標題: 戀物的原因 [打印本頁]

作者: maria-ng    時間: 2012-11-24 19:04     標題: 戀物的原因

迷戀女性衣物/用品的人其實不少( G" n9 ]2 x2 F: \% f
當中有人有先天原因亦有人只是貪玩% t) b( C+ \# N# T
到底妳是那一類呢???
4 b2 X3 n# {3 V如果是有先天原因(例如我)可否分享一下???
作者: maria-ng    時間: 2012-11-24 22:40

這是我多年來的分析(未必正確,只是個人判斷)
9 \  ^9 P% B" L- ]7 o. z8 D( A一個人的童年成長環境對日後的心理影響最大
2 a- h; Q6 O8 Q- y1 W% B在單親家庭(只有母親)長大的戀物機會比正常大
4 q! ~( I4 E" q8 ~- r! x& g家中女多男少的,戀物機會亦較正常人大7 [; W  [& ?8 Y* m) P7 ^
家中全無其他男性,只有母親/姊姊妹妹的,迷戀女性衣物用品的可能最大(90%以上)
0 W) {  q4 n4 B9 n反之在只有男無女(只有父親/兄弟)的環境下成長,迷戀女性物品機會極少
/ L3 B2 k+ v) Z. f( Y9 W甚至不可能!
作者: 1677    時間: 2012-11-25 03:06

我想問一個好客觀o既問題:
- m- h' [1 i; ]' x# d5 A
( [  u7 a4 i8 B' g9 t/ f女人著男人衫=正常!
! y9 p: E2 J( j( P: g男人著女人衫=變態?
# r* t0 U" m2 r& ^0 w# Y* c& @! r2 r" W& J  K: G2 H7 o
男人有腳,女人都有腳,有腳就要著襪
4 a+ R7 b4 x. \船襪短襪長襪絲襪都係襪!+ X  x1 `0 b$ v1 L9 `2 D) X. H
, w8 s4 v/ C( b* U
點解要介定乜野一定係男,乜野一定係女?
作者: pippan    時間: 2012-11-25 03:31

同意樓上說法.....世界已經在變了...說不定下個世紀就可以女人著男人衫 ,男人著女人衫.又或者沒分男女衫
作者: maria-ng    時間: 2012-11-25 04:52

引用:
原帖由 1677 於 2012-11-25 03:06 發表   - f1 \- |2 }$ c5 e2 r
. E" `3 i8 d( O4 R$ x8 \, V1 n8 u; j% _8 G
女人著男人衫=正常!9 T9 z+ I# _. ?1 ~3 |& K
男人著女人衫=變態?$ _! c. ^; F) s) H
5 s( ?3 x9 a0 F4 U( Z; ]" ^; f
男人有腳,女人都有腳,有腳就要著襪, V4 J5 C8 K: E" k3 q
船襪短襪長襪絲襪都係襪!
% `2 H8 b; |/ E5 D: I# c/ e& E, |3 N3 [, l/ ^* X
點解要介定乜野一定係男,乜野一定係女?
; S, n* u" e+ I' ?! U& V- t3 ?在我眼中,男人穿女人衫絕不變態,因為自小就已經穿家姐D衫(尤其睡衣/底衫)
8 M( \0 S4 F' E7 l# ]( M因自小已有穿女裝衫習慣,(尤其底衫/大襟衫)我媽都已見慣
( `+ A& u$ k% l! y& k8 q' c
' D$ ^8 [% ~- l9 }[ 本帖最後由 maria-ng 於 2012-11-25 04:55 編輯 ]
作者: maria-ng    時間: 2012-11-25 05:00

引用:
原帖由 pippan 於 2012-11-25 03:31 發表   5 M" o) y5 d9 g& s& g' q5 b" c3 K
同意樓上說法.....世界已經在變了...說不定下個世紀就可以女人著男人衫 ,男人著女人衫.又或者沒分男女衫
3 N1 q0 Q: n$ l* A$ w. r衫為何硬要分男女???日本男人專用胸圍都有喇...............
作者: maria-ng    時間: 2012-11-25 05:08

如果妳是家中獨子,對上全是家姐,妳幾乎一定對女性衣物/用品有興趣
3 e* M8 U' l7 V變成同性戀者機會亦高出常人多倍...............
作者: maria-ng    時間: 2012-11-25 05:13

引用:
原帖由 1677 於 2012-11-25 03:06 發表   5 c7 Y. X0 _( ?; Q* l6 y
我想問一個好客觀o既問題:5 N; ]0 s8 {4 v0 l; V1 _4 k9 J
% N# Z3 g2 a+ _6 w
女人著男人衫=正常!
. \6 h# d. I2 K, L男人著女人衫=變態?
! y: I4 O/ q% u! B5 L+ S
7 C: @- e6 T6 n& i: d$ c* d; t男人有腳,女人都有腳,有腳就要著襪
( b; @! L" E* h: Z& s& K船襪短襪長襪絲襪都係襪!, N" j' {1 l' {# J. x

! `8 Z" y* X$ h2 S  L點解要介定乜野一定係男,乜野一定係女?
* U0 u0 T' c- ?. X' L$ Z& p
大陸"男裝"月經衛生帶早已有,不過我買喜歡"傳統"女裝的
作者: gloriacute    時間: 2012-11-25 14:56

性格都有d影響的, 較內向的, 異性朋友較少的, 我覺得是cd的機會也大一點!
作者: maria-ng    時間: 2012-11-25 21:15

引用:
原帖由 gloriacute 於 2012-11-25 14:56 發表   
, k; U% b, Z/ u; ?8 e+ Y性格都有d影響的, 較內向的, 異性朋友較少的, 我覺得是cd的機會也大一點!
$ t1 u0 m# j2 @4 J8 r4 ICD/戀物是兩種不同的東西
8 D, P. {# E( o: D4 C戀物者未必會穿女裝(尤其衛生帶/女內褲的愛好者)- o' n: w% W9 c$ E! k
愛穿女裝/CD未必是戀物者
作者: maria-ng    時間: 2012-11-26 17:44

我認識到幾位喜歡用衛生帶的朋友,只有1個是CD,其他的都不愛穿女裝
( v/ G% y, |. k* `9 d對其他女性衣物亦表示不大感興趣,但迷戀衛生帶的人都會吊上它出街
' i: y* u: @, E! c' q! W7 i甚至上班等,國內一些衛生帶愛好者只會吊上它來自慰- M3 m/ ~! d/ S$ ^
但我認識的人卻不會如此.............
+ A3 w) y: S+ k0 ~; Z( N( ~, m9 v' S' ^$ b, N5 D& d2 w9 i
作者: maria-ng    時間: 2012-11-26 18:03

5-60年代出生的朋友,兄弟姐妹眾多,我和一位多年同好(喜歡大襟衫/衛生帶)
& E' U4 f0 t0 \) C3 K5 v* ?) Y  K$ D對上均有5-6位姊姊,自然接觸女性物品比正常人多
2 L* u) W0 Z/ [% T7 |: B, s% k又大家均是家中排包尾,偷着家姐D衫褲裙/鞋自然容易
+ _/ ^+ v' s$ o7 F5 K亦是造成戀物的主因
作者: maria-ng    時間: 2012-11-26 23:19

那麼戀物者又和同性戀是否有關係呢?- s9 `; m2 W$ h% s( n" L" y4 h# R4 w' X
我100%肯定完全無關係,我認識的同性戀者不少* J5 c) ~( T" b+ d5 Q5 S; I1 r
但有戀物的只佔極少數
作者: maria-ng    時間: 2012-11-27 06:43

曾經有人問我(比我年青/40歲左右)為何會有人迷戀亞婆年代的月經衛生帶?; f. R9 v6 I9 f
一大舊野鴨在褲浪,舒服嗎?穿褲的下陰會隆起,好看嗎?
0 j1 c( v/ p! Z8 p$ }1 `8 e- ~那是年青一代(尤其80後)很難會明白的事,就如為何有人迷戀紥腳亞婆的小腳
6 N6 L3 w8 u4 U) t/ F$ y0 E同樣道理,年青一代真的很難明白,同樣情形
8 M+ _- w0 F$ p' r迷戀月經衛生帶(至少五十多歲)的人正是覺得女人騎着衛生帶4 O7 h3 z6 f: }2 V
看到隆起/腫脹卜卜的下體才是最性感的一刻,有衛生帶愛好者3 `! G* U! V* N" @5 g3 O* H
更表示看到穿貼身褲現出衛生帶的女人時竟有性興奮
& D7 ]+ o( N* T& {因為他們基本上小時必定見過女人騎衛生帶的情形............
作者: giobiodio    時間: 2012-11-27 07:07

多謝樓主分析9 H9 w& O& U: ]
我都覺有幾樣同你相似
作者: maria-ng    時間: 2012-11-27 07:14

國內衛生帶生產商ChinaXXXX深明此道理! o! _0 s$ U  _, N: S3 L
故生產一些超厚棉墊的衛生帶/棉墊
) G( {8 Y- J. U0 }+ A滿足一些喜歡看到穿褲隆起,有強烈"鴨左野"感覺的衛生帶愛好者
作者: maria-ng    時間: 2012-11-28 04:56

引用:
原帖由 giobiodio 於 2012-11-27 07:07 發表   
# p; a2 @9 Z5 M, h! b" ^+ R6 O多謝樓主分析
7 b% [+ B% P6 c+ J! J$ k我都覺有幾樣同你相似
0 _" o, B3 I* `; F9 S% d9 c0 [7 G
相反如果妳是家中長子又有幾位弟弟,戀物機會低很多& B5 A( k1 C, F7 @
但亦有例外的,一位同志好友的朋友就是..........
作者: yy326    時間: 2012-11-28 15:06

我識得嘅反而係因為佢有戀物, 或者CD嘅興趣, 覺得自己有個不可告人嘅秘密, 又驚會俾人知道, 慢慢令到自己唔敢接觸人, 變得內向同孤獨
  J. }! Y" _$ i+ X; i* j/ d! U( ^0 E" _* h/ L+ U1 f) Z
引用:
原帖由 gloriacute 於 2012-11-25 14:56 發表   8 a2 R" r: s1 s' E
性格都有d影響的, 較內向的, 異性朋友較少的, 我覺得是cd的機會也大一點!

作者: maria-ng    時間: 2012-12-1 04:59

引用:
原帖由 yy326 於 2012-11-28 15:06 發表   : z! Z+ h. `, F: H. L, p* I6 s
我識得嘅反而係因為佢有戀物, 或者CD嘅興趣, 覺得自己有個不可告人嘅秘密, 又驚會俾人知道, 慢慢令到自己唔敢接觸人, 變得內向同孤獨4 N4 a/ H* O4 M

2 ]( Q+ T1 i3 Z- x
5 r, j5 V$ ]8 u" o, A( j戀物和同性戀一樣,未必人人公開的
1 U7 P! [7 o* a: E% M( @我有些認識幾十年的朋友也不知道我穿亞婆底衫褲吊着衛生帶呢
作者: shum_kwai    時間: 2012-12-1 23:12

我認為環境同埋個人成長經歷都有影響.+ B$ m) U2 s( e- Z! ]
戀物的都是想找一個心靈寄託/情感抒發的一種,但前提是不要影響他人. 總好過把自己內心抑壓著卻無從釋放,反效果可能更大.
作者: england4ever    時間: 2012-12-15 03:46

我係因為覺得著絲襪好滑好舒服!0 H6 J4 `/ E! P- [9 G+ z
1 z; C8 b: ]! l
幾年前,我終於搵到一隻我最愛的牌子,明白到我點解戀物。果對係薄肉色閃絲,JJ位都係絲襪料,質地超滑。以前我學阿媽,會先著底褲,但果次對絲襪,一摸上手已經滑不溜手,我就諗,如果我唔著底褲直穿,會唔會仲舒服?於是我就第一次直穿絲襪,原來果種感覺係好唔同,呢對滑過以前我著果d, 加上我係直穿,一套上對腳既時候已經扯晒旗,對襪越拉越上就越舒服,然後就拉上JJ,不禁要拉幾下,令JJ舒舒服服,當絲襪覆蓋著JJ果下,真係好爽。我當時才真正感受到穿絲襪的感覺。我諗我都唔識解釋,我就係中意滑滑的薄絲同肌膚撫摸的感覺,果種滑滑的感覺真係好舒服。我中意對手忍不住摸自己對滑滑的腳,越摸就越high, 當然亦鍾意JJ在絲襪中擺動的舒服、同快感。最正就配埋條絲質睡裙,絲裙同滑滑絲腳摩擦更正!* r5 b# p$ h2 l
- C7 n" Y. W; R% q; B0 ]: o
呢個就係我戀物原因吧
作者: misslady    時間: 2012-12-15 10:09

just like those dress....
作者: misslady    時間: 2012-12-15 10:10

引用:
原帖由 maria-ng 於 2012-12-1 04:59 發表   % e5 M6 x1 H' }# W& g/ B" A9 m

6 o9 @) Z+ y  A" n2 u戀物和同性戀一樣,未必人人公開的4 a; Y4 Q1 ^* L1 B% E4 w  x
我有些認識幾十年的朋友也不知道我穿亞婆底衫褲吊着衛生帶呢
( y0 j/ k* N' g0 x
' ^: z. o& Z+ O' m! Z亞婆底衫褲....you are so special..
作者: maria-ng    時間: 2012-12-15 12:42

引用:
原帖由 misslady 於 2012-12-15 10:10 發表   
; g& ^4 c0 i. [' I: n" o. a6 s# e6 r
* U" j0 H  V+ q1 ]; J$ y# ~& n
亞婆底衫褲....you are so special..
) I* x; s4 `4 c" i$ P我已經穿左50年
作者: penguin_wai    時間: 2012-12-30 17:13

唔怪得我戀靴+貞操帶啦...+ A* A# {8 d2 n: ^
我自細就係單親屋企得我一個男人...@@
作者: loboiboi    時間: 2013-1-28 04:23

對呀, 那個年頭比較窮, 很多時候, 自細會俾女仔衫給男仔著, 而且沒所謂, 也會幫手洗衫, 洗內衣褲,睡衣拖鞋也是大的留給細佬, 沒分男女, 自小習慣, 長大後希望女朋友會穿, 但對方通常嫌老土, 所以已很難找穿這些老衣服的女人
引用:
原帖由 maria-ng 於 2012-11-26 18:03 發表   
2 D9 G) T) v+ M9 ]5-60年代出生的朋友,兄弟姐妹眾多,我和一位多年同好(喜歡大襟衫/衛生帶)* ?( f& T" g( U* Z+ _
對上均有5-6位姊姊,自然接觸女性物品比正常人多4 [% A, o5 V( T+ a3 p  _
又大家均是家中排包尾,偷着家姐D衫褲裙/鞋自然容易- ~% K8 M' ^% I1 A8 v/ D; o5 @1 ]
亦是造成戀物的主因

作者: loboiboi    時間: 2013-1-28 04:25

大襟衫現在已買不到了
/ R& i/ N( j# H/ S. A7 q; B1 K0 v
引用:
原帖由 maria-ng 於 2012-12-15 12:42 發表   
/ Y. E; P3 _- S( z
0 n/ R; S, F) J我已經穿左50年

作者: maria-ng    時間: 2013-1-28 05:04

引用:
原帖由 loboiboi 於 2013-1-28 04:25 發表   1 H; g; H9 w# u/ D. c
大襟衫現在已買不到了5 n. U* M" _. H; h5 {7 ^! l/ c
  f+ }, k) n6 i$ a
大襟底衫很易買到,但一定要自已動手改良一下才合我心意
作者: loboiboi    時間: 2013-1-28 07:01

請問你在那裡買到?" l" I0 \: C$ m+ }* [( O5 [
引用:
原帖由 maria-ng 於 2013-1-28 05:04 發表   # E" J3 e6 V/ s7 R4 [2 F  `

$ c0 D6 t$ o% X/ x2 S' ~大襟底衫很易買到,但一定要自已動手改良一下才合我心意

作者: maria-ng    時間: 2013-1-28 20:13

引用:
原帖由 loboiboi 於 2013-1-28 07:01 發表   
, Q: ]6 u9 X& Y; X& b0 |9 G請問你在那裡買到?
9 M: w1 W* s7 J6 Z: H  c0 ^8 F
! j9 B6 V; ?) M$ v7 T; ^你也想穿亞婆大襟底衫???$ b6 m' N  }2 a' K4 p- q6 c
我仲有十幾件全新未改的(我改大襟底衫要用手鎖過D鈕門同改過D鈕# V1 G6 H# ?: q
我只喜歡用魚眼骨鈕,一種60年代流行的鈕子,當年D大襟衫/衛生帶都係釘呢種鈕架)
作者: maria-ng    時間: 2013-1-28 20:22

這些魚眼鈕已有近40年歴史,70年代初買的
作者: maria-ng    時間: 2013-1-28 20:27

人手鎖鈕門
作者: loboiboi    時間: 2013-1-29 00:32

係呀,我細個果陣,阿媽都係著大襟衫,後尾舊咗,又買唔到,佢改著開胸阿婆衫,而家D阿婆都好少見到著大襟衫。
作者: maria-ng    時間: 2013-1-29 06:59     標題: 回復 33# loboiboi 的帖子

我細個全屋人都穿大襟衫,屋企除左我冇其他男人/ x2 O1 Y$ O% M& e
亞媽/家姐在屋企就穿大襟底衫短褲,胸圍都吾戴架
作者: maria-ng    時間: 2013-1-29 07:01

引用:
原帖由 loboiboi 於 2013-1-29 00:32 發表   5 \, n) G7 ^- q7 ^/ W; C
係呀,我細個果陣,阿媽都係著大襟衫,後尾舊咗,又買唔到,佢改著開胸阿婆衫,而家D阿婆都好少見到著大襟衫。
1 K; i( j1 Z  S$ E妳平時穿咩碼亞婆衫???; K5 e; d% B" ?
我俾件大襟底衫妳(L/XL)着吾着到???
作者: loboiboi    時間: 2013-1-29 10:11

我平時著我大頭照果類阿婆衫,你應該唔會著
- N( W3 d- q- W& q7 p4 q
引用:
原帖由 maria-ng 於 2013-1-29 07:01 發表   
3 T/ Y' u5 E6 R: E/ ~8 k  @% |5 x' G2 `6 h
妳平時穿咩碼亞婆衫???2 a5 K" f) D* T6 I% ~: S. f
我俾件大襟底衫妳(L/XL)着吾着到???

作者: loboiboi    時間: 2013-1-29 10:18

以前女人好多著大襟衫唔戴胸圍,特別係做阿媽,抱住個BB,好多時側邊解開鈕,就餵奶,係公共場合餵奶都常見,果個年代好普遍,而家就會俾人鬧冇文化,但果陣BB肚餓喊就要餵,你應該都見過
作者: maria-ng    時間: 2013-1-29 11:33

引用:
原帖由 loboiboi 於 2013-1-29 10:18 發表   
# e6 Y/ f* e, v以前女人好多著大襟衫唔戴胸圍,特別係做阿媽,抱住個BB,好多時側邊解開鈕,就餵奶,係公共場合餵奶都常見,果個年代好普遍,而家就會俾人鬧冇文化,但果陣BB肚餓喊就要餵,你應該都見過
% [0 E( }  W  d% g4 V! o
60年代真係見得多喇,好多時夏天D女人只穿大襟底衫冇戴胸圍,奶頭都若隱若現
) P" {% n- k1 \" H" ^我真係見到慣,不過當時細路仔,冇咩性的反應  o) t1 @# G- ~
有時早上食早餐,食食下隔離個師奶已經解開大襟衫D鈕,俾BB食人奶
作者: maria-ng    時間: 2013-1-29 19:02

穿大襟衫餵人奶,60年代好常見
作者: leeon    時間: 2013-1-29 21:23

引用:
原帖由 1677 於 2012-11-25 03:06 發表   % x% n( G9 ~% y$ v: b
. S8 q( U7 f( K
) k" s4 ]  C" O8 K  H; f5 e$ O女人著男人衫=正常!0 ?3 [# s0 ~0 u/ F9 N& @
男人著女人衫=變態?: ~  j+ }$ Q0 a

, \( \3 ^2 g2 J* x2 v男人有腳,女人都有腳,有腳就要著襪$ B* n4 f' j: z+ R+ Z
船襪短襪長襪絲襪都係襪!
+ c! M5 }7 Z+ z- x% `( u* K
+ N$ t4 X- X  B" H8 l9 x% ]( q, D) A點解要介定乜野一定係男,乜野一定係女?
# u% }( K! W1 ?" P( t支持你
作者: loboiboi    時間: 2013-1-30 23:08

我也支持你~~~~X2 !!!
作者: loboiboi    時間: 2013-7-3 00:55

我再再支持你~~~~ !!!
作者: newstar2007    時間: 2013-7-6 12:18

覺得違背世俗的道德這點讓我格外興奮
作者: loboiboi    時間: 2013-7-7 10:24

同意覺得違背世俗的道德這點讓我格外興奮
, P5 x$ X5 P) N3 O1 b
7 r, S9 x; y7 @: |) U
引用:
原帖由 newstar2007 於 2013-7-6 12:18 發表   
+ S/ I  \4 H: p- @0 }9 t2 `覺得違背世俗的道德這點讓我格外興奮

作者: denisews1018    時間: 2013-7-8 20:38

點解家中女成員會容許你公然穿女裝咁好既?
作者: maria-ng    時間: 2013-7-10 03:40

引用:
原帖由 denisews1018 於 2013-7-8 20:38 發表   
1 s  @7 f4 w  y, }' g  h點解家中女成員會容許你公然穿女裝咁好既?
( b4 y5 n1 R  X1 T8 y5 B, U+ P童年時屋企一個男人都冇,所以可以穿家姐d睡衣/底衫,但出街就穿回男裝
作者: michaelhihi    時間: 2013-7-13 19:12

回憶佔太多數...
作者: maria-ng    時間: 2013-8-17 07:21

有人問我平日穿上大襟底衫不怕被人發現嗎?* a7 X/ ~: |' @5 s( A
老實說,如果只穿女性的內衣褲都怕,那還有甚麼人生樂趣呢?
作者: loboiboi    時間: 2013-8-18 22:54

支持你!你努力再發多些照片!) J0 w) ?/ J: ~/ _" _
引用:
原帖由 maria-ng 於 2013-8-17 07:21 發表   + q3 E0 O& a2 n$ w( ^
有人問我平日穿上大襟底衫不怕被人發現嗎?; z6 u- e* K3 R3 o) J) Y
老實說,如果只穿女性的內衣褲都怕,那還有甚麼人生樂趣呢?

作者: 阿D仔    時間: 2013-9-6 02:02

我好鐘意絲襪.....但唔會自己著...
作者: 張捷    時間: 2013-9-9 10:05

我覺得是天生的
作者: england4ever    時間: 2013-9-11 00:44     標題: 回復 50# 阿D仔 的帖子

咁你就真係要試下啦,記住揀對薄既、質地超滑既、最好係JJ位無棉檔(都係滑滑絲質料)既絲襪,唔好著底褲,直接著上去(驚JJ整污糟對襪可戴套), 包你舒服到high high、一試就會愛上,仲會唔捨得除,而且我諗你一定會忍不住要射精呢, haha!
作者: loboiboi    時間: 2013-9-20 03:30

你經常試?
8 l" Z7 ]9 h0 [
引用:
原帖由 england4ever 於 2013-9-11 00:44 發表   
; @+ T8 C* F  d/ s& d咁你就真係要試下啦,記住揀對薄既、質地超滑既、最好係JJ位無棉檔(都係滑滑絲質料)既絲襪,唔好著底褲,直接著上去(驚JJ整污糟對襪可戴套), 包你舒服到high high、一試就會愛上,仲會唔捨得除,而且我諗你一定會忍不 ...

作者: england4ever    時間: 2013-9-25 19:35

當然係la, 直穿咁舒服!
作者: loboiboi    時間: 2017-11-7 18:27

引用:
原帖由 maria-ng 於 2013-7-10 03:40 發表   
. u' g4 `8 S* c3 X0 U8 E1 I' G" f3 z/ N5 F  }
童年時屋企一個男人都冇,所以可以穿家姐d睡衣/底衫,但出街就穿回男裝
  ~% l6 _9 D0 H! s: E現在還有人穿大襟衫嗎?
作者: bonnie95    時間: 2017-11-14 01:45

我好鍾意著長 boots3 w4 o; ~6 L+ l7 J: Z
由細到大都覺得咁樣好靚
作者: Nasta13    時間: 2017-11-16 13:21

戀物的原因應該來自於媽媽吧!% \' e2 J" g; ^8 h3 P
3 Z# V  ^6 i2 w5 R9 m
以前還小的時候," Q7 T* m, h- |/ V/ L% c4 A3 o
無意間接觸到媽媽放在床上的絲襪,是洗乾淨還沒收摺起來的,
& Y; m/ }4 ?  R1 |不摸還好,一摸下去就徹底忘不掉那軟軟滑滑的觸感,而且還有淡淡的香味,
, |0 W3 y8 s7 |+ j# R1 T9 D也因此開啟了戀物生涯...
3 P, l* Z8 F: ], J% _( V! w# r
- K! n1 T' M" G. V) a- k6 J& P6 r後來也漸漸開發出各種玩絲襪的方式,
2 x! T9 A3 y! \+ P& ^: ]' O2 q從一開始只是拿一雙絲襪撫摸JJ,接著也體驗過穿絲襪的感覺,* Q! e, f7 d- \$ {  H, R
然後到現在最愛的方式,! M: P: ~# f9 T/ r( E
則是用好幾雙摺好的絲襪,直接將JJ包覆起來,
8 x+ w) r+ L. Z5 W, i' D3 n) Q會一次用多雙絲襪,才會感受到絲襪柔軟的觸感,像是陷入舒服床鋪一樣,& M$ s3 \; n" _5 E1 }2 [
JJ也會在摩擦的過程中,越來越興奮,越來越舒服...
7 K( j3 k- J  ~
& m, D' l3 K( `如果有興趣可以一起交流玩絲襪的方式,
% r/ `0 ^  \! h1 U4 a" K7 C或者分享一下用過不錯的絲襪品牌,觸感越柔軟越滑順的最好~~~
) }; ?; m) h$ F' O& S+ y! Q& u3 \; a* n3 W( u$ M) a
http://hkcd.tv/thread-53586-1-1.html
作者: swcharlotte    時間: 2017-11-17 06:19

真係唔知點解啵,細個有著過阿媽的褲襪,之後有拎女朋友的衫嚟著,佢又ok,就越嚟越中意,然後自己都開始買
作者: HKReindeer    時間: 2017-11-17 14:56

真係唔知咩原因會開始戀物,但大部份都係當時一時貪玩、好奇...# h5 f6 j/ [4 w! w

* p3 I# v( l( g* ^之後不斷漸漸長大受到睇AV、性知識...等開始產生戀物癖好,% h4 Z( W- S" S

1 q# G/ Y! J; l6 L我仲記得初初接觸女性野係我媽既尖頭高跟鞋先,
% j! J' o* c# h8 t: C3 C( M& m/ Z
4 T# F  [$ a3 ?2 F/ J/ A因為我媽當時係一位行政人員,所以佢番工經常著尖頭高跟鞋
; ?) Z7 U) @6 t7 A. A/ _/ A5 u% c8 G1 z6 A
就因為咁令我產生好奇、一時貪玩既念頭,就趁我媽不在家時拎黎著4 K+ ?8 v5 p/ m& M$ n1 e3 ]" P6 z
% j$ c* T5 ]/ ~+ E4 r8 Z3 @' }
初時著著下覺得淨係著高跟鞋唔多好睇,就無意間就拎埋絲襪黎著) Z# W% Z  c# q
0 x4 g; X- q* B5 c) f
連同絲襪高跟鞋著左上身後,就發覺幾正,自此之後我就趁我媽不在家時拎黎著" |$ X" O9 S! f

+ x1 v9 u( g9 \著多幾次同埋受到有能力自己搵工賺錢後,對戀物癖好要求就愈來愈好高,之後自己都開始買
作者: denisews1018    時間: 2017-11-18 02:58

引用:
原帖由 1677 於 2012-11-25 03:06 發表   
3 @7 J* a1 j* u$ R+ _我想問一個好客觀o既問題:- _/ l6 S* f. f, B# b2 d& I9 ?. v( s
# k, |/ ^6 b3 }+ D
女人著男人衫=正常!' \8 g% r3 f: _6 [
男人著女人衫=變態?
8 c! g. {/ _$ B1 z4 M0 K
6 J$ }+ s; D9 q2 j  H" R男人有腳,女人都有腳,有腳就要著襪
  r; T5 y4 r6 A+ W: l- j6 \船襪短襪長襪絲襪都係襪!
0 n2 Z$ l7 n; Z! |3 b  J2 Z" I
& {  i& B$ ?) ~9 f' Y0 ^4 \- e* O點解要介定乜野一定係男,乜野一定係女?
, N& H# M: q3 a9 i9 k0 D3 ~$ G2 |.
. k$ }; i+ T$ u7 W/ T" p, v
) n% }9 x3 K: G5 z& V% M- Y
( G6 F4 J* ]$ B
. L( E1 m' J, C/ w0 l* v3 Z' Q3 y1 D, R6 ?' w7 i, n
贊成 x4/ `# P6 J7 a3 j. k3 p2 i
.: J; M6 @7 {. I

8 ]2 v: D4 \) |3 N
" s* N$ ?) g8 z" E* Y( ?~我覺得‘戀物’是社會教條化助長了某一性別(女性)對某些物品的霸權造成的。
' t( B& l( y: L/ _: Z% K: U% d$ m) l1 A, t! D  V6 h
因為若沒有了這種「霸權」,    一切事物都可讓一切人們自由使用,便沒有了‘戀物’這個形容詞了% z6 d" Y/ `2 x- ?3 @6 ?
.
8 `" o' w  T9 ?- e0 _: A
0 b( [3 j% H$ Q1 J我曾在http://hkcd.tv/thread-61083-1-6.html   p.1  #10      提到:7 G/ O. D+ C( s! x4 S
% B4 X& N8 O9 ]" G

; t( U  S( e8 `; H8 d7 {* |7 P1 h6 W$ R
...衣飾其實只是物件而已。 為甚麼要(對男性)設下這麼多人為枷鎖?     為甚麼最好最精美的衣料、手工、妝飾;最細緻最美的東西一定要歸女性享有?(佢地平白享有咁多最好重話未夠重要更多?) 憑咩佢地理所當然可以得到人間種種最好?
# E1 V5 J5 q' c# A2 V+ i- M. u4 S5 ?
! g1 j% Z% p- H: p- N
; U" \& p! C9 N, [3 G; ~5 h+ {) A
4 C2 ]* M, W; B) s7 M& s% R
+ _2 Z" w/ H" j: B+ Q, g" L+ Q* ?0 B# E. [
...裝扮成女性跟本沒問題────愛美是人的天性,衣服只是物件,本質是中性的,著裝只是expression of oneself(自我表現),跟本沒有任何不對;反而限制某一性別(男性)作某一種裝扮(所謂'女'裝)才是對人性選擇自由的障害。所以不要自責、不要害怕、更不用自卑、只要你能照自己喜歡的方式生活出來便行(~為甚麼不可讓一切衣飾都給一切人們自由使用呢?       )) {  J) S" I5 [6 A
2 U! H+ j) j6 y1 }9 a$ J& E

. c  Z+ \- f4 @+ e! y8 h
+ K0 Y3 ^+ O2 I3 V7 O4 I.% z; i& ]3 d3 T' J0 s
7 T$ I* W$ k0 Q& L% n

9 w% E3 K" Z! U6 {
: }. m9 [1 E! D( F1 `9 Y) ~% n( G" ~' B/ C
而且,      _______「戀物」這形容好像專指男性才有的,  女性愛甚麼喜歡甚麼(就算是男性物品(其實有甚麼'男人嘢'女性是不可以用的?))都不會被人標纖做「戀物狂(意指小小變態)」,這是不是對男性一種好唔公平的歧視?   
* `6 j3 v3 u$ ?0 P% j, ~$ i/ A
* l; T+ y* z* m- i: h! L0 p$ j* {
# `3 T9 ]3 }0 N  n2 u0 @3 c: ^3 \9 @7 u; W% K

! v" L! a0 b; X/ e% F6 ~) i# ~
$ ?. i+ e  O" h8 |. A  Z' q9 z! n% b6 F1 W* u6 s" N
+ f3 U8 I, D1 s2 x+ n) ]
+ ]9 j& Y1 \( `4 _. U. ]
: [3 I# n; L/ J: _
.
作者: maria-ng    時間: 2017-11-25 06:08

引用:
原帖由 loboiboi 於 2017-11-7 18:27 發表   # _4 U  L; i" u8 p5 V- m- g$ j  L7 M
# `8 F; U5 T3 A* t5 L5 W
現在還有人穿大襟衫嗎?
; F/ C4 R+ G* v: f  n
我天天都穿
作者: loboiboi    時間: 2017-12-1 02:56

姊姊拍多些大襟衫照片讓多些人穿! v: e0 q* m& A" N- T
引用:
原帖由 maria-ng 於 2017-11-25 06:08 發表   % ~1 C0 c6 q9 ?5 w9 V0 l. g

$ M4 {3 T' I4 Y7 n3 p* J% H& N: ?我天天都穿

作者: loboiboi    時間: 2018-10-3 22:18     標題: 回復 48# maria-ng 的帖子

支持姊姊你多拍大襟衫照片
作者: maria-ng    時間: 2018-10-6 15:30

引用:
原帖由 loboiboi 於 2018-10-3 22:18 發表   
# y, J# Y  e! G* P3 q: A支持姊姊你多拍大襟衫照片
/ I: \' X! W8 V0 P) G  U呢樣野要你支持下
作者: maria-ng    時間: 2018-10-6 15:31

引用:
原帖由 loboiboi 於 2018-10-3 22:18 發表   ( K/ I! I1 P& n2 q6 l: o! x* P% B
支持姊姊你多拍大襟衫照片
+ C: H6 L9 {) \8 `8 r4 Y
你頭像的照片我都有
作者: loboiboi    時間: 2018-10-29 00:22     標題: 回復 65# maria-ng 的帖子

我覺得大襟衫好靚

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0