標題: 問題~急 [打印本頁]

作者: ppoozine    時間: 2011-6-26 15:05     標題: 問題~急

我上傳好圖片後
! O3 r/ t9 f0 P2 @( J/ q要發文時/ ^0 w9 [4 J; ?% E( Z2 e
怎會出現文件尺寸過大呀~
* N+ I3 w+ n+ X$ S+ Q1 Z# f) Q; q' z要怎樣降低圖片的kb數呀
作者: Daisy    時間: 2011-6-26 15:15     標題: 回復 1# ppoozine 的帖子

最簡單既你可以試吓用 Windows 內置小畫家 mspaint 程式再儲成 jpg 或 gif 檔睇吓個 file size 會唔會縮減至 120kb 以下. 如果唔得既就要安裝 photoimpact 或者 photoshop 之類的 graphics 軟件, 入面調低 image size, 或者調低 resolution (解像度) 等等, 問題應該可以解決.
作者: ppoozine    時間: 2011-6-26 15:29     標題: 回復 2# Daisy 的帖子

抱歉我還是有一點不懂說
作者: Daisy    時間: 2011-6-26 15:49

你先試吓用小畫家. 開啓方法為: Windows 開始 -> 所有程式 -> 附屬應用程式 -> 小畫家( @1 H$ x; e- f, M
然後, 將你的圖像拖曳到小畫家, 然後用滑鼠按 "檔案 -> 儲存檔案", 存檔類型則選擇 JPEG.
5 H+ W" n+ S0 c# V9 m1 F希望你成功!
作者: Daisy    時間: 2011-6-26 16:10

你最好先替原先的圖像檔做備份, 較為穩妥.
作者: Daisy    時間: 2011-6-26 17:24

呢啲都只係我既見解. 最好都係等網站負責人例如 JG 給你一個絕對專業的意見, 謝謝!
作者: mercury1    時間: 2011-6-26 18:59

先用圖像軟件整細D相$ o' R! c! g% x% U3 V, d
圖像軟件網上有好多、基本上隻隻都有咁嘅公能

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0