標題: 淘寶網一問 [打印本頁]

作者: ☆牙洛_    時間: 2011-6-7 15:09     標題: 淘寶網一問

我想問 淘寶網 ,  同 淘點網有咩分別
6 K# V, l% y' V+ s1 E: k6 m% z( y' E% M2 S( @  H' d
如果我係淘寶網買野,又要點樣拿貨呢,. z# P" |* i- Z: m" w
有人話OK.有點數卡 可以入點淘寶網到買野的,
  f" d) D2 c* _2 f7 J! V咁個名係咩野 !! , I4 V/ W9 T+ l' K$ s: T8 Y0 x' u$ B

8 i4 L: F4 V; m! i* P" p$ \1 l" w最想知道 淘寶 同 淘點 GA 分別係咩..介於二個網個申請AC都唔可以一齊用...
5 H3 ]" y4 x3 V' w+ B& y. R' g7 D  \8 J* t- K
3Q><解答...姐姐們
作者: iamonheel    時間: 2011-6-7 15:27

慢慢睇喇, U1 M/ ?/ m6 s6 Y, W
http://blog.hktaobao.net/- J" z; T. L) r

8 W% y2 P$ F1 d8 n1 M% W/ B7 K/ @http://aliceha.mysinablog.com/in ... p;articleId=2466774
作者: ☆牙洛_    時間: 2011-6-7 15:49     標題: 回復 2# iamonheel 的帖子

咁 淘寶  同 淘點都係同一間公司=.=?
作者: 心儀    時間: 2011-6-7 15:52

引用:
原帖由 ☆牙洛_ 於 2011-6-7 15:49 發表   
6 a1 p8 s* N1 \+ z. @咁 淘寶  同 淘點都係同一間公司=.=?
" P7 t' K& L5 G. X9 W0 I: ^
我無深究過佢地係唔係同一間公司(因為我唔用淘點的)( H, D( V- C$ p+ I6 @; o5 h
不過肯定淘點同淘寶係需要兩個ACCOUNT6 t/ [: `# C3 h6 ^3 Z
其實這類公司多的是,只不過淘點搞得比較大
  B: W2 z/ x! A( _- x0 d/ [  b1 @/ t; E$ L
上面HEEL姐兩條LINK都講得幾詳細下了& _8 `! S& G9 e! w7 [
應該幫到樓主9 K0 }# P  R0 r

& [- r0 D2 o% X" Y$ W[ 本帖最後由 心儀 於 2011-6-7 15:54 編輯 ]
作者: ☆牙洛_    時間: 2011-6-7 16:01

引用:
原帖由 心儀 於 2011-6-7 15:52 發表   " C9 V4 Z% i+ U3 g1 p

7 I% m( r" _/ ]3 R我無深究過佢地係唔係同一間公司(因為我唔用淘點的)) [5 e3 O4 B# `8 \
不過肯定淘點同淘寶係需要兩個ACCOUNT5 h. R! x6 G9 |
其實這類公司多的是,只不過淘點搞得比較大6 o- b% {4 l% x5 U$ p1 y) O) s7 V
9 x) V0 K  U5 I' D9 t
上面HEEL姐兩條LINK都講得幾詳細下了
; M, b2 J- D' [: m3 J. F% x應該幫到樓主
  Y( V4 n" m) ?: M
9 q2 E# g! H; O2 g" ?( H
睇完小小...* C  b8 a- X7 n: n9 ]& c
旦有人話OK , 有點數卡買 [ 入落 淘寶網 到之後就可以買野]
# Y. r( J$ x* ?4 [  l+ w2 y7 e我想問個個點數名是什麼  ._. 旦我仲係唔清楚 ...買完之後點樣拿貨= =係直接去到我家拿貨?
+ H' e1 A3 @9 {( a8 ]6 J! A- z9 }4 o6 h$ c" t( Q' \
唔好意思可能我太笨- - 希望解答
作者: thomas813    時間: 2011-6-7 17:10     標題: 回復 5# ☆牙洛_ 的帖子

你想買D咩??? 一齊買可以分擔運費
作者: 校服收藏者    時間: 2011-6-7 18:24

淘點對我黎講要黎充值我支付寶acc既橋樑
' z; h, A1 ]! e/ ]) m8 B& `不過我記憶就好似用番淘寶acc就得/ {/ n" p2 x. D. J% o- w
因為淘點係淘寶授權係香港運作另一個附屬網站: A  z5 {$ z' c% [
賣既野好似係同淘寶一樣
9 X+ |+ ^( z# S$ A4 G! ^之前冇淘點既我就要下下上深圳入錢4 B# _8 l2 `- Q" _
而家係香港都可以做: Y$ G- z4 @7 d9 ~, g( z
雖然蝕少少兌換,起碼隨時有得入
5 ?6 ^& v! P: y5 N至於點拎貨
6 T5 _& j' D; ?8 u2 Z; s# N2 A3 ]佢地會搵快遞(當然商量好用邊一間)寄到你所提供地址8 s/ J! j' E1 V$ v4 n
又或者寄到去指定快遞公司站頭/OK便利店度拎(我未試過,我覺得可能運費會貴少少)
6 _4 L* Y. i/ u% c至於我就之前都講過d野我會寄到我公司
作者: sghk_abcd    時間: 2011-6-7 22:32

引用:
原帖由 ☆牙洛_ 於 2011-6-7 16:01 發表   
! h7 H( V' M1 V8 I$ g
( p* U: g! a1 T; ]* W4 h2 _7 @- v$ q4 L% v6 D
睇完小小...5 _% i) U8 k: L4 m& k6 V* h2 H
旦有人話OK , 有點數卡買 [ 入落 淘寶網 到之後就可以買野]9 x2 w" V& r, g9 ^9 E* y
我想問個個點數名是什麼  ._. 旦我仲係唔清楚 ...買完之後點樣拿貨= =係直接去到我家拿貨?
' m) m. m: _/ |- N
( G# `6 z1 }  M; m9 @唔好意思可能我太笨- - 希望解答
. `; j& E( F# k4 e淘寶有送貨服務,只要在付款時選速運就可以
作者: 心儀    時間: 2011-6-7 23:16

記得要同賣家溝通
, G- Z# }- Z5 l& T- [5 h叫佢改運費...因為寄香港運費好多時都係錯的" B( L- }( h7 r
感覺樓主好細個
+ A" `+ p  w- V; K- `可能搵代購仲簡單
作者: 楊乃武    時間: 2011-6-8 22:37

由OK買充值卡之後,入淘點網為自己支付寶充值: [- Q: a' F) s/ t2 [8 r
http://www.taodot.com/6 T4 M6 |7 [. C# U3 N
淘點網既帳號要挷定你自己支付寶帳號至得架
7 X+ M( Q5 m& [; U # v3 Q2 E0 D) H1 P% P
至於收貨方面,你支付寶或淘寶帳號應該預設左個收貨人姓名同地址架
' ^* \. D) g4 m; z$ m' @# z9 O樓主好似乜都唔知甘既. K# d: ]# k" E4 H3 L$ R, b+ I" Y
係咪連帳號都未有架 7 j% |+ A% a3 S& X- _
如果係既話就認真難講解喇
" M: l. @- @# e. Y建議樓主應該去淘寶,淘點,支付寶了解一下先更佳
/ X6 z0 l& o1 P, l7 n
作者: uniform    時間: 2012-7-22 23:00     標題: 回復 10# 楊乃武 的帖子

依家淘點網廢咗,香港買家仲可唔可以淘呀?
作者: Jany    時間: 2012-7-23 00:22

引用:
原帖由 uniform 於 2012-7-22 23:00 發表   3 k: A9 E# q2 G4 L* D
依家淘點網廢咗,香港買家仲可唔可以淘呀?
- _8 G5 k8 f) E" R6 U  Mwhy dont use Visa Card~ so convenient!
作者: uniform    時間: 2012-7-23 20:38

引用:
原帖由 Jany 於 23-7-2012 00:22 發表   7 F, J# K- E8 e6 G
why dont use Visa Card~ so convenient!
聽講啲手續費好甘。

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0