標題: 配隱形眼鏡 [打印本頁]

作者: thomas813    時間: 2016-5-22 16:08     標題: 配隱形眼鏡

有冇姊妹知邊間配開大眼仔,唔想被職員覺得奇怪男既配女用既con
作者: zz67098    時間: 2016-5-22 16:34

你知唔知自己幾多度?
作者: Nanase    時間: 2016-5-22 16:54

Log-on有 , $150左右十對" H  Z# A% v1 i
揀款(唔同款直徑同弧度唔同) , 揀顏色 , 揀度數
$ C/ [4 m5 A/ O: m" ~( h住你揀的 , 有需要先搵職員幫手
作者: Nanase    時間: 2016-5-22 17:06

其實男仔買大眼仔冇特別
# d$ W$ o1 t! v) d. o0 P我去開相熟視光師的店舖# `0 C  [, H1 J$ H
只要有新款式都會俾五對我試帶4 [8 A8 a# s+ O0 Q! v

b& |- m$ T( ?  d9 d# P4 X- t職員問既問題唔會奇怪的$ R+ x5 V0 ~9 q1 x2 I1 k$ `
通常都只會問有冇帶開 , 駛唔駛教你帶0 G$ Q" [6 S! {2 [8 t! p& N
要唔要驗眼 , 要唔要洗眼鏡9 m. b2 D0 X7 w
駛唔駛配多副眼鏡+ `5 P) ]# \6 w/ C) f/ W3 |; E
都只會係一般想做生意既問題# T9 a5 [. y% u' T
熟左先會有閒聊問題
作者: ukimura    時間: 2016-5-22 17:27

之前在網上買過了年拋有度數沒散光的,三對買加優惠hkd250
作者: thomas813    時間: 2016-5-22 20:28

謝各位回答, `) T1 a2 a' u- r$ w
因為去開嗰間眼鏡舖,全家都有幫襯,所以要問各位( f4 a5 \" a0 h: l  E: c
550度$ v3 g/ P' X1 z0 O
散光1隻眼100,1隻50
) u+ I5 r  D' U不過都好耐之前驗既,度數每一次量度都有減少& T+ _6 R7 F% \1 y
( `. ~: z8 s8 [& P- j; J8 ]
作者: Nanase    時間: 2016-5-23 01:38

有冇帶開Con ?3 r; X2 c* h- I- W9 M' l! G
Con係貼眼球 , 眼鏡同眼球有距離
9 n/ q" r6 m9 S' {+ F0 Y, O$ Q眼鏡帶550 , Con應該買525
0 {" J9 c# q3 h4 ]* B我個視光師幫我配Con會減25度
7 e) y# r2 c5 L- Z2 v2 t4 w但由我把口講出黎就變左非專業意見分享 , 都係見意你找視光師* ]2 E; f$ i/ Y( y0 c3 ]( I
再唔係550,525買晒睇下邊個度數舒服D8 N# ?, k" R+ ]
如果你兩隻眼都係相同度數就煩小好多了
作者: Yukari    時間: 2016-5-23 01:57

男仔配大眼仔唔會奇怪。
1 @" B# O. G  _( g7 b7 d/ G1 t* r! U: P
我啱啱先配完CON,可以話俾你知,大眼仔係只會有近視度數,唔會有散光,所以你配足近視度數睇野都會有少少矇的。仲有,大眼仔透氣度會比正常CON低,建議先試戴正常CON,習慣咗先用大眼仔。
, ^8 v! B" F( v  [6 b
& c  Q2 \" G! U$ N1 Z另外,視光師係會俾幾款唔同牌子CON你試戴,因為有度數的CON,同一牌子只會有一個孤度選擇,要試唔同牌子試到你啱孤度為止。9 [- }, r" U2 W2 v

$ H4 x- g$ E# n" A視光師係會教你戴同除CON,要做得到自己戴同除佢先會賣CON俾你。視乎舖頭唔同,可能會收取驗眼費,亦有可能買夠數盒CON的話可以免除驗眼費。2 f/ W$ ^% N/ ]* k5 \
; e4 m& A! ^/ c' l( l  f
去開一間舖買CON就以後都要去果間買,因為冇客戶紀錄正常黎講舖頭係唔會賣CON俾你(除非你又喺新舖驗多一次眼)。我推介茂昌,年資最久,我都係喺果度配的。: }) _  y  }4 R" P" [5 J$ s+ [

; [( y+ Y4 `! `1 Q( k$ O1 s[ 本帖最後由 Yukari 於 2016-5-23 02:00 編輯 ]
作者: thomas813    時間: 2019-12-25 09:37     標題: 回復 3# Nanase 的帖子

咁想問多數買咩色?

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0