標題: 戴假髮其實容唔容易畀人發現? [打印本頁]

作者: lztt    時間: 2017-5-1 02:48     標題: 戴假髮其實容唔容易畀人發現?

戴假髮其實容唔容易畀人發現?會唔會畀人好易睇出來?
! F' z& n% s! o, H  ]# K另外如果假髮紮馬尾紮髻係咪都有啲難度?; |# X: d& I! g6 J' L, W9 Z
純粹無聊問下
作者: uniformx    時間: 2017-5-1 08:49

假髮像真度好視乎- b, \$ \0 d8 f5 U
1.假髮質素
0 g0 y* U4 i$ E$ q! h* x4 x$ t2.假髮與配戴者匹配
7 v' ?7 U, s, a3.配戴方法  B& |; I. B  x) ^6 ]: P# q# @
( O2 C# F- I$ j+ M7 M8 S% P
紮馬尾紮髻唔係唔得,但要頭套膠水帶穩,技術要求較高(需要專業人士協助)
作者: kkmonster    時間: 2017-5-1 18:08

配戴方法 有咩技巧?
作者: Jany    時間: 2017-5-1 18:38

引用:
原帖由 lztt 於 2017-5-1 02:48 發表   
) h. v1 P$ T$ B! q( _- Q+ e戴假髮其實容唔容易畀人發現?會唔會畀人好易睇出來?
2 |) D: F/ L3 q0 Q- T- C  f7 z4 N另外如果假髮紮馬尾紮髻係咪都有啲難度?& U$ w, H& T7 c" o
純粹無聊問下
" h6 `( j. ?2 c/ S6 C3 x7 R- e質地/光澤有分別睇得出
作者: Carol0122    時間: 2017-5-2 09:01

我自己戴O個時7 j5 H2 v1 R! G
就覺得好易睇得出: }) a) R$ o; u9 U  g
) D& j! ]/ i0 R) m* ^; v4 d
所以當年寧願慢慢留長個頭
作者: loveleona    時間: 2017-5-2 18:47

好視睇質量同戴法, 仲有一分錢一分貨
作者: Nanase    時間: 2017-5-2 19:16

冇頭皮款式頂望一看就穿7 H) ~" ]( G, V; J" i8 A" n8 i( X
女仔好注重髮質 , 假髮明亮光感度...又係一個穿崩位; G, w1 `( K3 {3 \) F" Y: r, R
假髮一般頭圍偏大配合所有人都能用 , 1 Size , 所以要落夾收細頭圍- J  F. z2 f, S7 w/ ~2 L
要貼頭 , 如果唔係又一個穿崩位( _: x! M. ~! l
4 o" z* x+ H# g: c
紮髻同馬尾有插片款色; G+ r" [$ |1 b3 K1 Y9 C) l: J
用駁髮條+插片款會較自然& W+ c! z2 ^" G; a
但技術需求較高
作者: heverclio    時間: 2017-5-3 16:37

樓上超專業的   x4 ]# ^4 _2 C4 Z( P
我是有用過假髮啦, 戴上去之後悶熱也會產生其他問題 " y* ~$ l4 k/ E# M/ j
可以的話就留長頭髮囉
作者: denisews1018    時間: 2017-5-7 19:04

.
6 R: K( u( C; l8 `0 c2 [  @/ J( w$ e/ _; Y7 p) ]4 R% q( Z# d+ E2 T: z
. j7 p& q% B3 @1 V
.
3 w* j- r& Q# y" p~我喜歡真人髮造的,是貴一些;  但髮色較實、質感彈性豐富好多(最重要是重量~─────重重的一大把真女性的頭髮~   (┈┄感覺好唔同的┄┈    ))。 ~悶熱問題冇辦法了,   ~靚ma- I$ Y+ d% z7 q; `, h
.
% |: {0 f8 l1 g) ~3 k
" g. n- y3 t" m! v# h& d$ X2 D- J3 `, A8 r; Z
" Y2 d. v% n2 X' L
我覺得要從別人睇過來的視覺印像入手…………4 q+ i) S! w+ ^
.
4 ?- q' J/ j6 F[秘技] 要 cd 得更像女生: 戴兩個假髮 !!!
" Q7 l# z1 V; J; nhttp://hkcd.tv/thread-37480-1-1.html, {; T# F, G7 E
http://www.hkcdfamily.net/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=2193&extra=page%3D1
. h. s; P4 l9 N7 P, W.
" K- C; G* A7 l2 V
9 T& c! Z! W2 w" ?5 x7 q
2 a, A2 r8 z" V) ?$ j5 i; }* ^/ a$ J9 M7 Q( Q& ?- L% T7 w/ E" `

& u3 N; y$ O0 c* S4 Q1 b6 h( K% a
  r0 g  v% ^+ l. b
.
作者: TYCharlotte94    時間: 2017-5-9 19:50

我覺得好容易被發現 假髮好容易打kick難打理 一下就知係假
作者: Yukari    時間: 2017-5-10 20:36

唯有戴啲大路款式 起碼冇咁吸睛
作者: sally888    時間: 2017-5-24 14:53

戴過平個啲,又乾又打結,出街一定被人睇得出,用來影下相還可以+ K* g7 f5 s+ t; Z5 T" r5 C
幾千元個啲唔知係咪可以像真髪一樣呢?
作者: 音樂家    時間: 2017-6-5 10:56

假髮被大風一吹, d髮絲係唔會散開來, 不能飃起來, 只會一舊舊少少搖擺。除非你買幾千蚊個假髮, 就做到個效果飃起來。
作者: kc0713    時間: 2017-7-10 22:41

幾個建議:
7 }! ~& b, M9 e6 }4 N; D1. 正常人頭髮有個轉,假髮冇,由高處睇會好明顯知道你唔係真髮所以要戴帽2 G+ o9 b* w# k( d8 p8 ^  O
2. 假髮質量同造型好重要,唔好去買萬聖節用品嗰啲舖頭買,淘寶有啲賣畀cosplayer嘅都唔差- [' B6 c5 _5 X+ A8 a
3. 要束馬尾唔好直接束,如果真係要束都唔好束得高,要高馬尾可以用「虎口夾」
作者: mikiz    時間: 2017-9-28 22:18     標題: 回復 14# kc0713 的帖子

正好學到吖。多謝姊姊

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0