標題: 討論大家CD交友的態度 [打印本頁]

作者: 心儀    時間: 2011-1-17 10:10     標題: 討論大家CD交友的態度

相信貼過相既大家8 F! k$ ^+ h7 e+ [
都一定收過一D陌生人既PM7 w0 u2 c0 A1 H% O
話想同你交朋友
: E. N$ f) v0 e  ]或者分享下CD既心得等等
9 f  I$ @7 N3 x$ X* R9 V# V- o: v5 a! }7 g
在此想討論一下0 v" `" u( Y& V# }' |1 R
大家多是怎樣的應付?$ w6 O* f  v! W) L

( Q% `. v& f) i$ M* \" \如果那人沒貼過相" L0 H6 ^8 ?# @/ r8 p& W# ]
而且本身沒怎樣參與討論# ]* H8 s0 y' [/ |; b8 @/ {
或者三唔識七一來就話想幫你影相的! ~. D! T* c' ?* g8 F
心儀通常是無視的
; d4 q, e7 {; }6 N& g混吉、怪叔叔等等實在太多了- _: m, K1 b& G
心儀又不是熱情的人+ G7 s3 @1 H) x2 E  P
所以都懶得回話了# l3 Q: s. R: x! l/ s

; Z3 p* R: V1 v9 ]9 ^# M0 @[ 本帖最後由 心儀 於 2011-1-17 10:16 編輯 ]
作者: iamonheel    時間: 2011-1-17 10:55

我唔係靠 CD 搵食, 三唔識七當然唔理喇, 不論PM,MSN,FB; K# i# Y) M2 J0 B, T1 z$ _" W. o, P2 R) m

# e( c: h! E1 ?  v' n% k+ _, n其實我就是怪叔叔了, 所以很少收呢啲msg, 問買嘢嘅人就多, 我會盡量答.. Q2 F* t  b0 |! L, d; X

" M. b. R  O2 d( M0 O8 A我一定會觀察好耐, 聽其言, 觀其行, 7-8 成確定不是精神或者情緒有問題, 才會考慮接觸.; v8 n* R! P* K) N: D8 b5 A

6 d' E2 W! s3 F0 @' B$ h9 G身邊有一個壞朋友, 真係唔需要敵人.5 X- R' }7 t8 }# V3 O2 U9 Z
6 h) P8 E6 J3 J& ]4 d+ |2 a3 k  Y( M
作者: 心儀    時間: 2011-1-17 11:04

引用:
原帖由 iamonheel 於 2011-1-17 10:55 發表   ) J0 ~3 T  ], l/ C" V8 u9 x
我唔係靠 CD 搵食, 三唔識七當然唔理喇, 不論PM,MSN,FB
, ?* N# Q) y  I. r2 O4 h  ^* H7 G6 z3 e: ]# B5 D0 O6 c
其實我就是怪叔叔了, 所以很少收呢啲msg, 問買嘢嘅人就多, 我會盡量答.# Y: u- A1 ?& Q; a" @$ s
( k) z) w) s8 X8 a. F
我一定會觀察好耐, 聽其言, 觀其行, 7-8 成確定不是精神或者情緒有問題...
5 \" G. v4 Z/ P/ L
( {8 u; r+ _, q1 L恩~
" C) |, q; H5 e% ~5 X* ~4 T. aCD/TS界真的好多有問題既人
作者: 十指套衣裳    時間: 2011-1-17 11:26

引用:
原帖由 心儀 於 2011-1-17 11:04 發表   
, J) E# {9 b0 y
" d3 G/ S2 ?  N  g
6 \6 B: I+ n# {5 m, b  ]. d恩~' V% ^. ?% |, h! U$ ?
CD/TS界真的好多有問題既人
' M+ z0 _  j6 e8 C5 L' x
% A4 ^8 d8 a/ R& [
好在我認識(有msn)既cd 都好好人.
作者: adam5354    時間: 2011-1-17 11:41

誰敢說自己沒有情緒或精神問題?( S, d6 s& k3 O9 T3 _, o
沒有問題的企出o黎話自己沒有問題丫!5 m' G9 W4 Z: k/ ?) R  J/ f: h
任何人想同我交友我都歡迎!
: ?2 n* U; O5 e  f% J: P縱使一個人有什麼缺陷也可以交朋友丫!
8 E$ ~2 @- l, Y& J. ^不要岐視或排擠別人啊!
作者: tyhnjki    時間: 2011-1-17 12:03

識下朋友無咩問題ge# I: |# a, p( c: d  W! H$ v2 e+ j
如果唔係比電話人地ge話
作者: applechoi    時間: 2011-1-17 12:35

Apple可能是其中一個怪人...add了fb或MSN但不多說話/留言XD
& p8 C4 Z* c* O/ P4 N& m6 o/ M3 P0 V: R: k( z9 k+ E
性變態不是罪, 但不是人人受得了滋擾, 某程度上怪叔叔們是性騷擾行為, 可以送官究治
作者: iamonheel    時間: 2011-1-17 13:55

引用:
原帖由 tyhnjki 於 2011-1-17 12:03 發表   0 f& W& {( p! W: L" S7 L# {
識下朋友無咩問題ge
3 w; ?- V( q# K: Y! b3 c如果唔係比電話人地ge話
& p2 N, l! J( d5 M& T: L5 t. \( }# @( ?' f: s' E6 q
無錯吖, 剛出來社會行走江湖, 應付吓啲三尖八角嘅另類人物, 磨鍊吓做人嘅技術, 開吓眼界, 成長嘅重要經驗嚟, 事實比讀書本嘅知識緊要, 當然要打醒十二分精神喇.
作者: bb_siu    時間: 2011-1-17 14:25

係..我都係唔理既多
作者: BSoD    時間: 2011-1-17 14:33

我一於當佢無到
  g" \# P* L" f2 ^4 L唔add佢
作者: Sherman    時間: 2011-1-17 15:18

引用:
原帖由 心儀 於 2011-1-17 10:10 發表   
' |5 W8 ^2 W, g7 d6 _相信貼過相既大家
: T: L% k5 i7 L4 B( y2 f7 D$ H都一定收過一D陌生人既PM
7 C, ~# H, W. J3 }( z話想同你交朋友
- t) {+ \4 m( a, p或者分享下CD既心得等等
% t/ p0 E  ^. r% E1 B5 G6 E9 b( t" Z
在此想討論一下$ |- f$ X8 ~8 f
大家多是怎樣的應付?2 F; F+ r  k, x* \- }

# ]6 m9 t; m4 `6 r% m如果那人沒貼過相
1 W8 k- N. a: |7 Q而且本身沒怎樣參與討論' L0 `9 o+ _- V$ a8 U6 E
或者三唔識七一來就話想幫你影相的. u5 I2 N# e! b$ q. S3 l
...
) X$ A: w3 s7 w7 `/ V  M6 X
) Q" L1 H7 d7 \0 b, I5 k5 S( X
直接ignore 就算( K, L: V0 v& h$ w' t
5 A$ x, p" H" h2 A
正所謂道不同 不相為謀7 Y$ s# U9 d' G$ [0 J; d
# k( |: R2 p9 u# |0 x0 Q+ U
大家既核心價值都唔同, add黎都唔方會有d咩可以講* s8 w% a4 j- A4 \$ P* h8 l
- a" F3 w2 Q- e$ r$ ^! R
正如有d 所謂既CD 淨係中意著女性 underwear 之後露出 JJ 比人睇......  , ]+ G9 s( o: t- H, U$ w" o
真係唔多o岩channel
作者: jjjjj0101    時間: 2011-1-17 15:57

十卜十卜你所說你話
作者: ameifule    時間: 2011-1-17 16:04

我收過陌生人既PM和yahoo即時通,話想同我交朋友,) `9 p% |) f# g
ps:我沒msn,最近申請了yahoo即時通,
0 ?4 Q5 r6 I- z) ?( u分享下CD既心得D倒是沒有,
* }( h4 ^0 F  Q/ x+ N  D如果那人沒貼過相,而且本身沒怎樣參與討論,原本都是不理的,1 R2 O. \1 a+ p' q+ w
不過現在想,人與人原本都是不認識嘛,所以我都會先給一些無關痛癢的回應,看看這個人如何?
" s2 e6 Q0 U* }/ S0 m6 @) h因為有些人比較怕羞所以沒貼相,或比較不會寫文的就比較少參與囉,
1 M3 \) b+ C& W/ I不過也是會過濾啦~
  U/ e) A8 L1 A7 c- w早先,約見我都會先男裝,(理由大家都清楚)+ D& p0 I" @/ M0 L% c
最近開始考慮應該女裝,
" S2 C9 Q9 f6 [( H因為貼相女裝大家都看過,可是男裝卻沒幾個看過,* X$ p0 f2 M: r; S5 M/ U* k$ M
如果遇到怪叔叔,讓壞人知道我男裝的樣子,知道我的真面目,萬一又被影,那豈不更麻煩?
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2011-1-17 20:43

真係咩人都有 ~
作者: kitwing10228049    時間: 2011-1-17 22:20

小心謹慎一點為上
作者: 涼宮春日    時間: 2011-1-17 22:30

請問什麼是怪叔叔呢??
作者: mmlee    時間: 2011-1-17 23:30

一些沒相的, 作男性化稱呼(或有可疑的), 我通常不會理他( r7 o0 p$ m, z! r( P! z
過到關的, 多數都在交談中露出馬腳; _$ r5 p- L$ |! k- z2 n- b3 c4 r
這些人我一定block......
' q1 t; L5 _7 I. u: J* Q" m: |9 K5 q, Q  p7 g
總之令我懷疑他有性意圖的, 我一定不理~~
作者: regina1010    時間: 2011-1-18 00:43

在這裡只可以抱著'到藝術館參觀'的心態,可以欣賞卻不能戲弄,有些作品好;有些作品差...見仁見智吧!我是個審美的怪叔叔
作者: prettyin1224    時間: 2011-1-18 20:37

其實CD 的人可以分為兩種) S- d3 ]( \$ C0 ]
2 o8 [2 L! z2 c" [
一種是把內心的性慾發洩。表現行為例如露械、著女裝手淫等等。2 b' Y2 j# M. Q* U; p5 I. M! I  ]
這些人在哲學上不能說是有精神問題,& W& w- ?3 Y2 ^- `- u) U
他們只是無法遵從現實社會的模式,  y1 R  E, k8 P( }
在長期的壓抑之下,
3 C! y$ ~/ I! V+ t只好另覓路徑滿足自己的感覺
9 m) O# A4 R& k& Q& B! L但往往會使人感到不安;2 K! c3 u+ Y3 N& {
* N9 w2 H4 q$ r, D9 o
第二種,是人的愛美的情結,亦即人的原始對美感的追求。* Z/ ?3 v: H2 \4 p! f8 N
其實每一個男人的最內心都是女性,
) t1 D5 G! v% o/ [8 n, J只是活在現存社會模式下,
$ J9 e) s- G1 {不得不被大部份人塑造成一個強的形象,才能被接納,
+ l) Q2 `4 n; V; X* R& L因而漸漸捨去本身的真我—愛美麗的銅體和樣貌。
7 y8 _  s# o% M+ d
( s& t' [% F! g! |8 M1 M$ n
; O$ i3 a5 w9 b4 I0 A+ Z前者只是把CD視為一種慾望的發洩。, c* i) F2 @  y4 O
後者則是追求美善的藝術境界,並從而了解自己的真正內心。
$ \. Q  O6 v: j& F! L- P0 V! v而真正的CD,當然是後者。
5 C* [6 }" R) e/ ]; c* g5 v
+ f( ~" @; z' _% H[ 本帖最後由 prettyin1224 於 2011-1-18 20:39 編輯 ]
作者: regina1010    時間: 2011-1-18 23:37

引用:
原帖由 prettyin1224 於 2011-1-18 20:37 發表   
3 j5 a/ F6 w7 T3 L其實CD 的人可以分為兩種5 ]- _3 y. p, n- {2 T; W9 s/ _; ^
5 ~$ X2 J. F$ B' D6 A' J
一種是把內心的性慾發洩。表現行為例如露械、著女裝手淫等等。* Z0 ^* k0 d0 H2 V3 ?" O
這些人在哲學上不能說是有精神問題,
' a# _: r6 ~- E& X, b* w1 y他們只是無法遵從現實社會的模式,
" p( S/ {3 o- k3 y在長期的壓抑之下,
+ i" \$ Y' K, n只好另覓路徑滿足自己的感 ...
. y! y5 f% i3 x9 }# o 感到妳也是以欣賞藝術的態度去打扮,妳不用刻意刪去樣子架,現在流感高峰期,可以戴個口罩嘛,自然D自己覺得靚就行了,不用理會他人批評,現實的女生都有金沙骨或豬扒啦,唔通豬扒就要消失嗎?
作者: 心儀    時間: 2011-1-19 00:07

引用:
原帖由 prettyin1224 於 2011-1-18 20:37 發表   
5 S( B  Y5 i; M& N4 o, W其實CD 的人可以分為兩種% e6 h6 G  I& o
. E1 [! P* d- w. D, i4 P8 [" y
一種是把內心的性慾發洩。表現行為例如露械、著女裝手淫等等。
  `/ K5 ^/ t8 U& {9 [2 E% k  s這些人在哲學上不能說是有精神問題,
. s; r& Q5 k) i他們只是無法遵從現實社會的模式,
8 r$ I# M4 L" d/ \在長期的壓抑之下,  Z% H! n& D& j& Y
只好另覓路徑滿足自己的感 ...
3 l! O6 ~5 H! Q
但是據現在統計" i. {4 M. W1 X, X; C5 Z2 }* Z
有89%的CD是第一種人而起的
作者: shithole    時間: 2011-1-19 00:55

交友小心係應該既...# n: [" W) y7 ]8 \5 F
露械係唔應該既
; H5 o, Y  n: t2 N2 R3 X7 a不經他人介紹既交友要比較大既原動力: _; q9 E; n! ^7 B3 W
呢D原動力又通常係有某D目的* ?4 L  A7 o7 a/ |
! I; ^! w$ A5 i( q: S
以前都有網上交下友既(我混吉人地多)
# h3 o3 Y& D0 i9 x: D* C; G' a但係我當人真係朋友,人地點諗又係一件事# c: P6 w  {7 j( h
不過似我既人真的不多
作者: LingLing    時間: 2011-1-19 14:07

上網小心交友係基本既, 三唔識七如果o係出面d壇我都未必理佢....  t3 t" v0 ^* X

9 l2 O0 {6 K5 H0 `0 K4 n6 z呢度更加要打醒精神, 除左姐姐你地講既怪叔叔, 仲要小心d記者無野寫黎呢度搵料....
) Q4 Q$ u9 G6 j$ |+ O+ U' U2 d" I! J: r( U, j
所以我自問就冇post 相既勇氣, 真係配服姐妹們既勇氣....
作者: shithole    時間: 2011-1-20 18:45

哈哈我淨係同樓上玩射龍門多,2 Q9 w- i7 Y$ `' ^
睇下D無權限既post
作者: shithole    時間: 2011-1-20 18:46

開口中先啱..
作者: applechoi    時間: 2011-1-20 18:52     標題: 回復 23# LingLing 的帖子

自從_燈上左位之後, 各CD壇平靜左XD
; S) K9 F7 P5 Q+ p( p9 P而家D記者上一下_燈就搵夠料做一期書, 唔夠就落更多廣告攝夠
作者: prettyin1224    時間: 2011-1-20 18:58     標題: 回復 21# 心儀 的帖子

嗯....的確我感到好多CD的人.....或多或少交談時會有些問題,好似好容易發脾氣等....  C# M6 ^, `* L) t

- h0 E3 x, v6 E2 z: R, w^^ 不過好彩我CD 係無性慾的 !!
作者: LingLing    時間: 2011-1-20 19:12     標題: 回復 26# applechoi 的帖子

golden??0 j- o( x. r; t8 |+ ]

3 {& M! ]( X9 g$ {- Y; Xo個D雜誌行過報攤, 封面都唔想睇, 真係不知所謂到.......
. X6 ~" X  e" B) f. |* m! R: C6 q& S3 N. R) }
都唔明個社會咁保守, d雜誌又可以咁偏激....
作者: applechoi    時間: 2011-1-21 16:51

引用:
原帖由 LingLing 於 20/1/2011 19:12 發表   
; R6 @; k. ]8 {; g! W9 B0 Xgolden??0 d4 w% N/ _0 i
4 v5 Z; d, Z: Y% _, @
o個D雜誌行過報攤, 封面都唔想睇, 真係不知所謂到.......
1 s# v; F- O+ j3 T' {$ D* N- Z$ {2 @4 G9 |6 W+ d- O6 g0 q: `' T
. ?3 i4 x% v9 v; b; o' L, L
全中& ~' \3 t" X: \. I0 K2 A5 H
社會其實唔保守, 只係個個都口裡說不(身體卻很誠實), 同日本好似
作者: alexander    時間: 2011-1-21 21:50

我只係會以CD身份同CD溝通, 其他一律不接受
作者: tyhnjki    時間: 2011-1-22 15:10

引用:
原帖由 Sherman 於 2011-1-17 15:18 發表   : a: G( s! q6 T+ Q2 P3 B& V
...
( l8 e; R% L' R# F, U正如有d 所謂既CD 淨係中意著女性 underwear 之後露出 JJ 比人睇......  
# A: w- C" C9 g4 J真係唔多o岩channel
. B0 X, i# G+ {
: m% u9 c0 k4 D- c7 j突然諗起如果有腳毛仲可怕 + A' w  O) A1 P2 w+ m/ ]. T7 Q$ K
+ n; l/ t+ ~0 J2 m9 Z% U# Z
引用:
原帖由 prettyin1224 於 2011-1-18 20:37 發表   ! ]) S" U) D1 W5 Y) J0 {1 m
...
/ \$ i. A2 u3 d8 l5 l- l( |) }不得不被大部份人塑造成一個強的形象,才能被接納,  }4 h* T* Y9 {: z/ u& o
...
! K' f1 v2 d- R- we個世界"多數人都係咁做"先叫正常
7 v# H' p% ^( [3 R  k/ L& _幾時cd先會變成個大多數..) P  [. J6 b1 v6 M" n" ~$ y% p

' i( @/ k( O4 O( C0 F
引用:
原帖由 心儀 於 2011-1-19 00:07 發表   
: e0 v' n3 m) G# m- k" S8 m: D) k8 X- f4 f" I
但是據現在統計
3 h  V2 |8 U4 z; q1 M有89%的CD是第一種人而起的
- @# B; u# n  V3 ^  t$ l
個調查真可悲
& W3 O' }% A7 }睇8到你個調查先記得原來我係4-5年前都係咁ge人.. 6 V- G/ R& F2 P! _8 s. r

1 U3 J5 m/ m9 @2 f
引用:
原帖由 prettyin1224 於 2011-1-20 18:58 發表   
4 m  j5 A0 z0 U7 \% [$ W嗯....的確我感到好多CD的人.....或多或少交談時會有些問題,好似好容易發脾氣等....
3 G- k" n' Z/ M) F3 N$ w) E! S
+ J7 q1 m4 y, U6 J4 `& |^^ 不過好彩我CD 係無性慾的 !!
4 i8 U  u  y! y: S6 F. S" x8 S7 j- W  W6 _' a1 f2 U
發脾氣係因為生活壓力大啊...; @/ T, b# m5 @7 m( l' \: D+ G
話說我前幾日都發自己脾氣搞到無搽幾日護膚品,,
- z4 B4 [5 c+ u2 D1 E* L; k0 [皮膚立即變差左少少
作者: queenielam    時間: 2011-1-25 23:24

我本身比較內向,很少跟其他CD或TS溝通,自己又高又肥,CD後十分難看,所以一向都不多CD卅TS朋友,不過有時真的很寂寞,開心唔開心都唔可以同人分享,其實大家所認識既姐妹係從邊度認識?我都希望可以識到多D姐妹,識D明白我既朋友。
作者: iamonheel    時間: 2011-1-26 00:05

引用:
原帖由 LingLing 於 2011-1-20 19:12 發表   " t* g$ n! b. S# X9 A
golden??
4 J: R/ y5 A  t1 E  W' g! k& \. d
9 `) f6 `0 E/ p3 A4 O  i) R: X9 L1 Ko個D雜誌行過報攤, 封面都唔想睇, 真係不知所謂到.......4 j0 K+ O' L. X8 b/ @
  C1 d5 \8 N8 z# P. I
6 h& Z* l% `7 h8 h$ u6 E2 ^) A5 N
( N+ p8 o  X  }& |好多人假保守而已, 尤其職業需要, 或者公眾人物, 特別係啲好似好保守嘅政棍, . L: i; |% j4 i/ P
表面扮晒傳統, 幸福家庭, 愛國愛港, 實則烏煙瘴氣, 荒唐怪誕, 藏污納垢.

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0