標題: 大家點樣決定自己既女仔名? [打印本頁]

作者: 殷可怡    時間: 2015-1-31 00:29     標題: 大家點樣決定自己既女仔名?

大家係點樣決定自己叫咩名架?: i" y  y$ w( A# _
我以前係網上卅CD出街試過用唔同既名, 但係硬係唔岩FEEL,而家個戶口名都只係開account果時亂打既。1 E, W! f8 W* x0 w
我諗住第時會變性,所以真係想揀定一個女仔名黎用,但又唔知點樣揀好。
1 j: ]$ @) a3 i' m2 F( l大家可唔可以分享下點樣決定而家個名,等我可以參考下個方法?中英文名都得架!) V* n! s) z( P# x
多謝妳地既幫忙∼∼!!
  s2 F$ j" r/ G. I, I# T* L
$ D) E, @% z" x; D) `+ R! S[ 本帖最後由 殷可怡 於 2015-1-31 00:37 編輯 ]
作者: Shion    時間: 2015-1-31 09:03

搵幾個對自己生命中好重要嘅女人
( _- O3 h2 a, @  M! q然後各取一字擺落自己個名度
8 J" X, Q+ g  ^3 v) U- D. ^9 r. u4 q2 t. @* t' K' T; n! e
我都想改名,因為由細到大都唔鍾意宜家個名,但係好驚過唔到屋企人嗰關
作者: 潔瑜    時間: 2015-1-31 14:50

人家是用同音字的
作者: ladycici    時間: 2015-1-31 18:55

妳個名好好聽,因應妳的須要,又可以,有意思
作者: fine.ef    時間: 2015-2-1 01:41

我會用很想變成的動畫女角色的名字⋯⋯
作者: 好奇者    時間: 2015-2-1 12:48

通常憑感覺
作者: mizuho    時間: 2015-2-1 21:09

decide a name as your wishing life/future
作者: carmenlee    時間: 2015-2-1 21:59

上網搵中性啲嘅名
作者: kiki12312    時間: 2015-3-8 15:13

應該...是感覺
作者: Feifei0808    時間: 2015-3-9 03:02

可以試下搵個音差唔多的,又或者中性d ge名都ok
作者: annachan    時間: 2015-3-9 08:32

引用:
原帖由 殷可怡 於 31/1/2015 00:29 發表   
/ Z, m' |( l* Q( c8 ?大家係點樣決定自己叫咩名架?  k; |) e' r( J" G
我以前係網上卅CD出街試過用唔同既名, 但係硬係唔岩FEEL,而家個戶口名都只係開account果時亂打既。! {5 }2 N  o$ I0 {
我諗住第時會變性,所以真係想揀定一個女仔名黎用,但又唔知點樣揀好。
$ r- c. g  R' n+ m8 _$ W  R大家可唔 ...
+ h2 Z  P* {7 s* u起名字這回事~~想起以前三心兩意的日子…XD0 m5 \- N6 P/ @' j

. @: V# h! G5 y其實有幾個方向啦…
- [' A/ s# ?2 a0 ]# B3 W1 U1 N$ [; a" e
1. 像樓上Shion所提議的~~從生命中重要女人的名字中取材…9 z* ]# W+ V" s5 M
$ B9 d4 u- m8 W. F& x4 r4 N# e1 L
2. 找一些能代表妳自己或有正面意思的女生字~~如穎、欣、晴、夢、雅、怡、靜、婷、樂、詩等等…4 m/ r/ h3 W) R$ `% o# u# [. e
8 @+ h; A. e# E2 P
3. 找跟原名近音或同音的女生字…
) i7 V9 ?3 ~: f% W$ U( O
4 R( _! _5 i& x& p! q. g, ?6 v4. 憑直覺選出覺得好聽的字…1 T8 S+ f3 }# I) J9 K

% ?* X2 y6 |/ a+ [- B) Q嘉怡之前起過逸薇、靜妍都覺得不夠喜歡~~最後定了比較“鄰家”的嘉怡…( c0 |; Z% ^$ \( F* e* C1 M& U% v
2 ^9 n5 u* Z( [3 r6 p7 T5 N
而英文名Karlie也是嘉怡的諧音啦…' |0 W; |3 o" h4 V; e: x0 O: {
' a/ y6 c! v; q  H' |3 ~
英文名方面除了可翻查英文名本身的含義是否喜歡~~也可以考慮長短和是否易讀和大眾化等因素…6 G( x- b7 p; v

' J5 d% X+ h7 R: o; e一般來說短名較親切~~長名較優雅…; g* _5 X0 S" c0 Q& q, Z, O7 N( J

8 n; p, w2 v* l: K其實樓主本身帳號這名字就很不錯…
( V, Z7 L( ?$ B  S! I, t! G, U$ L
6 C7 K% C2 n- x! o( F7 I5 M& a& G殷可怡~~英文名可取諧音Koey/Chloe…  q' @' k2 C1 t( z; C
% G* o! ^% k) X& z
作者: TopStar    時間: 2015-3-20 15:48

我仲煩緊呢個問題。。。
作者: aukwokfai    時間: 2015-3-20 22:46

我仲煩緊呢個問題。。。
作者: smaffir    時間: 2015-3-21 05:31

上網用名字生產器~
作者: 殷可怡    時間: 2015-3-25 00:22

引用:
原帖由 annachan 於 2015-3-9 08:32 發表   
5 L/ q. a: r# I: d  p9 d5 v8 x& ]3 S2 Z1 D+ l1 ]+ h
起名字這回事~~想起以前三心兩意的日子…XD
7 ?3 \; w" C2 t1 L: h( I, F' K' k' r: @
其實有幾個方向啦…0 k# f, |/ t+ E+ D* o* B

6 b; x6 A9 Y  Q0 U% W1. 像樓上Shion所提議的~~從生命中重要女人的名字中取材…9 ~. d& H  v" A# H/ f
; X& Z$ I+ W; ?( C2 e8 O% Z7 Y* i4 x3 x
2. 找一些能代表妳自己或有正面意思的女生字~~如穎、欣、晴、夢、雅、怡、靜、婷 ...
! E3 S/ c; ?$ ^
諧音呢個方法我都諗過,不過應該唔會用,廢事比人估到自己以前係咩名XD* E. S8 U! u  x* }& _3 W
我真人唔可以用我個户口名,因為我唔係姓'殷'架XDDD ,亂廿打:P
& J# L! d5 \, }# U0 A, b我都偏好一個鄰家D既名,硬係覺得自己作出黎果D名冇大路果D聽落廿舒服。. H2 w4 T0 j$ z! T
等我係大路果堆女仔名入面揀一個自己中意既先,不過有廿多個都有排揀XD,絕對feel到'三心兩意既日子"既感覺∼‘
作者: 殷可怡    時間: 2015-3-25 00:23

引用:
原帖由 smaffir 於 2015-3-21 05:31 發表   
$ q6 N* h& W$ k7 V! r; B上網用名字生產器~
1 T, X* \" _+ k. P! ]我都知有呢個網,不過自己個名用電腦生產,硬係怪怪地同爭D廿
作者: qw5106    時間: 2015-7-8 13:06

just whether you want
作者: qw5106    時間: 2015-7-8 13:06

just whether you want
作者: misslady    時間: 2015-7-8 15:19

just love the name

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0