標題: 高跟鞋問題 [打印本頁]

作者: wongkt    時間: 2011-5-8 14:48     標題: 高跟鞋問題

之前淘左對高跟返來, 兩吋左右, 但著落發覺有d問題% k0 z3 I( O/ R( o: @
買之前我大約對過d size, 買之後都著得到, 但係鞋頭就有d夾腳指
( v& F4 Y  A" Q+ y腳弓果個位又有少少曲起, 隻腳放唔到落鞋度, 結果行多兩步就會腳指位痛, 因為個重量集中左落前面
/ u& w4 |% ~( H( r我想知, 其實係咪對對高跟都係咁樣? (腳弓曲起, 夾腳...etc)
3 C- E: E0 N3 _) m定還是個size其實唔岩我, 要買大一個碼?' }* j, \4 Y2 {$ \; u5 }
我又諗會唔會係著左絲之後隻腳自己冼前左搞到夾腳, 如果買d腳環有帶既鞋款又有冇幫助?
作者: misslady    時間: 2011-5-8 16:28

I find out different style of high heel, even the size is the same but in fact sometime are not fit.! J! \0 ]2 c+ h. K6 I

1 i/ Z1 i& X; ~& A1 ~$ Ereally need to try b4 buy them...
作者: mercury1    時間: 2011-5-8 18:14

個size唔岩, 係要買大一個碼0 j! E9 T; ^% B" [- w( J
有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
作者: wongkt    時間: 2011-5-8 19:44

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-8 18:14 發表   
- O8 D) c& L9 ]" o2 }3 m7 Q個size唔岩, 係要買大一個碼6 S, y6 t' Q2 N. g$ j
有D鞋公司用亞洲尺碼、有D會用歐洲尺碼
8 Y: E) D7 P) i( `; x5 c. \1 }5 q
我係淘寶睇佢果度既呎碼, 對返腳長腳寬果d野去買$ u3 Y3 V$ n  L2 M& c
所以先至著得落, 但腳弓落唔到鞋底...
, q' L& q% T6 U. g! H唉, 個鞋款我好鐘意, 但咁上下款既又冇再大一個碼...
作者: mercury1    時間: 2011-5-9 00:08

冇再大一個碼.。。。。。! ?3 I9 d1 m& x# `9 Y! \# h
如果差少少試下用鞋店用的壙大器
作者: tonton    時間: 2011-5-9 00:59

買鞋時要注意鞋頭的大小,如回太窄的話,是很容易有何夾腳的情況,解決方法最好是買大小小,然後在腳掌位加入矽膠鞋墊。2 Q# |( v1 F0 H7 h2 F
腳弓位置不貼鞋,在高跟鞋上是經常出現的問題,如不是涼鞋,可試試加貼專貼腳弓位的鞋墊。
作者: 校服收藏者    時間: 2011-5-9 11:18

著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大+ D9 w/ Q6 E( r6 ]% Z
應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左
) q( S& w# B8 b- G9 q. f只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋
8 x/ M* l, b5 J! k4 F) l/ N: ~4 a另外可能係你隻腳腳背太厚
7 p" b4 @6 r9 u6 Q* H& i: G) A因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄
9 S; x/ \7 E8 ?$ o+ m. r3 ~就算你買歐洲碼既鞋都有機會係咁$ g6 b2 O. P8 ?
因我大部份鞋係AGELESS度買,佢賣個D係歐州碼(偏大)
9 g7 o+ r( D  V, z+ m有D鞋我明明岩著,但我腳背厚,著落去都會夾鞋頭
; S' n9 I: F4 {# N0 b所以要楦大佢先岩著
0 W% {, Y% E3 g7 ~& V我有兩個方法可以改善,當然我係唔會叫你買過對啦
, q3 i& B: \  m! T9 T  o# d1:搵間相熟鞋鋪幫你楦大佢8 I& d; }$ c" Z' F8 s: n/ k
2:著耐D,因為著耐左D皮會鬆
2 r0 p+ X0 N  o5 P& E' o+ @, E2 Q' \+ U* V
下次你淘寶之前最好問定對鞋鞋碼係偏大,偏細定足碼; ?% b. d3 C) h# [2 K3 Z
因為間間鞋廠鞋碼楦數都唔同7 m* I+ _6 \  i/ V
知道左鞋碼數之後就可以因住碼數訂鞋啦4 ^" [) Y! F! z+ }4 P, P& S

) u0 Q9 O) n$ I[ 本帖最後由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:28 編輯 ]
作者: ae111    時間: 2011-5-10 09:35

穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.$ K# Z3 J! X, a4 i7 L  b& `/ ^4 F: x
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
作者: wongkt    時間: 2011-5-10 12:10

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-9 11:18 發表   
; d/ e# x4 s$ T6 v著左絲襪之後隻腳係會大少少,不過只係好少,影響唔大
1 ?+ X+ o, Y8 z  X* i應該係話著左絲襪之後隻絲襪腳同隻鞋既磨擦面大左# u0 K' T, z/ Y
只會著左隻腳落去冇咁易甩鞋7 ?- e; ^: r2 l6 }' U) ~
另外可能係你隻腳腳背太厚* K' c; y# F  w* ~: n
因為女裝鞋鞋頭楦都比較薄" W( q% P+ l# [3 }$ o
就算你買歐洲碼既鞋都有 ...
* h1 E6 y5 V8 y3 o  I, z. D
2 k" s3 O$ |& z6 ^
引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 09:35 發表   
2 n3 w- T+ c" H穿絲襪只是令穿鞋時較易穿進.( n5 l; e: h* ?- [
尖頭鞋是要比圓頭的,買大一碼的
" i  ~2 L" b3 T  @
$ [: I$ C, r7 R# _+ G* q& }3 n+ ^咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
- W% d" c6 o/ Y# H我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
1 y+ C  x+ l9 V  z% C如果淘唔岩我或者要訂
作者: ae111    時間: 2011-5-10 16:20

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   # u2 d" i+ \* y! o9 d" N

5 S$ l) l: T$ l' S+ ]. g0 C: O- K6 X5 t8 K+ a: [

8 t. W6 l% M4 d0 [3 w- F; E& \* s8 |
$ H& k0 P  v8 {; E咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
5 X9 Z' P6 O- z# o我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?
% P8 k3 |. D8 k如果淘唔岩我或者要訂
! [  R2 \* K3 y% }
( a+ Y0 P/ Y  i- n% s
官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
作者: wongkt    時間: 2011-5-10 17:46

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 16:20 發表   
4 v8 D8 g6 G2 N- t" z9 n8 M! L
" p. L' D1 z% Z! ]& D0 T
: @1 E; E: J+ Y官塘廣場入面Tomato 可以訂碼數的.
4 A) I8 T1 B8 r. n# ]( H+ ]( r
即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?7 s5 e# \" }" c8 v6 `2 u
同埋, ageless又可唔可以?
作者: mercury1    時間: 2011-5-10 19:29

去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
作者: wongkt    時間: 2011-5-10 21:16

引用:
原帖由 mercury1 於 2011-5-10 19:29 發表   
% |, b0 ^8 T9 Z去商場買咪好囉。夠胆就即場試。唔夠胆就買完去廁所試、唔啱再返去換size
3 B8 }  V3 ~5 M. K9 k2 E6 t就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
作者: ae111    時間: 2011-5-10 21:22

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 21:16 發表   : B  q  o; [+ E( {9 ^; P0 c
$ A5 D8 x$ ?$ r" K7 X7 K+ _& U. `
就係唔夠膽先要淘姐, 況且我要大碼鞋都唔係周圍有
0 b. n1 U* q$ j4 g( }9 o. W; Y2 ]+ U# |/ L- A0 X5 D
馬莎最大只有EUR42 碼
作者: wongkt    時間: 2011-5-10 21:36

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-10 21:22 發表   ! X, c& m: C5 J" u2 m- S* T
$ h- U' ~. W- O2 r+ r- K" v

: ~) I& W% U% y馬莎最大只有EUR42 碼
" Z$ T2 ^) l2 a0 p) }/ S% }我淘左果對係43...
作者: ilovetwee    時間: 2011-5-11 11:36

如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
作者: wongkt    時間: 2011-5-11 21:35

引用:
原帖由 ilovetwee 於 2011-5-11 11:36 發表   
1 k# g2 f/ \/ E% k% c" W如果網上買高跟應該買同平時自己著平底鞋多一吋到既高跟
7 i* a# u; Q; [點解咁講?
0 n* @' ^& x* M: n! w不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...( E! k" Q! @- {, T# z6 J! ^
* R6 w& Q( E. D3 C% G
作者: ae111    時間: 2011-5-11 21:49

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-11 21:35 發表   . w+ B! {+ d+ l1 ]6 S; s
4 c' v7 g/ E6 V4 W6 m7 x8 g- s
點解咁講?7 m! H$ y+ @0 K6 a
不過著左呢對兩吋既, 唔係好想換d矮鞋...
9 C  [" [" _) \8 }; W) S1 l! F( @  W8 n
; Z! n% C9 H) r& B9 T
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
作者: wongkt    時間: 2011-5-11 22:39

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-11 21:49 發表   4 n1 i/ W, {8 d4 j6 ~) m" Z

) v4 [+ _6 L; e# P5 i) m4 `! z* z& p- z; ?6 E
我會建議你買大一寸的再加鞋罿.
! k- W; s4 ^" d
即係對鞋大一個碼之後加鞋墊?
作者: amiey    時間: 2011-5-11 23:45

不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D
作者: 校服收藏者    時間: 2011-5-12 19:09

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 12:10 發表   1 Z$ Y7 b! ]6 k2 P$ x" W

8 L. g1 |5 B7 ^8 v' O5 v# S- v5 I7 ~9 U2 C( H8 R' ^7 |
% ]9 t. Q8 k* c! j: K1 n
9 V  u3 W  X% k3 P( R. a
咁唔怪得了, 我買果對有少少尖頭, 結果夾腳指公
  c7 W0 L% O* D9 l9 ~$ l% I' Y) \我又想知AGELESS訂鞋的話只係可以訂款而唔可以訂size?* ]$ W' x8 I2 L. a9 ~% c* I
如果淘唔岩我或者要訂
. M) W" ~& ^2 D; X/ Q0 g/ Z* y" B- B& W5 _8 Q  k' z0 O" l. i7 y
4 [9 l1 ]# z3 X9 \) Z
你著幾大SIZE?
0 ]; w! ?  [$ @7 E要訂SIZE咁跨張?
8 n! _% ~+ m5 pAGELESS由32-44碼(歐洲碼偏大,等同差唔多45號)
0 o% ?+ d3 J/ Y1 N- R( ^- C* ^除非你OVER44碼
6 f" {' _6 x+ X* H否則你應該都著得落% R0 t7 F! k+ I1 @
你只要俾款佢' @2 O# J& ?6 a, Y5 {$ y+ D- X
佢可以幫你訂做架* e) ]: ?) D$ n; y; i  V% n/ [$ U4 K
過幾日我會落去0 }  S  T# P1 W( ^* o
一唔一齊?
作者: 校服收藏者    時間: 2011-5-12 19:24

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-10 17:46 發表   ) }3 T+ O4 J2 r& q; E; H& @" Z
4 w( g3 I) e( U, |( |* b
即係可以比個款佢之後訂埋造咩size? 會唔會係用佢地本身果d size做reference?
8 m; k& l) ~& A+ l/ `. T1 C8 F( Y同埋, ageless又可唔可以?
3 y0 g- x1 S6 e/ F
: K2 \& U; R% Q' @* E
0 L" `0 \8 [0 b& i2 n% ?; W/ x好多人唔知
2 J2 A. u# {  ~/ }其實TOMATO同AGELESS係姊妹鋪
* Y2 p- ]: k* d0 h4 r4 F" U) o就算你係TOMATO訂做,張單都會去到AGELESS度做鞋: Q: J) R8 Y* m. M7 ~
做好之後會由AGELESS送返去TAMATO,再去到個客到' G- h& b, a4 |. m% v- D
所以如果訂款既話其實去邊一間都冇所謂(就你方便)
- q3 _, E' B/ x' X9 D+ q, H當然買現貨鞋既就各有各去睇啦+ {- D$ \$ {% z  P$ |  n( |" v
因為只有小部份自家品牌生產鞋款既兩間都會有得賣9 ~9 e/ q7 a- V& v9 H* Q9 r; Z/ y
其餘款既就各有各供應商提供貨源$ M/ N8 X' K8 w+ g5 k6 C) w" }. D9 [
! l% W$ o8 z3 f6 n
補充:TOMATO鞋碼由32-43
- s2 [: {3 h+ B* u3 y8 m6 p7 R     AGELESS由32-44
  ^3 [7 |1 j& _. w( g* i+ T! t* W超過左碼數都可以訂做& N& ]: N1 @0 M4 W' E8 j, D
我係AGELESS見過有人訂做一對45對鞋(岩岩一張A4紙咁大)
# j7 `! {, r9 W% ]: R" A: m' E: y# P6 r* y! Q) l3 L/ m/ f5 R
作者: wongkt    時間: 2011-5-12 19:36

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-12 19:09 發表   3 K* @; p# Z0 F. C6 T, _' T$ F6 ]

# ?, e: {0 v7 C" d* x5 S6 |* y+ V6 h5 v; T- W5 J5 S

1 Z+ Q" s9 k8 h3 d; s你著幾大SIZE?0 g/ Y* f0 r7 E3 c2 C4 S  D6 }7 c8 u: P
要訂SIZE咁跨張?
4 ?# G7 w* y4 t9 y  ~0 N- YAGELESS由32-44碼(歐洲碼偏大,等同差唔多45號)- n! U) P6 ]8 @  w, v+ v) E. C
除非你OVER44碼& e( h& i! ?1 L$ n) U
否則你應該都著得落
* H# \" y% K2 c4 |) U& S1 y你只要俾款佢
1 c5 y& I9 @- k3 m  A; u佢可以幫你訂做架
- ^( O  V7 H( p8 K( s過幾日我會落去: h$ N) z0 y7 L# J) n, f
一唔一齊?
" L5 b% o% v4 a7 \5 _6 V我既意思係...訂鞋的話係會用佢地本身既碼去造
' \! t) ]- C# E定還是會度"身"咁訂造?
作者: 校服收藏者    時間: 2011-5-12 19:48

引用:
原帖由 amiey 於 2011-5-11 23:45 發表   + N+ r$ l0 {2 S& i* o0 d: Q
不一定,因為不同的廠鞋碼會不同,只最好買大D
8 o9 u1 C" ]# c' I8 a/ U* w
* Z7 i4 I" V& W2 K- v- Y! g9 @: C5 @4 E其實我唔建議
. y* Z  K( y. B; C' ~7 x) a# i如果買大左唔岩著會麻煩少少# {: C" x$ `. K% e) M
雖然有鞋塾頂一頂
; d6 v2 i' Q- Q, {感覺都會差少少(我覺得冇咁實在/安全感)
- E4 W# v- j$ D* q) f. E/ y所以買/訂前問定鋪頭/廠3 J; [2 Q4 i8 `* P! c
鞋碼是否偏大/細/足碼
% Z, |3 {( s- v8 a! f" l若果真係唔肯定,可以問下人/試鞋或者睇鞋碼對照表買
3 S. D: \$ r" w7 N若到真係非買不可階段,先買大少少都未遲
: _# B( V  R# l! Y* O/ [8 ~雖然訂大左都仲有得諗
4 l0 i2 D: g* x- w6 h" k/ h訂細左,好彩既細少少都可以楦大( }  t1 _/ Q& I& k6 T
唔好彩既就浪費金錢
! L$ a1 s5 @' M) h8 ~; k, w& C雖然都可以放得番出去8 A3 N% H+ `8 `& k) d6 I
不過都唔好丫6 m0 F* ^4 f' g% L8 W4 o# _
咁左咁耐都係個句
( c* s- n3 k7 a$ c! v一定要真正知道自己著幾多號鞋0 q# j% Z# G) j1 Q
要係鞋鋪試過先知你可以著得到幾大既鞋
: Q  ?2 v: G$ C好似我咁
) r# }8 u, R1 V1 h& W' w8 N起初上網訂鞋就訂45號4 k6 R- J5 n0 M2 H( y* _- ^* j
到第一次係TOAMATO買鞋,試完先知可以著43號4 c" z" m" n. D
到最後AGELESS買鞋,有D款我連42號我都著到
作者: 校服收藏者    時間: 2011-5-12 20:02

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-12 19:36 發表     h# W. V' E+ v8 p7 v# k' @7 D* I
- X  S" A; z' m; `9 E! T9 G' Z
我既意思係...訂鞋的話係會用佢地本身既碼去造
6 g1 E: t: `5 Z8 q定還是會度"身"咁訂造?
  X& _5 r/ h# F) r* U
3 B$ a# _# |5 Z
兩種都有
. z% R9 A" q9 F# C0 D如果你隻腳SIZE係岩著既5 l! P, e0 `3 j+ j
除非你要求度身訂做
' q; @( k$ g9 X( n" a* B8 X否則都會用番佢地鞋楦做鞋
+ W3 C0 O+ j9 m* m另外亦有D人腳SIZE唔適合著足碼或大一個碼既CASE
0 p2 P# L' i9 A9 N# T5 Y# E& A" S咁就會度身訂做
( W$ `8 K* a3 X. h之後再訂做鞋會有依照番你之前曾經度身訂做過既數據訂做架
) [& g' R& ~8 r# Y除非你之前個SIZE數據唔同左或有要求* W6 x8 D1 `2 Z
例:我有個朋友個老婆就係咁啦
/ N' k3 j! {' A' l" r1 ~, I  @# Y  X佢好難買到現成鞋(女裝怪獸腳)$ W9 z. D  n4 M4 ]* g6 M3 K4 L2 t
所以我帶佢地兩公婆落去度身訂做鞋
2 e5 [$ |0 V7 X8 o- Q題外話:我對BOOT都係度身訂做既(42半)
作者: wongkt    時間: 2011-5-12 20:33

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-12 20:02 發表   
6 k+ [& Z: Y1 T1 e: |+ r7 b, m( V) V% ~

3 x! i9 L3 B; N  g兩種都有! j4 P6 h0 U0 D7 I
如果你隻腳SIZE係岩著既  x+ D; T; Z1 I4 B! e  Z( ]/ ]
除非你要求度身訂做
8 E2 |) |& f9 a$ Y3 }否則都會用番佢地鞋楦做鞋5 a/ C8 W. V8 Z* j
另外亦有D人腳SIZE唔適合著足碼或大一個碼既CASE
2 h1 p! z! L- l. \2 m/ _0 o: f( z! p咁就會度身訂做) S6 H" k( d! @8 p  w& E
之後再訂做鞋會有依照番你之前曾經度身訂做過既數據訂做架 ...
& T+ [* J5 Q* y' |# }: L. |# w就咁訂款同度身訂造會唔會好貴?我想考慮埋個cost...
作者: pisa    時間: 2011-5-12 20:37

high heels係咁架,好多女仔都著唔慣
作者: ae111    時間: 2011-5-12 20:42

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-12 20:33 發表     V/ r8 `$ Y; d1 ^% E  y7 o
5 J/ e% r0 n. a& h* k
就咁訂款同度身訂造會唔會好貴?我想考慮埋個cost...
2 c" T: U6 m6 G8 C( b/ u8 z2 x, m4 D2 L% Y, C/ e% G9 B" v
銅鑼灣希慎道蘋果商場地庫有間有訂製女裝鞋,
: l/ C4 X2 n/ ^$450 一對,數年前我訂過.
作者: pisa    時間: 2011-5-12 20:51

引用:
原帖由 ae111 於 2011-5-12 20:42 發表   . u" W1 ~. g! B$ X

7 P* A+ C, w! u: |/ ^9 Q* t: m9 x# _% y9 @
銅鑼灣希慎道蘋果商場地庫有間有訂製女裝鞋,; K2 d% O6 ], }
$450 一對,數年前我訂過.
! h9 \! m5 Z0 ~* b" E( S, i 勁貴貴貴貴貴...
作者: 校服收藏者    時間: 2011-5-13 02:54

引用:
原帖由 wongkt 於 2011-5-12 20:33 發表   ' i2 Y- J2 r- J0 Y5 ]8 d

. c7 _5 T% M; w7 a+ B就咁訂款同度身訂造會唔會好貴?我想考慮埋個cost...
6 V, M1 y1 k5 M2 {+ e% D9 P5 c6 L0 D
睇下你預算幾多
5 z8 X! V; I1 I# `/ p/ C: P% v一般訂做鞋大約$380起
- N3 k" m& S* u. N; V6 b視孚你想做咩款+ F1 \% t4 w" X/ M2 R; _4 G' {+ v
要用幾多料整' _. {8 y- {" G& E% i2 X+ }
我朋友老婆度身訂做個對鞋好似$400唔使# B* D# ]8 A& ]8 l& Z1 f
當然佢係冇特別要求加野
作者: wongkt    時間: 2011-5-13 20:47

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2011-5-13 02:54 發表   4 P) ~  d4 P( C1 I9 j

% E9 E9 v! K! I5 Q' {
2 U' j! q3 ^  o6 O0 y( X& ]2 @睇下你預算幾多
! @& Y+ B+ M# d  \# I一般訂做鞋大約$380起- j# W' v$ u+ M/ B: w7 ~1 [0 Q
視孚你想做咩款) R! ]/ c/ ~) B2 M! q
要用幾多料整& b2 p, d- o! E" L2 }6 |+ }! J
我朋友老婆度身訂做個對鞋好似$400唔使
8 \7 v( C0 \3 r  c+ \當然佢係冇特別要求加野
, F3 s, T4 g' ^
咁即係要去到畀佢地睇到個款先可以講到價錢啦...   ~0 ^' b) c% @/ j6 a
好, 我再考慮下先
作者: 校服收藏者    時間: 2011-5-14 12:41

你可以咁講

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0