標題: 想學CD化妝,你地用開邊d化妝品? [打印本頁]

作者: flexchan    時間: 2012-10-13 23:53     標題: 想學CD化妝,你地用開邊d化妝品?

想學CD化妝,唔知邊d 化妝品 arm CD 用。- d3 T+ O4 U2 G
有冇Sister and brother 介紹一下有什麼型號化妝品/用具是 arm CD 用?
# `( U, z# O( t! {2 j
! j2 j- m/ q4 xthx!
+ z' P7 ]( F- L5 A' {' B% O2 z* ]! m/ k0 P/ K6 l
作者: thomas813    時間: 2012-10-14 00:19

我都唔識!!!
作者: tyhnjki    時間: 2012-10-14 00:54

皮膚差上完粉之後反然會見到自己乾燥到甩皮...
作者: adam5354    時間: 2012-10-14 09:43

我都唔識~~我都想學~~有冇人教我呢??
作者: flexchan    時間: 2012-10-14 21:40

咁你地用開邊d用品?
作者: silly_fool    時間: 2012-10-18 10:49

其實無所謂既CD用既化妝品: }3 Q5 K% u8 Q0 ~, \) G
只不過男人本身皮膚通常都比女仔粗糙1點0 m+ i% {$ s7 W3 k% P) z6 y3 }
所以質地要比較好 唔好貪平買CHEAP野用住先
, @% E1 F: J, D* q' ^
2 N& O/ F: |( h) }& N+ D有姊妹話上左粉乾到甩皮 即係皮膚水份唔夠
( y; R, g! o* j& C5 g平時要做多D保濕保養 如保濕MASK 用保濕爽膚水或CREAM等等" T7 f6 V$ e+ w5 X2 d6 _5 M

( b/ ]( r" o7 D  }最簡單既化妝品都係粉底(分乾粉,濕粉,碎粉/蜜粉,乾濕2用粉底)# G& ^- Z* W- c7 [. C# B0 P
上完粉底就係碎粉 作定妝之用
$ [! M& d0 i' O' M; y' T然後最重要眼妝 睫毛液 眼線(可用眼線筆, 眼線液, 眼線膏) 眼影 畫眉(用眉筆, 眉粉)
: X+ I2 c( a; A% U, l最後就係上胭脂 咁就完成1個最簡單同完整既妝
作者: flexchan    時間: 2012-10-18 13:06     標題: 回復 6# silly_fool 的帖子

Thx! Silly
% F- N. @4 ?  t) Q+ V! c其實最大問題係d 鬚根.(我d 皮膚冇mug 問題, but 我的 so根 is very 粗呢!) 你有邊幾隻 型號可recommend一下?: E0 f3 T4 m) o8 V  ?, I8 v) g
% a! ]' x# c& u
作者: TIFA    時間: 2012-10-18 13:13

要玩cd 不可以懶,我就每天早晚用洗面膏洗面之後用肌研的保濕化妝水和保濕霜,每星期最少做一次masks如果唔係太多面油上唔到粉,化妝品就不要買平野最好買大牌子貨,特別是粉底,粉底色最好要近自己膚色,如不知道可到化妝專櫃請化妝小姐幫你,怕醜唔去,還有方法可在Yahoo拍賣買d 名牌貨試用裝5 蚊一包左右,買不同色去試還可以試下那隻品牌最配合自己,蜜粉也很重要因男生怎樣也會比女生多面油,用好一點蜜粉會令妝持久一點,其他化妝用品就可以用平野,當然平野質素和色和冇今好
作者: TIFA    時間: 2012-10-18 13:20     標題: 回復 7# flexchan 的帖子

鬍鬚根想看不到有二個方法
; K. j2 x+ S8 Y, H" B( J1,做永久激光/彩光之後同鬍鬚講bye bye (我就是做這個)2 W8 l: l7 q' s% K/ J
2,把鬍鬚流長一點這裡根就會比較細,這時候才替會看不到根,但這樣你要計算好那日要cd要用多少時間流長佢
作者: silly_fool    時間: 2012-10-18 13:34

to flex% W5 r* D; [/ ]7 O- G8 U, M1 Y

; W/ r# i+ G& j4 m- t講真 如果唔係想一世永遠做女人的話 我唔會建議做脫毛/脫鬚根6 p: G( \# q' B7 y
比較可行既方法: 自己用眉鉗拔 OR 用脫毛器
( O5 g8 h' u" u# R& ]因為人體所有毛髮都係愈剃愈粗 連根拔起係比剃毛持久而唔會變粗既方法
) }2 ]1 C1 Q) ]7 M: z4 g
& j1 H  H- R4 j1 L' x) w* }) E+ q另外 無論男女都好 唔應該1日內 用洗面膏超過1次 / v0 b+ B4 T9 v$ ]% Y  T
如果好似TIFA咁講 早晚都用洗面膏 面上所有本來用黎保護皮膚既油脂都洗埋
# b% T% f( ^# C- f- G" ?* T! @5 y反而會令油脂分泌更旺盛 所以每日只需要出完街 夜晚用洗面膏洗1次就夠
' y  I' P, z( u0 X朝早起身怕"笠"就用清水洗面 洗面唔好用毛巾 因為毛巾會有細菌
; l9 k7 t/ i1 L) V9 ^3 s就算你日日用滴露洗毛巾都無用 洗面只需用清水(水喉水)潑面再用紙巾印乾即可' \5 ^& \2 k% \2 p

& n% q' u. o) `- ?3 V9 v6 O5 G: Y順帶1提 肌研不適合敏感及有暗瘡皮膚既人用
2 d9 F: o% W- _9 Z, Z( w0 Q$ _* z+ Q4 ~* b$ X0 R! S. e* U% y$ D' E
作者: TIFA    時間: 2012-10-18 19:45

脫毛我就冇,但鬚根,唔知有d 咩工可以留鬚返工?滿面鬚比好人問你拿id card 一定比其他人高,
5 c3 T$ _9 i: G! h4 w用眉鉗拔好方法,但要用多少時間,面上最少有700-1000條鬚當你15秒一條計你700條來計(700條x15秒=10500秒=175分鐘 快要用3 個小時喔),還有請樓主拔下口部上下的位置看看一定開心到訓唔到,3 a) W9 Z( j5 ^* `; F8 S  I; q
敏感及有暗瘡皮膚,還學咩人化妝,化妝品已經令你敏感到亞媽都唔知你是誰
作者: silly_fool    時間: 2012-10-18 21:12

我都係敏感性皮膚 但我一樣有化妝 我媽一樣認得我
7 S8 F# q5 \) Y6 d# p我唔覺有咩咁大不了# g4 K% N! ^2 ~5 o8 `6 b0 T# `: D, M
5 }2 d* ]7 f* H+ I
如果樓主或各位姊妹有咩問題可以PM我 我唔會再係呢度留言+ l. H3 t" B& a
thanks=]
作者: flexchan    時間: 2012-10-18 23:49

用眉鉗拔是會很痛呢! 以前鬚根冇咁粗時試過.... 依家剃到粗哂好難拔.
作者: angela_fung    時間: 2012-10-19 21:57

引用:
原帖由 adam5354 於 2012-10-14 09:43 發表   
, ?+ d( J# ^- R' W# o# B( q我都唔識~~我都想學~~有冇人教我呢??
' d. z! R; V9 }2 [9 z$ \0 Z- @8 e0 U( h8 g+ I7 W7 C
妳應該識WOR

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0