標題: 怎樣才算歧視呢? [打印本頁]

作者: Natixa    時間: 2011-7-17 11:20     標題: 怎樣才算歧視呢?

雖然我一直認為自已是接受cd的5 d3 M) @  [9 d0 K5 Z7 l$ ^0 N4 B
原因是我不會笑那些易服的人,自已在家中也會易服+ f9 B  i1 Q6 [2 ^* r! r* T' f
但我有點懷疑,到底甚麼是歧視呢?
. T* F( F& y0 C單純接受他人就不算歧視?! f- X2 \1 y( K
2 o, ]% S( E) A
我害怕被人知道我是cd,會不會是我對自已的一種歧視呢?
作者: iamonheel    時間: 2011-7-17 12:44

唔明喎, 歧視其實好正常, 啲人夾硬話接受嚟扮嘢扮開放先頂唔順, 好鬼死虛偽囉唔該, 當人唔識嘢未見過世面咩 % z6 n& e3 ?3 H3 A$ r- v" J* [
: k" V2 e5 \6 }" b1 q, m3 c
CD戀物呢家嘢, 有啲似 食臭豆腐, 煲烟, 我自己食就好過癮 , 但我都唔鍾意人哋喺我面前食, & ^& w  u3 [7 d
' t0 }: l, e" ?9 Y0 C, l& @5 X
同理, 自己 CD 就好地地, 但係到依家都唔太鍾意睇人哋CD, 老實係幾難頂 , 除非絕絕絕絕絕絕少數極高質喇. 7 P3 [% o# [/ T$ s5 F! G, }

+ P% C" B0 v* ~' I+ a咁即係鍾意睇靚女喇, 明顯一條麻佬著女人衫, 就收埋唔好影響市容喇唔該 8 `4 e" q& I! y; u8 I
. ]. h$ r, e. E5 k* H  D: w5 f
CD戀物 都係自己柄埋啦唔該, 唔影響到人, 就人人都比面 ok
! u  Z/ f/ }/ F2 f2 U  w. }. Y
) l; P/ x7 n; x$ M2 b+ y  S* o + O* x4 `2 J5 U, f
5 r1 h5 ^! }2 M* B. y; k3 G8 o
作者: 怯~~    時間: 2011-7-17 13:33

引用:
原帖由 iamonheel 唔明喎, 歧視其實好正常, 啲人夾硬話接受嚟扮嘢扮開放先頂唔順, 好鬼死虛偽囉唔該, 當人唔識嘢未見過世面咩
; c" k9 Y* t% f+ n7 h  v' P( e
% L: Y* p# a0 |CD戀物呢家嘢, 有啲似 食臭豆腐, 煲烟, 我自己食就 ...
* n0 N: z5 Y% K+ V
9 N# @$ C2 {& \- Q6 {* \( o) ?
呵..即係講緊我..  R* y, }1 B6 h! d7 @, t9 N
1 A9 q, h# }' c9 i
有d 同感...雖然有時我都會咁睇..1 b3 N4 m/ x; T
但我即時有另一個諗法比自己..
: M0 g* T0 z1 L6 j6 w
, w& L8 @/ n/ \" w人地都係鍾意cd 先cd 其實=鍾意做自己野一樣...
1 X2 c" t% |0 i) E7 m只要唔影響到人太過份...如:普通咁行街,食飯..都係=人一個..3 [4 D9 p" s5 e* H- f1 J4 G& l: H
9 Z! J2 G* y3 A4 a& N! a
鍾意一樣野..有時真係唔洗理人點睇..當然要考慮影響問題啦..5 y/ E# L- C9 z4 h
鍾意就去做..
0 e2 m) M+ z1 {" Q5 b
& e# p' F) y& A9 c5 ^5 U3 s5 R6 X0 g9 N: I
: k2 o2 d* s/ _; F7 \1 neg: 未食臭豆腐之前我覺得好臭..但試左一啖之後就覺得好好食同好香.
2 w' l: C. N( g2 z3 ^& U2 B- `亦都唔介意人地食..4 |( S: I* y8 o" F7 h
反之榴槤到今時今日我都接受唔到...亦唔鍾意個種氣味..0 b4 F$ W! V) N' F6 H
一打開雪櫃 feel good
作者: 涼宮春日    時間: 2011-7-17 13:53

人總是能接受漂亮的東西.....XD
作者: Daisy    時間: 2011-7-17 15:39

你害怕被人知道自己是cd, 因為你介意別人對cd的負面想法. 可是他們的想法是完全錯誤的, 我們亦無必要跟從他們的意願. 我相信若大家CD得靚既話, 出面對CD既負面想法會逐漸減少. 不過, CD到故意使人認得出你係男人先好, 否則你只係扮女仔或者做偽娘, 無人會發覺你係CD, 對男人著女人衫呢樣嘢既推動都係無幫助.
* V+ c- Y7 G" P0 x% L: e7 O7 _, B1 `, I7 }9 H
部份既人歧視 CD, 我相信係. 但我哋要無畏呢啲不合理既歧視, 想出街CD就出街CD. 呢樣嘢就要考你膽量同心理質素. 努力啊, 我相信你他朝一日會衝破心理壓力, CD出街示眾, 還男人一個公道!  g0 N) Q* j- {# o1 X4 O0 z- M7 Y

2 J, g) q0 |# y8 E6 \+ U[ 本帖最後由 Daisy 於 2011-7-17 15:42 編輯 ]
作者: Natixa    時間: 2011-7-17 19:39

引用:
原帖由 Daisy 於 2011-7-17 15:39 發表   
4 d) `( }7 b" I0 Q8 |9 f& d你害怕被人知道自己是cd, 因為你介意別人對cd的負面想法. 可是他們的想法是完全錯誤的, 我們亦無必要跟從他們的意願. 我相信若大家CD得靚既話, 出面對CD既負面想法會逐漸減少. 不過, CD到故意使人認得出你係男人先好 ...
3 G/ Y6 s( U! d' O事實上,會不會自已也對cd存有負面想法才不想讓別人知道呢?
: X% S8 y5 a1 A( M就好像去買女裝的時候不想別人認為我是cd,因為自我觀念認為cd不是一件好事
# t1 M: J0 B, P  g3 Z- Z假如本身認為cd沒甚麽不正常,又怎會怕被人知道自已是cd呢?
# }; W  [" o  P  v' O, {8 K5 s
% l. e- W" J4 D" m  m1 q7 \# e所以我認為部份cd者本身也是歧視cd的
, a' V/ |7 j) g  V
+ d: M+ |8 X) Y5 Z+ q, Z可能我講得複雜左少少,不知有冇人明白= =
: k* d6 Z8 \3 p5 H6 `. V
5 U- p8 u0 F* B[ 本帖最後由 Natixa 於 2011-7-17 19:40 編輯 ]
作者: judy    時間: 2011-7-17 19:56

引用:
原帖由 Natixa 於 2011-7-17 11:20 發表   5 Z" }/ Y* d8 @0 X- D
雖然我一直認為自已是接受cd的  k* q  X0 w! Y% h, M
原因是我不會笑那些易服的人,自已在家中也會易服
; f/ i# ?# P9 f, K3 ^但我有點懷疑,到底甚麼是歧視呢?
  w( V0 E# i; H( @" N- Q單純接受他人就不算歧視?1 ]* h% p0 K5 O1 @
# y0 W3 }# g) V* i6 D
我害怕被人知道我是cd,會不會是我對自已的一種歧視呢?
3 h5 V; z. a0 i3 n- @' O' I2 K4 R9 O3 B- ~5 `
有時候歧視不是別人給的!而是自己太擔心別人的看法~
- ?; X5 b9 D: n我也很害怕被人知道是cd,但不是因為岐視, 而是怕家人和朋友的感受...
作者: mercury1    時間: 2011-7-17 22:51

部份cd者本身也是歧視cd
. l3 t2 p; S7 I. |或者對自已歧視
$ L: T: F5 Y6 C- t( Z2 d都係因為仲未夠靚、仲未似女仔  k  ~, X  y, p1 X3 J% ~
如果真係咁似女仔、D人都唔知你係CD、又點會歧視你呢?
. o0 Z( ~5 K0 H) \CD出街時要故意使人認得出你係男人、咁同痴線佬周街鬧人一樣會影響市容、
" N: m. X0 T0 f" i. t/ P1 f' w, I0 M而外界亦對CD產生負面的感覺

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0