標題: 比較各國扮女裝環境,進來一起談談吧! [打印本頁]

作者: nanaka    時間: 2016-9-16 06:35     標題: 比較各國扮女裝環境,進來一起談談吧!

大家好。想和大家比較一下各地扮女裝的環境。
# S' D2 G" ~9 M2 A# j說一說自己背景,我是現居西班牙南部土生土長的香港人。
* R4 S1 q: }. ]6 O- f6 O8 d後生時去過日本留學兩年。
* _+ a% D' `: Y$ t( ~$ A% x2 E# y3 \7 g至於扮女裝,3 X: |( o. H& I7 w7 K# M
在香港時,只朵在家裡扮,只穿衣服不化妝,從無出過門。+ f: q: L/ B: k9 F3 R7 q
在日本時,大膽了一點,雖化妝很爛,但穿女裝出過2次街,大部分時間都在車上。
5 v- M* ~, v; w在西班牙時,更大膽,穿女裝多次外出,試衫試鞋,甚麼都試過了。問題只是不能開口說話。
& I8 S+ `, d- w# D( z* C0 d' A/ i但最近有些思鄉,有點打算回香港,所以想做些對比。2 d# ^! B" n) h' a: d
開此題目同時也想跟大家談談,想了解下各地的情況。
- H: Y- |$ {; E' P0 @3 V  O& v3 S4 I- `7 T; A3 I6 a) V
以下是本人經驗上的對比
3 P7 V/ f' r4 n; ?  D2 q9 N1 i在西班牙女裝的好處:8 [1 U* l  s, s9 b, }9 g- d5 R
1. 洋人多、華人少。洋人看不慣東方人臉孔,比較不易被認出是男扮女裝,亦不易認出女裝的自己和男裝的自己是同一人。(但都有例外,因為華人較少,如我住的地方,除了我們家外都沒華人,鄰居會較易聯想女裝的自己和男裝的自己是同一人)8 u3 j$ [2 G8 i- K4 q+ ^8 j7 D
2. 人口稀疏,行街購物較舒服,出外拍照亦較容易。& x# q6 z) p$ j9 X5 C; N
3. 天氣溫和,全年有2/3都是很涼快,適合女裝出門。
3 |0 G( S1 r. ~9 _2 |; X! s5 r4. 洋人身體較大,購物時衣服/鞋,尺碼有較多選擇。
5 B: [9 b& ?/ g& E9 h7 k5. 交通多為自駕,女裝出門壓力較低。
7 O* `8 ]# S* F/ R4 s0 w) \# l6. 這邊住宅都沒管理員,只要小心,快速跑上車,一駛出外面就沒問題。0 ^$ t! S! R2 }" C) z+ F
7. 樓價低,可以住大一點。家裡有多些地方拍照及收藏東西。
4 B5 P6 S, R5 `8. 內衣,化妝品,衣服都可以在超市買到,把想買的東西放到籃裡,往收銀付款就可以。男裝去買都沒有太大壓力。7 ~9 t4 b) @) `( x
壞處:  S& u: c( Y; W" K8 m
1. 語言問題,在香港會較易認識同好,可相約外出活動。& e+ G8 ?7 R5 `
2. 內衣,這邊都是上下分開買的,較少成套的。款式多是平實簡樸的,可愛的款式較少。內褲又多為Tback。胸圍的尺寸亦較大(對某些人來說可能是優點),一般都是C cup或以上的較多尺碼選擇,B cup的都有,但尺碼選擇不多。A cup的就很少見。
  ?0 [; G0 R' I; G! V- h3. 沒有淘寶,只有Aliexpress,雖然都是一樣,但要等差不多一個月才到貨。  g  }$ A* z2 x& g
4. CD人口較少,高質偽娘更少。相比之下,基民可能會較多。基民對我來說,不是我杯茶。
* Y% n7 b+ v  Z5 v1 B: i$ p9 z5. 某些商品較難找到,要上ebay/amazon買。大眼仔Con同CC cream,暫時都找不到。. Z; a- c4 B1 Q' V  v
6. 週日店舖都關門,喜愛行街購物的,週日會少一個節目。! |7 U$ `5 N, A  M

% s+ M5 r; _) e  {" O" |  e7 Q6 X暫時想到的就這些,好像還是西班牙的扮女裝環境較理想。
( n+ n4 o- _/ R  ]# P也很想聽聽其他各地人士的比較,來談談吧。
9 N9 z* r" e5 d/ Z2 u5 B7 n4 Z- C- p- M" ~7 K  A* X* }
: r! O; o$ G* S+ m
作者: arshan01    時間: 2016-9-16 15:28

香港, 男扮女, 女扮男, cos 甚至男女當普通模特兒也不容易
作者: bb23jordan23    時間: 2016-9-16 16:02

Petty petty
作者: zuezue    時間: 2016-9-16 16:15

pm我寄大眼仔比妳!見妳人品咁
作者: Nanase    時間: 2016-9-16 16:28

香港買衫一般都係細Size(亞洲人Size)為主
6 T& S* B* x" N9 j一般女妝都係140-175CM / 130LBS內都可以著到
# X2 p* X1 o$ e( K% U4 t7 x) V; b較高較橫既就要買某幾個品牌例如H&M , Zara , M&S之類" s. s$ w2 H5 Z- o
內衣褲70A一定有 , 例如Cotton On 65A都有- @$ J; ~4 B- Q- ~
我自己就買開75/80通常一定有...所以冇乜留意大Size有咩碼' V* f  i4 k2 o9 r1 f" s, R3 W
淘寶買...送到門口...或者自取點...便利店拎又得
* E/ Y! b7 {6 N3 [9 G' w: G6 H, c5 N在香港網上購物係好方便...
4 P5 C! R' x8 Z+ u0 N- f+ ?衫我鐘意行街買...可以度過拼過...唔駛上網買一味靠估. H+ F* `# ~0 Q! @. O8 S( {
化妝品響Counter買一般都好樂意幫你試妝的$ O/ d  ^0 u. C$ _, ~
如Harvey Nichols網上買...去門市拎...平過去Counter買(當然要知自己用咩色)
! _3 e. S7 z2 \雜項既化妝品響莎莎 , 卓越好易買到...總有一間響你左近1 P) P8 x8 s. i4 ]1 A
香港人多...基本上出街係唔會有人理你的$ c0 z* \6 R- q1 K. p0 S) C
最唔方便係洗手間...食市通常都唔會有殘廁3 v- a. h" M& ?* S
(讚一下沙嗲王係有殘廁的)( w  x% ?& J& o, h3 D% K
通常大商場先有殘廁 , 而一般唔響大商場既殘廁衛生環境都係很差
( {+ ~* ~* h" Q6 I9 c; ?7 ]  ?) _5 D  v# M

9 C2 P2 G: n& o7 Y
# r% I: P( G. V9 I6 v; p% r[attach]143514[/attach]0 L2 Y, o6 h( d' Y5 i
) C: h% f8 W' v+ W  V: t; x$ q
作者: nanaka    時間: 2016-9-16 21:39

引用:
原帖由 Nanase 於 16-9-2016 16:28 發表   7 i5 e% @9 g/ u* P0 @  u7 A3 N
香港買衫一般都係細Size(亞洲人Size)為主' x" M. j9 q4 x* W* o" i* E  l
一般女妝都係140-175CM / 130LBS內都可以著到, D. z, K/ Z  ^. O% ^& F
較高較橫既就要買某幾個品牌例如H&M , Zara , M&S之類
! w- d: k- G; ~9 V1 U$ m內衣褲70A一定有 , 例如Cotton On 65A都有+ D" i- y8 ^- I" f* c% _: g
我自己就買開75/80通常一 ...
- f, I) q- \( r$ K

6 R3 A# b. H5 l" {' X聽你咁講,香港都唔係想像中咁差。
+ p5 K8 P# K9 Z/ I/ iShopping應該好Happy。
/ _  {) _1 L3 s! T" ^! q西班牙呢邊啲舖頭,好早關門21:30,22:00就關門。香港印象中好似遲好多。6 k7 I+ L9 }; U' c6 w, c3 M. o
不過西班牙有樣野好既係買衫一定可以試著,另外買左唔鍾意又可以在15天內退或換貨。- v, Z5 {* U- @: y/ u
$ Y0 N  W9 Z+ r1 M( y! y% ~
香港呢,我最頂唔順係熱同迫。廁所都係問題。
# V7 ~( A) o) i4 H  g0 I  F' Z- t西班牙廁所都OK乾淨,人又唔多,商場內又一定有殘廁。* y1 `, ~; g8 D- L
餐廳就多數係只入得一個人既廁所,雖有分男女,呢啲廁所必要時我會用女廁。
( c; q5 @! ?+ h3 d5 v, U2 j5 a(但請不要模仿,在香港人多,被拉機會好高)
作者: karen0129lai    時間: 2016-9-17 13:52

香港其實睇你好唔好彩, 出街遇到咩人... 有D人好管閒事就會好麻煩... 但有D人就算睇得出你係偽娘, 你唔係做D咩影響倒其他人都唔會篤爆你~ 買衫方面, 唔好貪平去女人街~ 細碼多, 唔係人人著倒~ 要再貪平D, 去深水埗果頭D outlet會多D大碼衫~ 不過而家有H&M, uniquo要買大件既女裝衫都易好多~ H&M既絲襪都好靚, 單筒lace四骨絲襪我最鍾意~ 因為個lace真係特別靚~- Z- T5 I! V) z6 d% p5 j
# I& L* U! R4 e; }$ D
而家我響Koln呢邊, 出入可以自駕或者搭公共交通工具都好方便~ 因為呢邊都好多同性戀活動, 佢地本身接受能力都好高~ 只要唔犯法, 佢地唔會理你~
! R9 c! ~8 @% X2 i, q' O- m7 V4 H; R$ ]9 w* F& y9 [
呢邊天氣係夏天多雨同悶熱, 焗住果種... 但整體都好涼爽~
8 [) G% S: ?" l4 T- g1 ?# c% f& `) Z5 ^! N. V/ x1 }' }
作者: christinecd    時間: 2016-9-19 12:07

Although here in Southern California has many CD friendly places and clubs...I still wish I can crossdress and hangout with locals one day. I guess riding public transportation en femme is an ultimate challenge for me.
作者: applebaby    時間: 2016-9-19 13:48     標題: 回復 1# nanaka 的帖子

姐姐,你真係一針見血,講到晒我在外國時CD的感受。外國的超巿較容易買到女裝內外衣物,甚至鞋都有,其實CD會方便D,有時特價仲好吸引。0 z  t. z6 N: L2 S- i  S

' E7 m. w& h) h, h8 H當然,一出門口衝上車是最完美的情況,著住全女裝,又有絲襪又有裙咁渣車,其實好正,我最鐘意!/ S' p' l0 ~% X7 }8 U

4 ?0 g! V$ u6 m. ^( o最緊要係洗衫和晒衫都無咁煩,香港地方太細,洗衫都係大問題。
作者: nanaka    時間: 2016-9-19 16:56

現實係香港樓價太高,小朋友學校又爭崩頭,回流香港真係有難度。: b' a) ~. Q4 n* [" {
住慣1000尺,番到香港得番300尺。諗起就唔想番。
作者: karen0129lai    時間: 2016-9-19 18:24     標題: 回復 10# nanaka 的帖子

土地問題真係唔講得笑∼我都慣左屋大,綠化環境多,生活節奏慢…
作者: heverclio    時間: 2016-9-20 14:26

人口密度不能太高, 又不失城市生活的方便, 房價合理
2 \) k* ]% n. c$ J其實CD選擇生活環境也看這些6 Z' Y1 Y4 y6 L2 h6 x0 j
年輕點的CD, 去留學/ Working Holiday 日本或台灣也不錯啊* n4 G" O& G+ o# a! k
我個人會選擇冷一點, 乾爽的地方, 不想出汗
作者: Rachel    時間: 2016-9-21 17:48

瑞士旅行中,不同語區反應都唔同
作者: mingminger    時間: 2016-9-21 22:41

其實我覺得香港CD會比人歧視# h) t1 P) K" N+ v) @+ H% v6 G% S
我自己試過一次偽娘出街但全日唔敢講野
作者: nanaka    時間: 2016-9-22 03:23

引用:
原帖由 Rachel 於 21-9-2016 17:48 發表   
+ z0 C5 L! t8 Q2 T, H4 T瑞士旅行中,不同語區反應都唔同
4 p% }2 l$ b+ @  W- `! [

% J/ c% C1 c% ~# A想知有啲乜反應,有時間講黎聽下喇。* C* |8 Y, k2 [/ f0 U

" G& s& x5 |6 ]+ T; S- G# c$ |+ z我分人鈍鈍地,有時真係唔識分係俾人歧視定俾人撩。+ U5 h  y; a8 L0 V
好似前日咁,行行下街,有個阿婆無端端笑笑口(係奸笑)對住我吹口哨,+ B5 j* N) {. o. T
我都唔知佢乜意思。果日係咁著,唔知係邊忽有問題?
1 a/ Y+ l- |0 a& z* [& @[attach]143832[/attach]/ I6 W7 r/ A. K4 P

0 k  {6 _: x- f# S5 y. C[ 本帖最後由 nanaka 於 2016-9-22 03:27 編輯 ]
作者: applebaby    時間: 2016-9-22 10:06     標題: 回復 15# nanaka 的帖子

又不是做人世,在外地生活,總有點過客心態,笑也好,叫都好,其實心理壓力真係細好多。
作者: nanaka    時間: 2016-9-22 15:45

引用:
原帖由 applebaby 於 22-9-2016 10:06 發表   
! V* x" \- g+ \  b( s5 ?% n又不是做人世,在外地生活,總有點過客心態,笑也好,叫都好,其實心理壓力真係細好多。
2 F3 R4 f; X- m8 |
2 b* C! y2 ]8 U( o4 B
就講番我上面既情況,俾著係你,你會點處理?
5 G/ m1 t7 v# m" \% n會同佢打招呼,Say Hello嗎?4 M+ m3 h2 L' ]. `6 h
(其實我遇親呢啲情況都好驚)
作者: karen0129lai    時間: 2016-9-22 16:55     標題: 回復 17# nanaka 的帖子

我會禮貌地同佢笑一笑就算∼之後就走∼佢叫住你就話趕時間∼; \4 p6 T5 B/ S

( I) I  f& I8 n: e4 j個婆婆可能真係睇得出你係CD,撩下你玩下你咁… 但有禮貌地回應就走,唔好太多接觸就ok∼你走佢都奈你唔何∼
作者: Wingyin888    時間: 2016-9-22 23:41

作者: heverclio    時間: 2016-9-23 01:49     標題: 回復 15# nanaka 的帖子

很OK啊, casual的打扮( H8 f8 H4 n' W! ~9 Z4 ]. r4 L
頭飾看起來很搭襯呢, 照片看不清楚
作者: nanaka    時間: 2016-9-23 01:54

引用:
原帖由 karen0129lai 於 22-9-2016 16:55 發表   / Q. t) T! o" S  J' l& ^# I$ ?6 r
我會禮貌地同佢笑一笑就算∼之後就走∼佢叫住你就話趕時間∼) _3 ~6 u; N5 X6 D7 [5 Y9 b
6 S( |; R) x+ }' b9 U" q5 f
個婆婆可能真係睇得出你係CD,撩下你玩下你咁… 但有禮貌地回應就走,唔好太多接觸就ok∼你走佢都奈你唔何∼
( O, g- c% J6 ]. v, k
$ S7 |3 F/ K6 w$ v1 s謝謝教路,下次照做,應該會無咁驚。
作者: Rachel    時間: 2016-9-23 05:38

引用:
原帖由 nanaka 於 2016-9-22 03:23 發表
6 i/ D, _8 {/ U9 F! W3 T2 i" R; n5 l* ~7 e6 s. w5 w$ d

% q5 z2 Z9 H$ d- ~想知有展反應,有時間講黎聽下喇。
6 u9 o3 W7 L: A8 i7 n
, }; K8 w- K. `" Y5 c* \我分人鈍鈍地,有時真係唔識分係俾人歧視定俾人撩。
& h) b1 G6 W# K7 R4 `0 V+ Y好似前日咁,行行下街,有個阿婆無端端笑笑口(係奸笑)對住我吹口哨,+ n' T1 K% g. G8 x2 b/ {
我都唔知佢乜意思。果日係咁著,唔知 ...
, t" o; O6 F& E4 a
德語區無人望,但Grindelwald撞正幾個女職員都鐘意睇  a; C; a  i8 d% N

# W( {4 w" {* G: N2 d5 w. _近法語區多人望,女既笑下/讚你靚 (一句都聽唔明),男既遇過車響呠、吹口哨、追左半個街口求合照3 E5 y) W) t% t( _, \

" A/ r' D# x5 V- ~& `5 R意語區停左好短時間,kiosk買野女店員望左R好耐,仲讚靚
作者: applebaby    時間: 2016-9-23 13:37     標題: 回復 17# nanaka 的帖子

講真,我是遊客,你是鄰居,可能有少少不同。作為遊客,過多兩晚就走,如果來者不善,要撩本小姐,我是不會理。我是亞洲人,聽唔明講咩就好正常。. Q9 O* }( N) W2 ?2 A+ S% k  d
+ b: v% j5 H0 c" A* E) w
但你住得長,如果親朋戚友不會來探我,鄰居又不太敵意我會用女裝交朋友。我對老人家會客氣D和包容D,但後生仔我就通常唔理佢。- O) q$ E$ e0 o# j, X

; T+ Q' w' ^. v/ h不若,若有親戚朋友會來找你,我就可避則避,始終唔想張件事帶返香港。* _5 _  C* d4 C4 R& e

4 O* l6 G, [1 U9 M2 n5 R! [姐姐,加油呀!你已經係我地的羨慕對象。
作者: F11    時間: 2016-9-23 15:40

係HK連自己屋企都唔多得 同屋企人住...+ {  M2 i5 \- r, ]' L
之前去留學就可以係屋企.
作者: misslady    時間: 2016-9-23 19:30

I never go out..
作者: Nanase    時間: 2016-9-23 19:41

女裝外出當遊客同當地人既心態唔同的
作者: nanaka    時間: 2016-9-23 22:39

引用:
原帖由 Rachel 於 23-9-2016 05:38 發表   
1 g( V% a9 m5 n+ K: }9 K- [& Y: c3 k2 q4 B
德語區無人望,但Grindelwald撞正幾個女職員都鐘意睇
3 `- U/ P8 _4 t& w7 e7 U" j0 G2 z* H6 t% H6 J* O4 ~
近法語區多人望,女既笑下/讚你靚 (一句都聽唔明),男既遇過車響呠、吹口哨、追左半個街口求合照
0 E+ t4 v# x! S+ D* g( b1 a) e0 O9 c8 y% ?% _9 G. i8 B
意語區停左好短時間,kiosk買野女店員望左R好耐,仲讚靚
- I# Z# v5 E' i. H
1 p' |+ J# u5 G你LO住去,都幾難唔突出。反而德國既無人望先覺奇,可能佢地喺後面偷望你。. e6 X0 R: A! d; a
你今次歐遊,好似好好玩,等你遲啲update。
作者: Rachel    時間: 2016-9-24 04:38

引用:
原帖由 nanaka 於 2016-9-23 22:39 發表 . `% W$ ?! \6 W/ F" z2 d
6 `. J$ E4 q: M

" e. B5 c/ D* s0 t你LO住去,都幾難唔突出。反而德國既無人望先覺奇,可能佢地豕面偷望你。
- J% k$ ]" Z. |% W- g- R你今次歐遊,好似好好玩,等你遲update。
% ]' I! H+ ~- O
係瑞士德語區 XD
* W6 ~$ |, s" Q) @/ b
# N9 W8 g3 V4 Y! c" v( n法語區多人注意 orz 原本今晚想換校服出去影,傍晚LO返時,好多人同我打招呼,淆底係酒店影算; O% |/ |8 `) f0 h4 d
今次瑞遊忙到冇時間update~~ orz
作者: eatfood2202    時間: 2016-9-24 15:05     標題: 羨慕

在台灣更難壓~羨慕你
作者: nanaka    時間: 2016-9-25 04:24

引用:
原帖由 applebaby 於 23-9-2016 13:37 發表     |% A. q* Z  V3 M
講真,我是遊客,你是鄰居,可能有少少不同。作為遊客,過多兩晚就走,如果來者不善,要撩本小姐,我是不會理。我是亞洲人,聽唔明講咩就好正常。. W5 Y. x4 D# c' v0 p
+ t! |; m7 r* e' ^; r( o& p
但你住得長,如果親朋戚友不會來探我,鄰居又不太敵意我會用女裝 ...
9 O, h7 H' v: F: L# s2 g

- u- p% h6 }" i/ U) }/ f8 r) g都係既。不過用女裝和鄰居交朋友就可免則免,事關唔係人人都接受到,亦會影響家人,所以出出入入都盡可能襯無人時快速上車走人。. m' C& t6 C0 C! L

, q$ m7 ]1 \! A7 H8 }* q; [. hps. 唔好羨慕我了,雖然扮女裝方面係自由左,但家庭關係變得一榻胡塗。* _7 [+ Y4 w& X+ D# j, Q

, U! Y; g7 f. T% [6 L[ 本帖最後由 nanaka 於 2016-9-25 04:35 編輯 ]
作者: nanaka    時間: 2016-9-25 04:27

引用:
原帖由 Rachel 於 24-9-2016 04:38 發表   : \  o# I7 W7 w1 \" i

- U3 t/ S2 M3 o# K3 v# _係瑞士德語區 XD2 N- B, A  r  H3 D
8 d1 L9 X4 x, C; e0 ?* i
法語區多人注意 orz 原本今晚想換校服出去影,傍晚LO返時,好多人同我打招呼,淆底係酒店影算8 Q* }, Q0 ^+ `* Q1 v# B2 [1 r
今次瑞遊忙到冇時間update~~ orz
! g5 k3 I. M3 S9 H
* P" ]0 P; }$ L  x+ J- @& J5 B攪錯左唔好意思。
作者: nanaka    時間: 2016-9-25 04:31

引用:
原帖由 eatfood2202 於 24-9-2016 15:05 發表   ( h. b, `/ o) J$ {1 J& u3 j
在台灣更難壓~羨慕你
0 E$ B5 Y% W* `6 u+ X  h# ?

' B0 J9 o% |$ x4 b: a. g但也見不少台灣的朋友們女裝外出,想像中好像也相當CD friendly.) N; c" [2 ^6 Q' X( a4 A/ X1 i; w
有時間說來聽聽,在哪方面會遇上問題呢?
作者: karen0129lai    時間: 2016-9-25 09:52     標題: 回復 32# nanaka 的帖子

諗諗下都係... 之前版主風兒都係台灣, 唔覺佢有話CD出街...
作者: Rachel    時間: 2016-9-25 23:53

引用:
原帖由 nanaka 於 2016-9-25 04:27 發表   
  D+ c" p9 [. _# Y# z' t$ O6 [8 ]( |# ^% n5 O0 e
$ d+ D, I3 I. D/ k* Y- y/ L% G
攪錯左唔好意思。
/ w$ u- j9 k) k6 g; I
唔緊要 XD
/ t& x% |2 V# C6 G$ Y  j0 ~; f  a* }7 W' G# [2 }) R/ r0 i
瑞士真係唔錯,靚景 XD 其他野FB果邊講 sosad
作者: 1677    時間: 2016-9-29 19:41

外國CD我就未試過,但好簡單,. z% W6 }7 h& I2 W+ f2 X- D- W* P0 Z
淨係買野,外國已經好好多!
. z$ f& X6 q  y) u( r
% @) i/ l# C# i' Y- S' \9 q香港大部份絲襪都係one size for all,7 `3 c% ]! R4 d
根本唔夠長!
' R( R) |  K2 H) W) X0 Y6 B唔好講CD,高妹都唔夠長啦
( ]; V. g. B+ q0 N3 {1 F8 N* G. f. f* i( b
外國鞋又有大size................
作者: zz67098    時間: 2016-9-29 19:48

感覺上臺灣應該係最好,如果知道某位大叔存在的話
作者: nanaka    時間: 2016-9-29 21:25

引用:
原帖由 1677 於 29-9-2016 19:41 發表     W# H1 J. T( h
外國CD我就未試過,但好簡單,
$ q1 ~7 X3 l6 v: N; M8 R淨係買野,外國已經好好多!
3 Z6 Y: n! [1 E. N! C0 `9 u1 q  G- u5 ?8 l- ?
香港大部份絲襪都係one size for all,
: w% i, w( J$ W& N根本唔夠長!
- ~" J; Z& y) ?% d$ q& J7 {唔好講CD,高妹都唔夠長啦
5 `2 q, z) d2 r8 p) B
! P  }. }, M# D) A外國鞋又有大size................
3 V% N4 ]2 ^6 v6 u% p) ?" \3 ^& j9 O/ m2 m+ q& ?8 I% O; x
講開鞋襪,在香港,歐洲碼40號鞋,易唔易買?
1 A$ C% ^: d* u; f7 T! z西班牙這邊36-41碼都很常見。絲襪就最少都有兩個碼M,L。
8 n9 i4 b1 }/ z6 R我178cm,雖然瘦,但M就短左啲,L就剛剛好。
2 I+ e; D( ]6 ]% e; b6 V9 D: N5 K以前都喺香港買過絲襪,平野多數都係Free size = M碼,廿幾三十蚊先有大碼。
作者: Nanase    時間: 2016-9-29 21:37

引用:
原帖由 nanaka 於 2016-9-29 21:25 發表   
0 n9 ~! q, J0 `% d* N' R0 \$ E; Y3 d" p3 X% w) j4 v

1 u( J8 v; T6 I6 J7 l. ~講開鞋襪,在香港,歐洲碼40號鞋,易唔易買?
$ G: \9 o( G7 b西班牙這邊36-41碼都很常見。絲襪就最少都有兩個碼M,L。& F; |% ~2 f+ O' R
我178cm,雖然瘦,但M就短左啲,L就剛剛好。
" z+ y/ Q0 ~. u: R& o1 \9 |以前都喺香港買過絲襪,平野多數都係Free size ...
' R& ~. r' i  f- q6 d5 H
% V( k5 e. v# P9 Z
無牌子既一般去到39...; j- J( l! c0 d4 b2 [$ O
40唔一定有
8 v1 U  m9 m6 Y; x4 V' ]& P有牌子既運動鞋女裝最大係40.5 E.G Nike , 通常只會有幾對
3 e9 o0 R* T, T- U1 L: ?如果斷碼要Search其他分店  Z* W0 k0 M! h7 m( m1 h( N- |
其他有牌子既鞋40多數都有
6 R' |; @8 O  Z% e; K, o% h" H1 D' U) [7 k
簡單講35-39最易買+ C. b3 x' `. L9 F( V
40-41難DD6 U) r9 j# j% O  ?' V7 W
42+較小選擇
作者: 雪雪子    時間: 2016-9-29 22:24

很好的体验贴子,点一下感谢吧,可惜我刚来香港未认识到任何同好╮(卅▽卅"")╭
作者: mizuho    時間: 2016-9-30 01:38

引用:
原帖由 karen0129lai 於 2016-9-17 13:52 發表   
9 ~& d8 P  b2 S7 I香港其實睇你好唔好彩, 出街遇到咩人... 有D人好管閒事就會好麻煩... 但有D人就算睇得出你係偽娘, 你唔係做D咩影響倒其他人都唔會篤爆你~ 買衫方面, 唔好貪平去女人街~ 細碼多, 唔係人人著倒~ 要再貪平D, 去深水 ...
  `+ U: D4 k! o5 _! h  U+ B
記憶中德國有好多同志
作者: mizuho    時間: 2016-9-30 01:39

引用:
原帖由 Nanase 於 2016-9-29 21:37 發表   
1 v5 f' i7 [0 o) r& g2 d/ k
  c, W# j; p1 s: F( O' }1 A$ q/ @
無牌子既一般去到39...
% p4 \: T$ k( w% y) Z, i. E' L40唔一定有
( i( M8 q0 ?6 V9 N& m) Z' K有牌子既運動鞋女裝最大係40.5 E.G Nike , 通常只會有幾對! o& d8 k7 v' L2 n* _, h
如果斷碼要Search其他分店/ B. |1 M: f/ F2 }% l( p
其他有牌子既鞋40多數都有
; ~1 E( O) c3 u
' ?* r& J8 p' m1 `簡單講35-39最易買
0 `' `5 G$ J+ W9 m9 s40-41難DD& Q3 x' r/ i$ }4 Q. v, ^5 [
42+較小選擇
8 M/ N* ^9 _9 h! U
36,37最common
作者: karen0129lai    時間: 2016-9-30 08:24     標題: 回復 40# mizuho 的帖子

係好多∼( e7 X2 O- v9 C- s! P+ }
一個人就同其他人無咩分別,同個partner一齊又做d親密行為先會知佢係∼零號都唔一定好乸∼
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2016-10-5 22:42

我反宜好想知道妳地係點解可以去外國生活?) ]" J6 L* G, C6 |  J7 R) ~
係公司派妳地過去做野定係自己過去讀書?5 S1 V6 Q( l9 U( V( N

2 k3 U# l6 i4 }0 f+ x7 {# s, @我真係好厭倦係香港生活..但係為生計又無奈留係到... 1 O2 a& R' C; I$ C) f; Q
宜家每日都好似行屍走肉咁..好辛苦...
作者: Herlock    時間: 2016-10-5 22:52

講起cd, 台灣真係比香港好好多. 至少嗰邊嗰啲人唔會點樣歧視你..
9 C! U* F4 y4 {0 h) p$ Y: B& f; n係香港就真係成日匿埋喺屋企先至夠膽做
作者: ivtom369    時間: 2016-10-5 23:17

日本好似都唔錯
作者: nanaka    時間: 2016-10-5 23:36

引用:
原帖由 qqqqaaaazzzz 於 5-10-2016 22:42 發表   
) L9 p- d$ Z: V6 t' Q1 {% b/ n7 h我反宜好想知道妳地係點解可以去外國生活?
# C. @4 k" @. b# ~/ W, g8 r係公司派妳地過去做野定係自己過去讀書?+ Y6 f1 C2 \7 Z

7 A2 U6 V) \, K9 `+ D" h7 C我真係好厭倦係香港生活..但係為生計又無奈留係到... 2 Q2 w% g6 K+ ~$ m! e
宜家每日都好似行屍走肉咁..好辛苦...
* G0 i: T% o. o: U/ y

6 Y7 Z, [" K( a5 K$ u一係有父幹(有錢),一係有個外國人老婆,一係就能操某國語言(流利)加有外國公司請,又或者持有某外國缺人材既專業。" J4 K& t4 n2 U9 J3 _: j; V" F

0 ?6 p7 u, G; i1 ]! D短期既就去留學,但都要有儲蓄。
' X2 m( T5 `/ Y8 H) t# {$ r+ y% E' X5 j1 Z! z$ `) R
香港既土地問題真係另人好灰。
0 F; ^; h9 D7 y$ w7 T! R再加上越來越接近「鄰近地區」,有得選擇都鋪定後路走人。
作者: applebaby    時間: 2016-10-6 11:11     標題: 回復 46# nanaka 的帖子

姐姐,你講了重點!; t, N5 }' B# l4 b
7 e! V1 a2 Q2 }
哈哈,你是那一類呢?
, @6 G/ t, f! G8 J" F. g3 f! ]0 I3 Q- u/ t: \
我四樣都無,死心吧。
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2016-10-6 12:25     標題: 回復 46# nanaka 的帖子

頭兩個條件(有父幹同有外國人老婆)都係要係外國搵工唯持生計...% v: B  n9 m- @! p
如果係外國24/7咁cd生活又有無難度呢?
( \- i0 x' {( k! |2 o! HCd 番工又有無可能嫁?
作者: nanaka    時間: 2016-10-6 13:31

引用:
原帖由 qqqqaaaazzzz 於 6-10-2016 12:25 發表   9 [# k$ m; l) Z+ H" Z% |) O
頭兩個條件(有父幹同有外國人老婆)都係要係外國搵工唯持生計.../ r: K1 \2 K/ x: z
如果係外國24/7咁cd生活又有無難度呢?
8 R" O! I% o) |3 B& ZCd 番工又有無可能嫁?
! g% A. P( u* p4 V$ j8 n
+ E! R  N$ w& W, V$ [' \
有父幹,係可以有錢到唔洗做的。
0 n! i5 Y# z; }* U. ?' J其實慳啲洗,有1000萬左右,買層樓收租就做到。
0 C; j2 ]; Q! D6 {; v有外國人老婆,就好快會操流利外語,加上自己母語及英語及自己的專業,搵工都唔會好難。
0 ^  b/ A2 y+ F. S
# V. N, w7 S& y3 P% z0 O1 c" q要CD住番工真係有難度,但番工以外CD就好自由。
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2016-10-6 13:40     標題: 回復 49# nanaka 的帖子

原來外國人都有舖買樓收租引嫁?!' t; R% P$ T3 i* u3 h8 k
我仲以為係得黃種人先鐘意tim..
1 _. e& Z6 N& ]7 v% W) P但係係外國既洗費會唔會好貴丫?
2 o8 l$ d# R' W/ B3 a之後你會唔會有打算回流番香港丫?
作者: cdamber0421    時間: 2016-10-6 19:39

天氣真的是非常重要的因素,像是在台灣就潮濕且悶熱..
作者: karen0129lai    時間: 2016-10-7 13:38

收租做業主響我呢邊行唔通,德國呢方面都幾多福利保障果d∼可以幫輕下,但完全要用黎養家都要好多間先得…
) R* d# U( G" X# X0 w  J- c
. F1 R2 O* T5 g& T2 ?但而家難民問題,經濟問題,都幾辛苦下∼
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2016-10-7 14:25     標題: 回復 52# karen0129lai 的帖子

咁你宜家係德國既工作都係做番之前個行定係轉行tim丫?
  j  X: w# G2 J3 b1 P. g2 x0 _
9 _* P: I% d" k0 v如果係外國用cd既個身份黎創業(唔一定係相關CD既行業,姐係例如飲食咁)又會唔會有好大既阻力哩?
作者: Marie0749    時間: 2016-10-7 19:45

引用:
原帖由 Herlock 於 2016-10-5 22:52 發表   
) G+ E- U% C( R' D4 J; S4 _7 r講起cd, 台灣真係比香港好好多. 至少嗰邊嗰啲人唔會點樣歧視你..
# [/ ~7 F$ o: J0 E" E係香港就真係成日匿埋喺屋企先至夠膽做
; h0 B6 z! a' P/ C0 J6 J
人地地方啲女人冇咁惡嘛
作者: karen0129lai    時間: 2016-10-7 19:55     標題: 回復 53# qqqqaaaazzzz 的帖子

我以前做食品生產廠房,出名醃尖腥悶,所以過到黎做QC係無問題∼
. H' E4 {# G* R) }% ^' [* t0 ~: ~7 G* A" j! M2 }! U' ]/ |
CD身份呢樣就唔知有無阻力… 睇你點用架姐∼創業好講人緣,夾到班客唔介意你CD可能仲有幫助∼但風險唔細∼
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2016-10-7 20:16     標題: 回復 55# karen0129lai 的帖子

外國人番工興唔興著西裝嫁??
+ x8 g1 t3 g! J0 o8 t如果你唔洗著西裝番工,會唔會考慮下慢慢cd番工試下佢條底線丫??
作者: nanaka    時間: 2016-10-7 21:26

引用:
原帖由 karen0129lai 於 7-10-2016 13:38 發表   
5 P+ s4 q$ h3 f) ~1 E收租做業主響我呢邊行唔通,德國呢方面都幾多福利保障果d∼可以幫輕下,但完全要用黎養家都要好多間先得…
$ N, c  j) b) ]6 f! Q: m1 H' B, U4 M3 a
但而家難民問題,經濟問題,都幾辛苦下∼
: h, N* {1 i  U& r, ^
+ B) r! d% i% i! V/ _
西班牙如果交足稅,都一樣,要多幾間屋先可以唔洗做。但好多人都唔交足稅。5 T+ x' r0 f' |/ Q/ F6 W4 j
呢邊租樓回報3-4厘到,但消費較低,尤其是南部,慳啲洗,係可以唔做野靠收租生活到。
$ v3 G  I5 p/ C$ ^) t600euro已經租到800尺的地方,食用自己熟200euro,交通就貴啲,用你100-200euro.( j5 z5 ]; _# o/ n' G- B
出街食飯/玩會貴啲,平均10-15euro/人/餐
8 G/ M2 {! M9 ^6 a  f2 D( s8 p# V& F' M慳慳地,兩公婆真係2000euro以下/月生活到,3 q9 h8 k+ W. @- i5 N
所以好多英國人退休移過黎呢度住。6 J4 I, i! e% Z6 J
: \; f6 m; I4 V6 G$ A' c2 K
至於難民方面,啲難民好識揀,去晒北歐,英國。呢邊難搵工加上工資低,比較少黎西班牙。
% b/ M5 \. ~1 k" V2 A(喺度搵食,喺度洗,係會好辛苦,唔好話難民,我都會去英國/北歐)
作者: 阿姨    時間: 2017-3-28 18:08

偶然看到這帖子,亦願意分享在外地的變裝生活。前設係生活而不是旅遊,個人女裝經驗包括香港,上海,台北,東京,布吉,倫敦,阿姆斯特丹,多倫多。當地人對遊客態度會比較包容,但是否適合長期變裝生活,請恕見識少了。
3 @! W$ q2 B/ J* X6 A' d
: C9 l" I; c4 ^# i1 S2 |此外,自己個子不高兼弱不禁風,在港生活時已是中性打扮稍修眉形護膚,有段時期長髮及肩。前妻亦見怪不怪,久而久之甚至容忍了我在家中穿著女裝內褲,保暖襪褲及睡裙,但不接受我化妝與戴胸圍,多年來只有數次機遇,可以化妝及穿上女性內衣與她上床。但日久見人心,當她察覺我愈來愈女性化,無意中找出我的女性激素,假陽具及月經棉條,加上她對性生活的不滿,終於是離婚收場。0 X) }/ A' ~) j

% c9 l" ?$ m' J. A$ W$ S回復單身直接促使我移民,到了美國中西部定居工作,開始了變裝生活的體會。初期的兩年我仍然是全男性化的幹活,只停留在家變裝的日子,直至轉工要搬家。" X0 E5 v" ^) Z+ L' N

5 D' P" f8 v* K% T' X9 y3 S有興趣知道我以後的日子嗎?只怕悶死大家了。
作者: Rachel    時間: 2017-3-28 22:08

引用:
原帖由 阿姨 於 2017-3-28 18:08 發表   9 [3 s6 y; A4 }- z/ R& f
偶然看到這帖子,亦願意分享在外地的變裝生活。前設係生活而不是旅遊,個人女裝經驗包括香港,上海,台北,東京,布吉,倫敦,阿姆斯特丹,多倫多。當地人對遊客態度會比較包容,但是否適合長期變裝生活,請恕見識少 ...
; r  o! t. D6 z0 x! C$ Y) {3 T
見到Mid-West有d好奇,好少見人移民去
作者: 阿姨    時間: 2017-3-28 22:29

引用:
原帖由 Rachel 於 2017-3-28 22:08 發表   $ S7 i/ H6 H' c. {; e
3 D9 o$ P3 Y, b5 a% ]1 ~
見到Mid-West有d好奇,好少見人移民去
" F% W5 R; B% P% O7 s
0 `+ O+ F6 p9 l0 r3 `9 O2 m3 G沒有燈紅酒綠,萬多人的小城市,是隱性謀生好地方
作者: nanaka    時間: 2017-4-6 01:09

引用:
原帖由 阿姨 於 28-3-2017 22:29 發表   
" X9 W/ C( f2 |1 K( o5 ~7 |4 E% a# J3 {7 ?
( U) ~1 R$ y; t! K9 L
沒有燈紅酒綠,萬多人的小城市,是隱性謀生好地方
& d/ R* D" \9 A0 B4 U2 |

( I% l; i; ^3 v9 D3 P9 Y+ M# `9 G! `講故講一半,好吊癮。7 O9 b' y$ P. ]2 |" J( W
得閒寫埋下文啦。
作者: 阿姨    時間: 2017-4-12 12:44

陳年舊事,也許那里情況已大不同了( ]/ C, B. ]% F$ s" i

6 h/ J4 v0 u  V% [......直至轉工要搬家。
8 h9 M+ z7 S0 v/ o
3 r7 |7 I! y/ X8 z# U  X新工作機會是在稍...
, s# q0 ]  u8 i+ R: c/ `3 C& H0 w" h9 @2 p$ ~3 j
不能貼文???3 d1 L; \9 U4 k
有興趣請pM2 ~/ X6 Q0 R; T# b3 J2 @0 |

3 x: T1 x" P1 @6 d[ 本帖最後由 阿姨 於 2017-4-12 14:11 編輯 ]
作者: yenyen    時間: 2017-4-12 13:49     標題: 回復 62# 阿姨 的帖子

很期待😉🤗😝
作者: Nanase    時間: 2017-4-23 01:10

引用:
原帖由 阿姨 於 2017-4-12 12:44 發表   
9 g9 p' x) [/ G; H. B陳年舊事,也許那里情況已大不同了
$ H1 e5 l: Q# {) a  g9 p+ Z) o
0 V7 c) \' b8 @1 G4 n, L2 B% q8 U......直至轉工要搬家。% P+ P  x" f/ O# v, _3 _9 x6 W
7 L2 Z3 V% N& M$ y8 }
新工作機會是在稍...
& ~$ w& Q4 I; {# p3 ~7 ^4 _7 k
& G% m2 C! |2 V9 ]" f不能貼文???
, h1 b; P! f8 _$ j# g有興趣請pM
  k2 [- e- a& a( T, r

- p' Q  s) O: M3 \4 F) ]是因為有香式字 , Forum系統問題8 z( g# A" [1 z7 c- B" v
會Delete晒整編文章 !
# B7 u) P8 {6 B6 W8 r& R6 e! Z4 \, n4 r/ g6 ^

作者: nuwkov    時間: 2017-4-27 21:11     標題: 回復 14# mingminger 的帖子

呢個情
作者: kenny_apple    時間: 2018-7-12 12:22

好有女人味
作者: Albert0000    時間: 2019-8-5 15:31

日本會好DD
* {3 }9 }- O* \9 m, u  g) @# N1 [. m
引用:
原帖由 zz67098 於 2016-9-29 19:48 發表   
# a6 p0 {# R. j$ D% ~( N5 u感覺上臺灣應該係最好,如果知道某位大叔存在的話

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0