標題: [求助] 有無D改善膚色既散粉OR底霜介紹我呢? [打印本頁]

作者: 心儀    時間: 2010-12-23 01:56     標題: 有無D改善膚色既散粉OR底霜介紹我呢?

有無D改善膚色既散粉OR底霜介紹我呢?
/ i5 p. `, N0 I+ j5 h* a想令化妝後膚色變得沒那麼暗沉7 r$ ?) C1 O  I- I5 p1 }
謝謝
作者: mercury1    時間: 2010-12-23 02:30

係無嘅....大部份底霜只會加美白同防晒功能
* F' ~1 O  {2 i% ?& x6 Y- J. _唯有買淺色少少的粉底5 [1 A# C  X0 G0 j

3 b5 H% t4 D- z' r但你都影得唔差..再用少少粉蜜打亮想突出的部位就可以2 P) d' N2 w) {- z4 o+ N, z* p% H8 n, C
末見過你真人.,所以唔知你皮膚好唔好.
作者: 心儀    時間: 2010-12-23 02:38

引用:
原帖由 mercury1 於 2010-12-23 02:30 發表   3 `; k2 g+ h) l. ], e" u
係無嘅....大部份底霜只會加美白同防晒功能5 g) x5 {1 k) Y: o  g$ o
唯有買淺色少少的粉底
8 {1 `0 t/ G5 b, J- g5 o
$ E% R; x8 X1 t9 N/ D# E( v7 \但你都影得唔差..再用少少粉蜜打亮想突出的部位就可以2 }* @4 Q7 t$ y  L1 R3 ]
末見過你真人.,所以唔知你皮膚好唔好.
5 Y" Z5 L7 w; a' [印象中之前睇過D節目係介紹D底霜OR蜜粉果D野係有調節膚色功能& W4 W$ T) z6 R5 H. ]* N" v
我本身膚色暗沉
0 T7 M" c9 _" n見有D相睇落面色好都係有射燈打落去先出咁既效果
作者: mercury1    時間: 2010-12-23 03:10

引用:
原帖由 心儀 於 2010-12-23 02:38 發表   $ O# Y0 E$ ^4 g5 `7 P3 W; a2 T

# m+ r4 Y0 O6 i+ Y) s# L# H印象中之前睇過D節目係介紹D底霜OR蜜粉果D野係有調節膚色功能+ |# @7 S+ E# U& t* R
我本身膚色暗沉. c+ Q# `# L' h$ D0 S8 j! i: T& e
見有D相睇落面色好都係有射燈打落去先出咁既效果
' l0 w# W4 \& j0 s
; S0 e$ C. T& D, C$ C8 N咁...係唔係想要 (妝前潤色飾底乳) 呢?
$ I1 V, }' w+ h9 F, v. m肌膚偏黃使用紫色飾底乳 MAC有" \2 y/ P7 _/ R$ ?; A
青色飾底乳可收黑眼圓+ q/ K0 l) J' L1 T( B  ]3 ~7 g; [
3 j" L7 P. c0 e
作者: iamonheel    時間: 2010-12-23 11:12

或者先要明白, 差不多所有粉底, foundation. Primer, 化妝品, 甚至油墨, 所有有顏色的顏料, 都係透明或者半透明, 除非塗得好厚, 否則或多或少會 ' 透底'. 影響化妝品的 '發色', 如一位黑人, 搽上很白的顏色, 黑 + 白 只會 '發出' 一片灰色 5 ]/ M8 U" Q+ c! a8 C
1 S& Z1 O/ f1 v; d, T: o) S
所以就出現咗 藍綠紫色呢啲 'Primer'. 透過反射不同光綫, 影響之後再上的化妝品的 '發色'.
% [0 B  C/ d- D4 T2 W% L7 S3 n$ n% |1 o9 ]- ]
但呢啲'Primer', 我自己覺得幾難控制, 好容易過龍, 好似我最近兩輯相, 就顯得太白, 失敗
: c4 |5 u/ x1 C4 ^  i& V: a' H! t5 M7 N+ b( D
呢啲'Primer'我有兩隻牌子, 一隻韓國雜嘜, 一隻 Makeup Forever% {1 n! }2 U- u3 M& C0 Y& i

F- x6 A. c1 t! ~; u
) ^# q8 T% Y- T; ?6 {5 z1 W) `1 ~http://www.sephora.com/browse/product.jhtml?id=P217906&om_mmc=cse-ShoppingCom&srccode=cii_13736960&cpncode=24-122865881-2) U* w1 s' D3 e; I* H
9 M' B8 o# }+ j0 ?8 g$ M7 t

0 M2 x5 U; L  k# _[flash]http://www.makeupforever.com.hk/swf/intro.swf[/flash]/ H3 c" u' U. T& g; g$ ^

2 G6 P# h' O& |# a3 \# P' ^9 q) o- N
, Q: H/ e  S" l8 D% D: h& B- V( M6 V  b

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0