標題: 如何制止購買欲.... [打印本頁]

作者: herond    時間: 2017-6-1 00:52     標題: 如何制止購買欲....

每次出街都好想買brabra...見到靚就想買...又想試....點樣可以減低購買欲
作者: f14dtomcat    時間: 2017-6-1 17:23

1. 米Q帶錢, 提款, 信用卡出街.
8 R- Y* y4 h6 T( _( F+ `( M; }) u2. 凡出街都拖住自己條女或老媽子.
作者: zz67098    時間: 2017-6-1 17:46

買到盡頭便是窮,窮到盡頭再買過
作者: Nanase    時間: 2017-6-1 18:45

淨係帶八達通出街$ }- }- F5 x! S; O2 c6 }# D3 b1 D

" e8 |. ]( d3 }! u- S& O
作者: KR7723    時間: 2017-6-1 18:46

定個目標俾自己,特別要用錢的目標,定下目標後要實行,咁就可以減少想買野的慾望。
作者: silkypanties    時間: 2017-6-2 00:12

買到慣左就唔會有特別想買既野
作者: herond    時間: 2017-6-2 00:41

bra bra 實在太吸引 太靚 成日都出新款
作者: misslady    時間: 2017-6-2 19:37

buy buy buy.
作者: hk7788    時間: 2017-6-9 23:58

I have many too...
作者: qweewqz    時間: 2017-6-13 00:30

睇左當買左  買完都會變舊
作者: herond    時間: 2017-6-14 00:03

好想買D靚既bra set....但又無得試 成日怕唔岩size
作者: keki    時間: 2017-6-15 18:02

唔好去睇囉
作者: Tunaep    時間: 2017-6-25 17:39     標題: bra bra

bra bra
作者: herond    時間: 2017-6-26 03:53

引用:
原帖由 keki 於 2017-6-15 18:02 發表   
% a' q# e4 C4 x唔好去睇囉
/ _9 t9 ]. y. _) t: ]( I
+ h% W+ q; m1 a# h. U& G2 s# d
" {. f' G! X7 o, M  k% M2 Q, X$ k0 U/ I咁多bra 鋪 行過就想去睇
作者: nhll1210    時間: 2017-8-16 02:36

我也忍不住……看到漂亮校服就不停地入手……bra的話最重要的不僅是款式好看,還得穿得舒服∼
作者: 曼黛瑪璉    時間: 2017-9-3 20:07

沒辦法,內衣褲多到不知道要穿哪件,出去看到還是想買
作者: miki1314    時間: 2017-9-29 23:52

少點外出!
作者: yehyedfaj    時間: 2019-11-20 12:16

學會理財,一些人雖然賺的不多,但是會理財依舊有很高質量的生活,學會理財,訂一個收入支出的計劃盡量按著計劃去做,你就不會花很多錢去購物了。或者找一個人來監督你,可以是你的父母啊朋友啊老公啊什么的,一定要告訴他們當你鬧著要買的時候千萬不能心軟。分散注意力,如果你在網上看見一件東西你特別想買,比如衣服,馬上關掉網頁,打開你的衣櫃,把所有的衣服拿出來穿一遍,過一會你就會厭煩了,感覺衣服什么的有好多了,就不會想買了。
作者: 火狐子    時間: 2019-11-20 13:06

買完冇錢就吾會買la
作者: maisie    時間: 2020-3-27 15:48

女生係咁ga啦,冇辦法,除非冇錢.你女朋友都一樣

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0