標題: 想知道你們都怎樣跟屋企說自己想變性 [打印本頁]

作者: 夏路兒    時間: 2017-9-25 17:47     標題: 想知道你們都怎樣跟屋企說自己想變性

因為心理醫生說想我跟屋企人說了再開始評估- D# E9 l- C2 l* [
但真係好難開口._.
作者: cicilam    時間: 2017-9-25 19:09

變性同CD係兩回事喔,如果你想改變,咁咪認真霖好後果,同屋企人坦白講囖,需要好大的力氣。我俾屋企人知道我CD,都已經發生好多事啦,何況~~
作者: gila    時間: 2017-9-25 20:18

雖然唔鼓勵咁做,因為分分鐘日後會後悔,將來生活亦可能不如意,) N: E% w- l- Q. f" {
但我覺得行動最實際,要佢地接受,你就必須用女性身份起佢地面前出現,指既係包括妝容,行為舉止,生活習慣。+ @8 E5 j/ m) s$ x  w4 e! B

3 W7 c6 p1 I& v( s[ 本帖最後由 gila 於 2017-9-25 20:46 編輯 ]
作者: 夏路兒    時間: 2017-9-25 21:22

引用:
原帖由 gila 於 2017-9-25 20:18 發表   
) I1 M) o9 y) B# G+ ?# u! E1 a7 _雖然唔鼓勵咁做,因為分分鐘日後會後悔,將來生活亦可能不如意,
7 U, E( J8 x  C2 m7 x# }但我覺得行動最實際,要佢地接受,你就必須用女性身份起佢地面前出現,指既係包括妝容,行為舉止,生活習慣。
! L" V- E4 W3 Y# b7 y1 T. l我平時係屋企已經係好女仔啦
+ C/ ?$ N& {9 a, m7 `9 x$ u, M" q但佢地好似都無動於衷咁# B$ P4 w- X3 L' h
但又唔鍾意我更女仔
作者: Nanase    時間: 2017-9-25 21:32

你D女裝衫點處理 , 同一機洗嗎 ?8 a% o! J+ `  G( ?7 O/ B5 h
其實唔多唔小家人都會估到
& K6 j2 j# Z5 }只係冇出聲 , 要出聲唔想你咁...早就講左啦
# ]; y6 j  F- \$ E0 M- `1 o( j反正都係要爆出來 , 差在你係未知佢地接唔接受# B' ?$ [" f! B* s, [

' n4 [+ {4 `5 _% d& a! ~( u4 r) i, N搵D機會試試水溫先4 ]. f/ p3 @8 Z+ Y
例如一齊睇電視時...有D同性/跨性別既節目
( G1 d- l( X4 U; `+ Y& H  h. m2 O' @就係埋手既好機會
作者: Nanase    時間: 2017-9-25 21:34

TGR果本是非男女 , 有本家長指引3 L7 N4 T: {. x3 R1 I5 X
考慮下放佢響家中當眼位 , 等佢地自己
作者: Eva0313    時間: 2017-9-25 21:39

長痛不如短痛,早啲講早啲面對對大家都好。
作者: mizuho    時間: 2017-9-26 00:02

引用:
原帖由 gila 於 2017-9-25 20:18 發表   ; C8 Z; Z: p' ?* |
雖然唔鼓勵咁做,因為分分鐘日後會後悔,將來生活亦可能不如意,
, P' z5 |- y/ m但我覺得行動最實際,要佢地接受,你就必須用女性身份起佢地面前出現,指既係包括妝容,行為舉止,生活習慣。
8 t5 U& [* t2 E心態上想變性
: J' ?: c4 ~8 A# _0 y同外表上想變性3 }- d% {9 m+ x- O7 d
係唔同,睇樓主係屬於邊樣
作者: mizuho    時間: 2017-9-26 00:07

我比你好d
; N4 s, u+ y* n( q) b我同屋企人一早商量好哂
3 O( t( j+ X+ u4 t# x依家差社會果part未處理好
2 _4 y( ^8 X+ s/ Z始終都要花錢打扮
! n, S  m# `0 g  ]) B% V. e冇工請就冇錢洗,同埋咁樣會拖延評估
作者: Marie0749    時間: 2017-9-26 01:00

醫生肯唔肯出信俾你?揸住醫生信同屋企可能好啲講
作者: Lightning    時間: 2017-9-27 00:37

想問樓主係唔係對女性無反應?
作者: 夏路兒    時間: 2017-9-28 07:37

引用:
原帖由 Lightning 於 2017-9-27 00:37 發表   
7 B9 [. t* D7 W1 X想問樓主係唔係對女性無反應?
, f! M6 M3 K2 w+ P2 f& R性反應?咁又唔係無既不過對男仔會多D
作者: 夏路兒    時間: 2017-9-28 07:38

引用:
原帖由 Marie0749 於 2017-9-26 01:00 發表   9 W0 P+ d" }- W4 s0 M' F. |
醫生肯唔肯出信俾你?揸住醫生信同屋企可能好啲講
' c* X* S& W+ h) ]2 Y
我覆診去問下先
作者: 鄒薇    時間: 2017-11-19 07:29     標題: 先跟家中的女成員說

這樣比較容易被接受
作者: Nforest    時間: 2017-11-19 18:20

一定要諗清楚,因為變性番唔到轉頭
作者: joey221    時間: 2017-11-19 20:30     標題: 回復 1# 夏路兒 的帖子

我也想做個真正女人,可以堂堂正正以女性身份示人
作者: jesscd    時間: 2017-11-20 21:27

好多問題................最重要係經濟問題先打消念頭
作者: heverclio    時間: 2017-11-21 03:13

有穩定的經濟能力才能一步一步建設夢想, |! p0 a1 i" I& V
沒有GID的男男女女也在嘆找工作困難
" s: |( U( S' x) E/ K! z( a9 _2 S這也是很看個人際遇的
作者: alexbb    時間: 2017-11-21 16:47

冇講,從女性生活開始,佢地都知咩事啦,不過就冇同佢地講已經做左手術。
作者: jesscd    時間: 2017-11-21 20:05     標題: 回復 18# heverclio 的帖子

有經濟能力時候都已經可能年華老去, 青春不再...............
作者: Wing117    時間: 2017-11-21 20:24

一去無回頭 要想清楚唷

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0