標題: 外表女性化? [打印本頁]

作者: difference    時間: 2012-4-29 00:03     標題: 外表女性化?

HRT已經開始左有一段時間,外表上係有d唔同以前4 ]/ I7 ~( f2 Z9 X
加上我習慣左出街都會上少少粉,可能就係咁嘅關係+ g# f. L/ g: {# M  o( y, ]
平時男裝行街都有唔少人叫我小姐/miss1 C& Z8 Z0 O# R3 }& d  d3 T; `" a
所以我而家打扮其實都比較中性,無奈身份證上
+ N/ z! B2 O- K, T% ~& D0 p性別都係寫住男性!我從來都唔敢完全女裝出街
% \, D; v# p% U但係今日發生嘅事,係一個啟示?定係我諗多左呢?9 Q5 e+ N( E7 r& i' u- R/ W
今日同屋企人去食飯,食完就有人埋黎收碗碟
: A# Q/ U. b& T7 v' j3 j個侍應企我隔離,問我:"小姐呢個係咪唔要啦?"
$ \$ q! ~7 F% b6 U........ : I& l+ `5 d/ K, a, U
ok,咁食完飯咪行下商場啦,我地幾個人入左去一間舖睇野
' q9 F8 j% Q8 C# L) S' T) P無幾耐我好似聽到一把女人聲講乜乜無戴bra之類) }9 h7 e$ i5 a3 _/ S
自然反應令轉頭周圍望下,當時我見有兩個女仔望住我" K* e0 V0 Y' f8 z/ n) j+ ?; K/ ^
........
5 Q( @" T8 q4 Y# H. F4 ]! o如果我自己出街,我會著件tube
7 N2 ]1 D1 R# J) c3 w) B不過今日因為同屋企人去街,所以只係著左一件厚少少嘅背心/ s0 Z5 }( S$ a4 H) l  X
........ , z; h, V- h1 T* h; T0 S
其實我係咪應該開始要著得女性化多d呢?8 b8 B3 c  S! ~+ \4 ~. D) ^

p3 w: p& j: V' o- c/ Q[ 本帖最後由 difference 於 2012-4-29 00:04 編輯 ]
作者: difference    時間: 2012-4-29 00:04

另外我想問點set權限架?
作者: Sila_Ko    時間: 2012-4-29 00:18

引用:
原帖由 difference 於 29-4-2012 00:03 發表   ' B1 P5 ?6 q3 ?: j2 T2 I
HRT已經開始左有一段時間,外表上係有d唔同以前* J" e% a( f( F
加上我習慣左出街都會上少少粉,可能就係咁嘅關係/ T# t; M; }' `4 b& x
平時男裝行街都有唔少人叫我小姐/miss% A1 ]7 u/ P7 O# j
所以我而家打扮其實都比較中性,無奈身份證上' D) ^$ u& Z% A$ V
性別都係寫住男性!我從來 ...
, M) [: U& v% V
1)接受HRT之前有無同家人充分討論. x, |: ~3 G3 X3 K- t- F" [$ |5 C
雖然係個人決定,但因為身體有變,你屋企人一定知.最好同佢地溝通,可能佢地會支持/協助你
# Z& n0 ^2 }, _# J' v2)平時嘅衣著方面按自己喜好啦
, s  {# w& C; z7 m/ n有啲女生一樣會著得比較男性化的
作者: difference    時間: 2012-4-29 14:14

引用:
原帖由 Sila_Ko 於 2012-4-29 00:18 發表   4 [1 Z+ O1 K4 e/ u9 g1 ]

7 N: t* ?7 W' s+ v/ D1)接受HRT之前有無同家人充分討論
0 i2 g  x' O# d- P6 M& v雖然係個人決定,但因為身體有變,你屋企人一定知.最好同佢地溝通,可能佢地會支持/協助你
3 ]) ?3 d" O: r% \" K& y2)平時嘅衣著方面按自己喜好啦; M2 i9 U2 `' c: B' \: A1 x
有啲女生一樣會著得比較男性化的
9 Q$ Y3 Z" ^0 d) K; u2 |' z! N" N5 y- F
你講得岩,屋企人遲早都會知道* W5 `- F4 L& _
而且我覺得而家佢地已經開始懷疑
, \% G2 ]- z1 @% Z不過佢地嘅反應,應該係唔會接受 - X1 W$ _  ~2 G3 S$ S1 I. |! ]- p
我都有好多女性化d嘅衫,但係買左就好少著2 `& ~- A* }2 D5 o4 Q+ |9 [' T
有時候自己一個人出街就會著下囉 7 u5 i8 y9 O. Y# v! y  o* V
其實HRT之後好多男裝已經著唔到/ R! ]8 P) H1 D; f: }
牛仔褲平時我就著女裝多
作者: ydsncan    時間: 2012-4-30 13:57

遲早都會知,咁你不如先準備一下點講啦。不論接不接受到,自己講最少家人覺得你係有尊重渠。到佢地自己發現先攤牌,我覺得不係咁好。5 L. v+ a. h: p
% X" U( |, c* z+ q% Y+ J
講開牛仔褲,我平時都著女裝牛仔褲。男裝牛仔褲多數係高腰而且褲管太大根本不合身又少種類嘅選擇。比較好嘅都好貴。咁不如買女裝啦。所以就一直咁著啦。然後覺得越來越多女裝衫合身合意……
作者: difference    時間: 2012-5-3 22:33

睇PWH果時,佢地都有問我,如果無家庭壓力,我會選擇做手術.........
作者: wyc    時間: 2022-12-18 17:33

作者: Danielle12    時間: 2023-2-5 16:11

進行SRS未必係壞事

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0