標題: 香港返工都唔接受女裝/中性打扮? [打印本頁]

作者: 夏路兒    時間: 2017-7-24 08:56     標題: 香港返工都唔接受女裝/中性打扮?

話說,小妹剛剛今年畢業想從事有關IT的工作& x0 S5 T6 _4 @$ y) [2 e& f. T
但聽人講男仔(本身性別)都要恤衫西褲
" a4 o, e+ I! s( l1 p是真的嗎?
作者: newcder    時間: 2017-7-24 10:41

IT界又唔洗對外,你CD得靚,我相信成班佬唔會反對
作者: siuchun4848    時間: 2017-7-24 13:12

可能打太多字 過咗字數! t% y5 @1 e" ~! r2 K
我直接PM你啦
8 Z- W, m" K/ O
* A$ A6 Q5 |  g# c0 ^% B[ 本帖最後由 siuchun4848 於 2017-7-24 13:14 編輯 ]
作者: 夏路兒    時間: 2017-7-24 16:58

引用:
原帖由 newcder 於 2017-7-24 10:41 發表   
# S. g6 X2 _5 |. w8 fIT界又唔洗對外,你CD得靚,我相信成班佬唔會反對
& d; `, t: h( T, G/ Q, I+ i
但見工一刻應該先恤衫西褲會唔會好D?
作者: 夏路兒    時間: 2017-7-24 16:59

引用:
原帖由 siuchun4848 於 2017-7-24 13:12 發表   - G0 h9 ?1 g' W4 s$ [' w
可能打太多字 過咗字數2 M9 p9 y3 j4 Y! _/ x$ o- {" [
我直接PM你啦
" t) h' v6 M6 T6 p2 h: g3 U% l0 K" C% R2 E1 J
我無收到pm喔
作者: Nanase    時間: 2017-7-24 17:42

引用:
原帖由 夏路兒 於 2017-7-24 16:58 發表     l6 ?, W8 P: T% E' y. S7 i% j
8 R4 p, z4 S0 g
但見工一刻應該先恤衫西褲會唔會好D?
2 H# o% Y) T- \0 A% K
% \9 J0 H2 a4 {6 Z我認為女裝去見工較理想 , 表明自己係誇性別人仕
8 `8 @7 p7 G* N6 P+ q& ]. v- t第二 , Dresscode係睇每間公司的文化 , 間間唔同的
作者: mecy    時間: 2017-7-24 21:24

你想見得成份工,見工時恤衫西褲好D.* B) r9 W( @) ]9 K1 H* q" a9 h( D
旦女裝去見工 , 表明自己係誇性別人仕不是人事郜接受. g) P; m$ a" B; u4 A
你想清楚
作者: misslady    時間: 2017-7-24 23:33

引用:
原帖由 Nanase 於 2017-7-24 17:42 發表   ! F1 _5 f1 n4 }/ l4 c( A
& r! @7 G; n, P7 S0 k

; b& J# \  v$ p2 [) |- S. _& n我認為女裝去見工較理想 , 表明自己係誇性別人仕
; a, y% M* r8 t# s8 D* p第二 , Dresscode係睇每間公司的文化 , 間間唔同的
! o: X9 g. }  s/ x7 u, }/ W* r+ T- _/ R2 b& x: F3 k, {
local firm must nit accept. * e+ J( \+ c# R8 |. B

作者: Eva0313    時間: 2017-7-24 23:42

見工就恤衫西褲, 返工就冇所謂
9 b/ t5 I+ Y/ i2 t+ [& x利申: IT狗
作者: exealan    時間: 2017-7-25 00:07

見工就恤衫西褲, 返工就冇所謂 除左要見客( M" R+ b, s9 I) R) E- }
利申: IT狗
作者: Carol0122    時間: 2017-7-25 11:36

其實IT 已經算係dress code 俾較寬鬆的行業. h( B" _& h) W: v' X
相信表明也無不可
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2017-7-25 13:08

以我個人經驗黎講,d 公司唔會講明因為你係跨性別而去唔請你..只會用其他理由,或者理由都唔洗俾就咁唔俾offer你..
! W  Q0 ~) F" z8 {3 n. w( z但係同一時間你自已都要留意番,究竟真係你自已成績唔夠人好定in得太差,唔好一有不合意就瀨落跨性別哩個身份上面..
6 y8 r9 F( F5 w我用跨性別既身份係過幾間陽剛味好重既公司做過, 講話無歧視就一定係厄你, 但都會有人接受我地(起碼無歧視)! y* t7 @- \3 y, \% S
因為係職場comeout係會遇到好多意想不到既難題,簡單如去洗手間.. 如果你真係要用跨性別既身份工作,你一定要比其他同事努力!吃苦!先有機會有出頭天
作者: Rachel    時間: 2017-7-25 22:26

見工一般d好,不知對方接受程度' A) y, E3 E# g' A- z6 ?( X
放工海闊天空,返工?返耐左通常都有訓多陣好過既想法 XD
: `9 k: W5 [# U$ \; ^
! m0 f) }  B1 O# j. X利申:公司電腦wallpaper是自己睡衣照
% j- T9 N4 d, S/ p- c1 T
8 c$ b, d9 B/ U8 M# L[ 本帖最後由 Rachel 於 2017-7-25 22:28 編輯 ]
作者: mizuho    時間: 2017-7-27 01:11

我冇眼花係咪......你係咪已經復活左???+ C7 j9 x# j0 L; v3 }; s: ?9 @  L
睇樣的姐,你樣唔錯甚至生得令,d人都唔會理你係咩
+ ]1 u; t8 o2 M7 \; e更加唔需要表明自己跨性別(因為d人都唔信你係)
" o: X9 G$ T+ a/ d# E+ u! L睇你做邊間la,大公司點都係男著褲女著裙  G, y4 k) j. s8 g0 M
其他ge女性多數著褲,始終方便做野嗎(你可以話男女平等)
作者: Charlotte=]    時間: 2017-7-27 01:46

做d同設計有關既行業or唔洗見客既工~0 \  {" [# ]3 s$ A' W

0 I, ?0 A7 z  p7 @3 w利申:日日都中性打扮+化妝

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0