標題: 尋晚有線電視時事寬頻節目有講變性人 [打印本頁]

作者: Ming_Ming    時間: 2010-12-6 01:22     標題: 尋晚有線電視時事寬頻節目有講變性人

各位好﹗仲記唔記得我呢?0 O- g/ o& c4 I8 [, p
大家最近如何?我呢排忙到死左呢﹗(交paper and prepare考試呢﹗)
* p/ \' y8 V$ H0 S& U7 E( D講番上次提過個份關於變性人&易服個份paper,終於上星期交左la﹗希望Professor會滿意la﹗
' t$ e  g/ h, f; k5 Qanyway,呢到d討論幫到我declare好多書中ge concept,好高興可以搵到呢個forum 呢﹗
" q* W+ m4 S0 i: m8 ]
/ X$ [3 o. ?* ]% N, G. a提起變性人,大家知唔知尋晚有線有個叫時事寬頻ge節目講變性人呢?1 _4 M; E9 y$ P9 R$ _- M$ ?6 I  z7 |
唔知係咪arm arm做完有關ge paper (真係整定,其實個節目都係個professor叫我地睇ge),對睇完呢集諗到ge野特別多。
' Y1 n: ^6 t+ T! s" z
4 E( X8 U6 a1 e; C2 o7 [1 H  M去片先﹗: L6 v* R7 ~- ~8 T
part1
# _& u5 j# T- j( v- mpart2* S8 _; `6 b2 _, o+ d
  v" r$ X, h' ~$ r1 @4 d5 ~
記得之前上堂上到有關同性戀、變性人等話題時,個professor同我地講左一句:
7 g& U! j2 l0 B; Q+ L7 y0 Y「太陽底下無新鮮事,好多野唔係無可能,只在乎你接唔接受到。- o; P0 E  j/ {$ [+ u
好多野d人同你講唔得,只係因為人接受左一套既定ge意識形態後就跟住佢做野,無意識到要停低諗下其他可能性。」
- z- l$ T- ~7 E3 \9 r5 R4 d或者係呢個急速ge時代,呢d野係必然ge結果,但唔代表呢樣野係正確。9 _; U+ {6 _' L  q6 ^3 ~" c
我知道好多野因為背後某d有權力ge勢力要維護自己利益而排斥自己以外ge想法,但佢地ge諗法有時未必係arm。( k" X6 A+ s& y' M' n5 k
甚至有d人表面上接納,但又講一套、做一套,令人無所適從/ x$ c) c$ l* m9 }
正如節目中所提及,變完性之後比張新ge身份証你只係為左方便你生活,但根據你原來性別又唔比得你同男性結婚,咁你當初又做咩同意人做手術呢?
' N$ P" I3 N! c1 m7 [, p0 e9 \& m當然,比起以前,社會對呢樣野ge接受程度已經係高左,但唔代表到此為止。正如w小姐所講,一定會對變性人婚姻權利案進行上訴,因為呢個唔係佢想要ge結果。8 j% y) x- y  K* u) M( `- }
正如呢到好多人一樣,社會對易服ge態度其實已經接納多左,但其實仲有好多野需要大家發聲同爭取。4 ^, m  @& o4 q3 `
我相信易服唔係咩唔好ge事,只係有d人未可以接受到。大家都係想追求自己ge生活方式je,只要唔會傷害到其他野,有何不可呢?
' I9 ?9 l) O/ X3 a; O6 g希望有朝一日大家可以得到其他人ge認同呢﹗
& H9 x) t/ \! C6 p; Q+ d' t& A
" j' X2 \- d* E2 ]p.s.1.請大家原諒我咁長氣,呢個係我老毛病
2 J3 W+ b( f8 e$ T9 s* jp.s.2.成個學期都接觸呢d野,攪到我都有d想試下易服呢 唔知有無機會比我試下呢?
作者: MANYAN    時間: 2010-12-6 01:42

多謝分享..............
作者: JoJo1217    時間: 2010-12-6 13:31

我尋晚開TV時佢差不多做完,而家可以睇番 thank you so much!
作者: BSoD    時間: 2010-12-6 15:42

"希特拉" 都取消唔到有線合約+ g2 C) _) u4 m/ t2 V* x* m
小心啊
作者: x```櫻花樹下    時間: 2010-12-6 22:32

金晚11點半 - W5 u0 C  d; }/ b. ?  z2 \
J2好似又講變性人
作者: 13530386    時間: 2010-12-6 22:35

佢地實在太有勇氣啦!!!
作者: 08miki08    時間: 2010-12-6 23:05

我都睇咗! 呀mo真係為變性人做咗好多野!
. J- q" t# r1 b% b+ Z: ]; q7 i我仲po埋上fb!
作者: 心儀    時間: 2010-12-6 23:08

點解淨係講變性人7 o' }7 v6 S# B) z
都唔講下D CD/TS
" _5 t8 x1 k5 r- R* i其實CD都好需要外界去認同
& b8 \; G7 ?$ _6 f而且CD/TS其實比較普及呢
作者: 08miki08    時間: 2010-12-7 00:43

引用:
原帖由 心儀 於 2010-12-6 23:08 發表   % r* k7 {6 d  v  Z3 ~# g) \/ @* J
點解淨係講變性人; m; O/ J7 v2 H5 s
都唔講下D CD/TS
' u( D2 g0 ]% F2 a. P/ [其實CD都好需要外界去認同
( u7 `! |) c8 {6 L" Q/ a而且CD/TS其實比較普及呢
5 ~. X% }4 ?6 Y6 K5 h. y6 T% n3 z# c" t% `4 E# a- A
因為變性人要面對社會面對家人面對朋友面對工作面對感情...仲有好多好多!" |1 @( ~) q* w5 i! B  O
cd要面對呢d野咩? 起碼唔洗面對工作同感情先啦!
作者: 1677    時間: 2010-12-7 01:41

引用:
原帖由 x```櫻花樹下 於 2010-12-6 22:32 發表   - ?0 t2 V- M# q% ~
金晚11點半
4 m5 s( ^& J, UJ2好似又講變性人
- r6 q* J$ Q: h& k5 d2 o

0 ^; @( R, x3 J' }5 e兄弟幫 BBC
! r/ n2 N3 w6 o' D( k' L$ s0 d  i(而家未有影片,可以先睇文字)9 I, ~! h4 i. Z$ a' i, k' G  Z
- L$ h# M& B. d" k! n- N
第216集 - 變性人婚姻
; \6 W+ U" J7 T! Hhttp://programme.tvb.com/variety/bigboysclub/episode/216/' G- e2 ?4 N1 K2 E+ |  S
& |. @+ w. T' N9 d) _5 J5 i/ F
第217集 - 變性人婚姻(二)
3 {, \; p8 |& e2 A2 _) shttp://programme.tvb.com/variety/bigboysclub/episode/217/
作者: vivalive01    時間: 2010-12-7 07:57

有冇人知道片中果個網站?3 }7 ~! p9 A5 T& I& b

9 p7 J5 w% H1 d) Y/ c- g我想知道呀
# B/ q; ^7 c8 K" @! m& x3 z+ G( Q3 V$ F% e% k  a7 n; g5 m
唔該-0-/
作者: 1989    時間: 2010-12-7 15:14

佢tvb有線電台都上晒=.=
作者: Suki_siu    時間: 2010-12-19 04:05

引用:
原帖由 08miki08 於 2010-12-7 12:43 AM 發表   
: P- ?! t: Q7 S" J  R
. u9 \# p$ {9 |1 T6 }/ j4 e( v# Y! x
因為變性人要面對社會面對家人面對朋友面對工作面對感情...仲有好多好多!, c% N: ~& p/ I( O/ _
cd要面對呢d野咩? 起碼唔洗面對工作同感情先啦!
& ~" I6 c' u1 |+ q' a) wCD其實都有好多野面對...  U2 |+ }. A6 f, f) U
我都好想外界可以接受....8 H+ {0 z% N, v( y2 D8 U3 x  |6 U
唔好話身邊既朋友或者係同事...8 W& |, X) w, I5 X$ ]
淨係屋企人已經係一個最大既問題!

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0