標題: [心得] 大家JJ哪邊的毛毛是怎麽清理的? [打印本頁]

作者: jiujiu88    時間: 2011-11-6 10:28     標題: 大家JJ哪邊的毛毛是怎麽清理的?

我自己就是用剃刀剃既2 m/ }" o' K2 b2 L" p1 B0 ]
都試過用脫毛器
; }# F+ _+ t3 A; c+ {6 _* \不過會比較痛0 c. q& t5 \5 O/ K8 _  f+ F" D
我都唔清楚邊种好D
作者: 十指套衣裳    時間: 2011-11-6 13:49

如果面積大就剃刀剃..& z2 s+ {0 \" ?0 J1 l
如果過長就絞剪剪
作者: 小馬    時間: 2011-11-6 20:52

引用:
原帖由 jiujiu88 於 2011-11-6 10:28 發表   * {" |4 j, _0 n; h
我自己就是用剃刀剃既
: ^/ r( Y0 M2 c: r3 k' U  A都試過用脫毛器
- d0 V$ Q# {: B* e& @: C不過會比較痛4 P9 p8 N3 N- m7 R; S$ c( _
我都唔清楚邊种好D
# U, ^* d- m) `4 R5 O* k! E
不要用剃刀..........很容易受傷留下傷疤......
% y* r9 ]" h- t& l1 z4 g先用修容剪刀慢慢剪~~留點長度用眉夾慢慢拔( P! x$ k* m0 l& U2 |* ^
一天拔50根~~3個月後上點粉底就又白又光滑~1 a- [; f0 D* z1 O2 V
摸起來好舒服..........
作者: jiujiu88    時間: 2011-11-6 23:21

用眉夾慢慢拔,唔係仲痛咩?  y. S/ A6 K4 [7 C4 R2 C; \& N+ K
我用脫毛機都幾痛下
作者: emilyS    時間: 2011-11-7 11:42

可以試下用蜜蠟喎^_^) m+ Q! ]" |. a* T0 \, C
坊間有賣不用加熱嘅,「两大化妝品連鎖店有售啦」!7 O8 Y) a0 }2 J5 N" ?5 ^
用法。可先用剪刀、電髮鏟修至大約1cm啦,再貼上順毛方向掃貼待15至20秒「包裝上寫1分鐘,但我試過不用那麼久!」跟著…深呼吸…快速向毛生長反方向c走,註:C走時要快手加忍一忍痛!哇……(~_~;)
; A8 G* j+ H" v* l, |效果都Ok㗎!(*^_^*)
作者: jiujiu88    時間: 2011-11-8 10:53

引用:
原帖由 小馬 於 2011-11-6 20:52 發表   ! _$ ?5 O, I) Y$ r6 y

7 _# x5 c3 D6 J) N不要用剃刀..........很容易受傷留下傷疤......2 T" [5 A2 ]: n0 x1 Q2 b
先用修容剪刀慢慢剪~~留點長度用眉夾慢慢拔) M0 x0 ]; u0 k0 i8 u
一天拔50根~~3個月後上點粉底就又白又光滑~6 J5 ^  a7 |) e; D' u+ V' `+ j
摸起來好舒服..........
' L2 r, o& O* H% _4 Y5 z5 z' h

( o: w# q$ `6 D8 a0 ?; y( U一條條拔,真係好曬時間lor
' `+ @% m. C( X不過都唔係甘痛jer。。習慣左。。哈哈5 t/ Y: n- D4 O2 r0 D& }3 l
多謝指點。。
作者: 小馬    時間: 2011-11-8 12:09     標題: 回復 6# jiujiu88 的帖子

一根一根的拔是做為一個CD的快樂ㄚ~~~
  A  ]& Q  m# `美麗的CD是不在乎這種小小的痛ㄚ.....................哈
作者: jiujiu88    時間: 2011-11-9 09:55

我用左兩晚都拔得七七八八。。不過我頸個邊就好疼。。
作者: akirarow    時間: 2011-12-21 20:34

拔過一次,就不敢再拔了,之前用過電動拔的.....也很痛
作者: feilongboy    時間: 2011-12-21 20:47

-  - 吉利。。。OY MY GOD!!!
作者: chuon    時間: 2011-12-26 08:40

epilator... but too painful...; ~0 m6 ^9 k/ A! B) g6 V
hope there's a easier way to get the job done
作者: pepe2009b    時間: 2012-2-19 23:57

引用:
原帖由 akirarow 於 2011-12-21 20:34 發表   
2 o: D3 \( \9 ~7 z3 R! X, N! Z) R8 e拔過一次,就不敢再拔了,之前用過電動拔的.....也很痛
  ~% [1 s: u1 }# P; `; @
4 r' B9 u& ]+ {$ {1 B: x我都剃過一次.應該唔會再剃.剃完慢慢生返出黎.好痕
作者: 會員    時間: 2012-4-6 18:09

- d7 }  G: ?# U0 l! n好粗
作者: miss1008t    時間: 2012-5-10 22:54

麻烦死了。。
作者: 539466150    時間: 2012-7-26 22:44

絞剪剪,但係令d毛表面尖
作者: wan23    時間: 2013-3-7 13:23

我是用剃刀剃
作者: dumb8520    時間: 2013-4-2 23:56

剃刀加眉夾 慢慢修
作者: 妙萍    時間: 2013-4-4 17:13

拔過一次,真的很痛。怕怕!蜜臘的效果都可以,同樣會幾痛,但就一次過,還可忍受。
作者: hxzryn    時間: 2013-7-5 23:54

每天用剃刀刮,已经习惯了
作者: Makita    時間: 2013-7-16 01:23

引用:
原帖由 emilyS 於 7/11/2011 11:42 發表   ; p7 H5 d% X" q
可以試下用蜜蠟喎^_^& i, M& [* n* [% @) {- Q
坊間有賣不用加熱嘅,「两大化妝品連鎖店有售啦」!/ R  U; n2 l3 h+ L
用法。可先用剪刀、電髮鏟修至大約1cm啦,再貼上順毛方向掃貼待15至20秒「包裝上寫1分鐘,但我試過不用那麼久!」跟著…深呼吸 ...
7 e% i( _1 W) `  }6 ]* N2 A; B% ~. ?3 k4 Y
可是我嘗試過用脫毛蠟紙,但是無論如何都拔不到一根毛+ P' V: M5 _& f8 Y' K
是哪個方面出錯了呢?
作者: eivilcd2007    時間: 2013-12-9 16:16

用蠟紙小心D, 好易流血, 毛既方向唔係一至...
% F! P- ?7 B0 K" a3 t1 K; h用膏頭一 兩次會痛, 效果唔好, 好快生番....但快
作者: ivanlawms    時間: 2015-1-17 07:36

作者: fine.ef    時間: 2015-2-2 11:51

引用:
原帖由 Makita 於 16/7/2013 01:23 發表   
& h/ H! f, j3 W8 O. g% q+ C% K- {* |6 k. {. {' D. q% l, c: E: d9 C
可是我嘗試過用脫毛蠟紙,但是無論如何都拔不到一根毛' N  X. |. u/ |7 |
是哪個方面出錯了呢?
4 C" j0 @- V3 z# v
毛髮過短或是過長都會沒有效果的
作者: lin_lee    時間: 2015-2-2 13:05

蜜蠟或貼片細毛有用,用刮的容易毛囊炎要小心,用拔的也是,事後要護理,器具要清潔消毒。
作者: a123212321    時間: 2015-2-11 01:57

絞剪剪,但係令d毛表面尖
作者: Edward0917    時間: 2015-2-11 07:04

又要痛又要整-_-
& z' X; E2 C' k唔整最好( w$ V8 k4 G2 k0 L. H6 e, i
整黎有咩用??
1 o' e2 ~& N0 W! g. |+ O' x0 f4 ^長毛遮住J仲好
作者: sjbl    時間: 2015-2-11 10:55

其實點解要清理毛毛?腳毛是美觀需要,但系JJ毛?個人覺得唔需要啊
作者: may512    時間: 2015-3-11 03:01

拔毛機
+ L2 p. W; s7 |- h, Y! U* R有乜"e郁"都可以即刻停
作者: 紫高    時間: 2015-3-23 19:29

激光永久脱毛最好啊
作者: sucker0929    時間: 2015-10-16 14:40

激光脫j毛真係唔覺有
( e9 X$ t" L9 X9 g我自已唔急就會慢慢抆
5 q+ t' m' S/ S/ L  l再煩係袋袋毛4 ?5 \! E' Q1 X+ t
剃又易損: n* c' e( Q7 D" ~1 x2 h
抆又會痛同流血
作者: 1508    時間: 2017-10-28 02:03

一星期剪短一次....
作者: deele    時間: 2020-3-13 11:02

不知道以後會不會有便宜不痛永久除毛的方法

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0