t6 {) `" H7 W7 W
作者: BSoD    時間: 2010-11-3 11:26

識化妝既又中意cosplay既呢到多唔多呢
作者: 心儀    時間: 2010-11-3 11:33

引用:
原帖由 BSoD 於 2010-11-3 11:26 發表   % E$ X1 b9 l$ y, L9 n9 b) f7 B
識化妝既又中意cosplay既呢到多唔多呢
& P0 Q% I' a5 i4 O0 T. ]化妝可以慢慢學4 D) g4 b! W+ g# t+ t
不過首要條件是有化妝品吧* x3 i3 j7 Y8 P2 u9 G
8 h" ]7 D& L% A5 @
找人感覺有點難
2 U5 m# e9 g7 g$ V/ O+ b; k8 {' V+ F7 ~' @. u7 Z
最終希望成立4-5人的偽娘團  r6 G. M9 F4 Z) k* w; F
; U: L9 p$ ?' e: V
其實我對cos界不熟悉
9 j$ r9 T0 [0 g+ d# x& `請COS界人士指點一下
作者: Shurato    時間: 2010-11-3 12:38

Cos界應該人才濟濟, 不過最好還是在cos界打滾一段時間,   S& y! w7 |* h* X$ j+ I  S, K3 j
去下event, 識下cosplayer, 應該有得搞~~4 n) }0 L5 K$ y2 X+ z! N* G
化妝品應不是問題, 現在cosplayer大多都有化妝(唔同十年八年前)
作者: Terry220022    時間: 2010-11-3 13:20

小妹做有化妝品不過唔識用.................
作者: colorless    時間: 2010-11-3 13:44

心儀快要成為CD界一姐了
作者: cxyx    時間: 2010-11-3 13:50

我不懂化妝,怎辦
作者: CECI    時間: 2010-11-3 17:03

心儀妹, Cosplay對我0黎講難度好高啊! 因為我一件Cosplay衫都冇呀! 咁即係冇我份啦! 心儀...我恨你!
作者: iamonheel    時間: 2010-11-3 18:26

講老實話, 都係女仔cos番女仔角色好睇好多, 重要有 Alodia Gosiengfiao 咁級數先唔難睇, 9 v- \/ z- _2 `$ v; N
6 o& v4 \  j6 G- C' G  B* ^
得罪講句, 睇網上啲照片, 香港好多cosplayer直頭衣不稱身, 啲衫鬆泡泡, 巢掹掹, 夾硬將動漫人物扮出嚟, 不倫不類....
( K9 [& u2 l, d6 {8 D3 d8 q9 S1 I
2 [( s$ Q+ g6 d8 w  z- W% ^! x5 U心心醒目, cos番真人, AKB呢啲, 效果正路好多, 少咗怪嘅感覺先.
6 n0 ^  [, p6 T4 o2 R: a  j9 e$ i7 [
重有做衫啲舖頭可能唔識立體剪裁, 造貼身衫當做普通t-shirt, 我都知真正電影級數戲服係天價,
6 e; ]9 E8 r( l2 m- C  Z我唔應該咁 harsh 嘅...
4 j9 t8 {$ l% ^. c" |* @9 j2 \+ z3 ]9 z
唔講喇, 老嘢 big mouth 又得罪人喇
作者: 心儀    時間: 2010-11-3 19:02

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-11-3 18:26 發表   2 I0 h" {( K' q' p/ K; M/ w8 F( c
講老實話, 都係女仔cos番女仔角色好睇好多, 重要有 Alodia Gosiengfiao 咁級數先唔難睇,
) I  b3 h1 g/ D. H
8 t: S, _) p. H* w得罪講句, 睇網上啲照片, 香港好多cosplayer直頭衣不稱身, 啲衫鬆泡泡, 巢掹掹, 夾硬將動漫人物 ...
3 ]8 ^- ^- ~: c. U/ U
而家d Coser各方面質素都好很多了
7 W2 @7 x# u, n0 [( M男生要cos女角係難好睇吧
  R! x: M0 Q  @. B' k! P; V, p& ^除非先天資質優越
* K: p) |7 i8 p7 z4 _* _+ k% W所以我都係偏向想找lolita及maid
作者: ~RaVe~    時間: 2010-11-3 22:50

不如著下gothic lolita果d算啦~
作者: vivalive01    時間: 2010-11-4 00:00

唔知cos咩好啊
- Y/ H( Z! n+ q" e5 O. \3 |0 G% N8 E+ U- |
有冇D意且呀?
作者: 涼宮春日    時間: 2010-11-4 00:02

加油喔心儀!!
作者: pingu142857    時間: 2010-11-4 00:04

cos我有興趣,可惜暫時未有能加買化妝品
3 ?7 q; \: c# \0 r$ B6 N$ ^+ n3 V是真人怎扮都扮不到維妙維肖,(至少動漫人物冇嘴唇 )
) r! H, W) @* V0 W1 K除非著個果咩kigurumi
4 @. N, x) U  T2 F4 i
- M( S: B- I- O  Z不過E加D COS質素的確好左DD(化妝品先進左??)9 N( T. j  W/ X# M4 `
亦到有出現男COS女..
0 ]# S+ T" j7 I3 `  i9 a
+ s" l( k5 z  a9 f$ G$ Q+ m0 u4 z有諗頭的idea喲~
作者: mercury1    時間: 2010-11-4 00:06

iamonheel,.,我諗我都得罪咗心儀姐姐
7 m) @# K4 H' x. \* _可能我講D野,.佢唔啱聽0 U, _7 @: K% C2 C
出席者一定要COSPLAY形式的CD6 A& t5 A; f+ {0 q( {
由心儀決定cosplay D乜比較好
0 E, \1 k& M3 z  W  h统一D好.,如果唔係會好亂(白雪公主+NANA?)
2 h, c7 ~* |' y: H1 p5 }想成立偽娘團,.首先要一套大家一樣的服裝. q! @% }. w% L! W6 [% V: D
要排舞,.之後去舞廳仔試工,.等老板請你地.,再諸經費和人氣
8 u, W( S5 A! h$ R2 L! U有人氣,.商場搞活動會揾你,.分分鍾電視台都會揾你
. X) P$ d( P# X& L成名後,.,外界就會對我地CD改觀,,..,靠晒你啊!! 心儀7 v8 S6 x3 b: b% P8 W) @( M! f0 N
我支持你
作者: 13530386    時間: 2010-11-4 00:10

ummm 支持.... 不過cosplay唔啱我$ a5 I# q* O/ R7 N
攪左cosplay既先囉, 啱玩既玩左先, 下次再搞普通CD, 拜託啦心儀~~
作者: iamonheel    時間: 2010-11-4 00:14

如果有人做或開髮型屋, 係唔錯嘅地方, 咁當然要嚴選參加者啦
作者: 心儀    時間: 2010-11-4 00:36

引用:
原帖由 ~RaVe~ 於 2010-11-3 22:50 發表   $ o) W3 L* ?. s5 _
不如著下gothic lolita果d算啦~
- M1 o! i3 m0 I1 l8 ]: h
也算是lolita的一種~
. l3 G2 D: m- l也可以吧
作者: 心儀    時間: 2010-11-4 00:38

引用:
原帖由 涼宮春日 於 2010-11-4 00:02 發表   
8 b. M' z% t/ A, z加油喔心儀!!
: }6 T3 f/ c; V) ^. Q' L
春日姐姐有無興趣呢~- `4 K  ?7 I' F9 f3 N1 V& g, b
你就COS涼宮吧XD
作者: 心儀    時間: 2010-11-4 00:45

引用:
原帖由 mercury1 於 2010-11-4 00:06 發表   ( X8 F3 P1 V3 b" U7 R" \7 |
iamonheel,.,我諗我都得罪咗心儀姐姐; b, ^6 z$ x, X0 G, O! n
可能我講D野,.佢唔啱聽0 n! r0 ?  s( R1 w$ M) O6 V; {
出席者一定要COSPLAY形式的CD
2 _0 N. r: o7 J7 G' W! Z% u由心儀決定cosplay D乜比較好) Y$ H# ?$ N/ t; D
统一D好.,如果唔係會好亂(白雪公主+NANA?)0 C7 s8 `) u8 s+ w) j) y
想成立偽娘團,.首先要一 ...
' Y8 k/ J; j; U0 {' d6 J8 X) f水星姐姐得罪左我D咩呢?
: P) d0 `7 ~% O7 y; [其實有講了這是第一步3 O, |( b0 L& L# B) H* y
讓大家開心開心交流一下
) I1 I% W7 Z: Z. R" x所以COS什麼題材不限
! F$ I! S0 O. w! r; G9 X# _但就一定要是COS, C# B3 O- v6 n$ ?* L
因為視乎效果及大家的意向去看看有沒有機會成立偽娘團1 ^9 r* r) [& y; z' }1 x& D
那之後COS的題材之後再算
3 ^" z* ]0 I' d$ }5 a8 v7 A; b# P其實有很多會員的條件也很好% S9 A9 V6 a5 T& c; |5 v0 o; w
如果能真的將之成立
: `7 e8 e2 u$ `6 k4 ~定會提高外界對偽娘及CD的印象9 `, _  u+ o0 F9 d; T/ k: G
這也是我希望的
' K, B+ h3 h2 u* f
" b& H9 I* [: K" `- `這慨念是來自ragii的一班D姐姐
  k1 I& L  Q7 [- L# Y' K: t- q, s他們一團十多二十人全穿一式的OL制服扮庶務二課
$ Q, d/ H) [! H7 N2 K4 I每一位姐姐都是神級CD的水平
( g9 a6 j" p& u* e) U出來效果也很好~' ~- ]9 Q2 g" ?- M
所以我希望香港能也有一班這樣的人
作者: 08miki08    時間: 2010-11-4 00:51

呢個建議幾好呀! 但係最衰我唔係cosplay啦! 如果唔係我都想參加呀!
) S9 A" B! s$ Z$ H% H0 y不過如果心儀姐姐你想搵人幫手教化妝可以搵我嫁!
作者: phman32    時間: 2010-11-4 00:58

心儀,support your idea go and do it
作者: pingu142857    時間: 2010-11-4 01:20     標題: 回復 20# 心儀 的帖子

對於神級...: L! b$ X4 u/ t/ Y' u7 {3 `
我只是草級
作者: JG5446    時間: 2010-11-4 01:46

引用:
原帖由 pingu142857 於 2010-11-4 01:20 AM 發表   
* T$ P& a, ?# n' }% w3 W5 g對於神級...  }! O$ c% {, z
我只是草級
<--------------- 草根級
作者: Suki_siu    時間: 2010-11-4 03:43

我黑執事吧~
* \- e5 o0 W0 w5 K- e丫唔好.....百變小櫻丫
作者: abc2010    時間: 2010-11-4 04:05

引用:
原帖由 Suki_siu 於 2010-11-4 03:43 發表   
; Y) B) o3 _  G- u. }) V我黑執事吧~6 s# U' u9 B7 J2 w- a. H
丫唔好.....百變小櫻丫
# W0 ?! [; H  X! J& B& [
/ W  A* ]- c% k% B: K9 y2 _. t1 P, Q* A
suki COS 咩都咁正嫁啦
作者: oenothera    時間: 2010-11-4 04:28

我也是以cosplay來女裝,不過我上夜班的很難約出來便是, e5 e4 f$ s- ^! k
pia carrot的不錯阿
作者: Shurato    時間: 2010-11-4 13:25

其實不好規定cos什麼, 因為始終要視乎每個人對角色的喜好,
6 l6 S. U$ ]+ }cos都要自己喜歡的角色才更自然傳神,. Q1 H: E  [1 |/ }/ h
如果為了入團而求其揀個角色就失了意義
作者: Suki_siu    時間: 2010-11-4 19:33

想係咩時間同係邊度搞呢...?
作者: love健    時間: 2010-11-4 22:58

引用:
原帖由 mercury1 於 2010-11-4 00:06 發表   8 s* ^; P: M. ~4 [2 U6 }/ z7 j
iamonheel,.,我諗我都得罪咗心儀姐姐% k1 ^) T& S/ n6 |8 B
可能我講D野,.佢唔啱聽
/ K( Y, N+ E1 d出席者一定要COSPLAY形式的CD" \6 g4 v2 B& T' `. A: x9 b
由心儀決定cosplay D乜比較好, [( \- r; y% [+ N
统一D好.,如果唔係會好亂(白雪公主+NANA?)$ _* X5 w9 O) g$ J5 r+ u, B
想成立偽娘團,.首先要一 ...
* a/ ~5 {) P+ o好有見地- -!!!!!
! P0 l) s) K: t, {# L. S支持~~~
作者: petermty0819    時間: 2010-11-7 17:32

引用:
原帖由 Shurato 於 2010-11-4 13:25 發表   
3 `. R# \9 N3 G) G& p% x3 E其實不好規定cos什麼, 因為始終要視乎每個人對角色的喜好,: G" R2 {! d1 Q+ R- ^" Z  k  _3 q! H
cos都要自己喜歡的角色才更自然傳神,) h' d$ C$ i! _, ~/ L
如果為了入團而求其揀個角色就失了意義
/ W- z7 q: o0 M" s+ k0 r" @( L: X
同意
. Z  z  \  U* y1 [其實說真如果只是為女裝而COS我勸自重..' t1 s/ ~0 W+ A) U3 j
COS是一個人喜愛某個角色..而把角色演繹出來
* Y& y# N* u, Y2 R) y$ N& o1 n/ N那些只為女裝而去出某個角的是叫「衣架」) o: h8 M# w/ \! w4 W8 m: J
這些只是為衣服而COS而不是對某個角色有愛
( X3 H" ^5 {) R. y7 t0 ~; o在EVENT出現會被其他COSER鄙視的$ R$ S) J3 W+ y) w7 a4 Y# k
如果是這樣那麼我覺得自己去找套女裝來穿就算了
. S# m/ i8 x: B& S; M: K! d. P1 T5 ^7 O6 U0 R" w
不過到最後我不反對有偽娘在EVENT出現
1 G. L9 [$ U6 T5 ~* r* \其實該說常在EVENT見到偽娘
+ v( n$ _+ i" w( X; M0 b- y3 ^; ^9 c2 e2 O2 ]
不喜請無視別插.
作者: nataliecharles    時間: 2010-11-7 18:51

如在12月或打後我可以提供地方
作者: Rachel    時間: 2010-11-7 23:06

小R原本想說沒角色想cos
. V  |% j8 I; V; |+ B9 f# e不過昨天看到一個
作者: pingu142857    時間: 2010-11-8 00:37     標題: 回復 31# petermty0819 的帖子

唔好咁執着啦...
3 ]- R% T0 T3 e: A( }總之有機會比一班CD聚會下有乜所謂...# i/ Y5 a, F" z7 G. Q# v% J+ J
入場限制當然由開場者定啦

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0