標題: CD天生? [打印本頁]

作者: mandylieu    時間: 2011-3-7 01:49     標題: CD天生?

我認為CD是天生的, 不是後天形成, 同意嗎?
作者: thomas813    時間: 2011-3-7 01:50

I think some of us are not
作者: adam5354    時間: 2011-3-7 10:11

不同意~~+ [( d( b2 c; {" `5 y
大部分CD都是在小時候接觸到異性衣物而對異性衣物產生興趣而穿異性衣物~~
作者: 十指套衣裳    時間: 2011-3-7 13:31

引用:
原帖由 adam5354 於 2011-3-7 10:11 發表   : V% ^; T/ h+ L" ?: [: ?
不同意~~+ J: `- N5 y! v5 L8 }
大部分CD都是在小時候接觸到異性衣物而對異性衣物產生興趣而穿異性衣物~~
. H/ F% m1 A) g2 k9 l- ]( P
+ ^4 t. z% E0 g9 f
同意...
* b1 L4 l+ i, I其實我覺得cd 嘅成因同戀物嘅成因應該好接近
6 o. y& r, Y$ G而且唔少sis 係因為戀物發展成cd
作者: 08miki08    時間: 2011-3-7 15:45

同意!我天生就已經鐘意著女裝!
作者: mandylieu    時間: 2011-3-7 16:07

點解我會咁講, 話CD 係天生,因為我自己自小未開始接觸女裝就潛意識覺得女裝吸引及想著扮女仔, 亦覺得如果可以揀做女性比較好, 也天生擁有一副女性骨架和雙腿, 但我是個不折不扣既CD, 而唔係有變性傾向, 亦係只愛女性既異性戀者, 我覺得係呢種潛意識天生已存在, 促使我去扮女仔......
作者: adam5354    時間: 2011-3-7 16:37

引用:
原帖由 mandylieu 於 2011-3-7 16:07 發表   
* m' e& U, z1 \5 H點解我會咁講, 話CD 係天生,因為我自己自小未開始接觸女裝就潛意識覺得女裝吸引及想著扮女仔, 亦覺得如果可以揀做女性比較好, 也天生擁有一副女性骨架和雙腿, 但我是個不折不扣既CD, 而唔係有變性傾向, 亦 ...
8 M& X8 }, l0 J# Y  f8 w
$ P" ~0 T' a) a+ w4 A4 g5 j  W
妳未開始接觸女裝~~5 R4 e# \* j; _  t
妳會否見過女性穿女裝呢?見得多自然想穿是嗎?
5 J: V1 h" I' F- H如果妳答"會"和"是"妳就不是先天性愛CD啦
  P1 w' y& O) C1 z致於天生擁有一副女性骨架和雙腿有很多男生都是這樣的身材啦!
# |+ j4 m# T' L8 g2 `難道他們又一定當CD或變性嗎?
作者: Eva0313    時間: 2011-3-7 17:37

某程度上,潛意識的確係cd的發生原因...
作者: iamonheel    時間: 2011-3-7 18:13

同意不少CD是天生, 種子就 built-in 在DNA或者靈魂深處.
9 _( x* d) O# ?$ l6 ^+ F或多或少由後天一些遭遇引發, 少了這些遭遇, 很可能一生都不發覺.
) C% c& Z4 M2 g# j( R/ p+ l2 o7 T2 ]. S$ a
喜歡女裝, 都不一定會穿上身, 大把男fashion designer 同 stylist, 眼光品味極高, 都不一定係CD.
作者: mandylieu    時間: 2011-3-7 18:19     標題: 回復 8# adam5354 的帖子

"妳會否見過女性穿女裝呢?見得多自然想穿是嗎?"   我的答案是"NO", 我不是因為見得女裝多而想穿上它, 而是我天生已有股衝動想裝扮成女性.; Z& M) T+ w4 Y
% G; V! K; _, G7 n$ J2 x- V' l
"致於天生擁有一副女性骨架和雙腿有很多男生都是這樣的身材啦!  難道他們又一定當CD或變性嗎?"  我從無說過這是對及適用於所有人.
3 a/ S" E. c' f2 S* J6 x+ ~7 `% `: `) P3 q+ M# I: l9 e
妹妹(我肯定大年紀過你), 從你的語調我感覺你是個必定要說服人信服你見解多於理性討論既人
作者: TerryLiu_555    時間: 2011-3-7 19:22

我是從小學開始的
作者: ~RaVe~    時間: 2011-3-8 14:47

唔同意~我細個果陣個樣似女仔~比d親戚叫我著裙比佢地睇~但係果陣對cd 1d冇興趣~
- \. A' i  n. b5 X2 k係大個仔先覺得女裝好靚又好舒服~越黎越想做女仔先開始cd
作者: LingLing    時間: 2011-3-8 14:50

不同意, 有人先天有人後天, 冇可能一竹篙打一船人........
作者: kane18    時間: 2011-3-8 23:50

我覺得係天生加少少後天~~
作者: ripple040    時間: 2011-3-9 00:10

似係後天多
作者: Rainie    時間: 2011-3-9 00:29

Agree, 我自有意識以來已經喜愛女裝了~@@
作者: d07815    時間: 2011-4-7 09:25

你好,多多指教有人先天有人後天
作者: prettyin1224    時間: 2011-4-10 06:45

人本身就有一種愛美既傾向,藝術即女人,女人象徵美善  x5 J. Z3 P( t# J
這自古以來都是人類的潛意識
) W8 l; ^, {- {我敢說,所有男人都想做女人,或想得到女人
作者: ganamchan    時間: 2011-4-25 01:33

I think just case by case.

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0