標題: [求助] 關於脫毛問題 [打印本頁]

作者: miniandrew    時間: 2009-2-6 18:57     標題: 關於脫毛問題

想問一下各位有咩好介紹
9 P% \: l' m! F/ W: l2 |除左脫毛機外; \& F; I; C0 Q' U
仲有咩有效方法可以脫毛?
2 y7 L* S! L, z/ k5 g; o. P* ]9 k想問一下買剃鬚刀+剃鬚膏得唔得?
作者: cdtv    時間: 2009-2-6 20:49

其實脫毛蠟紙都唔錯 , 只係太麻煩 , 我脫一次雙腳差唔多都要半個鐘以上% n% O% c1 U5 L* E# x
不過就可以 keep 得耐 d
" _7 T! ]4 \* a( y! j我自己多數都係用脫毛膏
% u. O' w  A, ?6 ]沖涼時塗上 , 幾分鐘之後掃走 , 夠方便
" Y& g  F. z5 }3 u! \9 a+ T5 B' v我遲 d 諗住試下 yahoo 介紹o既呢個2 @+ w; q. X5 P# K
* Y- \& w& [! Z/ ?/ w- I- h' \
http://hk.promo.yahoo.com/style/pg2008/step4.html
作者: applechoi    時間: 2009-2-6 21:27

用剃鬚刀無話唔得, 都係剃刀ma
1 Z( f1 J  g5 P) j你只用剃刀唔用脫毛膏都得, 不過易d剃損lor) ^; x' M% G5 O3 }
剃鬚膏唔係唔用得, 不過好似浪費左d
作者: 芭蕾小精靈    時間: 2009-2-7 01:45

我試過用剃刀剃了, 但沖涼個陣剃, 慢慢咁剃, 時間耐, 又易剔損.../ q3 l$ S" O6 n& w/ n) `) M4 t
不過我剃完之後屋企人竟然沒問
作者: BETTY    時間: 2009-2-7 02:08

有冇方法使到鬚根睇唔到 !!
作者: ch1925hk    時間: 2009-2-7 04:31

Silk'n Laser Hair Removal
  ^4 L6 W! o. U0 ][attach]7519[/attach]
2 J! x; z$ E' T6 a  Q[attach]7520[/attach]% o! b6 {' W! y$ w

4 p  m9 y1 }) v& X0 z$ x; B9 H. m8 u9 q試下呢個,家庭用激光脫毛機,我都買左個,要us$880,不過我重未收到,應該較果會幾好.% k( e$ N1 J: [  j) ~9 e

& k8 p+ F/ o, S& Shttp://www.makemeheal.com/mmh/pr ... ood_morning_america
作者: 芭蕾小精靈    時間: 2009-2-7 08:58

引用:
原帖由 ch1925hk 於 2009-2-7 04:31 發表
7 d' V- m6 [! E. ?% P  g0 w. X; ASilk'n Laser Hair Removal1 P! `2 l/ p0 u% J- O5 N+ r
7519  x( ~: b0 |. t# Z/ Q) N
& N8 I" |2 N$ r8 y( g7 K# z2 S' S
3 ]7 U, N) d7 h  ~8 h( n  T試下呢個,家庭用激光脫毛機,我都買左個,要us$880,不過我重未收到,應該較果會幾好.* y% S1 z. c" l1 w) U6 p6 [8 l4 E
* i7 K" {3 P1 \
http://www.makemeheal.com/mmh/pr ... .vm?procid=13&c ...
4 T4 l. i4 t' O7 v4 \! c3 L6 u0 s5 G好貴....us880...  y8 R$ ^. D% k6 W& L( i
五六千.....
作者: miniandrew    時間: 2009-2-8 10:04

引用:
原帖由 ch1925hk 於 2009-2-7 04:31 發表
. F; c8 k" j' s. f" Z+ [Silk'n Laser Hair Removal
9 Q0 N" c7 W/ I1 g$ z3 F% Q7519
( i) ?8 }/ B4 P" I7520
+ Q* y/ [# N7 A  J/ v* ^4 B
$ m) R+ _3 o* _# m4 Z! G試下呢個,家庭用激光脫毛機,我都買左個,要us$880,不過我重未收到,應該較果會幾好.  f' `+ `0 R. I+ K( S
4 e5 `+ d/ ~# D. ^
http://www.makemeheal.com/mmh/pr ... .vm?procid=13&c ...
( P: n6 L% `2 D( T
  z% O, @3 t" V& B2 ^2 g4 {* z, ^& l好似好得wor1 V. B& h! ]. H
你收到用完話我知下8 L3 h' a+ p, @7 D0 I$ Y
你個價錢係880hkd定係要880x7.78...
作者: clover    時間: 2009-2-12 00:44

我試過大半年要手拔, 後來有很多倒毛現象, 唔知各位姊妹有乜方法解決呢?
作者: victorywu    時間: 2009-3-30 22:09

脱毛用膏类效果比较好!
作者: mmlee    時間: 2009-5-3 16:55

關於脫毛呢樣野我就頭都痛喇....# b. a: c9 A; j" j0 S
事關我用機拔總有d會拔斷, 留晒d鬚根響度, 好難睇>..<"6 p3 d% ~0 k  Q( @( }: f- i5 T
而且倒毛情況嚴重, 成日要搵野"挑"出黎, 搞到隻腳紅晒=..=
. `, }  _* K; A+ @- \脫毛膏真係可以乾淨d嗎? 我倒想試試
作者: bakaruri    時間: 2009-5-7 14:23

我都有好多倒毛情況..& [- _0 D& j& ]2 h9 h! N
唔知點算
作者: shinobu    時間: 2009-6-2 23:39

引用:
原帖由 mmlee 於 2009-5-3 16:55 發表
3 V. x1 ?- m. w1 Z) @關於脫毛呢樣野我就頭都痛喇....
- z, D. y4 Z7 i, ]1 L  `事關我用機拔總有d會拔斷, 留晒d鬚根響度, 好難睇>..
# o+ z& d% L) ~
我今晚用膏脫(腳 + 小弟周邊)
3 G2 v6 `$ ]$ {" o4 pd 味難頂到想嘔
- [$ D" X. J* d但過時後又唔係100% 清得晒喎
- }+ N' q: w- q/ y激死
作者: ch1925hk    時間: 2009-11-19 22:50

我已經差不多用了這個脫毛機好幾個月,效果幾好,我主要把面上的鬚,腋下的毛,和其它部位的毛除去,但要有恆心,每兩個星期做一次,我的使用方法如下:先用剃鬚刀除去毛,再用脫毛機貼在想除毛的位置按動,較粗的毛,我會重覆使用兩次,軟的毛只用一次,就可以.
0 I) R9 x( s& B+ J; r+ Q3 B. e# T現在效果,我很滿意.8 i: U, }6 E7 I. X
註:開始使用這脫毛機,部位會出現小小燙,但機上會送風,把燙的部位舒服一點,但過後有少少痕癢,不過短暫.
7 ]) d+ t1 J: @/ A重覆做過5至6次,會看到效果.& e) N- {! y5 b9 b1 k
但我要告訴大家想買這機器的朋友,它須好.但要更換激光燈膽,這個燈膽幾貴,我在ebay買5個,差不多$200美金.(燈膽壽命,以我只做面上的鬍鬚(重覆3次,用最大的5度)和腋下的毛(只做一次)以按照上述計算,可以做4-5次,便要更換燈膽.
作者: cdtv    時間: 2009-11-20 23:09

引用:
原帖由 ch1925hk 於 2009-11-19 22:50 發表   9 \; a; ^8 G% d- B3 f, q8 z' O
我已經差不多用了這個脫毛機好幾個月,效果幾好,我主要把面上的鬚,腋下的毛,和其它部位的毛除去,但要有恆心,每兩個星期做一次,我的使用方法如下:先用剃鬚刀除去毛,再用脫毛機貼在想除毛的位置按動,較粗的毛,我會重覆使 ...
& X, }- [7 _" H* S
那你現在是不是不長腋毛了?
作者: ch1925hk    時間: 2009-11-22 00:25

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-11-20 23:09 發表   ) l* A/ ~2 f2 C+ O8 g1 K* w5 D$ ?
- w8 |% x) T* A& A' K4 C/ c$ S
那你現在是不是不長腋毛了?
8 f6 }, a! Q9 r; |" n/ l: Z. l" e9 a
我上面的回覆打錯了,是每星期做兩次才對,不是每兩星期做一次!
9 l2 \# A0 K; s3 T: r1 T; F7 @9 w4 j3 {% D, H
我現在的腋毛基本上是不會生長,因為我本身不太多腋毛,和我保持一星期做兩次,所以就算有都是一些非常細小又不明顯的小毛., }3 j; G9 B/ ^# z% e% H1 S2 a

5 Z7 ?, g  y. j' k[ 本帖最後由 ch1925hk 於 2009-11-22 00:27 編輯 ]
作者: kkchan6999    時間: 2009-12-22 10:50

這個脫毛機可以脫下面(小弟弟)的毛嗎?
作者: ~戀*Angela*~    時間: 2009-12-22 21:24

引用:
原帖由 kkchan6999 於 2009-12-22 10:50 發表   
: H6 F/ q3 k1 y$ e5 A& W這個脫毛機可以脫下面(小弟弟)的毛嗎?
+ ~+ L. a; b. v7 G$ {# S1 s7 f) i) p
) T, L# r+ H7 t! H7 g
一定不適宜啦; C& k/ B" k% J. F! N4 n" J, J
俾 d 雷射光照一照, 分分鐘細胞受損搞到不育添呀, 勸你千祈唔好試
作者: hkhelen    時間: 2010-3-23 23:24

小妹通常用veet
作者: badboy0605    時間: 2010-6-30 21:39

我覺得都系用剃毛刀好D~刮佐如果擔心卑人知仲可以自己生番出黎~飛利浦既幾好用,推薦下~
& e, x, |6 d0 }- |* N除毛膏聽講會影響之後生番出黎喔,我就唔系好敢用了~驚以後都生唔到~
作者: Joe    時間: 2010-6-30 21:44

我只係用剃鬚刀~3 r  [2 V5 r) X9 }
不過剃個時係沖緊涼) ]9 R" o& R+ R: U2 H
D毛濕左易剃又唔會好易剃損~
作者: prettyin1224    時間: 2011-1-15 14:48

最難搞係d根啊,腳毛脫了,還有一點小黑點係度,點搞??
作者: 會員    時間: 2012-4-6 18:24

用針取左去毛孔黑點

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0