標題: 太多絲襪的壞處 [打印本頁]

作者: noel    時間: 2016-12-19 11:38     標題: 太多絲襪的壞處

就是每次也不知穿那對好, 呢度只係約四分一既收藏
作者: siumeci    時間: 2016-12-19 11:47

我幫你
作者: ky_yu1992    時間: 2016-12-19 11:58

好整齊喎!穿過的絲絲都可以再入袋嗎?
作者: heverclio    時間: 2016-12-19 12:30

2 O7 T# m  h2 B. X
存放久了, 襪子不會失去彈性嗎?
作者: Yukari    時間: 2016-12-19 13:43

你有多少雙是真正穿過的
作者: horsema    時間: 2016-12-19 14:01

絲襪真的是太多了,可以幫忙穿
作者: SweetDreamer    時間: 2016-12-19 14:35

Wow...............不得了.............
作者: 晴寶貝    時間: 2016-12-19 14:47

你也太誇張了吧!襪子不就黑色跟膚色而以頂多再分厚款跟薄款...有必要囤積那麼多嗎... 我看便宜出清一些給需要的姊妹吧!這只是襪子耶,如果再加上衣服、飾品、鞋子、化妝品、包包....我看妳房子應該空間不夠用喔!
作者: aaddyy    時間: 2016-12-19 18:22

這絲襪的數量太驚人了
作者: mikeyung121    時間: 2016-12-19 19:16

Nice !!!!!
作者: hida    時間: 2016-12-19 20:14

太高調了 好羨慕
作者: Yoshihk    時間: 2016-12-19 20:27

嘩,勁.只係4分1,真的好多.其實我都覺得自己買了不少,當中7成多一隻牌子,另兩隻牌子各一成左右,加極少量其他,有時諗,到死都未必穿得晒 ; ?) Z0 W9 F( t% h' T
  N; w0 K% m5 S3 z! Z
其實絲襪話雖主要膚色同黑色,但就算同一牌子,但唔同model,除左物料有可能唔同外,個織法會令到穿上身有唔同感覺,有時都係憑想要那一種感覺去揀穿那一對
% u* I: i/ J" N- r( G% R
1 z' y8 v6 a4 l! O3 u1 y2 }( h' {5 m& R[ 本帖最後由 Yoshihk 於 2016-12-19 20:28 編輯 ]
作者: aerospace55g    時間: 2016-12-19 20:38

你家人都無發現?強啊
作者: user9527    時間: 2016-12-19 21:50

遠處睇似 CD 袋
作者: stephanie.leung    時間: 2016-12-19 21:54     標題: you shock can open a shop

unbelievable !!! you can open a shop
作者: siuyan_7    時間: 2016-12-19 22:50

絲襪倉庫
作者: Ada123    時間: 2016-12-19 22:55     標題: 回復 1# noel 的帖子

哇~收集好多絲襪喔,365日都不同絲襪喔
作者: misslady    時間: 2016-12-20 00:14

you fold them after use ?
作者: noel    時間: 2016-12-20 00:15     標題: 回復 3# ky_yu1992 的帖子

都不會再入袋了,所以穿過的也很多,有些可能衹穿過一次
作者: noel    時間: 2016-12-20 00:21     標題: 回復 5# Yukari 的帖子

這裡全是全新未開的,我講的也都是全新未開的,如果連埋開了來穿的話,這裡可能衹是6或7分一吧
作者: noel    時間: 2016-12-20 00:27     標題: 回復 8# 晴寶貝 的帖子

我對不同顏色或花紋的也有興趣,所以不存在衹有黑或膚,厚和薄的規限,不過空間不夠的確是個問題,應該最近會出清一些cd 用品
作者: noel    時間: 2016-12-20 00:29     標題: 回復 17# Ada123 的帖子

粗略估計,未開的絲襪也足夠十年每天換一對
作者: qq465368013    時間: 2016-12-20 00:36

我的天呢~~~~
作者: softhunter    時間: 2016-12-20 01:20

1 v6 ?3 F2 @* y
noel的絲襪多得令人羨慕 但耍找地方收藏卻很頭痛
作者: MICHE    時間: 2016-12-21 21:52

好多啊,一共花了多少錢?
作者: 阿勒勒    時間: 2016-12-25 07:17

多數人的絲襪倉庫已拆堆積,而你的是全新品,且安穩放在櫃上,佩服你!
作者: skyhose    時間: 2016-12-25 08:30     標題: 回復 1# noel 的帖子

lovely
作者: nouse1976    時間: 2016-12-26 12:11

一天一件...做計三個月才穿得完...
作者: w684534    時間: 2016-12-26 13:30

厲害. q0 f4 f. p6 `) a* J
全穿起來最讚了~
作者: wahwah9935    時間: 2016-12-26 19:06

買左咁多 但係着唔到唔會覺得有點浪費左?, b& J* B; q+ Y) v( {
但係可以儲到咁多係勁
作者: stanley    時間: 2017-2-17 17:13

在pantyhosetalk你暗示自己係女人
5 D+ F4 `4 U! {& C7 J% W$ p在呢度變cd?% |. J& I; ^7 h6 H- d, v
引用:
原帖由 noel 於 2016-12-20 00:27 發表   . [2 w0 [, \5 S; S0 }
我對不同顏色或花紋的也有興趣,所以不存在衹有黑或膚,厚和薄的規限,不過空間不夠的確是個問題,應該最近會出清一些cd 用品

作者: fatduck    時間: 2017-2-17 17:25

樓主你多數係邊度買?每次通常會買幾多款?有乜嘢心得?
作者: visentpoon    時間: 2017-2-17 19:31

自從遇到 厚木(日本製那種,因為便宜點的中國製質感有差) 以後,黑色膚色絲襪都是買她了~; Y+ E; u& ^+ D" r& I" f3 m
白色的話,polo系列的也不錯
作者: 星月藍    時間: 2017-2-17 19:50

要幫手清理些嗎
作者: Joesphine    時間: 2017-2-17 20:03

哈同我一樣+ [# _1 L5 L9 |3 {: @
都習慣留番包裝袋同硬卡KEEP住個型
作者: comndtfwe    時間: 2017-2-17 20:11

絲襪主要是什麼牌子?
作者: Yanananana    時間: 2020-8-8 14:04

穿過的絲絲都可以再入袋嗎
作者: HKReindeer    時間: 2020-8-9 01:06

引用:
原帖由 noel 於 2016-12-19 11:38 發表   
+ Z2 n8 a' d* x: E' u: G9 U7 s% b" r8 n就是每次也不知穿那對好, 呢度只係約四分一既收藏
# ^# F8 A2 e- {. ~& n2 a: h
  S6 M/ ~* u5 s( ?! j) j7 r" [% J樓主,咁多絲襪,你屋企人知唔知嫁,同埋洗唔洗買咁多絲襪,伸要每天換一對
( Q) b, L% T9 r' m9 P1 Z% b5 B7 p5 z: h' Y* s6 [
咁著過D會點處理,難道丟棄嗎?% |1 F& r$ S" L0 f' x% p3 |3 S
  ], ?, u) P! i% }9 {
我加加埋埋都係約6-7對絲襪左右,大部份黑絲比較多其餘都係肉絲,6 k; `" Y& ?4 N1 I$ l5 Q. U

) Q) a+ x& `- n1 J! X8 h" Y7 K不過講到絲襪我唔太多喜歡薄絲,都係50-60D厚度比較好+ u) P# J+ k1 [
/ ~2 H, j& |! u. i( t
而且我著過個D絲襪都係洗乾淨,下次再著返又或者今日洗左,後天左右就已經可以再著返(似乎天氣良好)" I1 v; a" r# i7 V+ H( X4 K
, y1 G6 t. E  L  b: @, h1 Q* _) w
我一對絲襪已經可以著好多次,而且唔止著一陣,你仲要每天換一對 我真係好羨慕你
3 N. E9 G3 `4 i& z- C1 C  v# P+ N( Z: y4 b
作者: noel    時間: 2020-8-13 00:56

屋企人知, 隻眼開隻眼閉而已, 因為乜牌子都想試下, 所以見到未試過就買, 尤其是cd 去外國shopping時, 我當然不會每天換一對, 只是比喻而已, 著過好著既當然會洗返再著, 但實在太多, 再著都有排輪; N8 T6 T8 p* ~0 }: ~) J# o  P
" H% H3 K' s+ A0 J: z- L# p+ B' ]! i
絲襪我也喜歡厚絲, 60-80D 最愛, 薄絲其實不太喜歡, 只是想找看不出有穿的薄肉絲而已9 I0 @8 q: H. O* P% W, A

9 \% O$ k4 Z" w; k近年其實已掉了不少著過及未著過的絲襪, 依家亦開始開一D買左好耐既絲襪, 睇下仲著唔著得, 有興趣可去我既絲襪blog 睇
作者: HKReindeer    時間: 2020-8-13 20:25

引用:
原帖由 noel 於 2020-8-13 00:56 發表   
1 r6 x6 C& ]6 ^* W0 J屋企人知, 隻眼開隻眼閉而已, 因為乜牌子都想試下, 所以見到未試過就買, 尤其是cd 去外國shopping時, 我當然不會每天換一對, 只是比喻而已, 著過好著既當然會洗返再著, 但實在太多, 再著都有排輪6 i! g, F! C( o) C  n( t
, m0 A9 h- z, R# l; b
絲襪我也喜歡厚絲 ...
. i) m( r% \1 V3 h4 }/ g0 Y7 l5 v/ h# Z& S' X0 h3 H  |" c
好彩我買得絲襪唔多,屋企人暫時未必知道,但年少時可能真係乜牌絲襪都買,) R2 {3 P1 n( G( [  ~) L' w

6 ~$ m- F# T2 o& ^9 {; x6 X- x因為個時唔多識分,買包絲襪都驚餐死,但依加唔同,算係大膽左,可能買得多女性野2 l2 W& F, @3 T& q6 @
7 x2 e- S" w$ G! m: R
不過我唔似你咁,乜牌絲襪都買一餐,通常我都鐘情某某絲襪牌子而去買,4 ~+ K  G) |, ?1 Z( Q8 Y* u
, m6 x( R$ G! V- ~  X
又或者做下資料搜集,搜集到邊款好、介紹唔錯,而我先去買
3 ]8 O  a; j( @% c2 Y- u8 s  A& J* S6 N
好似我對厚木牌絲襪都係透過資料搜集、網上D人介紹,而去買
- P; x: U' H% @
5 ^: n. G: n  w買返黎著過真係好過D雜牌絲襪多多聲,真係盡顯晒我雙美腿; r8 R3 G; ?1 u* }' H, v2 ]

7 q3 m3 d  B  Y3 }0 U2 i最重要係:盡管著到鞋臭、絲襪臭....等等真係依依依不捨不想脫下來,
/ ?( W7 P6 F% i$ K1 F! @$ u6 R6 T. T% J, c% a' t
每次脫到一半都控制唔到著返上去,同時我都打算計畫買wolford絲襪黎睇下效果如何
2 ]2 n3 F4 m% U% i- I% Y% n& c3 H; T* D7 T. L
作者: noel    時間: 2020-8-14 00:20     標題: 回復 40# HKReindeer 的帖子

我最討厭厚木, 試過好多不同款, 但著親出街都會跌檔, 所以依家完全不會買厚木, 日本牌子絲襪, 我最喜歡福助 Fukuske
* \9 D, ]/ v8 o. A2 p0 b7 B; P9 Z; d5 h# Y1 k
wolford 其實我真心不太推介, 雖然的確係少有既世界級絲襪名牌, 但其實依家好多歐美絲襪品牌都做到同級, 甚至更好既品質, 重要平過佢, 只係無佢咁出名, 真係要買我就推介Velvet de luxe 66 or 50, 包你著左唔想脫
作者: Qqwweerr    時間: 2020-8-14 04:18

Wooooooooow
作者: HKReindeer    時間: 2020-8-14 21:00

引用:
原帖由 noel 於 2020-8-14 00:20 發表   
/ ^/ H& Y8 J* B9 A0 ?! g* t我最討厭厚木, 試過好多不同款, 但著親出街都會跌檔, 所以依家完全不會買厚木, 日本牌子絲襪, 我最喜歡福助 Fukuske+ ]8 ^  m* N( E! \* o. ^1 y
# f* N; I& U, t9 m- r
wolford 其實我真心不太推介, 雖然的確係少有既世界級絲襪名牌, 但其實依家好多歐美絲襪品牌都 ...
5 v, S% g) }3 l7 ]  ^6 v% l, q3 f
穿絲襪純粹咁樣著係冇問題既,但都有少少技巧防跌檔,你估女性冇預過跌檔問題咩,想預防跌檔你應該要準備「襪膠」
4 s( W' |" X7 j( g+ e' n8 J' o8 u: t/ _+ C
我估你應該聽過襪膠,我中學時期好多女學生都用過「襪膠」黎防止被訓導主任為左對白襪鬆落黎而記小過+ h2 {/ g" U& |1 l. ^* G
& A% x7 G9 N: Y4 w9 F, i0 Q
但今時今日依加D女中學生會唔會使用「襪膠」咁我就唔多清楚,但「襪膠」用落絲襪度原理都差唔多/ H' {3 T8 J- W4 C7 w5 ^
! Q+ ]9 C! t5 R8 j
著上絲襪後,再係絲襪褲頭塗上「襪膠」(位置:就係你條腰度)咁應該會防止跌檔問題
0 E# m3 y% q6 e$ S/ C
( [: X4 _5 {9 U5 [6 A' Q效果得唔得就唔多清楚,因我對絲襪好少會出現跌檔問題,可能我坐得耐太少動動條腰既位置6 B/ [( f  L1 U. v. }3 U/ b" l
, T2 T6 {7 q5 D8 M8 x
不過講起跌檔我依加著緊都有留意我對絲襪有少許跌檔問題,話唔埋可能我不斷轉換翹腳姿勢關係
6 V. J: `( C2 T/ _' g+ S) `7 |, {+ f+ Z. i7 r4 W) C
至於你介紹比我既牌子,我都有睇過,我都會考慮下
作者: noel    時間: 2020-8-14 21:30     標題: 回復 43# HKReindeer 的帖子

我著福助 Fukuske 同Gunze 都好少有跌檔問題, 所以無乜必要特登用襪膠
作者: HKReindeer    時間: 2020-8-15 13:46

引用:
原帖由 noel 於 2020-8-14 21:30 發表   
+ ~. O) K) ?9 |( a; C$ C9 |: a( @我著福助 Fukuske 同Gunze 都好少有跌檔問題, 所以無乜必要特登用襪膠
7 [  ~& M8 F* T/ r  H
" ^& e7 A1 X" m; N: X- b4 W$ u
我反而會考慮用襪膠,因為絲襪著得耐此終都會有一日出現跌檔
  i8 n1 |# f) a5 t+ Y( e* B9 a
- }/ I. ]5 W  s. U! i其二就係:我在家工作期間我著絲襪,開始愈來愈需求大,一得閑就要著,
( q9 g4 I/ K5 _' ~1 |8 ~* W2 B3 J' a
我唔知點同你講,可能我真係上左癮
作者: noel    時間: 2020-8-15 17:03     標題: 回復 45# HKReindeer 的帖子

我由於太多絲襪,所以唔啱著,唔中意,有少少爛都立即掉
! X  ~' D' O' e" G" y我明白,以前我都一有機會就著,依家我有時都會著薄肉絲返工,厚絲就衹能在家著,不過就唔係經常,呢排因為狂入左兩隻外國名牌既中厚絲,所以都多左在家著
作者: 小漁    時間: 2020-8-16 07:51

好欣羨~編號吧,從1號7 z  i7 [9 v3 G- S$ @
穿到底
作者: JoJo1217    時間: 2020-8-16 10:52

好有興趣知厚木品質
: o4 R, [; [- q3 w請問樓主是否身高超過170?
0 H( l/ a1 }& Z8 N6 \# e如絲襪彈性不足及 one size
' y; }8 w/ V' z# K& s% @) L- X好有機會因不夠長掉檔
作者: HKReindeer    時間: 2020-8-16 13:18

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2020-8-16 10:52 發表   ! s7 [+ a4 x- R
好有興趣知厚木品質
! v0 a% I  U: |( v$ |' L請問樓主是否身高超過170?
! N! [1 p4 w9 P如絲襪彈性不足及 one size
! d* u, y7 i+ X% c. \- S* i  @好有機會因不夠長掉檔
- I$ K% b; f7 e: M0 |, U

9 i2 E( M; Z0 E8 {  D1 s品質要自己著過先知道感覺係點,外人係好難形容
* c+ d1 V0 J1 _/ F' m) j
" I3 F- m7 }8 |! s至於,我估應該唔係不夠長掉檔,否則樓主唔會買咁多絲襪啦
作者: noel    時間: 2020-8-16 19:41     標題: 回復 48# JoJo1217 的帖子

厚木品質其實我覺得普通, 同gunze 差不多, 我身高剛好170cm, 著gunze同福助都唔會成日掉檔, 係得厚木先會, 其實我已經知掉檔既問題所在, 而且都多女性都因呢個問題, 所以都被掉檔困擾, 近年日本都多左出一款新款絲襪, 都有較解決到掉檔問題
作者: odinn    時間: 2020-8-18 12:37

賣返出去囉,有人會買既
作者: noel    時間: 2020-8-18 22:22     標題: 回復 51# odinn 的帖子

絲襪好難賣得出
作者: HKReindeer    時間: 2020-8-20 19:37

引用:
原帖由 odinn 於 2020-8-18 12:37 發表   3 C6 U4 k6 t0 d: r0 |
賣返出去囉,有人會買既
0 t0 i6 m" A( V; l( w
賣返出去唔係唔得,但賣返出去機率係好低" e2 G+ t3 a" l; z. C

% j) ]1 _) U" b/ Q( m4 l. [可能成堆絲襪要hold好耐都唔出奇,
* q5 D% r5 P$ f+ q+ K& c
, A) i, O  q' D" i& ^6 K# i: @當然啦!你心裡打死都要賣出去,總會有辦法賣到一兩對7 |( j8 X! ], q

8 C; C6 r- E* C( i) E不過你預左弊多於利,睇你點諗,但一定唔荒好得去邊
作者: citty2007    時間: 2020-9-8 19:47

有X L碼出賣嗎?
作者: heidiqueen    時間: 2020-10-9 22:51

絲襪真的是太多了,我可以幫忙穿
作者: HKReindeer    時間: 2020-10-10 21:53

引用:
原帖由 noel 於 2016-12-19 11:38 發表   
$ b9 h( }: F1 X, h: {( P( G  S就是每次也不知穿那對好, 呢度只係約四分一既收藏
  U9 e" A  v6 [6 b% X0 R
其實你可以比我嫁,我可以要咁D
" |! H5 Q5 x5 z$ R
, C% p3 K6 O/ y因為天氣涼左好需要絲襪黎修護我雙腿 8 n" ]0 Q# ]2 n3 l) g) N. S

- _  ]* P& ~& E, M0 ]" c+ z當然我要未開過個D,同埋我要wolford牌子
作者: noel    時間: 2020-10-11 23:07     標題: 回復 56# HKReindeer 的帖子

相熟姊妹我真係會送, 黎緊都會送對wolford 同一D唔啱著既絲襪(全部全新)俾個姊妹
作者: 黑絲襪    時間: 2020-10-12 08:02

嘩。。。投降😂; T4 `' @" w! G  Z6 D5 a/ o  u
呢度只係四份一,仲未計開左個d,我女裝最喜歡絲襪,但也買唔到咁多(主要係無位擺咁多,有時勾絲也掉左好多對)我諗真女都未必有你咁多,你真厲害,佩服佩服👍👍👍
作者: noel    時間: 2020-10-12 22:39     標題: 回復 58# 黑絲襪 的帖子

個帖4年前既, 所以依家已經唔係4分1, 可能係8分1了, 近年歐美款買左勁多, 但消耗慢
作者: HKReindeer    時間: 2020-10-14 16:00

引用:
原帖由 noel 於 2020-10-11 23:07 發表   
, S. k: A: F* G* W0 z  X  g3 L1 x5 P相熟姊妹我真係會送, 黎緊都會送對wolford 同一D唔啱著既絲襪(全部全新)俾個姊妹
4 R4 x) K: W* v講笑炸,絲襪當場自己買就最好,而且名牌絲襪真係名牌絲襪
6 B1 e# H+ E/ k& G0 T1 B1 G3 a7 f; t) a( j6 l6 ?+ o+ O6 ^2 d7 |+ ]
點著都係咁舒服,同埋愈著愈脫不了
& ^7 G  E" y. W7 t5 K4 M. d. w
2 p: _' H1 f+ N( a* t: O/ B
引用:
原帖由 noel 於 2020-10-12 22:39 發表   % k" U, n/ x" n5 }. V
個帖4年前既, 所以依家已經唔係4分1, 可能係8分1了, 近年歐美款買左勁多, 但消耗慢
& {' k. {, [) s5 P+ e: \" R7 W4 A: o* t0 b; w# }& I1 {# ?
你當然消耗慢咁多對絲襪,已夠你著5-7年
  q& p- j, S9 R0 {9 g
- [( O% M. U. b6 {, F; G[ 本帖最後由 HKReindeer 於 2020-10-14 16:05 編輯 ]
作者: jsq126    時間: 2022-3-30 16:11

謝謝分享!
作者: ll8123    時間: 2022-4-3 03:01     標題: 回復 41# noel 的帖子

請問邊D歐美牌子既絲襪做到wolford既質素? 我都想試下
作者: noel    時間: 2022-4-3 04:15     標題: 回復 62# ll8123 的帖子

其實就算馬莎絲襪,某D款都做到wolford 質素,所以好難講你聽邊D牌子有wolford 質素,你可以睇我既絲襪blog 作參考,而我近年試既絲襪中Pierre Mantoux 質素真的很高,也切合你問wolford 質素
作者: ll8123    時間: 2022-4-4 20:27     標題: 回復 63# noel 的帖子

ok 感謝分享 <3

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0