標題: 其實有無"厭男症", 因為我應該唔係CD,但又唔係gay/ TS [打印本頁]

作者: unikoey    時間: 2018-5-7 12:20     標題: 其實有無"厭男症", 因為我應該唔係CD,但又唔係gay/ TS

唔係TS:
( }. t' Q2 @/ Z5 k# e, r6 T2 L我係唔鐘意"男性"呢個性別, 所以都唔鍾意自己係男仔, 但我又唔想變性做女仔(性格又唔係女仔).
3 E, R! @5 U# b: E: C. J/ E* d3 ~' D' r) a7 c3 e; P
唔係CD:- q$ @: W# _, K
我以前以為自已係CD, 但其實又唔係, 單獨喜愛著裙. 就算著左裙, 因為我外形十分男仔(其實我每次係鏡見到自己著裙都感到好噁心),唔會想出街, 唔會想化妝之類(女裝內衣/義乳/絲襪/假胸都有,但其實興趣不大).我對"裝扮成一個女仔"其實興趣不大- o1 V* P6 J8 ^% y$ n# y
對我黎講做女仔既好處就只係可以光明正大著裙
* ]- N3 o9 Q* a其實如果社會早就接受男人著裙,說不定我唔會如此,我鍾意裙係因為佢係"非男性", 被禁止既事物  r5 }; l' ~, |4 Q( I# V3 Q

) S# E+ B1 i! X戀物?
0 l3 w0 {0 u& U頂多戀物(只係自慰用). 我小學開始就會鐘意著家姐既校裙訓係床/地下,壓住唔洗旭就會令jj興奮(可能多年黎,我心理上已將"jj興奮"同"著裙".關連左一齊)) {( X* l. f5 v% ~* M& d% f5 w
再細想,我真正喜愛既係兩隻大脾互相接觸到既感覺.8 t8 v3 I+ g/ Q% q) X' O: x
我認為真正令我得到性興奮既唔係條裙, 只係我習慣著住裙.
  T, _! ?/ X+ Z  J5 o2 H3 u' L8 G9 o1 l5 p2 I' g& \
唔係Gay
% m2 ]& n" t5 `0 @7 T4 e0 p( Y我係唔太識同男仔相處, 都無咩男仔朋友. 反而交心既都係女仔朋友(因為我思維方式似女仔, get到佢地諗咩/想要咩).
! @) m8 {1 V+ H) X; L7 ?我性格相對比較細心 (但肯定唔係娘娘腔).女仔朋友既評價係暖男同gentleman, 而佢地都知我係鍾意女仔, 唔係gay(真係接受唔到同男仔有親密接觸)
4 V- c% w/ j0 x( @但我對性交既慾望好低, 對上一個女朋友拍左三年唔仆野我都OK, 而再之前既exex gf 仆野既時候我在意既都只係希望佢舒服, 而唔係我jj 舒唔舒服.- X4 A3 |" W1 U
長大後打J都有時會睇AV, 但AV對我黎其實可有可無 [另外我都唔識自己用手打J(用手旭到手酸都唔射), 只識用訓床壓JJ 既方法去解決(勁快射))]. . ?6 [' Q3 A/ p7 ]) j3 P& ^
2 f; V  r8 \8 h) A& j
男性hormone不足?
# V. _% h: k! m9 a# \7 ?7 Z* X& t但我五官骨架好男性, 偏黑, 腳毛胡鬚都勁多又生得快.
' T# W* L+ I- C8 v
' A  d1 i7 |' o0 }1 X6 @0 U
' m4 S5 A# ~8 ~: W講到好遠....其實
2 d/ m3 E# w7 u% L& q9 U1 O
$ E- r3 S! K' v- B! b/ A想問大家 心理精神科上,我呢種取向有無單獨分出黎, 好似(CD/TS)咁分出黎?
作者: 冰姬    時間: 2018-5-7 16:21

回覆尼到食字食到喊出黎 pm左樓主
作者: 蒼翼之天使    時間: 2018-5-7 17:47

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-5-7 16:21 發表   
$ P4 X8 d! n8 G7 E: B回覆尼到食字食到喊出黎 pm左樓主
, C4 K( q, A" N2 a( X我喺第二度回復都係俾食字…😥
作者: 冰姬    時間: 2018-5-7 18:12

引用:
原帖由 蒼翼之天使 於 2018-5-7 17:47 發表   
$ S6 i. f  D% U: C  U: B! `! f9 Q: D" b2 [6 M2 n5 w
我喺第二度回復都係俾食字…😥
) K% ^) H9 O6 J6 J/ R, k; d
$ ?3 D: r1 O7 w8 R: R3 o係咪咁日個ser 有啲問題 去到一定字數就食字 sor of 騎劫
作者: Rachel    時間: 2018-5-7 21:36

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-5-7 18:12 發表   & c2 A: w( s2 i- d" e  w& K
- z$ K& C( ?% ~8 a) H: k

2 X: `2 F( e; w/ G係咪咁日個ser 有啲問題 去到一定字數就食字 sor of 騎劫
( E9 Z4 T% q4 w$ x8 W有香港字就會無晒
作者: Rachel    時間: 2018-5-7 21:37

引用:
原帖由 unikoey 於 2018-5-7 12:20 發表   
) |1 c; q& {3 h: ^( ?& ^* ~; o% s唔係TS:
: ^( _& r1 c- o我係唔鐘意"男性"呢個性別, 所以都唔鍾意自己係男仔, 但我又唔想變性做女仔(性格又唔係女仔).
7 ^; D( l' B4 l: u9 V8 k6 f* Y3 X2 q. G) S8 f3 l9 X2 k
唔係CD:- x& W6 S' w- Z
我以前以為自已係CD, 但其實又唔係, 單獨喜愛著裙. 就算著左裙, 因為我外形十分男仔(其實我每次係 ...
/ Q* i1 ~: m" l; q
其實知自己係點樣既人咪得,唔使夾硬塞自己落乜乜類別到
' q% I! d, d) R2 h& G. B+ b+ [你就係你,外人唔一定形容得準
* E3 U0 w) m9 \. s) h$ N(完)
作者: jacjac    時間: 2018-5-8 09:37

我同感覺同樓主都有點相似
作者: unikoey    時間: 2018-5-8 10:07

引用:
原帖由 Rachel 於 2018-5-7 21:37 發表   8 p; R& K7 X/ S
3 H; }! ?: Q  p! e9 m
其實知自己係點樣既人咪得,唔使夾硬塞自己落乜乜類別到% v+ t4 d3 Z+ h
你就係你,外人唔一定形容得準: G" a( v* G) k9 O. v
(完)
0 Q4 x6 Z1 e$ K6 Y

- c$ _1 V* B  a
6 R. Q0 O3 y' X& I但有時好難形容自己既情況/取向~
作者: unikoey    時間: 2018-5-8 10:19

其實我算唔算都係 GID? 因為我唔認同自己 既男性身份, 但我唔會想變性成女仔, 因為我只係想變成 "非男性"/gender neutral
作者: Carol0122    時間: 2018-5-8 12:50

引用:
原帖由 unikoey 於 2018-5-7 12:20 發表   
, U( [; n) [! R+ ^2 U3 L8 Z唔係TS:+ N  @6 z& T! f; n
我係唔鐘意"男性"呢個性別, 所以都唔鍾意自己係男仔, 但我又唔想變性做女仔(性格又唔係女仔). ( c) q$ _1 c# K

( O8 R# Y2 S! t, t, |1 Z唔係CD:; [5 e* u$ `& i6 P+ i
我以前以為自已係CD, 但其實又唔係, 單獨喜愛著裙. 就算著左裙, 因為我外形十分男仔(其實我每次係 ...
( O# m2 d8 t( {9 J+ |% X, G, k) Q% G$ g0 \8 k& p: f
其實好難每樣野都有個類別
2 b' H: Y0 o" f! \7 u6 E1 X. S) T8 \0 j
但如果分幾樣野諗︰
/ u" X, j& D6 ]6 R3 l  R
1 Q% [& a% ?4 b& [# U4 Z1. 性別認同
7 T8 B- w+ G; P( C- l$ `" x/ M原生性別是男,但你說「唔鍾意自己係男仔」,如果你唔認同自己係男,又或者認同自己係女(與手術無關)。3 p3 n* J) @* t6 H# a
其實已經可以定義為 性別認同障礙。+ Y7 K% d8 P$ y# m/ |* S( j0 Q

- \; M# h+ y! j/ Z- [6 r3 W, i$ e6 _
2. 變性
# _8 z; x6 i$ u( Y; q$ K你說「唔想變性做女仔」,呢個又係另一個問題。
: W) N/ ?' v* Y, z  A/ Z* D" o認同自己係女仔,係一個思想。
5 |" a7 Q: e4 K/ o. Q+ j1 y6 k但唔同人有唔同考慮因素,身體狀況、工作、等等。
8 j) F- n" `/ g( H( B; E所以會有人係變性,
9 l$ _# @2 s6 W: X/ q0 y( C但有人係non-op(不變性)但性別認同是女
( n1 Q4 W' l, N+ Y  S% l& o4 O
+ r' x; _- |; n' J! r3. CD?: ^/ r1 S/ E  i# N
你說「唔會想出街唔會想化妝」,呢個也不一定。
7 v. F* u: c8 o女仔也不一定出街(呢個世界有宅女),唔係一定會化妝(大把女仔幾十歲都未化過妝), a: X2 m3 E% M' R3 U
呢個只係社會對性別的定型,女仔就要化妝………
1 f5 f# e, O  K: d  |; X  \但本來就唔應該為性別定型+ z4 U/ f7 ]  f+ e4 F7 [
所以唔出街唔化妝同是否CD其實無關
7 L/ p/ H% Q, ?7 W( u+ @: R7 y至於你說「對裝扮成一個女仔其實興趣不大」,但你也說「我鍾意裙係因為佢係非男性」。% ?% s; U9 \  O) _) ?
咁就要睇你真係喜歡裝扮成咩喇
1 q8 j5 b2 t6 e5 ~) s7 d因為本身所謂男裝女裝都係性別定型的一種,冇話一定著乜
( q( s2 I! d/ u: C" N. Y6 q女仔都可以未著過校裙以外的裙
$ L  Y; N- _* G其實自己喜歡就得
- A* u8 O' h, C, j% c+ t+ R
/ q$ I1 _& w& L) m- W4. 性取向
; y) v! }! V! L4 i+ Q7 Y( x6 {性取向同上面所有野都冇關
3 w: Z8 p; a0 i3 r4 a5 Z! W男可以鐘意男0 W: h0 t, {3 X  w
女可以鐘意女
2 x1 N* K& @& p6 I無論你性別認同係男定女,都可以鐘意男或者女
& P6 U( @/ N9 H. A- U* x% ^即使你唔認同自己係男仔,你唔一定要係同性戀,你仍然可以喜歡女性2 w) {5 c4 |1 |; ~  X; z3 i

# [; y8 N: A6 R6 L' {5. 性愛
3 r3 I# Z5 M5 m你說「對性交既慾望好低」,呢個就更加同性別無關
6 w: _* d( u1 `5 n/ i4 ~反正呢個係好個人,同男女無關" e% z8 n1 x* K; H
只要唔係性冷感、好抗拒性交就可以
4 M, [7 k# o, ]# _4 A冇話過喜歡女性就要好喜歡與女性性交
作者: Rachel    時間: 2018-5-8 21:21

引用:
原帖由 unikoey 於 2018-5-8 10:07 發表   
# l: H! g; ^9 P* u# E- O8 t
0 }# U- y  o4 f9 Q- x6 w* }$ Z, X( Q! C# `% |1 n

2 H' [0 f! F' M6 J9 N+ O  U; h5 e但有時好難形容自己既情況/取向~
4 Q0 m2 [' L# y" O% Z/ J  j
最少知道自己喜歡/不喜歡甚麼就好啦~~' h7 D  u7 g7 q
有時探索過程也是人生樂趣
作者: annachan    時間: 2018-5-8 21:41

有可能是無性戀者?
作者: heverclio    時間: 2018-5-22 04:18

多元光譜論可能會適合您
作者: shuinu    時間: 2018-5-22 14:04

感覺樓主可以用 "中性" 的思维去生活...
7 e' Z7 b. q0 ]4 D, [, U3 U4 m) u- P% s2 A3 F) \9 ~4 ?+ V/ w& n
給你介紹一篇小如寫的  <一點 "中性" 化的觀念>2 ]) ^4 T. |/ ]
http://hkcd.tv/thread-64936-1-1.html

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0