標題: 大問題 [打印本頁]

作者: shinn2345    時間: 2008-12-30 23:41     標題: 大問題

小弟想係網上bid一d女裝衫,但係自己未試過係網上bid野,唔該各位試過係網上買女裝、絲襪、高跟鞋ge版友,可以話比小弟知,整個流程係點的?(因為都有d驚)
作者: mycat    時間: 2008-12-30 23:47

BID 到成為最後買家後,就打過電話傾時間交收...# v- }6 l, f% `0 t0 T7 U, C1 W; F
驚咩姐...你當件物品唔係自己LO
作者: shinn2345    時間: 2008-12-30 23:59

咁如果選擇郵寄,咁寄過黎件物品又未知放得落個信箱,咁件物品會放係邊(交比樓下看更,定係其它)?同埋寄過黎件物品有冇用紙包裹住,才寄過黎我屋企的?% S' J* @) G& B+ y1 b

/ \1 C  i9 h0 x. i. c9 s另外想問下大家,建唔建議使用掛號郵寄?
作者: applechoi    時間: 2008-12-31 00:31

引用:
原帖由 shinn2345 於 30/12/2008 23:59 發表 6 x- n- W% P7 h- Z3 D' q# i% J3 V; e
咁如果選擇郵寄,咁寄過黎件物品又未知放得落個信箱,咁件物品會放係邊(交比樓下看更,定係其它)?同埋寄過黎件物品有冇用紙包裹住,才寄過黎我屋企的?
. l. a9 X, u' |
, A, v& c. F  ~; U4 }9 N9 q1 e, i另外想問下大家,建唔建議使用掛號郵寄?
9 [( j7 u- ^0 C
我估你o係打算CD之前諗都無諗過一封信係點處理ge........, a3 v& Y- Z2 p# @8 U% l# F
有無野包住: 問賣家la, 通常都有ge0 J' d' g1 A+ [  Y. @- |7 v. `
放唔到入信箱點算: 有機會放低俾管理員, 如果你住ge屋苑有呢個安排, 無ge話通常會放低張卡 o係你信箱叫你自己去就近郵局收件& Y4 \4 z% \* f
掛號及包裹:郵差會去到你屋企門口搵你收件, 無人應ge話都係會放低張卡 o係你信箱叫你自己去就近郵局收件2 ~$ H; `; J3 I

7 ^9 C- H5 [; e" z用唔用掛號: 你自己話事la, 好處係無咁易寄失, 壞處係收件時易驚動同屋ge人
作者: fwfaeb    時間: 2008-12-31 00:58

不過如果你住唐樓就小心D,因為唐樓信箱無人睇,而且大大包好易比人偷
作者: fwfaeb    時間: 2008-12-31 01:02

通常賣家會先用電郵搵你,如果係D香艷既比堅尼,通常D人都會買比女朋友,你面交都無所謂,好多都知係BF買比GF,但如果係普通內衣呀C襪,你留電郵時你話叫佢包好叫細佬取就得啦
作者: 白天    時間: 2008-12-31 02:17

有個方法人地教我...你可以同個賣家講叫佢唔直接寄去屋企,寄去就近郵局都應該ok,但就要你寫清個全名...不過我未試過..希望幫到你
作者: fwfaeb    時間: 2008-12-31 10:34

應該唔得架,咁你幾時知份野到左?幾時去囉?咪制呀!
作者: 1677    時間: 2009-1-1 01:29

如果面交,可以咁:/ `2 m; E, N  ?* T

4 x& q9 |/ `( f# ]* q( O# ?先同買家e-mail聯絡,臨交收果陣話:
  p1 `% m; ~9 i/ ^/ d+ G「我會叫X先生幫我交收,佢o既電話係......」
! `  c, b4 h, h6 p1 p( B. o0 m7 d$ \1 x2 Y/ O( E
搞掂!
作者: shinn2345    時間: 2009-1-1 21:22

引用:
原帖由 1677 於 2009-1-1 01:29 發表 % V, l! T; [4 o
如果面交,可以咁:2 \  O6 ]2 d" z7 z

9 ]/ m) N% i: h6 T先同買家e-mail聯絡,臨交收果陣話:
* h- B( N1 q  q. N  C8 ?「我會叫X先生幫我交收,佢o既電話係......」
1 z5 \6 b1 P# }- R1 k# O7 m# I5 K
" K; f6 z* H& d  y4 Z# |搞掂!
0 I/ n/ t5 R/ y4 C! s5 K
好wo,依招,咁都比你唸到.... thank you
作者: mmlee    時間: 2009-1-1 22:46

引用:
原帖由 白天 於 2008-12-31 02:17 發表 % R. w5 _1 m0 ^
有個方法人地教我...你可以同個賣家講叫佢唔直接寄去屋企,寄去就近郵局都應該ok,但就要你寫清個全名...不過我未試過..希望幫到你
5 L3 R& l; b. k# z" l
好似無呢個服務......
0 u' M1 g3 I2 o! l; O: A% i(份野掛號就可以試,但要同郵局講)

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0