標題: 買高踭鞋,尺碼係唔係要比波鞋細呢? [打印本頁]

作者: stella    時間: 2017-8-14 02:35     標題: 買高踭鞋,尺碼係唔係要比波鞋細呢?

之前好似聽過類似講法. Q8 Y6 ~! A" h2 a0 w, P
上網買鞋前想請教各位前輩
作者: ky_yu1992    時間: 2017-8-14 21:57

我自己波鞋丶高跟鞋都穿一樣碼,38-39號!
作者: av9ccacc    時間: 2017-8-14 22:32

Tn.Xtjakfsdf
3 b0 k7 t6 R: z1 ]5 h
! |4 v2 r" Q' p+ N6 K( |, a$ @[ 本帖最後由 av9ccacc 於 2017-9-18 14:52 編輯 ]
作者: misslady    時間: 2017-8-15 09:10

我大腳板。合碼太小選擇了。
作者: 變裝家務奴    時間: 2017-8-18 22:47

如果純影相, 就會細1-2碼- Q( e9 J/ X  G1 t; M
如果做家務, 就大1碼( f+ U% `3 f0 L
要視乎情況
作者: wingwing717    時間: 2017-8-23 19:18

買大一個size會甩鞋呢! e- p* R3 t! c# Y

4 O- c: P$ `: o1 ]# O7 [. W我波鞋一向很鬆 所以高踭鞋都比波鞋少2碼
作者: CrossX    時間: 2017-8-23 20:45

第一次買高跟鞋嗎? 波鞋你著幾號? 但波鞋都有唔同款, 我著Nike 同Reebok Pump Fury 都唔同size。除波鞋外有冇著其他鞋, 皮鞋, 涼鞋之類比較貼腳型, 會易d 掌握size。
3 E$ E2 ^; y; X2 i& i' J
: X8 f: Q, G5 U. K8 o5 I8 w如果唔係太大 不妨可以去買對Zara 或H&M 高跟鞋試下, 唔啱size 唔剪牌都可以全數退款/換貨。唔好咁快網上買鞋, 退貨好麻煩。
作者: aliansex    時間: 2017-9-10 23:26

我波鞋45號,但係HM買高爭涼鞋,鋪面最大40,都可以著到,雖然小小迫;網店有賣到42,我估都夠
作者: a1346666    時間: 2017-11-21 23:02

可以的話還是要有一定範圍,或是問賣家他們的板是否有偏大? 請問哪裡人呢?  可以PM私訊討論喔!
作者: HKReindeer    時間: 2017-12-7 22:27

高跟鞋唔可以按照你買波鞋黎買,因為高跟鞋鞋頭係尖上去,而波鞋鞋頭係比較圓的
, W0 E+ n9 `: g$ K
& o; |+ h/ b% Z顧因為咁,如果買得細碼既高跟鞋,著既時候尾趾和腳趾公就有機會夾住,行既時候就好唔舒服& V! ~, h. w+ R- }  s( l

. I; s/ K+ S! S( Z2 T# e$ [, r$ p所以買高跟鞋既時候,最好預番買大半個碼或一個碼比較穩陣,/ e1 B1 m( b6 r8 x$ N

6 r. H+ B$ D0 b" P& ?3 p7 L因為你唔知高跟鞋鞋頭會有尖、鞋跟會有幾高,好似以本人為例
6 F% n6 U$ T; Z+ ~% q6 ~) t* J4 [3 A& K2 X
本人實質著高跟鞋鞋碼係40碼,但買、著既時候就40.5或41會比較安全! e: q$ C2 N3 m! s

X4 G9 ~  q1 _1 w9 V6 U8 X當然如果冇40.5-41碼既話,只好接受40碼,但唔需要擔心大多半個碼或一個碼會甩鞋,/ y) Z- t" P+ r, B

2 n3 ], ^, o2 Q' s$ {9 m: c; T( _其實唔覺眼嫁,而波鞋就睇你自己個人而定需唔需要預番買大半個碼或一個碼,
  d6 T, G# T: @7 M& b
) ]5 E, e  n% Q. T' g3 [. m基本上冇乜需要買大半個碼或一個碼,因波鞋鞋頭係比較圓的

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0