標題: "D絲襪我係買比自己!" [打印本頁]

作者: frankiebaby    時間: 2010-11-28 14:16     標題: "D絲襪我係買比自己!"

唔知你地去買絲襪果陣,會唔會同D SALES有溝通?9 w% ?- V- N$ v1 s3 M
1)冇溝通
0 [, _) x  {1 w' X% J5 J- l, Z2)很少溝通
, U' J# T( m# z+ W3)一般溝通: M% _  m8 G6 J3 ^+ L/ d
4)較多溝通
  s3 H9 n9 y- w6 q' c6 W% |: F5)很多溝通
2 z4 L6 d. \; Z4 N/ E, M* X, L- |) {3 O. a& W+ ]
其實我去買絲襪,會睇下D SALES比咩反應我, 有D淨係隔離吹水,都唔過黎, 我係唔會理佢地~有D會過黎敷衍幾句,我只會話:"OK,唔該曬."跟住都係自己揀自己睇,唔會點理個SALES;如果D SALES係會過黎問下你想買咩款,有SIZE唔同,又同你吹幾句水,通常遇到呢D SALES,我都會睇情況,如果只係想你買多D既話,我會簡單同佢地講幾句;如果係比較有親和力,我會同佢講比較多野,又會問下佢D野。5 e; I; N8 S0 b& D2 t1 T, A- G

. T( S$ C* J- _8 L我試過去買絲襪,我行去個SALES面前,第一句就話:"D絲襪我係買比自己既!" ! ^: A, q+ W7 \$ a3 K' V3 [- V9 F
9 L% u7 h* v! O/ {2 W6 g. q- _+ ?
我見佢真係窒左一下,之後佢望左我一下,跟住好似平復番心情,就開始同我介紹.
1 A" k5 {0 q& h  D* H
! f% K: l) k, b後尾我問佢買L SIZE好唔好,佢竟然話:"你係夠高,但係比較瘦果類型,買L SIZE唔係唔岩,但係絲襪個腰位會扯到上去胸部位置,而且著上去冇咁貼身,唔舒服,你買M SIZE就得啦,岩岩好,又貼身,信我!"
& X( U  |! H2 g5 O- X' z7 F1 T% k- ?
) y9 {" I, Z! k, ^' Y2 v% i. g之後仲係度吹水,佢冇問我點解買比自己,始終佢都會尊重番客人.但係佢話:"下次黎買可以搵番我."* L/ a1 q/ G3 {. P' o2 y
3 P! c2 N1 @: I
我諗下次再去買,應該會搵番佢.佢真係介紹得唔錯,對絲襪著上身真係岩身,又貼身,又舒服
: A9 A6 H8 F4 r) u
  O; z& L! w8 Z- p4 z! {, L% T0 B, y唔知你地去買絲襪,有冇話係買比自己既呢?
作者: phman32    時間: 2010-11-28 14:45

引用:
原帖由 frankiebaby 於 2010-11-28 14:16 發表   3 Y1 e7 t! e$ w& T
唔知你地去買絲襪果陣,會唔會同D SALES有溝通?
3 M4 u2 Z) @% w8 P1)冇溝通0 W) m3 O, B0 L/ ]# q
2)很少溝通; J5 d  }/ f' s0 f
3)一般溝通* R! U4 G' Q. l$ Q) T
4)較多溝通7 z2 c# O7 ^# K$ W4 C5 b& O
5)很多溝通
' r+ X1 g2 s0 x. Z) s% q9 l. Q  U/ L* w2 c1 Z% F
其實我去買絲襪,會睇下D SALES比咩反應我, 有D淨係隔離吹水,都唔過黎, 我係唔會理佢地~有D會過黎敷衍幾 ...
( g* I" `; y! D- I1 r; h. S) ^" ^9 A& L
有話買比自已
作者: ringo2ph    時間: 2010-11-28 14:50

3)一般溝通. E8 R3 [. |) b+ U, t' D
有時SIZE唔係度會問佢
作者: TinTin8787    時間: 2010-11-28 15:00

買絲襪..只去過情趣店買
作者: FS6573    時間: 2010-11-28 15:29     標題: 回復 1# frankiebaby 的帖子

你很勇敢。
作者: nuwkov    時間: 2010-11-28 15:36

有過溝通過,不過近來都唔多在店面買。有得用,加埋其他事情。& k. p0 X( o/ {. w1 D: d5 x4 T/ Y
印像中就無同sales提過系自己用。好似無乜必要。
  Z+ |$ P: }" {* L" z大陸多數C都系均碼,有碼數嘅都要網站先訂得到。
作者: wolford    時間: 2010-11-28 20:54

好少同SALES溝通, 尤其是d大百貨公司果d SALES, 大部份都唔多專業, 返而d 細舖SALES 會健談d, 對貨品知識清楚d
作者: phman32    時間: 2010-11-28 23:49

引用:
原帖由 TinTin8787 於 2010-11-28 15:00 發表   % |! D, ~8 X" @4 i
買絲襪..只去過情趣店買
4 g5 j1 H3 G; H
7 g3 |8 V0 S( ?; n# E$ C: k
情趣店買......好貴
作者: evermyth    時間: 2010-11-29 00:44

很勇敢
作者: CECI    時間: 2010-11-29 02:40

你以上的經歷,小妹已經講過好多次Lu! 買什麼也會承認自用呢! 如果唔係不合Size又要去換! 我怕煩所以直接認係CD算了! 百分之八十Percent賣家係唔會介意D貨比邊個用,只係最驚你唔幫襯佢,而冇錢落袋! 所以各位姊妹們其實不用害羞, 自用就自用又如何! 你不想賺錢嗎?
作者: mercury1    時間: 2010-11-29 07:38

引用:
原帖由 FS6573 於 2010-11-28 15:29 發表   
+ U1 X* _. s: Q- t# t你很勇敢。
9 E" ^7 V# ?- E3 b; |9 W" e+ G* J4 A& J, e7 z+ ]& |8 o, {. h% m
買你咪買囉.,做乜刻意同SALES講話係買比自己呢??3 P0 W$ C& F4 Y, P, Z9 ]# G
嚇親人,..,人地又冇問你
作者: kan1122    時間: 2010-11-29 10:35

很勇敢
作者: jy281068    時間: 2010-11-29 19:01

其實冇所謂, 有問開咪答佢係自己用
作者: 1677    時間: 2010-12-5 03:12

我會保持低調,買野咪買野囉!
# v6 K/ v; a, j2 @唔會亂問野
作者: 心絲絲    時間: 2010-12-6 11:31

樓主係去百貨定細鋪架?,,其實傾下都幾開心既?
作者: pantyjoe    時間: 2010-12-29 00:44

最近我去女人街,近街頭(先達)有檔賣絲襪,我膽粗粗行埋去,當然那時無其他客人啦。我一行到埋去,個老闆娘就問我:你想搵D乜野款呀,襪褲定係四個骨,T-back 都有呀!
% @4 U- r# [1 ~3 ]' _$ f3 v/ F) I5 I0 g9 s  k! v, F/ V0 G
好nice,我咪照直同佢講,話買比老婆。一D都無尷尬,仲好好傾。因為我真係買比老婆嘛! 雖然佢唔係返工著,只係同我攪野著!
作者: grilboy    時間: 2010-12-29 06:17

引用:
原帖由 pantyjoe 於 2010-12-29 00:44 發表   
7 C0 K* U1 E( N. e最近我去女人街,近街頭(先達)有檔賣絲襪,我膽粗粗行埋去,當然那時無其他客人啦。我一行到埋去,個老闆娘就問我:你想搵D乜野款呀,襪褲定係四個骨,T-back 都有呀!
! g" i2 j9 z# t
3 I9 R$ }1 O( [, D& P好nice,我咪照直同佢講,話買比老婆。一D都 ...
5 }6 o6 g1 U4 z- L
我成日都去哩間野買% n8 c0 y8 V! H8 Q5 @9 Q/ X4 r% Q9 T
但個老闆娘成日叫我0靚妹= =,好似覺得我冇錢比咁=,=
作者: garfunkel    時間: 2010-12-29 09:58

完全唔夠薑話買俾自己
作者: CaBiii    時間: 2010-12-29 12:05

比我做sales我都唔會介意人地呢d野啦
* Q! F0 |- \, J4 x2 K
* F8 w9 [) g: I6 H4 n  Q1 O所以講出黎冇問題# q, s8 a' K4 |3 `
- L3 o" D, i7 D
唔通有錢唔賺咩
作者: johnny0755    時間: 2010-12-29 12:06

我简直着住去买。。。惊乜?唔怕。
作者: silkypanties    時間: 2010-12-29 21:53

我好少買絲襪, 所以無呢D經驗. 不過唔知點解試過買high heel 同 underwear 既時候, D Sales 都笑笑口同我講「買比人定點架?」果刻好想同佢講買比自己既, 可惜都無唔夠膽講...
! q" R4 T" r3 Y0 b0 J
4 c4 a6 g# `' h  ~- @8 F4 t" sP.S. 不過我之後去買 high heel 係話買比自己既
作者: kkcd82    時間: 2010-12-30 19:29

我都试过,很简单
作者: candyee    時間: 2010-12-30 21:06

同sale傾係有的......但話問比自己.......我冇呢份膽識......
作者: mercury1    時間: 2010-12-30 22:23

要冲絲襪奶茶所以D絲襪我係買比自己既!: `7 S" f) N" l

4 j( n- w: a+ Y: v7 e8 p  F5 J要去打劫套頭所以D絲襪我係買比自己既!
作者: LingLing    時間: 2011-1-19 14:50

除左有特別心頭好款式會開口問, 一般都係1)冇溝通 ....
0 `' d5 i, }' ]8 P! j% i5 k8 C+ U  t* ~# c3 k7 ]6 Q
留得愈耐, 愈怕撞到熟人, 所以次次買野買完都速逃....
作者: ryan999999    時間: 2011-1-22 09:57

經驗所得..
' z" w. \  s/ ]7 q( H! Z0 ^' i" T- J街檔果d會好客氣問人要什麼.
/ J0 w) D! r4 ~& Z1 z, U* v; b百貨公司果d會摧促你,趕你走o甘既語氣
作者: Yoshihk    時間: 2011-1-23 11:04

街檔同歐洲品牌專門店都好nice,可以溝通吹下水,但都唔夠膽話自己著.反宜d百貨公司sales就真係想你快d走咁.另外只是有一次買羊毛襪褲先話自已著.因為錯size真係著唔到的.
& h3 c- e# u  Q7 y1 n
/ @$ U' h# R0 @0 F6 j( Z+ e[ 本帖最後由 Yoshihk 於 2011-1-23 11:05 編輯 ]
作者: 怯~~    時間: 2011-1-23 15:39

見到樓上好多人都好勇...深感佩服
作者: texaco496    時間: 2011-2-24 00:09

好勇敢,十卜你地
作者: mcmb    時間: 2011-2-24 00:36

4)較多溝通
; g5 M- h0 ^3 Q/ h6 e8 X- \  a7 H. ?0 m+ E6 E7 T2 \# w
因為d c物唔夠長=.=
作者: goal2468    時間: 2011-5-27 00:54

2)很少溝通
作者: scw0001    時間: 2011-5-27 03:42

2)很少溝通
作者: Erik(a)    時間: 2011-6-15 14:58

樓主很勇敢呢, 我只會說買給gf
作者: ph862    時間: 2011-6-26 11:16

我是網購的
作者: applebaby    時間: 2011-6-26 13:10

有次我買完絲襪,個sales係鋪頭門口同我講:「好著就下次再返黎買…」
作者: CECI    時間: 2011-6-26 14:08

引用:
原帖由 Yoshihk 於 2011-1-23 11:04 發表   
7 C" z: p" F& x2 d! m9 T街檔同歐洲品牌專門店都好nice,可以溝通吹下水,但都唔夠膽話自己著.反宜d百貨公司sales就真係想你快d走咁.另外只是有一次買羊毛襪褲先話自已著.因為錯size真係著唔到的.
- H$ X8 {$ `& ~' U  \

" U, E1 @; w+ ]9 I' o; USOGO冇事啊!
作者: feeling    時間: 2011-9-9 21:44

引用:
原帖由 applebaby 於 2011-6-26 13:10 發表   
( v1 y- L! |3 Z0 e- Y5 c9 F有次我買完絲襪,個sales係鋪頭門口同我講:「好著就下次再返黎買…」
: |4 \& z- ^1 ~! V4 O3 R哈哈.我都有呢果經驗.有次買完內褲.個sales話"著得舒服下次返黎買".我明明自已講左話幫人買架拉...
作者: samchung15915    時間: 2011-9-13 07:56

1)冇溝通
作者: GEM    時間: 2011-9-13 10:39

1)冇溝通/2)很少溝通) \: E; ~0 J% f4 }3 f, Z
冇野想溝通
作者: pong_bo    時間: 2011-10-3 22:00

我都係講幫人買~~
作者: hi0383    時間: 2011-10-10 18:09     標題: 回復 1# frankiebaby 的帖子

有D店真係會問架
3 ~+ b1 K5 }* s; u  k3 C通常佢地會話係咪買俾女朋友
作者: ATETAM    時間: 2011-10-10 21:26

1)冇溝通/2)很少溝通0 d& U+ k2 _) g! k' T( U. @
始終買絲襪呢樣野要看下在哪買。
作者: ilovewacoal    時間: 2011-11-3 11:08

很勇敢
作者: 火炮狐0﹏0    時間: 2011-11-3 12:22

大狐都是去大型藥房看中就伸手拿去櫃台....
作者: 慧慧    時間: 2011-11-3 13:13

通常會自顧自去選,
: j) D1 i, e& H
# X' o. K' M2 q8 V店員問既時候先會話係自用∼
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2011-11-11 13:37

無論胸圍內衣高踭鞋 ...) C. G5 J" N1 P3 t/ {+ e
我同sale講都係自用,返宜d sales服務仲好好多添 ~ $ X5 d6 b' e6 }9 G, h: }
尋日先去完旺中試高踭鞋 ~
作者: ngyl1394    時間: 2011-11-11 15:36

1)冇溝通
" v6 r7 A+ `" E1 H- Y2 `8 \2)很少溝通
& k7 i3 _- ^% v, A6 l有D店真係會問架
) ?" n1 C- y! b通常佢地會話係咪買俾女朋友- y2 v) O5 Z" O# }5 b$ n, i: M
不過現在大多數在網上買啦

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0