標題: 大家CD了之後,有明白女人為何買貴價首飾、名牌手袋嗎? [打印本頁]

作者: gmomo    時間: 2014-4-13 18:39     標題: 大家CD了之後,有明白女人為何買貴價首飾、名牌手袋嗎?

雖然好多人CD了之後,明白女人心。) r7 T4 \4 A! T& @" C
但真的完全明白嗎?( l& o( }: Y4 J3 D3 Y" O
這兩點有明白/理解到嗎?1 A3 m, _! b- x8 A, B; W
1) 買貴價首飾/鑽石' M7 h1 k  P- k! V
2) 買名牌手袋
1 t2 a8 p, D" G. Y
! J) P. w1 |$ W. s6 W$ X- A& _" H有明白到的,請分享一下…
作者: AlexiaTang    時間: 2014-4-13 19:29

明白
作者: sophia1234    時間: 2014-4-13 19:53

每次看到都會忍不住想買...
作者: shaoyiyu94    時間: 2014-4-13 19:54

非常了解,就是想把自己打扮的票漂亮亮的
作者: siumingc    時間: 2014-4-13 21:10

我唔敢話完全明白3 ?/ Z' |" c  r5 ?$ E! j3 X1 P
但一定係明白多左
& `. r! w6 B( a9 g0 g所以都會體諒多左
9 w: `% x) W) Z! u3 ?6 ~' Z6 t; y2 r
除左買野之外
; ~1 {0 J. `* b* X" y要靚唔要命都係同一道理5 K. V% ]: p  s5 l- U" Q: _
明白一定會多左! A, e% u4 o; G8 s
(仲要自己CD個陣都會 Apply :D)
作者: gila    時間: 2014-4-13 21:40

其實是一種眩耀的心態,一方面想在眾多女性中, 在平凡裡突顯不同。 另一方面, 想起男性面前, 留一點與眾不同。' n: w2 d: v4 {% h: {1 A, m4 [

+ R8 D' w% E' P! S另一部份女性, 會認為别人不愛惜自己,自己也要懂愛惜自己。買名牌就有一種虛榮的滿足感。; h  `2 l0 `  n2 R' ?$ u  Q; f

4 W. i9 B' h+ s1 h8 R0 h) ~! Y  z  |- b) l各人有各目的,很難一語道中。
作者: angela_fung    時間: 2014-4-13 23:03     標題: 回復 6# gila 的帖子

同意。女人扮靚買名牌其係比自己睇,增加自信,唔係為男人。只不過女人天性加埋社會文化底下,女人唔會向人講明,只係由得男人繼續誤以為女人做每樣野都係取悅男人
作者: p6123    時間: 2014-4-14 00:20

見到好多野都想買
作者: jessie002    時間: 2014-4-14 01:19

純粹滿足女人本身貪靚
) V8 r3 O3 |9 F% W" ^同埋中二晒下嘅心理
& o: M) o% W. \5 S- n" M$ Z無咩太特別
作者: gmomo    時間: 2014-4-14 02:19

有買(1), (2) 的,不會覺得很貴嗎?
作者: 橘子橙    時間: 2014-4-14 02:53

其實我唔係好明手袋有幾好...不過飾物我就忍唔到手XD
作者: sophia1234    時間: 2014-4-14 08:45

我女朋友是不會特地買明牌,反而是我會想看看...
作者: ZOE.HO    時間: 2014-4-14 08:54

我成日刀想買d女性野,旦明明已經有* ]6 M/ K( o. Q: Y- {4 B* Q* @- L$ x  K
未cd果陣無尼d念法
作者: adam5354    時間: 2014-4-14 08:56

女生生活咁耐都未買過名牌!唔係話買唔起!只係日常生活嘅用品都會有消耗!買名牌只會浪費!但係有啲野真係要買好啲嘅!例如胸圍咁太平嘅!好多時戴戴吓會走位走得好緊要!貴啲確實會好啲!至於其他野唔會為咗靚同想買就買!會視乎有冇需要先買!我識好多女生朋友都係咁!% c' t  ^% A) _. W8 v6 U9 z+ Y3 d- c. ~
所以,應買則買!切勿浪費!
作者: yoda0806    時間: 2014-4-14 14:31

我只係覺得有個名牌手袋嘅,出街會似樣好多..." O% }4 h# ?' F; w4 x, e( }& S
好想要LV嘅大neverfull...
作者: Marie0749    時間: 2014-4-14 15:12

吾知點解,見到靚野都想據為己有咩心理
作者: gmomo    時間: 2014-4-14 18:43

LV neverfull又真係幾靚,但個價重靚…
+ Q0 w3 Q  @( W) r. ILV那類真的經常在街上見到。& x( w. M! Z; w. s2 b
不過,很多時第一眼望到,是袋不是人。. p" j) |& s2 N# Q  L8 C' J
但都見過先望到人,後是袋…
& ?! n, t! A1 T% i) F4 g$ v感覺是,有名牌袋-->等如感覺不是窮人。(實質不知道…)
8 F  `" l  ?1 v; t9 g我亦知道很多女人把名牌手袋放在「有實際需要」上。特別是打工一族…. n8 b7 \. g7 {9 E: s9 n% `. L
; X' V6 }/ f8 U2 T! d
還有假袋…2 L/ Q% t# {7 r/ v8 v' S. t/ q1 @7 }( l
) v/ b0 V( _' E1 B* \) |
我個人就是覺得首要是買得起,再來還要覺得價錢值(明白用料等等),之後才買才會有滿足感。
( m7 R. N) b  R" s- A' N手袋這類我暫時道行太淺,所以不明白。
# T* @& `' `/ F% n) \6 I0 H& d鑽石也是一樣,暫時只理解為經專家激光切割後變成會折射很閃的石頭。(道行太淺,淺到連一粒也沒有)
1 x! q1 y( ^' U2 L/ O) E: H# R+ `7 I6 Z2 }
不過,我明白一樣東西:3 V/ v" W( L) e7 h( R- `9 d9 c
就是有人送的話,很好啊。
# T$ @& {+ F; O# x7 B3 ^不過,之後就會有了別人可會希望的等價交換。2 W4 h+ h1 e6 O
所以除非是愛人送的,否則還是拒絕好了。
6 [. M/ L! V& x這點容易理解,很明白。; @  C7 v* P& U) V+ x. u
" g6 J, ^5 U: c: G% b0 c) N
作者: yoda0806    時間: 2014-4-18 06:54

就係好在認袋唔認人,分散注意
作者: mieo31meo    時間: 2023-7-6 16:02

我估係唔係因為心情唔好想散心所以先豪氣大使,瘋狂購物,不醉無歸# I9 Y, L4 p& j5 [4 E$ d+ X
另外,係唔係覺得自己好矜貴,要買貴格野黎裝身先襯得起自己身份
! ^( P& J% R% r* e1 s$ a4 C' z

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0