標題: 有無人喜歡功能性塑身衣? [打印本頁]

作者: nuwkov    時間: 2011-1-12 00:54     標題: 有無人喜歡功能性塑身衣?

例如黛安芬,纖灜之類,有美體功能的馬甲(腰背夾)、束腹帶、塑身褲之類。# H" y$ j# x7 X  h& U) B
我個人就很喜歡,也有好幾套。不過最近幾天才搞清楚自己尺碼,之前一直買大一碼,著上身好松。
- O  H; D( [% |$ m這幾天很想買一套長的連體塑身衣,一直在找。$ k/ m4 s: j) H. z0 c
對歐美的Girdle也很有興趣,但這邊買不到,應該也買不起。
作者: regina1010    時間: 2011-1-12 01:08

我都好想要一件,不過唔敢買,借問有咩size呀?幾多錢呀?
作者: evermyth    時間: 2011-1-12 01:22

好難買到啱size
作者: samou    時間: 2011-1-12 11:15

鍾意架~~~
7 K# R. p, `* f# j0 H. f我都有一件同張相差不多係加大碼, 肉色, 下面開孔, 不過依輪咁凍冇攞出來玩~~~
作者: nuwkov    時間: 2011-1-12 13:09

琴日我有著一件開襠嘅,去間店睇咗下之前想買果款,準備回頭在淘寶收一件。
4 w# ^; J7 T6 a) y星期六在外面轉咗十幾間內衣店,終于無買。差不多嘅款,網上比店面平幾乎一半。3 l' R1 r0 K0 B# f8 w
只要知自己三圍,對照住買就差不多了。遲少少我發個尺碼表上來。2 P1 B& J  b. w- N& V) q
) O  z5 D3 V8 F8 k% J# H* a
--------------------------------------------------------------------
* E/ V' s7 b0 R+ K1 W塑身衣尺碼:
) E& A7 V( b( K! ~腰围          臀围              尺码         
4 k0 w( b( e( U7 J( V1 Y& ~+ H2 x; h3 o1 ^% {! h
55-61CM        78-89CM               S        58
' Y0 ?5 G2 Q% Q* K* k7 M: F5 s2 L61-67CM        83-89CM               M        64! |7 E2 V3 P% v; E; j* X
67-73CM        86-96CM               L        70
. R5 d( H9 z1 a1 L73-79CM        89-99CM               XL        767 O1 x5 K1 j, O0 b, e0 f
78-86CM        91-103CM       XXL        82( Y3 r. n# T: w' @
86-94CM        94-106CM       XXXL        90
! d5 u* M7 _$ d; t# U; E+ t* a94-102CM 97-109CM      XXXXL        98
( D" P7 Z" P% V8 |% ?102-110CM 100-112CM    XXXXXL        106, v: r* l0 _8 a8 |) v8 x% U# y3 N
---------------------------------------------------------------------! P3 t$ f; w$ d; ~
各個廠家之間有多少著別,不過通常唔會差好遠。大廠有時有自己嘅尺碼表…… 煩……( o! M/ r9 D4 E3 v( j3 t
可以自己記住自己個尺碼,之后去問店員,或者上網查。7 A7 E) Y: ^) D
6 U! m5 H6 f5 g5 l
作者: Yoshihk    時間: 2011-1-12 21:00

台灣係塑身內衣個市場做得唔錯.以前,我去台灣時係果邊度身定做過.當然去之前e-mail安排好一切,同埋唔會係女裝款,但其實主要胸前唔同.
作者: ibm.jp    時間: 2011-1-13 15:47

我都係起香港d賣內衣既舖到買
# M% a) Q2 n$ u9 x0 e* }- ~- [6 B
直接問sale姐姐,我咁既size應該著咩碼
2 z4 q5 j7 {, F5 X' S, f9 G9 s; r2 T% J" I. Q; N
一件頭 (開孔)  束褲就有幾條  咁囉  
作者: nuwkov    時間: 2011-1-15 19:27

男款嘅在网上见过,不过唔系好迷。都系好女仔嘢多。/ G# g9 A# D8 ^" k
我都有去问过sale我要着乜码,直接讲我用。不过果次买嘅系背心。下开孔嘅比较方便,不过下开孔束裤我无,几时再入返条。
作者: cai781    時間: 2011-2-12 10:05

我都有一件, 著左之後會瘦D 嫁
作者: ibm.jp    時間: 2011-2-21 15:48

我著過一件頭款(下面開孔),但就覺得個孔"cool"得好緊,! _* J$ e: H; v
唔知係咪我買個size唔岩,但著成件上身又唔覺好緊
作者: nuwkov    時間: 2012-2-28 02:01

IBM啊,一件头设计唔啱我地gar,个孔会压到下面。我全线换两件装了。
# t% D2 ?& U6 I; ~女仔用嘅,佢地果个位无嘢,开口自然会低。9 D, z' V: t+ J- g1 P  Z9 M
买啱码,下面紧,买大码可能唔cool,不过又无感觉了。
! ^+ Y# Y8 W9 m6 C8 f8 r唔知你有无觉得……
作者: shanhaitian    時間: 2012-3-6 23:40

这个穿上不是很难受么
作者: shanhaitian    時間: 2012-3-6 23:41

这个穿上不是很难受么
作者: ddccbbaa    時間: 2012-8-5 12:18

馬甲(I like it )
作者: yui123456    時間: 2012-8-9 14:27

超想要一件的:")
作者: dennispri    時間: 2012-8-23 22:45

身材線條會好好多, 而家著左, 覺得自己好有女人味.
作者: samou    時間: 2012-8-23 23:27

通常女人條腰較男人短, 買o岩碼衫身短, 買大一碼又不夠緊, 後來我都是轉玩馬甲算了.
作者: kuranyi222000    時間: 2013-11-24 04:40

買了triumph最新那個系列,好靚。
作者: kuranyi222000    時間: 2013-11-24 04:41     標題: 回復 16# dennispri 的帖子

十分同意,支持。
作者: per    時間: 2022-8-28 21:06

喜欢,好看的!
作者: lwhong5214    時間: 2022-9-14 00:33

葆露絲係度剩訂做,不過男兒身冇可能去嘞.我自己就買開Wacoal啲束褲,收腰提臀確實係有效果,之前都試過買淘寶啲全身塑形衣效果都幾唔錯
作者: SweetDreamer    時間: 2022-9-14 10:05

多謝分享................
作者: cottonsan072    時間: 2022-9-14 13:30

我有著美人計. 但著埋袜褲就太緊.
作者: Charlotte_Tse    時間: 2022-9-26 23:22     標題: 回復 1# nuwkov 的帖子

我都想試穿這類功能衣呢!

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0