標題: 關於絲襪?D咨詢 [打印本頁]

作者: cicilam    時間: 2017-10-27 11:50     標題: 關於絲襪?D咨詢

小女希望大家幫手教教% B  r$ E4 w* n# a1 X& F

. f6 T8 P' \/ A天氣涼咗可以成日著絲襪,平時都是買120D、100D多,# Y- N8 a7 D6 M

6 m8 F- U& E. R2 `) z! h4 r因為想買薄D,但係唔知幾多啱?可以唔會太厚又可以適當遮掩膚色?
作者: ringo2ph    時間: 2017-10-27 12:03

其實80D 就可以了,因香港不會太冷的
作者: cicilam    時間: 2017-10-27 12:15     標題: 回復 2# ringo2ph 的帖子

80D如果膚色會唔會偏黃吖?
作者: ringo2ph    時間: 2017-10-27 13:29

如果是膚色,一般都偏深或偏淺,不好看
作者: adam5354    時間: 2017-10-27 14:30

夏天穿0D至10D,冬天穿80D至150D。: B! H+ k# Q1 U! `% @2 m1 g
穿薄的腳要有點美才好穿。& r; o, `5 Y& i/ P( }
選的絲襪要選高針織的,穿上不仔細看是看不出格仔的。
作者: joey221    時間: 2017-10-27 17:14     標題: 回復 1# cicilam 的帖子

姣妹我穿30d,我不愛太厚
作者: rebecca    時間: 2017-10-27 18:40

夏天20d留下、冬天最多40留下
8 G$ R# e+ S" ~7 s) l8 t
9 H$ d$ |- m3 K' `穿太厚冇意思!!
+ \- O" r* T4 y0 Y, v
+ y  O( W1 L$ X) l7 U! Q(純屬個人喜好)
作者: cicilam    時間: 2017-10-27 18:44     標題: 回復 5# adam5354 的帖子

多謝姊姊,你建議太好啦
作者: cicilam    時間: 2017-10-27 18:45     標題: 回復 7# rebecca 的帖子

未試過太薄,怕毛毛影響效果
作者: cicilam    時間: 2017-10-27 18:46     標題: 回復 6# joey221 的帖子

等我都試試薄絲,希望好體啦
作者: 星月藍    時間: 2017-10-27 20:32

50D 20-30度
7 ]# n$ G* ]+ }( I7 x80D 18-28度: l* r. p. {5 t( E
120D 15-25度
作者: cicilam    時間: 2017-10-27 21:41     標題: 回復 11# 星月藍 的帖子

多謝你既意見,我未試過薄絲,希望試試會好啦
作者: 1677    時間: 2017-10-31 10:36

黑絲就厚同薄都好睇。
+ z) {9 R" M- ^# |3 x0 L+ L4 I# D( y' ^2 M* [. A( @
肉絲比較蝦人著,太厚對腳睇落會好似義肢!
作者: cicilam    時間: 2017-11-1 11:56     標題: 回復 13# 1677 的帖子

嗯嗯,知道啦,多謝經驗
作者: 看不到的柔軟    時間: 2017-11-7 23:22

好少穿100d 以上, 太厚唔好睇$ e: P  f, I1 r
你都係要買唔同厚薄試下先知
作者: Nanase    時間: 2017-11-7 23:57

襯唔同衫 , 唔同天氣 , 唔同顏色都會唔同
4 F/ l8 t0 A5 T0 Y4 |肉色80D同黑色80D , 效果都唔一樣! \) d, Y: v7 J8 J+ w
要自己試 , 無標準答案: ^. x# R1 z# U' @
& K1 z! a& O8 w* h5 r% ~
15度著100D出街 , 有風同冇風感覺都唔同
9 ]" [4 l! R2 I1 a- D4 A; f如果你係出街的話...就不必要參考一些唔出街既意見7 z7 A) ]  b+ y% B- P- q3 h
反之則掉轉, h2 `, l$ n! U/ e0 i! _& c

% ]' C0 I" x" ^! h1 k0 [9 ?! F0 b如果意見參考係出街既. x' D$ G/ W. k5 r6 {+ E
對唔住講句...樓上某D資訊 , 比較超離左現實0 j$ j$ A( a+ ~
$ T/ K5 g4 j$ _& _

, l# p/ F3 i) e' z, b8 ~8 W7 h% e2 W; h3 H
作者: cd2017    時間: 2017-11-8 03:22

作者: fiona    時間: 2017-12-17 18:33

香港又唔係真係好凍,我覺得20-30d都夠了,薄d好悌d,太厚變左好似著legging~
作者: Natazha    時間: 2017-12-27 17:14

黑色的話如果腿骨感重或者肌肉多都不宜穿太薄
- a: i) y. ^9 h0 V" `2 x6 u肉絲我反而覺得建議不要超過30D,太厚會似著褲唔似褲襪唔似襪咁
& U3 }# s! ~4 ^$ K& A( l3 ?/ \- I另外如果不太胖想走少少氣質路線推介鐵灰色80D或以上之類
作者: citty2010    時間: 2019-12-22 09:05     標題: 我會40丹打底加對其他色閃絲襪套上面。

我會40丹打底加對其他色閃絲襪套上面。
作者: wky    時間: 2019-12-28 17:46

我依家人在台灣,今日已經係連續第四日短褲肉絲外出,心情仍然咁興奮,感覺超爽
( n! ~3 Q2 Y7 m/ I1 k6 X* R9 P8 O
* Y( i7 G/ S8 B: \: B$ R/ @! ]我分別著過CdR Divine 9的Gobi色,同Trasparenze Capri的Comestic色。Divine 9似乎厚過9 Den,雙腿互磨時比較粗糙,但在陽光或燈光下不太閃。Capri比較滑亦比較閃,感覺上沒有Divine 9耐穿
作者: lamdon1234    時間: 2020-1-12 13:54

薄薄薄薄薄薄薄薄薄薄薄
作者: joey221    時間: 2020-4-9 00:01

引用:
原帖由 cicilam 於 2017-10-27 18:46 發表   " Y. f5 p( n6 B+ ~" Q' p3 B
等我都試試薄絲,希望好體啦
# `9 n1 Y2 ^* }, S) i% x! p5 w, l' s
: t$ @2 e  Z3 S( a! o$ X- W妹妹你腿形必好看

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0